چای بادرنجبویه یا چای ملیسا، یک درمان گیاهی در اروپا و سایر کشورهای جهان است. این چای دارای طعم ملایم و نزدیک به لیمو و نعناع است. طعم خوب آن در کنار مزایای گسترده ای که برای سلامتی دارد آن را تبدیل به یک نوشیدنی عالی برای درمان بیماری ها می کند. دمنوش بادرنجبویه عوارض جانبی زیادی ندارد و استفاده از برگ های تازه آن آسان است. در این راهنما مزایای آن برای سلامتی، عوارض جانبی و روش های دم کردن آن ارائه شده است.
چای بادرنجبویه چیست؟
دمنوش بادرنجبویه از برگ های گیاه بادرنجبویه تهیه می شود که با نام گیاه شناسی Melissa officinalis شناخته شده است. گیاه بادرنجبویه به خانواده نعناعیان تعلق دارد و به نام نعناع معمولی متداول است. این گیاه بومی جنوب اروپا و امتداد مدیترانه، خاورمیانه و آسیا است. امروز، معمولاً در آمریکای شمالی و جنوبی رشد می کند و یک گیاه باغچه ای محبوب است.
برگ های گیاه بادرنجبویه اغلب برای تولید داروهای گیاهی استفاده می شود. از گذشته های دور تا کنون چای آن برای درمان اختلالات گوارشی، کاهش درد از جمله درد قاعدگی و سردرد استفاده شده است. چای بادرنجبویه دارای اثر آرام بخش است و این نوشیدنی انتخاب خوبی برای افرادی است که از اختلالات خواب رنج می برند یا به دنبال یک نوشیدنی برای قبل از خواب هستند.
خصوصیات طعم
چای بادرنجبویه اغلب با عنوان چای ملیسا به فروش می رسد. این نوشیدنی و برگ های گیاه، نام خود را از کلمه یونانی به معنای "عسل" گرفته است. چای بادرنجبویه عطر و طعمی کمی شیرین دارد که کمی هم به لیمو نزدیک است. ترکیب ترش و شیرین یک عطر و مزه منحصر به فرد به وجود می آورد در عین حال یک عطر گیاهی، طعم آن را کامل می کند. طعم ملایم نعناع و لیمو به خوبی با مقداری عسل و یک تکه از لیمو جور می شود.
خواص چای بادرنجبویه برای سلامتی
1. کاهش استرس و اضطراب
اثر آرام بخش چای بادرنجبویه می تواند به کم شدن سطح استرس بعد از روزهای سخت کمک کند. در حقیقت، برگ های بادرنجبویه در داروهای ضد اضطراب مانند Cyracos استفاده می شود که توسط Naturex به فروش می رسد. مطالعه منتشر شده در مجله فارماکولوژی هند نشان داد که عصاره بادرنجبویه به طور ویژه در کاهش استرس اثر می گذارد. محققان به موش های ماده و نر، دوزهای متفاوتی از عصاره ملیسا را برای یک دوره ده روزه دادند. دانشمندان دریافتند که بادرنجبویه بر روی موشهای ماده مؤثرتر از موش های نر بود، هر چند در پایان مطالعه هر دو سطح پایین تری از اضطراب را نشان دادند.
مطالعه ای دیگر مشخص کرد که مصرف بادرنجبویه به شکل چای، باعث بهبود خلق خو می شود. این مطالعه به صورت یک آزمایش دوسوکور، پلاسیبو کنترل شده و مطالعه متقاطع انجام شد. محققان دریافتند که شرکت کنندگانی که چای بادرنجبویه مصرف کرده اند، در طول یک تا سه ساعت بعد از مصرف آن به طور قابل توجهی سطح کمتری از اضطراب را نشان داده اند.
2. خواب را بهبود می بخشد
چای بادرنجبویه علائم بیخوابی و اختلالات خواب را بهبود می بخشد و این بخاطر عطر تسکین دهنده آن است. اطلاعاتی که از دانشگاه میشیگان بدست آمده است نشان دهنده دو مطالعه ای است که تاثیرات بادرنجبویه را روی بهبود خواب اثبات می کند. یک کار آزمایی بالینی کشف کرد که تغییرات ناشی از مواد شیمیایی روی مغز باعث بهبود کیفیت خواب می شود. یک مطالعه نشان داد که ترکیبی از بادرنجبویه و ریشه والرین به همان اندازه داروی Halcion بر اختلال خواب تاثیر می گذارد. به علاوه، شرکت کنندگانی که داروهای گیاهی مصرف می کردند از عوارض جانبی خماری مشاهده شده در افرادی که داروی Halcion مصرف کرده بودند نیز رنج نمی بردند.
3. از سلامت مغز پشتیبانی می کند
معلوم شده است که چای بادرنجبویه ادراک ذهنی را بهبود می بخشد و برخی از علائم بیماری های عصبی جدی را از بین می برد. دمنوش بادرنجبویه وقتی به طور منظم استفاده شود، ممکن است علائم را در طول مراحل اولیه بیماری آلزایمر بهبود ببخشد. با وجود اینکه چای بادرنجبویه نمی تواند آلزایمر را درمان کند اما ممکن است این بیماری را قابل کنترل تر کند. قبل از اینکه شروع به مصرف چای بادرنجبویه برای کمک به اعصاب کنید، توصیه های پزشکی را از طریق پزشک خود پیگیری کنید.
یک مطالعه منتشر شده در تحقیقات علوم دارویی نشان می دهد که بادرنجبویه دارای خواص کولینرژیک است به این معنی که به عنوان یک انتقال دهنده عصبی عمل می کند. بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر اغلب نورون های کولینرژیک آسیب دیده ای دارند که باعث بروز علائم فراموشی و ابتلا به زوال عقل می شود. محققان دریافتند که مصرف منظم بادرنجبویه باعث افزایش حافظه می شود و این برای بیماران مبتلا به آلزایمر ارزش زیادی دارد.
4. مشکلات گوارشی را کاهش می دهد
بادرنجبویه از گذشته برای درمان کولیک نوزادان مورد استفاده بوده است. امروزه، بسیاری گیاهان دارویی از جمله بادرنجبویه، بابونه آلمانی و رازیانه ترکیب می شوند تا ناراحتی ناشی از کولیک را در نوزادان کاهش دهد. این داروها به کاهش زمان گریه کمک می کند و حتی زمانی که به طور مداوم استفاده شوند، ممکن است بیماری کولیک را به طور کامل درمان کنند. چای بادرنجبویه ممکن است به کاهش بیماری گوارشی مانند ناراحتی معده، گرفتگی و زخم معده کمک کند. مطالعه منتشر شده در مجله پزشکی هلال احمر ایران نشان می دهد بادرنجبویه در جلوگیری از پیشرفت زخم معده موثر است. تحقیقات بیشتر نشان داده است که بادرنجبویه باعث کاهش علائم تهوع می شود.
5. درمان عفونت
چای بادرنجبویه نشانه های تبخال ویروسی را کم می کند و درمان را سرعت می بخشد. بادرنجبویه می تواند همچنین به صورت کرم یا روغن اسانس استفاده شود تا خارش و سوزش را کاهش دهد. تانن ها و پلی فنل ها در بادرنجبویه به ویژه در درمان تب خال ناشی از این بیماری موثرند. یک مطالعه منتشر شده در تحقیقات فیتوتراپی نشان می دهد که عصاره ملیسا و اسید رزمارینیک در مهار شیوع ویروس هرپس از جمله آنهایی که مقاوم به درمان هستند موثر است. تحقیقات مشخص کرد که عصاره ملیسا از نفوذ 96-80 درصد نمونه های ویروس هرپس ممانعت می کند.
6. جلوگیری از بیماری های قلبی
چای بادرنجبویه به حفاظت از سلامت قلب کمک می کند. تحقیقات منتشر شده در مجله تغذیه نشان می دهد که چای بادرنجبویه می تواند باعث کاهش تری گلیسیرید شود و سنتز کلسترول را بهبود می بخشد. مصرف مکرر چای بادرنجبویه ممکن است به کاهش LDL کلسترول بد خون و کاهش فشار خون کمک کند. تحقیقات بیشتر نشان می دهد که این چای می تواند به کاهش سرکوب آریتمی کمک کند، بیماری که قلب در فواصل نامنظم می تپد. این مزایا به احتمال زیاد به خواص ضد التهابی و تسکین دهنده چای بادرنجبویه مربوط می شود.
اثرات و عوارض جانبی چای بادرنجبویه
چای بادرنجبویه به طور کلی برای مصرف بی خطر است به شرطی که در مقادیر کم تا متوسط استفاده شود. همانند بسیاری از چای ها و داروهای گیاهی، چای بادرنجبویه ممکن است در افراد خاصی به عوارض جانبی منجر شود. اگر قصد مصرف چای بادرنجبویه را دارید، در اینجا نکاتی را جمع آوری کرده ایم که برایتان مفید خواهد بود.
1. آلرژی ها
چای بادرنجبویه ممکن است باعث واکنش های آلرژیک در افرادی شود که به گیاهان خانواده نعناع حساسیت دارند. اگر به این گیاه حساسیت دارید از نوشیدن چای بادرنجبویه خودداری کنید.
2. اثرات و عوارض جانبی چای بادرنجبویه در دوران بارداری و شیردهی
اگر باردار یا در دوره شیردهی هستید، قبل از مصرف چای بادرنجبویه با پزشک مشورت کنید. تحقیقات هیچ عارضه جانبی در طول بارداری را نشان نداده است، اما بهتر است در این زمینه احتیاط کنید زیرا تحقیقات کامل نیست و ادامه دارد.
3. تداخلات دارویی
چای بادرنجبویه ممکن است با داروهای خاص دیابت تداخل داشته باشد، زیرا به طور طبیعی سطح قند خون را پایین می آورد. قند خون خود را به دقت تحت نظر داشته باشید و نشانه های کاهش قند خون را ببینید. اگر هر نوع عارضه جانبی از مصرف چای بادرنجبویه مشاهده کردید به سرعت مصرف آن را متوقف کنید و با پزشک مشورت کنید.
چای بادرنجبویه ممکن است با برخی از داروهای بعد از عمل جراحی تداخل ایجاد کند، زیرا باعث خواب آلودگی ملایم می شود. دو هفته قبل از هر گونه عمل جراحی مصرف آن را متوقف کنید تا از هر نوع عوارض جانبی منفی جلوگیری کنید. اگر داروهای تیروئید را مصرف می کنید نباید چای بادرنجبویه را مصرف کنید. چای بادرنجبویه ممکن است سطح هورمون تیروئید را تغییر دهد و در درمان تیروئید مداخله کند. قبل از استفاده از هر گونه داروی گیاهی از جمله چای ملیسا با پزشک خود مشورت کنید.
طرز تهیه چای بادرنجبویه
چای بادرنجبویه را می توانید با استفاده از برگ های خشک یا تازه گیاهان باغچه خودتان تهیه کنید. همچنین می توانید این چای را به صورت کیسه ای خریداری کرده و دم کنید. اگر می خواهید چای بادرنجبویه را با استفاده از برگ گیاهانی که خودتان کاشته اید تهیه کنید، اطمینان حاصل کنید گیاه دور از هر نوع آلودگی های احتمالی رشد کرده باشد. گیاه بادرنجبویه ارگانیک خود را بدون استفاده از کود و آفت کش تهیه کنید تا بهترین طعم و عطر را داشته باشد و مزایای آن را به حداکثر برساند.
مواد لازم:
- 1 مشت برگ بادرنجبویه تازه یا 1 قاشق از برگ های خشک
- آب: 200 گرم
- طعم دهنده ها (عسل، شکر، لیمو) اختیاری
طرز تهیه:
1- برگ های تازه یا خشک شده گیاه را در یک صافی بریزید. آن را در یک فنجان چای بزرگ قرار دهید.
2- آب را در کتری به جوش بیاورید. و فنجان چای را از آب جوش پر کنید.
3- چای بادرنجبویه را به مدت 5 تا 10 دقیقه در آن نگه دارید. هر چقدر بیشتر بماند طعم چای شما قوی تر خواهد بود. صافی را بردارید و برگ ها را دور بریزید.
4- در صورت لزوم شیرین کننده ها را به آن اضافه کنید و از چای لذت ببرید.
برای سلامتی خود چای بادرنجبویه بنوشید
چای بادرنجبویه دارای خواص ضد ویروسی است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند و عفونت را دفع کند. مصرف منظم چای بادرنجبویه ممکن است به بهبود عملکرد روان شناختی کمک کند و کیفیت خواب را بهبود ببخشد. برگ بادرنجبویه یکی از معروفترین گیاهان دارویی است و می تواند برای درمان اضطراب و جلوگیری از بیماری قلبی استفاده شود. گرم کردن این نوشیدنی در پاییز یا به میزان کم نوشیدن آن در تمام طول سال، به بهبود کلی سلامت شما کمک می کند. طعم ملایم نعناع لیمویی با رایحه تسکین دهنده آن می تواند به آرامش شما در یک روز کاری طولانی در دفتر کمک کند.
منبع: cupandleaf