بی حسی دست های شما همیشه دلیل بر نگرانی نیستند. این می تواند نشانه ای از کانال کارپال (فشرده سازی عصب مدیان نیز نامیده می شود) یا عوارض جانبی دارویی باشد. هنگامی که یک وضعیت پزشکی باعث بی حسی دستان شما می شود، معمولاً نیز علائم دیگری در کنار آن خواهید داشت. در این مقاله سلام دنیا، مواردی را که باید مراقب آن باشید و زمانی که باید به پزشک مراجعه کنید، آورده شده است.
علت بی حسی، مور مور شدن و گز گز دست ها چیست
1. آیا بی حسی دست ها نشانه سکته است؟
بی حسی دست شما معمولاً نشانه ای از اورژانسی بودن وضعیتی که نیاز به رفتن به بیمارستان را داشته باشد نیست. اگرچه بعید است، اما ممکن است بی حسی دست نشانه ای از سکته باشد. اگر یکی از موارد زیر را نیز تجربه کردید سریعاً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:
- ضعف یا بی حسی ناگهانی در بازو یا پا ، به ویژه اگر فقط در یک طرف بدن شما باشد
- مشکل در صحبت کردن یا درک دیگران
- گیجی
- افتادگی صورت
- مشکل ناگهانی در دیدن در یک یا هر دو چشم
- سرگیجه ناگهانی یا از دست دادن تعادل
- سردرد شدید ناگهانی
اگر این علائم را دارید، با 115 یا خدمات اورژانس محلی خود تماس بگیرید یا به کسی بگویید که شما را بلافاصله به اورژانس برساند. درمان سریع ممکن است خطر آسیب طولانی مدت را کاهش دهد. حتی ممکن است جان شما را نجات دهد.
کمبود ویتامین و بی حسی دست و پا
2. علت بی حسی دست : کمبود ویتامین یا مواد معدنی
برای سالم نگه داشتن اعصاب به ویتامین B-12 نیاز دارید. کمبود این ویتامین ها و مواد معدنی می تواند باعث بی حسی یا گزگز در هر دو دست و پا شود. کمبود پتاسیم و منیزیم نیز ممکن است باعث بی حسی در شما شود.
علائم دیگر کمبود ویتامین B-12 عبارتند از:
- ضعف
- خستگی
- زردی پوست و چشم (زردی)
- مشکل در راه رفتن و تعادل
- مشکل در درست فکر کردن
- توهم
حتما بخوانید: خواص ویتامین b12 برای سلامتی
3. علت بی حسی دست: داروهای خاص
آسیب عصبی (نوروپاتی) می تواند عارضه جانبی داروهایی که از درمان سرطان گرفته تا تشنج باشد. این می تواند روی هر دو دست و پایتان تأثیر بگذارد. برخی از داروهایی که می توانند باعث بی حسی شوند عبارتند از:
آنتی بیوتیک ها. اینها شامل مترونیدازول (Flagyl)، نیتروفورانتوئین (Macrobid) و فلوروکینولون ها (Cipro) هستند. داروهای ضد سرطان اینها شامل سیس پلاتین و وین کریستین هستند.
داروهای ضد تشنج. به عنوان مثال فنی توئین (دیلانتین) است.
داروهای فشار خون یا قلب. این موارد شامل آمیودارون (نكسترون) و هیدرالازین (آپرسولین) است.علائم دیگر آسیب عصبی ناشی از دارو عبارتند از:
- مور مور شدن
- حس و احساسات غیر عادی در دستانتان
- ضعف
4. لغزیدن دیسک گردن
دیسک ها بالشتک های نرمی هستند که استخوان ها (مهره ها) ستون فقرات شما را جدا می کنند. پارگی در دیسک باعث می شود که مواد نرم در وسط آن فشرده شود. به این پارگی دیسک فتق یا لغزش گفته می شود. دیسک آسیب دیده می تواند به عصب های ستون فقرات شما فشار وارد کرده و آنها را تحریک کند. لغزش دیسک علاوه بر بی حسی می تواند باعث ضعف یا درد در بازو یا پا شود.
حتما بخوانید: علائم بیرون زدگی دیسک کمر چیست
5. علت بی حسی دست: بیماری رینود
بیماری رینود، یا پدیده رینود، هنگامی اتفاق می افتد که رگ های خونی شما باریک می شود و از رسیدن خون کافی به دست و پا جلوگیری می کند. کمبود جریان خون باعث می شود انگشتان دست و پای شما بی حس، سرد، کمرنگ و بسیار دردناک شوند. این علائم معمولاً وقتی در معرض سرما قرار می گیرید، یا احساس استرس می کنید ظاهر میشوند.
6. علت بی حسی و گز گز دست: کانال کارپال
تونل کارپال یک گذرگاه باریک است که از مرکز مچ دست شما عبور می کند. در مرکز این تونل عصب مدیان قرار دارد. این عصب احساس را به انگشتان شما از جمله انگشت شست، اشاره، وسط و بخشی از انگشت حلقه میدهد. فعالیت های تکراری مانند تایپ کردن یا کار بر روی یک خط مونتاژ می تواند باعث تورم بافت های اطراف عصب مدیان و فشار بر این عصب شود. فشار می تواند باعث بی حسی همراه با گزگز ، درد و ضعف در دست آسیب دیده شود.
7. علت بی حسی دست: کانال کیوبیتال
عصب اولنار عصبیست که از گردن تا دست در سمت انگشت کوچک قرار میگیرد. عصب می تواند از ناحیه داخلی آرنج فشرده یا بیش از حد کشیده شود. پزشکان از این وضعیت به عنوان سندرم کانال کیوبیتال یاد می کنند. این همان ناحیه عصبی است که ممکن است هنگام ضربه به "funny bone" به آن ضربه بزنید. سندرم کانال کیوبیتال می تواند علائمی مانند بی حسی دست و سوزن سوزن شدن آن به خصوص در انگشتان حلقه و انگشتان کوچک را ایجاد کند. همچنین ممکن است فرد به خصوص هنگامی که آرنج خود را خم می کند دچار درد در بازو و ضعف در دست شود.
8. علت بی حسی دست: اسپوندیلوز گردن
اسپوندیلوز گردنی نوعی آرتروز است که دیسک های گردن شما را تحت تأثیر قرار می دهد. علت آن ساییدگی و فرسودگی استخوان های نخاعی است. مهره های آسیب دیده می توانند روی اعصاب مجاور فشار وارد کنند و باعث بی حسی دست ها، بازوها و انگشتان شوند. اکثر افراد مبتلا به اسپوندیلوز گردنی هیچ علائمی ندارند. افراد دیگر ممکن است درد و سفتی را در گردن خود احساس کنند.
این شرایط همچنین ممکن است باعث شرایط زیر شود:
- ضعف در بازوها ، دستها ، پاها یا زانوها
- سردرد
- شنیدن یک صدای بلند در هنگامی که گردن خود را حرکت می دهید
- از دست دادن تعادل و هماهنگی
- اسپاسم عضله در گردن یا شانه ها
- از دست دادن کنترل روده یا مثانه
9. علت بی حسی دست: اپی کندیلیت
اپی کندیلیت "آرنج تنیس (tennis elbow)" نامیده می شود زیرا در اثر یک حرکت تکراری، مانند تاب دادن راکت تنیس ایجاد می شود. حرکت مکرر به عضلات و تاندون های بازو آسیب می رساند و باعث درد و سوزش در قسمت خارجی آرنج می شود و بسیار بعید است که باعث بی حسی دست شود.
اپی کندیلیت داخلی یک بیماری مشابه با نام مستعار "آرنج گلف باز" است. این امر باعث ایجاد درد در قسمت داخلی آرنج و همچنین ضعف احتمالی، بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست، به ویژه در انگشتان کوچک و حلقه می شود. اگر تورم قابل توجهی در این قسمت وجود داشته باشد که باعث اختلال در عملکرد عصب اولنا شود، ممکن است باعث بی حسی شود، که این بسیار نادر است.
10. علت بی حسی دست: کیست گانگلیون
کیست های گانگلیون رشد پر از مایعات است. آنها روی تاندون ها یا مفاصل مچ دست یا دستان شما شکل می گیرند. آنها می توانند از یک اینچ یا بیشتر رشد کنند. اگر این کیست ها به عصب اطراف فشار وارد کنند، می توانند باعث بی حسی، درد یا ضعف در دست شما شوند.
11. علت بی حسی دست: دیابت
در افراد مبتلا به دیابت ، بدن در انتقال قند از جریان خون به سلولها مشکل دارد. داشتن قند خون بالا برای مدت زمان طولانی می تواند منجر به آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی شود. نوروپاتی محیطی نوعی آسیب عصبیست که باعث بی حسی بازوها ، دست ها ، پاها و زانوها می شود.
علائم دیگر نوروپاتی عبارتند از:
- سوزش
- احساس سوزن و سوزن شدن
- ضعف
- درد
- از دست دادن تعادل
12. اختلال تیروئید
غده تیروئید در گردن شما هورمون هایی تولید می کند که به تنظیم متابولیسم بدن کمک می کنند. تیروئید کم کار یا کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که تیروئید مقدار کمی از هورمون های خود را تولید کند. کم کاری تیروئید درمان نشده در نهایت می تواند به اعصابی که احساس را به دست ها و پاهای شما منتقل می کند آسیب برساند. به این حالت نوروپاتی محیطی گفته می شود که می تواند باعث بی حسی ، ضعف و گزگز دست و پا شود.
حتما بخوانید: بهترین درمان خانگی برای کم کاری تیروئید
13. نوروپاتی مرتبط با الکل
نوشیدن الکل در مقادیر کم بی خطر است، اما مقدار زیاد آن می تواند به بافت های اطراف بدن از جمله اعصاب آسیب برساند. در افرادی که از بیش از حد الکل مصرف می کنند ، گاهی اوقات بی حسی و سوزن سوزن شدن در دست و پایشان ایجاد می شود.
علائم دیگر نوروپاتی مرتبط با الکل عبارتند از:
- احساس سوزن سوزن شدن
- ضعف عضلانی
- گرفتگی عضلات یا اسپاسم
- مشکل در کنترل ادرار
- اختلال در نعوظ
14. سندرم درد میوفاشیال
سندرم درد میوفاشیال نقاط محرکی را ایجاد می کند که نواحی بسیار حساس و دردناکی روی عضلات هستند. درد گاهی اوقات به سایر قسمت های بدن نیز سرایت می کند. سندرم درد میوفاشیال علاوه بر درد عضلانی باعث گزگز ، ضعف و سفتی نیز می شود.
چه چیزی باعث بی حسی و کرختی دست ها می شود؟
15. فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا بیماری است که باعث خستگی و درد عضلانی می شود. گاهی اوقات این وضعیت با سندرم خستگی مزمن اشتباه گرفته می شود زیرا علائم آنها بسیار مشابه هستند. خستگی ناشی از فیبرومیالژیا می تواند شدید باشد. درد در این بیماری می تواند در نقاط حساس مختلف بدن وجود داشته باشد. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا ممکن است در دست ها، بازوها، پاها، کف پاها و صورت خود احساس بی حسی و سوزن سوزن شدن داشته باشند.
علائم دیگر این وضعیت عبارتند از:
- افسردگی
- ضعف تمرکز
- مشکلات خواب
- سردرد
- درد شکمی
- یبوست
- اسهال
16. علت کرختی دست : بیماری لایم
کنه های گوزن آلوده به باکتری می توانند بیماری لایم را از طریق گزش به انسان منتقل کنند. افرادی که به باکتری عامل بیماری لایم آلوده شوند ابتدا دانه های پوستی به شکل چشم گاو و علائم آنفولانزا مانند تب و لرز خواهند داشت.
علائم بعدی بیماری عبارتند از:
- کرختی و بی حسی دستها و پاها
- درد و تورم مفاصل
- فلج موقت در یک سمت صورت
- تب، گرفتگی گردن و سردرد شدید
- ضعف
- مشکل در حرکت دادن مفاصل
17. علت بی حسی دست: بیماری لوپوس
لوپوس یک بیماری خود ایمنی است. این بدان معنی است که بدن شما به اندام ها و بافت های خود حمله می کند. این باعث التهاب در بسیاری از اندام ها و بافت ها می شود، از جمله:
- مفاصل
- قلب
- کلیه ها
- ریه
علائم لوپوس دوره ای می باشند. این که چه علائمی داشته باشید بستگی به قسمتی از بدن دارد که درگیر بیماری شده است.
حتما بخوانید: بیماری لوپوس و دلایل ابتلا به آن چیست؟
فشار ناشی از التهاب می تواند به اعصاب آسیب برساند و منجر به بی حسی یا احساس گزگز دست می شود. سایر علائم شایع عبارتند از:
- دانه های پروانه ای شکل بر روی صورت
- خستگی
- درد، سختی و تورم مفاصل
- حساسیت به نور خورشید
- انگشتان دست و پا سرمازده و آبی می شوند (پدیده ریناد)
- تنگی نفس
- سردرد
- گیجی
- ضعف تمرکز
- مشکلات دید
علل نادر بی حسی دستها
اگرچه بعید است اما بی حسی دستها می تواند نشانه یکی از وضعیت های زیر باشد. در صورت مشاهده علائم مرتبط، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
18. علت بی حسی دست: HIV مرحله 4
HIV ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن حمله می کند. بدون درمان مناسب، در نهایت می تواند بسیاری از سلولهای ایمنی را از بین برده و بدن شما دیگر قادر به دفاع از خود در مقابل عفونت ها نخواهد بود. مرحله 4 این ویروس، ایدز نام دارد. HIV و ایدز به سلول های عصبی مغز و نخاع آسیب می رسانند. این آسیب عصبی باعث از دست رفتن احساس در دست و پای افراد می شود.
سایر علائم مرحله 4 HIV عبارتند از:
- گیجی
- ضعف
- سردرد
- فراموشکاری
- مشکل بلع
- ضعف هماهنگی
- از دست دادن دید
- مشکل در راه رفتن
HIV یک بیماری مادام العمر است که در حال حاضر درمانی ندارد. با این حال، با درمان های ضد ویروسی و مراقبت های پزشکی، HIV می تواند به خوبی کنترل شده و امید به زندگی این افراد تقریباً مشابه فردی می باشد که به HIV مبتلا نشده است.
19. آمیلوئیدوز
آمیلوئیدوز یک بیماری نادر است که با تجمع پروتئینی غیرطبیعی به نام آمیلوئید در اندام های شما شروع می شود. علائم شما به اندامهایی که تحت تأثیر این وضعیت هستند، بستگی دارد. هنگامی که این بیماری بر سیستم عصبی تأثیر بگذارد، می تواند باعث بی حسی یا احساس گزگز دست یا پاهای شما شود.
سایر علائم بیماری عبارتند از:
- درد و تورم در شکم
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- اسهال
- یبوست
- تورم زبان
- تورم غده تیروئید در گردن
- خستگی
- کاهش وزن غیرعادی
20. اسکلروز چندگانه (MS)
ام اس یک بیماری خود ایمنی است. در افراد مبتلا به ام اس، سیستم ایمنی بدن به پوشش محافظ اطراف رشته های عصبی حمله می کند. با گذشت زمان، اعصاب آسیب می بینند. علائم بستگی به این دارد که کدام اعصاب تحت تأثیر قرار می گیرند. بی حسی و احساس گزگز از جمله علائم شایع ام اس است. بازوها، صورت یا پاها می توانند دچار بی حسی شوند. بی حسی معمولاً فقط در یک طرف بدن بوجود می آید.
سایر علائم بیماری عبارتند از:
- از دست دادن دید
- دوبینی
- مور مور شدن دست و پا
- ضعف
- احساس شوک الکتریکی
- مشکل در هماهنگی و راه رفتن
- نامفهوم شدن کلام
- خستگی
- از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع
حتما بخوانید: ام اس (مولتیپل اسکلروز) چیست؟
21. سندرم خروجی قفسه سینه
این گروه از وضعیت ها از فشار بر عروق خونی یا اعصاب گردن و قسمت بالای قفسه سینه شما ایجاد می شود. آسیب دیدگی یا حرکات تکراری می تواند باعث تحت فشار قرار گرفتن عصب شود. فشار بر روی اعصاب در این ناحیه، منجر به بی حسی و احساس گزگز انگشتان و درد در شانه ها و گردن می شود.
سایر علائم آن عبارتند از:
- ضعف در گرفتن اشیا با دست
- ورم دستها
- رنگ آبی یا رنگ پریدگی دستها و انگشت ها
- انگشتان، دستان و بازوهای سرد
22. علت دبی حسی دست: واسکولیت
واسکولیت، گروهی از بیماری های نادر است که رگ های خونی را متورم و ملتهب می کند. این التهاب جریان خون را در اندام و بافت شما کند می کند. این می تواند منجر به مشکلات عصبی مانند بی حسی و ضعف شود.
سایر علائم آن عبارتند از:
- سردرد
- خستگی
- کاهش وزن
- تب
- دانه های پوستی قرمز رنگ
- درد بدنی
- تنگی نفس
23. سندرم گیلن باره
سندرم گیلن باره یک بیماری نادر است که در آن سیستم ایمنی به اعصاب حمله کرده و به آنها آسیب می رساند. این وضعیت اغلب پس از یک بیماری ویروسی یا باکتریایی شروع می شود. آسیب عصبی باعث بی حسی، ضعف و احساس گزگز می گردد که از پاها شروع شده و به بازوها، دستها و صورت گسترش می یابد.
حتما بخوانید: علت بی حسی یا سوزش سر چیست و راه های درمان آن
سایر علائم آن عبارتند از:
- مشکل در تکلم، جویدن و بلع
- مشکل در کنترل ادرار یا مدفوع
- تنگی نفس
- شربان قلب سریع
- ناپایداری در حرکات و راه رفتن
چه موقع باید به پزشک مراجعه نمایید
اگر بی حسی طی چند روز برطرف نشد یا به سایر قسمت های بدن گسترش یافت، به پزشک مراجعه کنید. اگر بی حسی بعد از یک صدمه جسمی یا بیماری شروع شد نیز به پزشک مراجعه کنید. در صورت بروز هر یک از این علائم در کنار بی حسی در دستان، سریعاً به مراکز درمانی مراجعه نمایید:
- ضعف
- مشکل در تکان دادن یک یا چند بخش از بدن
- گیجی
- مشکل تکلم
- از دست دادن دید
- سرگیجه
- سردرد شدید و ناگهانی
سخن آخر
هنگامی که یک وضعیت پزشکی باعث بی حسی دستان شما می شود، معمولاً نیز علائم دیگری در کنار آن خواهید داشت. در ادامه این مقاله علت گز گز دست و علت بی حس شدن انگشتان دست راست و چپ را در این مقاله سایت سلام دنیا آموختید، امیدوارم برایتان مفید بوده باشد. سوالات خود را با ما در میان بگذارید.