علائم کمبود ویتامین b12 چیست ؛ علت و منابع ویتامین b12

علائم کمبود ویتامین b12 چیست ؛ علت و منابع ویتامین b12 علائم کمبود ویتامین b12 چیست ؛ علت کمبود ویتامین ب 12 چیست و چگونه کمبود ویتامین b12 را جبران کنیم ؛ منابع غذایی ویتامین B12 و روش های پیشگیری از کمبود ویتامین b12 در سلام دنیا.

ویتامین B12 یک ماده مغذی ضروری است که در سلامتی بدن نقش مؤثری دارد. علائم کمبود ویتامین B12 عبارتند از: خستگی، کم خونی و مشکلات عصبی. بدن انسان ویتامین B2 را ایجاد نمی کند، بنابراین انسان باید این مواد مغذی را از رژیم غذایی خود دریافت کند. این ویتامین برای ساخت DNA و گلبول های قرمز بسیار مهم است و به سیستم عصبی کمک می کند. کمبود ویتامین b12 می تواند منجر به مشکلات جسمی و روحی شود. در این مقاله سلام دنیا، ما علائم کمبود ویتامین B12 و منابع ویتامین b12 را توضیح می دهیم و اینکه چرا این اتفاق می افتد.

مواردی که باید در مورد کمبود ویتامین b12 بدانیم

  • ویتامین b12 نقش مهمی در تولید سلول های خونی دارد.
  • بسیاری از علائم کمبود ویتامین b12 به علت کمبود سلول های سالم خون ایجاد می شود. بدن به مقدار زیادی از این سلول ها نیاز دارد تا اکسیژن را در اطراف بدن نگه دارد و اندام ها را در سلامتی حفظ کند.

علائم کمبود ویتامین B12

کمبود ویتامین B12 می تواند علائمی را که بر سلامت روحی و جسمی فرد تاثیر می گذارد، ایجاد کند.  کمبود ویتامین b12 ممکن است بین 1.5 تا 15 درصد افراد را تحت تاثیر قرار دهد.  این کمبود می تواند طیف وسیعی از نشانه هایی را که بر سلامت روحی و جسمی فرد تاثیر می گذارد، ایجاد کند.
بدن نمی تواند ویتامین B12 را ذخیره کند، بنابراین مهم است که غذاهای حاوی آن را به طور منظم مصرف کنیم. بزرگسالان نیاز روزانه ای حدود 2/4 میکروگرم ویتامین ب 12 دارند.

در زیر، ما به علائم کمبود ویتامین B12 و علل آن نگاه می کنیم.

منابع غذایی ویتامین B121. علائم کمبود ویتامین B12: مور مور دست یا پا

کمبود ویتامین b12 ممكن است حس "سوزن سوزن" را در دست یا پا ایجاد كند. این علامت ناشی از آن است که ویتامین نقش مهمی در سیستم عصبی دارد و غیبت آن می تواند باعث ایجاد مشکلات عصبی یا آسیب عصبی شود. در سیستم عصبی، ویتامین b12 به تولید ماده ای به نام میلین کمک می کند. میلین یک پوشش محافظتی است که عصب را محافظت می کند و به آنها احساسات منتقل می کند.


حتما بخوانید: علت مور مور شدن و بی حسی دست ها چیست


افرادی که کمبود ویتامین b12 دارند ممکن است میلین تولید نکنند تا اعصابشان را پوشش دهند. بدون این پوشش، اعصاب می توانند آسیب پذیر باشند. مشکلات در اعصاب دست و پا، که اعصاب محیطی نامیده می شوند، رایج هستند. آسیب عصبی محیطی ممکن است منجر به سوزش در این قسمت از بدن شود

2. علائم کمبود ویتامین B12: مشکل در راه رفتن

با گذشت زمان، آسیب عصبی محیطی ناشی از کمبود ویتامین B12 می تواند منجر به مشکلات حرکتی شود. سستی در پاها و اندام ممکن است برای یک فرد حرکت بدون پشتیبانی را سخت کند. آنها همچنین ممکن است ضعف عضلانی و رفلکس های کاهش یافته را تجربه کنند.

3. علائم کمبود ویتامین B12: رنگ پوست پریده

پوست رنگ پریده یا زردرنگ منجر به بیماری زردی می شود که ممکن است نشانه ای از کمبود ویتامین B12 باشد. زردی هنگامی ایجاد می شود که بدن یک فرد قادر به تولید گلبول های قرمز کافی نیست. سلول های قرمز خون که در زیر پوست گردش می کنند، رنگ طبیعی خود را ارائه می دهند. بدون تعداد کافی از این سلول ها، پوست ممکن است کم رنگ شود.

  • ویتامین B12 نقش مهمی در تولید گلبول های قرمز دارد. کمبود ویتامین B12 می تواند سبب کمبود گلبول قرمز یا کم خونی مگالوبلاستیک شود که مرتبط با زردی است.
  • این نوع کم خونی همچنین می تواند سلول های قرمز خون را تضعیف کند، که بدن پس از آن سریع تر تجزیه می شود. وقتی کبد خونهای قرمز را تجزیه می کند، بیلی روبین را آزاد می کند. بیلی روبین ماده ای قهوه ای است که پوست را به رنگ زرد رنگی که مشخصه زردی است، در می آورد.

علائم کمبود ویتامین B12

4. علائم کمبود ویتامین B12: خستگی

کم خون مگالوبلاستیک به علت کمبود ویتامین B12 ممکن است منجر به احساس خستگی فرد می شود. بدون وجود گلبول های قرمز کافی برای حمل اکسیژن در اطراف بدن، فرد احساس خستگی می کند.

5. علائم کمبود ویتامین B12: ضربان قلب سریع

ضربان قلب سریع و تنگی نفس ممکن است علائم کمبود ویتامین B12 باشد. قلب ممکن است شروع به ضربان سریعتر برای کاهش تعداد گلبول های قرمز در بدن کند. کم خونی به قلب فشار می آورد تا یک حجم بالاتری از خون در اطراف بدن را پمپ کند و اینکار را سریعتر انجام دهد. این پاسخ روش تلاش بدن برای اطمینان ازحضور اکسیژن کافی در سیستم انتقال بدن به تمام اعضای بدن است.

6. علائم کمبود ویتامین B12: ضعف نفس

کم خونی که ناشی از کمبود ویتامین b12 می باشد باعث می شود فرد احساس خستگی کند. این امکان وجود دارد که این قضیه مرتبط با کمبود گلبول قرمز و ضربان قلب سریع باشد. هر کسی که در معرض دشواری تنفس قرار گیرد، باید به یک پزشک مراجعه کند.


حتما بخوانید: درمان خانگی برای تنگی نفس


7. علائم کمبود ویتامین B12: درد دهان

ویتامین B12 بر سلامت دهان تاثیر می گذارد. در نتیجه کمبود ویتامین B12 ممکن است باعث مشکلات زیر در دهان شود:

  • گلوسیت، که موجب ایجاد تورم، صاف و زبان قرمز می شود
  • زخم های دهان
  • احساس سوزش در دهان

این علائم به دلیل کمبود ویتامین B12 باعث کاهش تولید گلبول قرمز می شود که باعث کم شدن اکسیژن رسیده به زبان می شود.

8. علائم کمبود ویتامین B12: مشکلات تفکر یا استدلال

کمبود ویتامین B12 ممكن است با تفكر را دچار مشكل کند كه پزشکان به عنوان اختلال شناختی به آن اشاره می كنند. این مسائل شامل سختی در تفکر و استدلال و از دست دادن حافظه است. یک مطالعه حتی ارتباط سطح ویتامین B12 را به افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر، زوال عقل و بیماری پارکینسون مرتبط می کند. کاهش میزان اکسیژن رسیده به مغز ممکن است مسئول مشکلات تفکر و استدلال باشد.

9. علائم کمبود ویتامین B12: تحریک پذیری

کمبود ویتامین B12 ممکن است بر روی خلق و خوی فرد تاثیر بگذارد و موجب تحریک پذیری یا افسردگی شود. نیاز به تحقیق بیشتری در ارتباط بین ویتامین b12 و سلامت روان وجود دارد. یکی از نظریه ها این است که ویتامین b12 به شکستن یک شیمی مغز به نام هموسیستئین کمک می کند. داشتن هموسيستئين در مغز ممکن است سبب مشکلات سلامت روان شود.

10. علائم کمبود ویتامین B12: تهوع، استفراغ، و اسهال

کمبود ویتامین B12 می تواند بر دستگاه گوارش تأثیر بگذارد.عدم وجود گلبول های قرمز به این معنی است که اکسیژن به اندازه کافی به روده نمی رسد. کمبود اکسیژن در اینجا ممکن است منجر به احساس بیماری شود. همچنین ممکن است اسهال ایجاد کند.

11. علائم کمبود ویتامین B12: کاهش اشتها و کاهش وزن

در نتیجه مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع، افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 ممکن است اشتهای خود را از دست بدهند. کاهش اشتها می تواند منجر به کاهش وزن در بلند مدت شود.

علل ایجاد کمبود ویتامین B12

علت کمبود ویتامین B12

حتی اگر یک فرد به اندازه کافی ویتامین B12 را در رژیم غذایی خود به دست بیاورد، برخی از شرایط سلامتی به میزان جذب ویتامین B12 در روده تاثیر می گذارد.
این شرایط عبارتند از:

  • بیماری کرون
  • بیماری سلیاک
  • گاستریت آتروفیک
  • کم خونی مزمن

عوامل زیر باعث می شود یک فرد احتمال کمبود ویتامین B12 را داشته باشد:

  • پا به سن گذاشتن، با افزایش سن کمتر قادر به جذب b12 خواهیم بود
  • مصرف داروهای آنتی اسید
  • رژیم گیاه خواری
  • عمل کاهش وزن یا دیگر جراحی های شکمی که بر هضم b12 توسط سیستم گوارش تأثیر می گذارد.

چگونه کمبود ویتامین b12 را جبران کنیم

منابع غذایی ویتامین B12

ویتامین b12 یک ویتامین محلول در آب است که در غذاهای حیوانی موجود است مانند:

  • گوشت قرمز
  • مرغ
  • تخم مرغ
  • لبنیات
  • ماهی

حتما بخوانید: خواص ویتامین ب 12


اگر فرد غذاهای حیوانی مصرف نمی کند باید مواد ویتامین های b12 گیاهی را به رژیم غذایی خود اضافه کنند. این ها شامل غلات غنی شده، شیر میوه، نان و مخمر تغذیه ای هستند.

به این علت که کمبود ویتامین B12 علائم بسیاری مشابه با سایر کمبود های تغذیه ای و سلامتی می گذارد، ممکن است افراد متوجه آن نشوند و آن را تشخیص ندهند. آگاهی از تمام علائم کمبود می تواند به افراد کمک کند تا به دنبال درمان باشد.

درمان و پیشگیری از کمبود ویتامین B12

اکثر مردم می توانند به اندازه کافی ویتامین B12 را از منابع غذایی دریافت کنند. برای کسانی که نمی توانند، پزشک ممکن است مکمل های B12 را تجویز یا توصیه کند. افراد همچنین می توانند مکمل های B12 را از داروخانه دریافت کنند.

اکثر مولتی ویتامین ها حاوی ویتامین B12 هستند. افراد می توانند مکمل های B12 را به صورت قرص های خوراکی، قرص های زیرزبانی یا تزریق مصرف کنند. یک پزشک می تواند در مورد دوز مناسب این ویتامین راهنمایی کند. افرادی که مشکل جذب ویتامین B12 را دارند ممکن است نیاز به تزریق ویتامین B12 برای درمان کمبود آن داشته باشند. یک پزشک می تواند بهترین راه برای جلوگیری از کمبود ویتامین B12 ارئه دهد.

سخن آخر

کمبود ویتامین B12 می تواند علائمی را که بر سلامت روحی و جسمی فرد تاثیر می گذارد، ایجاد کند، همچنین کمبود ویتامین B-12 ممکن است بین 1.5 تا 15 درصد افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطلب درباره علائم کمبود ویتامین b12 و بهترین راه برای جلوگیری از کمبود ویتامین B12 با منابع ویتامین b12 بیان کردیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد.

منبع: medicalnewstoday


مقالات مرتبط:

8 نشانه و علائم کمبود ویتامین ها در بدن و روش های رفع آنها

کاربردهای آمپول ویتامین B12

از
7
رای