قرص امپرازول برای چیست؛ بهترین زمان مصرف و عوارض امپرازول

قرص امپرازول برای چیست؛  بهترین زمان مصرف و عوارض امپرازول امپرازول متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکننده پمپ پروتونی (PPIs) می باشد که برای درمان برخی از مشکلات معده و مری مانند بازگشت اسید و زخم ها استفاده می شود. اطلاعات دارویی قرص معده امپرازول در سلام دنیا بخوانید.

قرص امپروازول به درمان آسیب های حاصل از اسید در معده و مری کمک کرده و مانع بروز زخم و افزایش احتمال بروز سرطان مری می شود. در ادامه این مقاله از سلام دنیا، درباره اینکه قرص امپرازول (Omeprazole) برای چیست ، بهترین زمان مصرف امپرازول، موارد مصرف، عوارض خطرناک امپرازول... بیان شده است. با ما همراه باشید.

قرص امپرازول برای چیست (موارد استفاده از امپرازول)

امپرازول برای درمان بعضی مشکلات معده و مری (مانند بازگشت اسید و زخم ها) استفاده می شود. این دارو با کاهش میزان اسید تولیدی معده عمل می نماید و علائمی مانند سوزش معده، مشکلات بلع و سرفه مداوم را تسکین می بخشد. این دارو به درمان آسیب های حاصل از اسید در معده و مری کمک کرده و مانع بروز زخم و افزایش احتمال بروز سرطان مری می شود. امپرازول متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکننده پمپ پروتونی (PPIs) می باشد.

اگر با این دارو خوددرمانی می کنید، محصولات بدون تجویز امپرازول برای درمان سوزش پراکنده معده (دو روز یا بیشتر در طول هفته) استفاده می شود. چون این دارو به 1 الی 4 روز زمان برای تاثیرگذاری نیاز دارد، نمی تواند اثرات سوزش معده را بلافاصله درمان کند.

برای محصولات بدون تجویز، با دقت دستورالعمل بسته بندی را مطالعه کنید تا مطمئن شوید این محصول برای شما مناسب است. مواد سازنده محصول را حتی اگر قبلاً از آن استفاده نموده اید، بررسی نمایید. تولید کننده ممکن است در این مدت مواد سازنده محصول را تغییر داده باشد. همچنین، محصولاتی با نام های تجاری مشابه ممکن است دارای مواد سازنده متفاوتی بوده و برای مقاصد مختلفی تولید شده باشند. استفاده از محصولات اشتباه می تواند به بدن شما آسیب وارد کند.


حتما بخوانید: درمان ترش کردن معده با داروهای گیاهی و طبیعی


موارد استفاده از امپرازول

چگونه از امپرازول (Omeprazole) استفاده کنید

  • اگر پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، راهنمای اطلاعات بیمار را در صورت وجود قبل از شروع به مصرف دارو یا پس از هر بار تجدید مصرف از مسئول داروخانه دریافت کنید. اگر این دارو را به صورت غیر تجویزی مصرف می نمایید، از تمامی دستورالعمل های موجود بر روی بسته بندی محصول قبل از مصرف دارو پیروی نمایید.

بهترین زمان مصرف قرص امپرازول

  • این دارو را بر اساس تجویز به صورت خوراکی، معمولاً یک بار در روز قبل از غذا مصرف نمایید. میزان دوز و طول درمان بستگی به وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان دارد. در کودکان دوز دارو بر اساس وزن نیز مشخص می شود. دوز دارو یا تعداد دفعات مصرف آن را تغییر ندهید. اگر هر گونه سئوالی در این زمینه دارید، از پزشک یا مسئول داروخانه بپرسید.
  • داروهایی را که با تاخیر مواد خود را آزاد می کنند، خرد نکرده یا نجوید. این کار باعث می شود که تمام دارو به صورت ناگهانی آزاد شده و ریسک بروز عوارض جانبی آن افزایش یابد.
  • اگر از قرص های تجزیه شونده با تاخیر استفاده می کنید، برای نگهداری و مصرف این داروها، دستهایتان را خشک کنید. دارو را بر روی زبانتان قرار داده و اجازه دهید تا حل شود. پس از حل شدن، می توانید آن را با یا بدون آب قورت دهید. قرص ها را می توانید به صورت سالم با آب نیز قورت بدهید.
  • اگر لازم باشد، می توان از داروهای ضد اسید نیز همراه با این دارو استفاده کرد. اگر همچنین از سوکرالفات استفاده می کنید، امپرازول را حداقل 30 دقیقه قبل از مصرف سوکرالفات مصرف نمایید.
  • این دارو را به صورت منظم مصرف نمایید تا بیشترین نتیجه را از آن بگیرید. حتماً دارو را در زمان معینی هر روز مصرف کنید. این دارو را برای مدت زمان تعیین شده مصرف کنید حتی اگر احساس کردید مشکل شما برطرف شده است. اگر با محصولات بدون تجویز این دارو خود درمانی می کنید، برای مدت بیش از 14 روز (بجز در صورت تجویز پزشک) مصرف این دارو را ادامه ندهید. اگر احساس می کنید ممکن است یک مشکل پزشکی جدی داشته باشید، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.
  • اگر وضعیت شما بدون تغییر باقی ماند یا بدتر شد، به پزشک اطلاع دهید. اگر خود درمانی می کنید و پس از 14 روز سوزش معده شما برطرف نشد یا نیاز دارید این دارو را بیش از یک بار در هر 4 ماه استفاده نمایید، به پزشک اطلاع دهید. با افزایش دوره زمانی مصرف دارو، ریسک بروز عوارض جانبی آن افزایش می یابد. از پزشک تان درباره مدت زمان مصرف دارو سئوال کنید. اگر فکر می کنید دچار یک مشکل سلامتی جدی شده اید، موضوع را بلافاصله به اطلاع پزشک تان برسانید.

چگونه از امپرازول (omeprazole) استفاده کنید

عوارض جانبی امپرازول

  • سردرد یا درد شکمی ممکن است روی دهد. اگر هر کدام از این عوارض باقی ماند یا بدتر شد، بلافاصله موضوع را به پزشک یا مسئول داروخانه اطلاع دهید.
  • اگر پزشک به شما توصیه کرده است که این دارو را مصرف نمایید، به خاطر داشته باشید که وی تشخیص داده است که این دارو مزایای بیشتری نسبت به ریسک عوارض جانبی برای شما به همراه خواهد داشت. بسیاری از افراد که این دارو را مصرف می نمایند، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

حتما بخوانید: درمان سریع سردرد با 11 روش خانگی


عوارض خطرناک امپرازول

  • اگر دچار هر کدام از این عوارض جانبی جدی شدید، به پزشک اطلاع دهید: علائم سطح پایین منیزیم در خون (مانند ضربان قلب سریع یا کند یا نامنظم غیر عادی، اسپاسم های عضلانی مداوم، بروز درد مفاصل یا بدتر شدن دردهای پیشین).
  • این دارو به ندرت باعث بروز یک مشکل روده ای شدید (اسهال مرتبط با دیفیسیل کلاستریدیوم) به دلیل نوعی باکتری می شود. از داروهای ضد اسهال یا مخدر در صورتی که هر کدام از این علائم را داشتید استفاده نکنید زیرا این محصولات شرایط را بدتر خواهند کرد. اگر دچار این علائم شدید پزشک تان را مطلع نمایید: اسهال مداوم، درد یا گرفتگی شکمی، تب، وجود خون یا مخاط در مدفوع.
  • به ندرت مهارکننده های پمپ پروتونی (مانند امپرازول) باعث کمبود ویتامین B-12 می شوند. این ریسک در صورتی که آنها به صورت روزانه برای مدت طولانی مصرف شوند (3 سال یا بیشتر). اگر دچار علائم کمبود ویتامین B-12 شدید (مانند ضعف غیر عادی، درد زبان یا بی حسی و مور مور شدن دستها یا پاها) شدید، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.
  • یک واکنش بسیار شدید آلرژیک به این دارو بسیار نادر است. با این وجود، اگر احساس کردید که علائمی در این خصوص مانند دانه و جوش، خارش و تورم (بویژه در صورت، زبان، گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی، علائم مشکلات کبدی (مانند تغییر در میزان دفع ادرار) دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.

این لیست کاملی از عوارض جانبی این دارو نمی باشد. اگر علائم دیگری را مشاهده کردید که در این لیست وجود نداشتند، با پزشک یا مسئول داروخانه تماس بگیرید.

عوارض جانبی امپرازول

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف امپرازول

  • قبل از مصرف امپرازول، به پزشک یا مسئول داروخانه بگویید که آیا به آن یا داروهای مشابه دیگر (مانند اسموپرازول، لانسوپرازول و پنتوپرازول) حساسیت دارید یا خیر. این محصول ممکن است حاوی اجزای غیر فعالی باشد که باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات برای شما شوند. برای اطلاعات بیشتر با مسئول داروخانه صحبت کنید.
  • قبل از مصرف این محصول، به پزشک یا مسئول داروخانه درباره سابقه پزشکی بویژه بیماری های کبدی و لوپوس اطلاع رسانی کنید.

حتما بخوانید: بیماری لوپوس چیست؟


  • بعضی علائم ممکن است در واقع نشانه های مشکلات جدی تر باشند. اگر این علائم را داشتید، بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه نمایید: سوزش معده با سبکی سر یا تعریق، سرگیجه، درد شانه یا سینه یا فک یا دست (بویژه همراه با تنگی نفس و تعریف غیر عادی)، کاهش وزن غیر عادی.
  • علاوه براین، قبل از خود درمانی با این دارو، اگر هر کدام از این علائم را دارید، به پزشک مراجعه نمایید: مشکل و درد در عمل بلع، استفراغ خونی، استفراغی که مانند تفاله قهوه به نظر می رسد، مدفوع خون آلود یا سیاه، سوزش معده برای مدت بیش از سه ماه، درد مکرر قفسه سینه، خس خس مداوم سینه (بویژه همراه با سوزش معده).
  • قبل از انجام عمل جراحی، به پزشک یا دندانپزشک خود درباره تمامی داروهایی که مصرف می کنید (شامل تجویزی، غیر تجویزی و گیاهی) اطلاع رسانی نمایید.
  • مهارکننده های پمپ پروتونی (مانند امپرازول) ممکن است ریسک شکستگی های استخوانی را بویژه در صورت استفاده طولانی مدت، دوزهای بالا و یا در بالغین سالخورده افزایش دهند. درباره روش های جلوگیری از این مشکل با پزشک یا مسئول داروخانه مشورت نمایید (مثلاً با مصرف مکمل های کلسیمی مانند سیترات کلسیم یا ویتامین D).
  • افراد سالخورده ممکن است حساسیت بیشتری در قبال تاثیرات این دارو بویژه شکستگی های استخوان و عفونت دیفیسیل کلاستریدیوم داشته باشند.
  • کودکان ممکن است در قبال عوارض جانبی این دارو بویژه تب، سرفه و عفونت های بینی یا حلق یا مجاری تنفسی حساسیت بیشتری داشته باشند.
  • این دارو بایستی در دوران بارداری فقط در مواقع مورد نیاز مصرف شود. درباره ریسک و مزایا استفاده از آن در این خصوص با پزشک مشورت نمایید.
  • این دارو به شیر مادر منتقل می شود اما تاثیرات آن بر نوزادان شیرخوار کماکان مشخص نمی باشد. قبل از اقدام به شیردهی با پزشک مشورت کنید.

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف امپرازول

تداخلات دارویی امپرازول

  • تداخلات دارویی ممکن است بر عملکرد دارو تاثیر گذاشته و ریسک بروز عوارض جانبی شدید را افزایش دهد. این متن حاوی تمامی تداخلات احتمالی دارویی نمی باشد. لیستی از تمامی داروهایی که مصرف می نمایید (شامل موارد تجویزی، غیر تجویزی و محصولات گیاهی) همراه داشته و آن را در اختیار پزشک و مسئول داروخانه قرار دهید. میزان دوز هیچ دارویی را تغییر نداده و بدون تایید پزشک هیچ دارویی را شروع یا قطع ننمایید. 
  • بعضی از داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: سیلوستازول، کلوپیدوگرل، متاترکسیت (بویژه در درمان های با دوز بالا)، ریفامپین، مخمر سنت جان.
  • بعضی محصولات برای جذب مناسب توسط بدن به اسید معده نیاز دارند. امپرازول اسید معده را کاهش می دهد در نتیجه ممکن است بر عملکرد این محصولات تاثیر گذارد. بعضی محصولات در این زمینه عبارتند از آتازاناویر، ارلوتینیب، نلفیناویر، پازوپانیب، ریلپیویرین، بعضی ضد قارچ های آزول (ایتراکونازول، کتوکونازول، پوساکونازول).
  • امپرازول بسیار شبیه اسموپرازول می باشد. هیچ داروی حاوی اسموپرازول را در هنگام استفاده از امپرازول استفاده ننماید.
  • این دارو ممکن است با بعضی آزمایشات تداخل داشته و احتمالاً باعث بروز خطا در نتایج گردد. حتماً پرسنل آزمایشگاه و تمامی پزشکان تان را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

تداخلات دارویی امپرازول

مصرف بیش از حد 

اگر فردی بیش از حد از این دارو مصرف نمود و علائمی جدی مانند بیهوشی یا مشکل تنفسی داشت، به اورژانس اطلاع دهید. علائم مصرف بیش از حد عبارتند از: گیجی، تعریق غیر عادی، تاری دید، ضربان قلب سریع غیر عادی.

نکات
  • این دارو را در اختیار سایرین قرار ندهید.
  • اگر پزشک دستور داده است که این دارو به صورت مداوم برای مدت طولانی مصرف کنید، تست های پزشکی و آزمایشگاهی (مانند آزمایش منیزیم خون، سطوح ویتامین B-12) ممکن است لازم باشد به صورت دوره ای برای تحت نظر داشتن روند پیشرفت یا بررسی عوارض جانبی احتمالی دارو انجام پذیرند. به تمامی برنامه های ملاقات و زمان بندی های آزمایشات پایبند باشید.
از دست دادن یک دوز

اگر شما این دارو را به صورت منظم مصرف می کنید و یک دوز را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک شده اید، دوز فراموش شده را رها کنید و دوز بعدی را در ساعت تعیین شده مصرف کنید و آن را برای جبران دوز قبلی، دو برابر نکنید.

نگهداری
  • دارو را در دمای اتاق و دور از رطوبت و نور نگهداری کنید.
  • دارو را در حمام و دستشویی نگهداری نکنید.
  • تمامی داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهدارید.
  • دارو را در توالت یا سیستم فاضلاب نریزید مگر اینکه برای این کار دستورالعمل داشته باشید. این محصول را در صورت سپری شدن تاریخ مصرف یا عدم نیاز به آن، به نحوی مناسب و ایمن دور بریزید. با شرکت دفع زباله های دارویی محلی خود برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص مشورت نمایید.
سخن آخر

ما در این مقاله اطلاعات دارویی قرص معده امپرازول، مانند موارد مصرف، بهترین زمان مصرف و همچنین عوارض و تداخلات دارویی امپرازول را به شما بیان کردیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. می توانید سوالات خود را در خصوص داروهای و قرص ها و اطلاعات دارویی با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.


مقالات مرتبط:

آنفولانزای معده یا عفونت معده چیست؟

خواص شیرین بیان برای معده

از
3
رای