از قرص پنتوپرازول (نولپازا) برای درمان مشکلات معده و مری (مانند ریفلاکس اسید معده) استفاده می شود. در معده یک سری سلول وجود دارد که این سلول ها تولید اسید می کنند و هیدروژن که یک عامل اسیدی است، را به داخل معده تزریق می کنند. به این سلول ها پمپ های هیدروژن گفته می شود. پنتوپرازول از آن دست داروهایی است که پمپ های هیدروژنی را مهار می کند. در این مطلب سلام دنیا، درباره اینکه قرص پنتوپرازول برای چیست، طریقه و زمان مصرف قرص پنتوپرازول و همچنین تداخل و عوارض نولپازا، صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
قرص پنتوپرازول برای چیست و موارد استفاده از آن
از پنتوپرازول برای درمان مشکلات معده و مری (مانند ریفلاکس اسید معده) استفاده می شود. این دارو سبب کاهش میزان اسید در معده می شود. این دارو علائمی مانند سوزش معده، مشکل در بلع، و سرفه مداوم را درمان می کند. همچنین به تسکین آسیب اسید در معده و مری کمک می کند، مانع از زخم معده شده، و ممکن است از بروز سرطان مری پیشگیری کند. پنتوپرازول به گروهی از داروها تعلق دارد که با نام «مهارکننده پمپ پروتونی» (PPIs) شناخته می شوند.
نحوه استفاده از داروی پنتوپرازول سدیم
قبل از شروع استفاده از پنتوپرازول و هر بار که مجددا مصرف آن را آغاز می کنید، راهنمای دارویی آن را مطالعه کرده و در صورت امکان، بروشور اطلاعات مربوط به بیمار نوشته شده توسط داروساز خود را تهیه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید. این دارو را به شکل خوراکی و مطابق با تجویز پزشک که معمولا یک بار در روز است، مصرف کنید. دوز مصرفی و طول درمان بر اساس بیماری و پاسخ به درمان تعیین می شود. اگر قرص این دارو را مصرف می کنید، ممکن است بخواهید آن را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. کل قرص را ببلعید. آن را تقسیم یا خرد نکرده و نجوید. انجام این کارها ممکن است قرص را از بین ببرد.
زمان مصرف پنتوپرازول (قرص نولپازا)
اگر نوع گرانول (گرده) این دارو را مصرف می کنید، دوز مصرفی خود را 30 دقیقه قبل از غذا میل کنید. برای مصرف این دارو به شکل خوراکی، بسته دارو را باز کرده و گرانول را با پوره سیب یا آب سیب مخلوط کنید. این دارو را با سایر غذاها و داروها مخلوط نکنید. یک قاشق چای خوری (5 میلی لیتر) از گرانول را بر روی پوره سیب یا آب سیب بپاشید و کل مخلوط را سریعا ببلعید (در مدت 10 دقیقه). و پس از آن یک جرعه آب بنوشید. یا اینکه شما می توانید یک قاشق چایخوری (5 میلی لیتر) از آب سیب را در داخل یک فنجان کوچک بریزید، برای 5 ثانیه هم بزنید و کل مخلوط را سریعا ببلعید. برای اطمینان از این که کل دوز را مصرف می کنید، در داخل فنجان یک یا دو مرتبه دیگر آب سیب بریزید و تا مخلوط شده و باقی مانده گرانول را مصرف کنید و کل آن را ببلعید. مخلوط را زودتر از زمان مصرف آماده نکنید تا بعدا استفاده شود.
حتما بخوانید: درمان خانگی رفلاکس معده با عسل
اگر گرانول را به واسطه لوله وارد معده خود می کنید (لوله بینی معده ای یا لوله ای که از بینی وارد معده می شود)، از پزشک خود در مورد جزئیات دستورالعمل مربوط به چگونگی آماده کردن مخلوط و مصرف کردن آن بپرسید.
- در صورت نیاز، آنتی اسیدها می توانند هم زمان با خوردن این دارو مصرف شوند. همچنین اگر سوکرالفیت (نوعی داروی گوارشی) را مصرف می کنید، پنتوپرازول را حداقل 30 دقیقه قبل از مصرف سوکرالفیت بخورید.
- از این دارو به شکل منظم استفاده کنید تا بیشترین فواید مصرف آن را کسب کنید. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در یک زمان مشخص مصرف کنید. حتی اگر احساس بهبودی می کنید، به مصرف این دارو تا زمانی که برای شما تجویز شده، ادامه دهید.
اگر علائم شما ادامه پیدا کرد و یا وخیم تر شد، به پزشک خود اطلاع دهید. خطر عوارض جانبی مصرف پنتوپرازول با گذشت زمان بیشتر می شود. از پزشک خود بپرسید که برای چه مدتی باید مصرف این دارو را ادامه دهید.
عوارض قرص پنتوپرازول
سردرد یا اسهال ممکن است رخ دهد. اگر هر یک از این عوارض جانبی ادامه پیدا کرد و یا وخیم تر شد، سریعا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به خاطر داشته باشید که پزشک این دارو را تجویز کرده است؛ زیرا او تشخیص داده است که فواید آن بیشتر از خطر عوارض جانبی دارو است. بسیاری از افراد با مصرف این دارو عوارض جانبی جدی ندارند.
اگر هر یک از عوارض جانبی جدی زیر رخ داد، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید: علائم کاهش سطح منیزیم در خون (مانند ضربان قلب آهسته یا تند یا نامنظم غیر عادی، اسپاسم مداوم عضلانی، تشنج)، علائم بیماری لوپوس (مانند جوش بر روی بینی یا گونه ها، درد جدید در مفاصل یا وخیم تر شدن درد مفاصل).
این دارو به دلیل وجود باکتری های مقاوم، ممکن است به ندرت باعث یک بیماری شدید روده (اسهال مربوط به کلستریدیوم دیفیسیل) شود. این بیماری ممکن است در طول درمان یا هفته ها و ماه ها پس از قطع درمان رخ دهد. در صورت ابتلا به بیماری های زیر، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید: اسهال مداوم، درد یا گرفتگی شکم یا معده، خون یا مخاط در مدفوع.
به ندرت ممکن است مهارکننده پمپ پروتونی (مانند پنتوپرازول) باعث کمبود ویتامین B12 شوند. اگر این داروها هر روز برای مدت زمان طولانی مصرف شوند (بیشتر از سه سال)، این خطر افزایش پیدا می کند. اگر علائم کمبود ویتامین B12 (مانند ضعف غیر معمول، زخم در زبان، یا بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست ها یا پاها) را مشاهده کردید، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید.
حتما بخوانید: علت سوزن سوزن شدن و گزگز دست و پاها
واکنش آلرژی زا بسیار جدی به این دارو نادر است. اما در صورت مشاهده علائم واكنش آلرژی زا جدی، فوراً درخواست کمک پزشکی نمایید. علائمی از جمله: جوش، خارش یا تورم (به خصوص در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در میزان ادرار).
این یک فهرست کامل از عوارض جانبی احتمالی این دارو نیست، در صورتی که متوجه علائم دیگری شده اید که در این قسمت ذکر نشده، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
اقدامات احتیاطی در مصرف داروی پنتوپرازول
- قبل از مصرف پنتوپرازول، اگر به این دارو یا داروهای مشابه (لانزوپرازول، امپرازول) یا هر چیز دیگری آلرژی دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد، که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژی زا یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
- قبل از مصرف این دارو، در مورد سابقه پزشکی خود با پزشک یا داروساز صحبت نمایید، به ویژه اگر هر یک از بیماری های زیر را دارید: بیماری کبد، لوپوس.
- برخی از علائم ممکن است نشان دهنده یک اختلال جدی تر باشد. اگر هر کدام از علائم زیر را داشتید، سریعا درخواست کمک پزشکی کنید: سوزش معده همراه با گیجی یا تعریق یا سرگیجه، درد قفسه سینه یا فک یا بازو یا شانه (به ویژه تنگی نفس، تعریق غیر عادی)، کاهش وزن غیر قابل توجیه.
- مهارکننده پمپ پروتونی (مانند پنتوپرازول) ممکن است به ویژه در صورت استفاده طولانی مدت یا دوز بیشتر برای بزرگسالان، منجر به شکستگی استخوان شوند. با پزشک یا داروساز خود در مورد روش های جلوگیری از شکستگی یا پوکی استخوان مانند مصرف کلسیم (کلسیم سیترات) و مکمل های ویتامین D صحبت کنید.
- قبل از جراحی، در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای فاقد نسخه و داروهای گیاهی).
مصرف پنتوپرازول در باردرای و شیردهی
- در دوران بارداری، این دارو تنها باید در شرایطی استفاده شود که مصرف آن به وضوح نیاز باشد. در مورد خطرات و فواید مصرف آن با پزشک خود صحبت کنید.
- این دارو به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل دارویی پنتوپرازول چیست
تداخل دارویی ممکن است باعث تغییر عملکرد داروهای شما یا افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی شود. این مطلب شامل تمام تعاملات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک یا داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز آن را تغییر ندهید. محصولی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشد، عبارت است از: متوترکسات (به ویژه درمان با دوز بالا).
برخی از داروها ممکن است به اسید معده احتیاج داشته باشند تا به درستی جذب شوند. پنتوپرازول اسید معده را کاهش می دهد، بنابراین ممکن است نحوه تاثیرگذاری این داروها را تغییر دهد. برخی از داروهایی که تحت تاثیر این دارو قرار می گیرند، عبارتند از: آمپبی سیلین، atazanavir، ارلوتینیب، نلفیناویر، pazopanib، rilpivirine، ضد قارچ های آزول خاص (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول، posaconazole) و سایر داروها.
حتما بخوانید: قرص کتوکونازول برای چیست
این دارو ممکن است با آزمایشات خاص (مانند آزمایش ادرار برای تتراهیدروکانابینول-THC و آزمایش خون برای یافتن تومورهای خاص) تداخل داشته باشد، که احتمالا منجر به نتایج نادرست این آزمایش ها می شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و تمام پزشکان از مصرف این دارو توسط شما اطلاع دارند.
اوردوز
- اگر کسی اوردوز کرده و یا علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی دارد، با اورژانس(115) تماس بگیرید.
- این دارو را با دیگران سهیم نشوید.
- اگر پزشک به شما تجویز کرده است که از این دارو به طور منظم برای مدت زمان طولانی استفاده کنید، آزمایش ها و تست های آزمایشگاهی (مانند آزمایش منزیم در خون، آزمایش سطح ویتامین B12) ممکن است به صورت دوره ای و منظم انجام شود تا پیشرفت شما یا نظارت بر عوارض جانبی بررسی شود. به طور منظم بر اساس نوبت خود به مطب پزشک یا آزمایشگاه مراجعه کنید.
دوزهای فراموش شده
اگر مصرف یک دوز را فراموش کرده اید، آن را هر زمان که به خاطر آورید، مصرف کنید. اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. دوز بعدی را مطابق با برنامه زمانی عادی آن مصرف کنید. هرگز دو دوز را به طور هم زمان برای جبران دوز فراموش شده مصرف نکنید.
طریقه ی نگهداری از دارو
- دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری نمایید. آن را در حمام نگهداری نکنید. تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
- آن ها را جهت دور ریختن در داخل چاه دست شویی یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه در دستورالعمل دارو این گونه نوشته شده باشد.
- این دارو را زمانی که تاریخ انقضاء آن گذشته و یا دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، به درستی دور بریزید. با داروساز یا شرکت دفع زباله های محلی برای چگونگی روش های بی خطر دور ریختن دارو مشورت نمایید.
سخن آخر
پنتوپرازول دارویی است که فعالیت پمپ پروتونی را که سبب تولید اسید در معده می شوند را مهار می کند. در صورت مصرف این دارو بهتر است که با فواید و مضرات این دارو آشنا شوید.
منبع: webmd