گاز به دام افتاده در روده ها (باد معده) می تواند بسیار آزار دهنده باشد. ممکن است باعث ایجاد درد، نفخ، تورم، گرفتگی و حتی باد گلو زدن شود. بسیاری از افراد 13 الی 21 بار در روز از خودشان باد خارج می کنند. وقتی امکان خارج شدن باد شکم وجود نداشته باشد، اسهال یا یبوست ممکن است عامل آن باشد. درد نفخ شکم ممکن است به حدی باشد که پزشکان آن را با عللی مانند آپاندیسیت، سنگ صفرا و یا حتی بیماری قلبی اشتباه بگیرند.
20 روش برای رهایی سریع از دست باد معده
خوشبختانه بسیاری از درمان های خانگی می توانند به آزاد شدن باد شکم (معده) یا ممانعت از انباشت آن کمک کنند. بیست روش برای این منظور در ادامه لیست شده اند:
1. رها کردن
نگه داشتن باد شکم به عمد می تواند باعث باد گلو زدن، ناراحتی و درد شود. راحت ترین روش برای پرهیز از این مشکلات، رها کردن باد شکم می باشد.
2. مدفوع کردن
حرکت مدفوع می تواند باد معده را تسکین بخشد. دفع مدفوع معمولاً هر گونه گازی را که در روده ها به دام افتاده باشد آزاد می سازد.
3. آرام غذا خوردن
غذا خوردن سریع یا در حال حرکت می تواند باعث شود فرد با غذا هوا وارد شکم خود کرده و با مشکل و درد مواجه شود. افرادی که سریع غذا می خورند، می توانند با 30 بار جویدن لقمه ها این سرعت را کاهش دهند. خرد کردن غذاها با این روش به هضم آنها کمک کرده و می تواند مانع بروز بعضی مشکلات مانند باد گلو یا سوء هاضمه شود.
4. پرهیز از جویدن آدامس
با جویدن آدامس افراد معمولاً هوا را به درون بدن فرو می برند و این احتمال به دام افتادن گاز در بدن را بالا می برد. آدامس های بدون شکر نیز حاوی یک سری شیرین کننده های مصنوعی هستند که می تواند باعث باد گلو زدن و نفخ شکم شوند.
5. نه گفتن به نی
معمولاً نوشیدن مایعات با نی می تواند باعث شود که فرد هوا را فرو ببرد. نوشیدن به طور مستقیم از بطری نیز بسته به اندازه و شکل بطری می تواند همین مشکل را ایجاد نماید. برای پرهیز از بروز این مشکل، بهترین روش نوشیدن مایعات با استفاده از لیوان است.
6. ترک کردن سیگار
استفاده از سیگارهای سنتی یا الکتریکی باعث می شود تا هوا وارد مسیر گوارشی شود. به دلیل بازه وسیع مشکلات سلامتی مرتبط با مصرف سیگار، ترک کردن آن عملی عاقلانه محسوب می شود.
7. انتخاب نوشیدنی های بدون گاز کربنیک
نوشیدنی های دارای گاز کربنیک مانند آب گازدار یا سودا، مقدار زیادی گاز را وارد شکم می نمایند و این می تواند باعث باد گلو و درد شود.
8. حذف کردن غذاهای مشکل ساز
خوردن بعضی غذاها می تواند باعث ایجاد باد معده شود. این غذاها برای افراد مختلف می توانند متفاوت باشند. با این وجود غذاهای زیر معمولاً می توانند باعث ایجاد و انباشت گاز شوند:
- شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام، سوربیتول و مالتیتول
- سبزیجات چلیپایی مانند: بروکلی، کلم و گل کلم
- محصولات لبنی
- نوشیدنی های فیبری و مکمل ها
- غذاهای سرخ شده
- سیر و پیاز
- غذاهای با چربی بالا
- حبوبات مانند: لوبیا و عدس
- آلو و آب آلو
- غذاهای پر ادویه
داشتن یک رژیم غذایی می تواند به فرد کمک کند تا غذاهای محرک را بیابد. بعضی موارد مانند شیرین کننده های مصنوعی به راحتی قابل حذف کردن از رژیم غذایی می باشند. بعضی دیگر مانند سبزیجات چلیپایی و حبوبات مزایا زیادی برای سلامتی دارند. به جای پرهیز کامل از مصرف آنها، می توان مقدار مصرف آن را کاهش داد یا غذاهای شامل آنها را به نحوی متفاوت تهیه کرد.
9. نوشیدن چای
بعضی چای های گیاهی ممکن است به هضم و کاهش درد ناشی از نفخ کمک کنند. کارآمدترین انواع چای در این زمینه عبارتند از:
بادیان به صورت یک ملین سبک عمل کرده و در صورتی که مشکل گاز با اسهال همراه است نبایستی استفاده شود. با این وجود در صورت وجود یبوست به عنوان عامل بروز درد حاصل از گاز، می تواند گزینه مناسبی باشد.
10. میان وعده با دانه های رازیانه
رازیانه یک راه حل قدیمی برای رفع باد شکم (معده) می باشد. جویدن یک قاشق چایخوری یک مسکن طبیعی مرسوم می باشد. با این وجود، زنان باردار یا شیرده به دلیل گزارشات تداخلی که در این زمینه ارائه شده است، نبایستی این کار را انجام دهند.
11. استفاده از مکمل های نعنای تند
کپسول های روغن نعنای تند مدتهاست برای رفع مشکلاتی مانند بادگلو، یبوست و باد شکم (معده) استفاده می شوند. بعضی تحقیقات از استفاده از نعنای تند برای رفع این علائم حمایت می کنند. همواره از کپسول هایی با روکش داخلی استفاده کنید. کپسول های بدون روکش ممکن است خیلی سریع در مسیر گوارش حل شده و باعث بروز سوزش معده شوند. نعنای تند مانع جذب آهن می شود بنابراین این کپسول ها را نباید همراه با مکمل های آهن استفاده کرد و افراد دارای کم خونی نیز نباید از آنها مصرف کنند.
12. روغن میخک
روغن میخک به صورت سنتی برای درمان مشکلات هاضمه مانند باد گلو، باد معده و سوء هاضمه استفاده می شود و به نظر می رسد ویژگی های مبارزه با زخم گوارشی را نیز داشته باشد. مصرف روغن میخک بعد از غذا می تواند آنزیم های هضم را افزایش داده و میزان گاز تولیدی در روده ها را کم کند.
13. استفاده از گرما
وقتی درد بر اثر باد شکم (معده) شروع می شود، یک بطری آب داغ یا پد گرمایی را بر روی شکم قرار دهید. گرما ماهیچه های شکمی را آرام کرده و اجازه می دهد گاز در روده ها حرکت کند. گرما همچنین می تواند احساس درد را کم کند.
14. پرداختن به مسائل هاضمه
افرادی با مشکلات هاضمه خاص بیشتر در معرض ابتلا به باد شکم (معده) می باشند. افراد با سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یا بیماری التهاب روده معمولاً بیش از سایرین در معرض باد گلو و درد نفخ قرار دارند. پرداختن به این مشکلات از طریق تغییر در سبک زندگی، دارو و درمان می تواند کیفیت زندگی این افراد را بهبود بخشد. افرادی که به مشکل عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند و معمولاً مشکل درد نفخ را تجربه می کنند، بایستی دقت بیشتری برای پرهیز از لاکتوز یا مصرف مکمل های لاکتوز داشته باشند.
15. افزودن سرکه سیب به آب
سرکه سیب به تولید اسید معده و آنزیم های گوارشی کمک می کند و می تواند در تسکین سریع درد نفخ و باد شکم مفید باشد. یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کرده و قبل از غذا مصرف کنید تا کمتر دچار بادگلو و گاز شوید. مهم است که پس از آن دهان را با آب بشویید زیرا سرکه می تواند مینای دندان را تحت تاثیر قرار دهد.
16. استفاده از زغال چوب فعال
زغال چوب فعال یک محصول طبیعی است که می تواند از فروشگاه های غذای سالم یا داروخانه ها بدون نسخه خریداری شود. مصرف قرص های مکمل آن قبل و بعد از غذا می تواند از بروز مشکل باد شکم جلوگیری نماید. بهتر است که این مکمل را به تدریج مصرف نمایید تا از بروز علائم ناخواسته آن مانند یبوست و حالت تهوع جلوگیری شود. یک تاثیر هشدار دهنده برای عوارض جانبی زغال چوب فعال این است که می تواند مدفوع را سیاه نماید. این تغییر رنگ بی خطر است و در صورت توقف مصرف این مکمل، بتدریج از بین خواهد رفت.
17. استفاده از پروبیوتیک ها
مکمل های پروبیوتیک باکتری های مفیدی را به مسیر گوارش می افزایند. آنها برای درمان چندین مشکل گوارشی شامل اسهال عفونی استفاده می شوند. بعضی تحقیقات پیشنهاد می کنند که بعضی از انواع پروبیوتیک ها می توانند بادگلو، باد شکم، درد شکمی و سایر علائم IBS را تسکین بخشند. دسته بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس به طور کلی به عنوان موثرترین پروبیوتیک ها در این زمینه شناخته می شوند.
18. ورزش
ورزش های سبک می توانند ماهیچه های روده را آرام نموده و به حرکت گاز در داخل سیستم گوارشی کمک کنند. راه رفتن یا انجام حرکات یوگا بعد از غذا می توانند بسیار مفید باشند.
19. نفس عمیق
نفس عمیق ممکن است برای تمامی افراد کارآمد نباشد. وارد کردن هوای زیاد به درون بدن ممکن است میزان باد شکم را بیشتر کند. با این وجود، بعضی افراد تکنیک های تنفس عمیق را برای تسکین درد و ناراحتی مرتبط با نفخ و باد شکم، مفید یافته اند.
20. استفاده از محصولات بدون تجویز
چندین محصول می توانند شما را به سرعت از درد باد معده رهایی بخشند. یک داروی مرسوم به نام سیمتیکون تحت عنوان برندهای زیر تولید می شود:
- Gas-X
- Mylanta Gas
- Phazyme
زنان باردار یا افرادی که داروی دیگری مصرف می کنند بایستی درباره استفاده از سیمتیکون با پزشک یا مسئول داروخانه مشورت نمایند.
نتیجه
باد شکم (معده) می توانند آزاردهنده و دردناک باشد اما بسیاری از درمان های ساده می توانند علائم آن را به سرعت برطرف نمایند. افرادی که به درد مداوم و شدید نفخ شکم مبتلا هستند، بایستی بلافاصله به پزشک مراجعه نمایند بویژه اگر درد همراه با موارد زیر باشد:
- یبوست
- اسهال
- تب
- خونریزی معقد
- از دست دادن بی دلیل وزن
در حالی که همه گاهی اوقات با این مشکل مواجه می شوند، اما تجربه مداوم درد، باد گلو و سایر علائم معده ای روده ای می تواند نشان دهنده وجود یک بیماری یا حساسیت به موادغذایی باشد.
منبع: medicalnewstoday