7 دارویی که باعث کابوس شبانه و رویاهای آزار دهنده می شود

7 دارویی که باعث کابوس شبانه و رویاهای آزار دهنده می شود برخی از داروهایی که در گروه داروهای ضد افسردگی، کاهش دهنده فشار خون و ... هستند؛ می توانند بر خواب شما تاثیر بگذارند و باعث دیدن کابوس و رویاهای آزار دهنده شوند. داروهایی مانند: متوپرولول، سیتریزین و ...

داروهایی ضد افسردگی، فشار خون و ضد آلرژی بعضی از داروهایی هستند که می توانند بر رویاهای شما تاثیر گذارند. داروهایی که بر انتقال دهنده های عصبی در مغز ما تاثیر می گذارند (یک سری مواد شیمیایی که بر حالت روحی و هوشیاری ما تاثیر دارند) معمولاً دارای یک سری عوارض جانبی مانند ایجاد رویاهای آزار دهنده و کابوس های شبانه می باشند. درحالی که کابوس ها تنها در 1 الی 5 درصد افرادی که این داروها را مصرف می کنند، روی می دهند اما در اینجا لیستی از مشهورترین داروها در این زمینه را ارائه می دهیم.

7 دارویی که موجب بروز رویاهای آزار دهنده و کابوس های شبانه می شوند

1. داروهای فشار خون - بلوک کننده های بتا

بلوک کننده های بتا بیشترین گروه از داروها هستند که در خصوص ایجاد رویاهای آزاردهنده از آنها شکایت شده است. این داروها با فشار خون بالا مبارزه می کنند اما بر نحوه پاسخ مغز به انتقال دهنده عصبی نوراپی نفرین نیز تاثیر می گذارند. بلوک کننده های بتای پروپرانول، متوپرولول، آتنولول و لابتالول همگی دارای سوابق گزارشات درباره ایجاد کابوس شبانه برای بیمارانی هستند که از این داروها استفاده می کنند.

داروهایی که موجب کابوس دیدن می شود

2. داروهای ضد افسردگی - SSRIها

در بین تمامی داروها، داروی ضد افسردگی پاروزتین (پاکسیل) قوی ترین شواهد بالینی را برای ایجاد کابوس ها و رویاهای آزار دهنده در اختیار دارد. پاروزتین مربوط به دسته ای از داروها با عنوان SSRIها (مهارکننده های جذب انتخابی سروتونین) که بر مسیرهای مغزی که شامل انتقال دهنده عصبی سروتونین می باشند، تاثیر می گذارند. پاروزتین بویژه برای سرکوب کردن خواب عمیق REM شناخته شده است که دوره ای از خواب می باشد که با حرکات سریع چشم ها (REM) و بسیاری از رویاپردازی ها در ارتباط است.

سایر داروهای ضد افسردگی SSRI نیز دارای گزارشاتی پیرامون ایجاد کابوس می باشند مانند سرترالین (زولوفت) و فلوکستین (پروزاک). یک داروی SSRI جدید با نام ویلازودون (ویبرید) در یک بررسی موردی، زنی تنها پس از مصرف سه دوز از این دارو، کابوس های وحشتناکی را تجربه کرده است. 

مشهورترین داروهایی که باعث دیدن کابوس شبانه می شود

3. داروهای خواب آور و ضد آلرژی - آنتی هیستامین ها

علاوه بر مبارزه با علائم آلرژی، آیا می دانستید بعضی از آنتی هیستامین ها می توانند وارد مغز شده و باعث ایجاد عوارض جانبی مرتبط با خواب شوند؟ کابوس های ایجاد شده بر اثر داروها در خصوص نسل اول آنتی هیستامین ها (که به وفور در داروخانه به صورت غیر تجویزی در دسترس هستند) بسیار رایج هستند اما بعضی آنتی هیستامین های جدید نیز می توانند بر مغز تاثیر گذارند. در ایجا بعضی از نمونه های آنها را آورده ایم:

نام عمومی برندهای مشهور
دیفن هیدارمین بنادریل
سیتریزین زیرتک
لوراتادین   کلاریتین
فکسوفنادین  آلگرا
کلروفنیرامین کلرو-ترمتون یا آلر-کلر
دوکسیلامین  اوسیموس نایت تایم

4. استروئیدها - پردنیزون و متیل پردنیزولون

دو مورد از مرسوم ترین استروئیدهای تجویزی که می توانند باعث بروز رویاهای عجیب شوند پردنیزون و متیل پردنیزولون (مدرول) می باشند. هورمون های استروئیدی می توانند بر ترکیبات شیمیایی مغز تاثیر گذاشته و حالت شما را تغییر دهند. همچنین از طریق تاثیر بر انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین می توانند بر خواب شما نیز تاثیر گذارند.

5. داروهای آلزایمر - دونپزیل و ریواستیمین

دونپزیل (آریسپت) و ریواستیمین (اکسلون)، داروهای استفاده شده برای درمان زوال عقلی در بیماران آلزایمری می باشند که بر کیفیت خواب تاثیر می گذارند (بویژه بر کیفیت و میزان رویاها). محققان دریافته اند که مصرف دونپزیل در هنگام شب می تواند باعث ایجاد کابوس شود اما مصرف آن در هنگام صبح این چنین تاثیری نخواهد داشت. 

داروهایی که باعث دیدن خواب های ترسناک می شود

6. داروهای پارکینسون - آمانتادین

آمانتادین می توانند باعث ایجاد رویاهای پریشان با موضوعات جنسی شود. این دارویی است که معمولاً برای درمان بیماران مبتلا به پارکینسون و دارای خستگی و لرزش بدلیل از بین رفتن نورون ها در مغز استفاده می شود. سایر عوارض جانبی این دارو عبارتند از: گیجی، بی خوابی و توهم.

7. داروهای کاهش دهنده کلسترول - استاتین ها

در حالی که کابوس ها و ترس های شبانه در افرادی که از سیمواستاتین (زوکور)، پراواستاتین (پراواکول) و آترواستاتین (لیپیتور) استفاده می کنند، گزارش شده است، اطلاعات موجود ادعا می کنند که این موارد نادر تنها در بیماران حساس روی می دهند. این داروها مربوط به گروهی از داروها با نام استاتین ها می باشند که بر نحوه تولید کلسترول در مغز و کبد تاثیر می گذارند.

از
7
رای