قرص ترانکوپین [کوئتیاپین] چیست + موارد مصرف و عوارض آن

قرص ترانکوپین [کوئتیاپین] چیست + موارد مصرف و عوارض آن قرص ترانکوپین یا کوئتیاپین به عنوان یک داروی ضد روان پریشی (از نوع غیر آوایی) شناخته می شود. اطلاعات دارویی کامل درباره قرص ترانکوپین مثل: موارد مصرف کوئتیاپین، عوارض جانبی و ... را در سلام دنیا مشاهده کنید.

ترانکوپین یا کوئتیاپین به شما کمک می کند تا در مورد خودتان واضح تر و مثبت تر فکر کنید، احساس عصبانیت کمتری داشته باشید و در زندگی روزمره نقش فعال تری داشته باشید. در این پست از وب سایت سلام دنیا، درباره اینکه ترانکوپین چیست، موارد مصرف قرص ترانکوپین و عوارض قرص ترانکوپین صحبت کردیم. با ما همراه باشید.

موارد مصرف ترانکوپین (کوئتیاپین)

این دارو برای درمان برخی شرایط روحی و روانی (مانند اسکیزوفرنی ، اختلال دو قطبی ، قسمت های ناگهانی شیدایی یا افسردگی همراه با اختلال دو قطبی) استفاده می شود. کوئتیاپین به عنوان یک داروی ضد روان پریشی (از نوع غیر آوایی) شناخته می شود. این کار با کمک به ترمیم تعادل برخی مواد طبیعی (انتقال دهنده های عصبی) در مغز انجام می شود. این دارو می تواند توهم را کاهش بدهد و تمرکز شما را بهبود بخشد.

ترانکوپین به شما کمک می کند تا در مورد خودتان واضح تر و مثبت تر فکر کنید، احساس عصبانیت کمتری داشته باشید و در زندگی روزمره نقش فعال تری داشته باشید. همچنین ممکن است روحیه ، خواب ، اشتها و سطح انرژی شما را بهبود بخشد. کوئتیاپین می تواند به جلوگیری از نوسانات شدید خلقی یا کاهش هر چند وقت یکبار نوسانات خلقی کمک کند.

موارد مصرف ترانکوپین (کوئتیاپین)

نحوه استفاده از ترانکوپین

قبل از شروع استفاده از کوتیاپین و هر بار که دوباره برای شما دکتر این را تجویز میکند، راهنمای داروهای پزشکی و در صورت وجود ، جزوه اطلاعات مربوط به بیمار که توسط داروساز خود تهیه شده است را بخوانید.

  • اگر سوالی دارید ، از پزشک یا داروساز خود سوال کنید. این دارو را طبق دستور پزشک، از طریق دهان مصرف کنید، معمولاً روزانه 2 یا 3 بار با یا بدون غذا.
  • برای درمان افسردگی مرتبط با اختلال دو قطبی ، این دارو را از طریق دهان طبق دستور پزشک مصرف کنید، معمولاً یک بار در روز در زمان خواب.

حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه


مقدار مصرف این دارو بستگی به شرایط پزشکی شما، پاسخ به درمان و سایر داروهای مصرفی شما دارد. حتماً در مورد کلیه محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای نسخه ای (با نسخه پزشک)، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک و داروساز خود بگویید.

برای کاهش خطر عوارض جانبی ، پزشک ممکن است شما را راهنمایی کند که این دارو را با دوز کم شروع کنید و به تدریج دوز خود را افزایش دهید. دستورالعمل های پزشک خود را با دقت دنبال کنید. به طور مرتب از این دارو استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن داشته باشید.

برای کمک به یادآوری به خود (به یا اوردن زمان خوردن دارو) ، هر روز آن را در همان زمان مصرف کنید. دوز خود را زیاد نکنید و یا بیشتر از مدت زمان تجویز شده از این دارو استفاده نکنید. وضعیت شما سریعتر بهبود نمی یابد و خطر عوارض جانبی شما افزایش می یابد. این دارو را حتی اگر احساس خوبی دارید ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. ممکن است با ناگهان قطع شدن این دارو برخی شرایط بدتر شود.

همچنین ممکن است علائمی مانند مشکل در خواب، حالت تهوع ، سردرد ، اسهال ، کج خلقی را تجربه کنید. برای کاهش عوارض جانبی ممکن است دوز شما به تدریج کاهش یابد. فوراً هر علامت جدید یا بدتر را گزارش کنید. در صورت تداوم یا بدتر شدن وضعیت ، به پزشک خود بگویید.

عوارض جانبی قرص کوئتیاپین

  • ممکن است یبوست، خواب آلودگی، ناراحتی معده، خستگی، افزایش وزن، تاری دید یا خشکی دهان رخ دهد. اگر هر یک از این اثرات ادامه یافت یا بدتر شد، سریعاً به پزشک خود بگویید.
  • سرگیجه یا حالت سبک سری ممکن است ایجاد شود، به خصوص هنگامی که برای اولین بار این دارو را مصرف می کنید یا دوز مصرفی این دارو را افزایش می دهید. سرگیجه و سبکی سر می تواند خطر افتادن بر روی زمین را افزایش دهد. هنگام بلند شدن به آرامی از حالت نشسته یا دراز کشیده بلند شوید.
  • به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را تجویز کرده است زیرا او پی برده است که فواید این دارو برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی آن است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ای ندارند.
در صورت بروز عوارض جانبی جدی  از جمله:
  • بی قراری و نیاز مداوم به حرکت ، لرزیدن (لرزش) ، تغییر روحی و روانی (مانند افزایش اضطراب، افسردگی ، افکار خودکشی)، مشکل در بلع، یبوست با درد مداوم شکم، تهوع و استفراغ مداوم ، از دست دادن اشتها، زرد شدن چشم و پوست، قطع تنفس در هنگام خواب، مشکل در ادرار کردن فوراً به پزشک خود بگویید.
  • در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی از جمله: غش، تشنج، سرگیجه شدید فوراً کمک پزشکی دریافت کنید.

حتما بخوانید: 10 درمان ساده خانگی و طبیعی برای سرگیجه


این دارو به ندرت ممکن است قند خون شما را بالا ببرد، که می تواند باعث دیابت یا بدتر شدن دیابت شود. در صورت بروز علائم قند خون بالا مانند افزایش تشنگی ، ادرار ، فوراً به پزشک خود بگویید. اگر در حال حاضر مبتلا به دیابت هستید ، قند خون خود را بطور منظم چک کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید.

پزشک ممکن است نیاز به تنظیم داروهای دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی شما داشته باشد. این دارو همچنین ممکن است باعث افزایش قابل توجه وزن و افزایش سطح کلسترول خون (یا تری گلیسیرید) خون شود. این اثرات به همراه دیابت ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. در مورد خطرات و مزایای درمان با پزشک خود صحبت کنید.

عوارض قرص ترانکوپین

کوئتیاپین به ندرت ممکن است باعث بیماری ای که به نام دیسکینزیای تاردیو (باعث بروز حرکات غیر ارادی میشود مانند در آوردن زبان، چشمک زدن) شناخته می شود، شود. در برخی موارد، این شرایط ممکن است دائمی باشد. در صورت بروز حرکات غیر معمول کنترل نشده (بخصوص صورت، لب ها، دهان، زبان، بازوها یا پاها) فوراً به پزشک خود بگویید.

این دارو به ندرت ممکن است باعث یک بیماری بسیار جدی به نام سندرم بدخیم عصبی (NMS) شود. در صورت بروز هر یک از علائم زیر، فوراً کمک پزشکی دریافت کنید: تب، سفتی عضلات، درد، حساسیت، ضعف، خستگی شدید، گیجی شدید، تعریق، ضربان قلب سریع نامنظم، ادرار تیره، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در میزان ادرار).

کوئتیاپین ممکن است یک ماده طبیعی خاص (پرولاکتین) ساخته شده توسط بدن شما را افزایش دهد. برای زنان، این افزایش پرولاکتین ممکن است منجر به شیردهی ناخواسته ، توقف و یا از دست دادن پریود یا مشکل در بارداری شود.


حتما بخوانید: پرولاکتین بالا (هایپرپرولاکتینمی) چیست


عوارض قرص ترانکوپین برای مردان

برای مردان ممکن است منجر به کاهش توانایی جنسی، ناتوانی در تولید اسپرم یا بزرگ شدن سینه شود. در صورت بروز هر یک از این علائم ، سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید. به ندرت ممکن است مردها نعوظ دردناک یا طولانی مدت داشته باشند که 4 ساعت یا بیشتر طول بکشد. اگر این اتفاق رخ داد ، استفاده از این دارو را متوقف کنید و فوراً کمک پزشکی دریافت کنید ، وگرنه ممکن است مشکلات دائمی ایجاد شود. یک واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است.

اما در صورت مشاهده هرگونه علائم واکنش آلرژیک جدی از جمله: تب، گره های لنفاوی تورم، بثورات ، خارش ، تورم (به خصوص صورت ، زبان و گلو) ، سرگیجه شدید ، مشکل در تنفس فوراً کمک پزشکی دریافت کنید. این یک لیست کامل از عوارض جانبی احتمالی نیست. اگر متوجه اثرات دیگری که در بالا ذکر نشده است شدید ، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

عوارض قرص کوئتیاپین

موارد احتیاط قبل از مصرف قرص ترانکوپین

این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد، که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. قبل از استفاده از این دارو ، تاریخچه پزشکی خود را به ویژه در مورد :

آب مروارید چشم، بیماری کبد، کمبود تعداد گلبولهای سفید خون (از جمله سابقه تعداد کم گلبولهای سفید ناشی از داروها)، اختلال تشنج، مشکل بلع، مشکلات تیروئید، انسداد معده و روده (مانند یبوست شدید ، انسداد روده)، سابقه شخصی یا خانوادگی دیابت، سابقه شخصی یا خانوادگی یک اختلال در مصرف مواد (مانند استفاده بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل)، بیماری قلبی، فشار خون بالا، سطح کلسترول بالا و تری گلیسیرید، مشکلات تنفسی هنگام خواب (آپنه خواب)، مشکل در ادرار کردن (به عنوان مثال، به دلیل بزرگ شدن پروستات) به پزشک یا داروساز خود بگویید.


حتما بخوانید: 6 درمان خانگی و گیاهی برای بزرگی پروستات


  • این دارو ممکن است برای شما سرگیجه یا خواب آلودگی یا تاری دید ایجاد کند. الکل یا ماری جوانا (حشیش) می تواند سرگیجه یا خواب آلودگی شما را بیشتر کند.
  • رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید یا هر کاری را که نیاز به هوشیاری یا دید روشن داشته باشد انجام ندهید تا زمانی که بتوانید با خیال راحت آن را انجام دهید.
  • از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (حشیش) با پزشک خود مشورت کنید.
  • کوتیاپین ممکن است باعث ایجاد یک بیماری شود که بر ریتم قلب (طولانی شدن QT) تأثیر بگذارد. طولانی شدن QT به ندرت می تواند باعث ضربان قلب سریع / نامنظم و جدی شود (به ندرت کشنده) و علائم دیگر (مانند سرگیجه شدید ، غش) که بلافاصله به مراقبت پزشکی نیاز دارند. اگر شرایط پزشکی خاصی دارید و یا داروهای دیگری مصرف می کنید که ممکن است باعث طولانی شدن QT شود ، خطر طولانی شدن QT ممکن است افزایش یابد.
  • قبل از استفاده از داروی کوتیاپین ، تمام داروهای مصرف شده و در صورت وجود هر یک از شرایط زیر را به پزشک یا داروساز خود بگویید:
  • مشکلات قلبی خاص (نارسایی قلبی ، ضربان قلب آهسته ، طولانی شدن QT در EKG) ، سابقه خانوادگی برخی مشکلات قلبی (طولانی شدن QT در EKG ، مرگ ناگهانی قلبی). مقادیر کم پتاسیم یا منیزیم در خون نیز ممکن است خطر طولانی شدن QT را افزایش دهد.

موارد احتیاط قبل از مصرف قرص ترانکوپین

  • در صورت استفاده از داروهای خاص (مانند دیورتیک ها / "قرص های آب") یا اگر شرایطی مانند تعریق شدید ، اسهال یا استفراغ دارید ، این خطر ممکن است افزایش یابد.
  • در مورد استفاده از کوئتیاپین بدون داشتن خطرات جانبی با پزشک خود مشورت کنید.
  • این دارو ممکن است باعث شود شما کمتر عرق کنید و از طرفی باعث می شود احساس گرمای خیلی شدیدی بکنید. از انجام کارهایی که ممکن است باعث گرمای بیش از حد شما شود، مانند کار سخت یا ورزش در هوای گرم یا استفاده از وان های داغ خودداری کنید. وقتی هوا گرم است، مایعات زیادی بنوشید و لباس های خنک بپوشید.
  • اگر بیش از حد گرم می شوید (احساس گرما میکنید)، به سرعت به دنبال مکانی برای خنک شدن و استراحت باشید. اگر تبی دارید که برطرف نمیشود ، تغییرات ذهنی و خلقی ، سردرد یا سرگیجه دارید فوراً کمک پزشکی دریافت کنید.
  • قبل از جراحی، در مورد کلیه محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله: داروهای نسخه دار ، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید.
  • کودکان ممکن است در هنگام مصرف این دارو از نظر عوارض جانبی خاص مانند افزایش فشار خون یا افزایش پرولاکتین در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشند (همچنین به بخش عوارض جانبی مراجعه کنید).

در مورد خطرات و فواید آن با پزشک صحبت کنید. بزرگسالان مسن تر ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساسیت بیشتری داشته باشند، به خصوص خواب آلودگی ، سرگیجه ، سبک سری و طولانی شدن QT . خواب آلودگی ، سرگیجه ، و سبکی سر می تواند خطر افتادن را افزایش دهد.

مصرف قرص ترانکوپین در بارداری

در دوران بارداری ، این دارو فقط در مواقعی که به وضوح مورد نیاز باشد باید استفاده شود. نوزادان متولد شده در مادرانی که از این دارو در 3 ماه آخر بارداری استفاده کرده اند ، بندرت ممکن است علائمی از جمله سفتی و لرزش عضلات ، خواب آلودگی ، مشکلات تغذیه ای / تنفس یا گریه مداوم داشته باشند. اگر به ویژه در ماه اول هر یک از این علائم را در نوزاد خود مشاهده کردید ، سریعاً به پزشک اطلاع دهید.

از آنجا که مشکلات روحی و روانی درمان نشده (مانند اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی، افسردگی) می تواند یک وضعیت جدی باشد ، مصرف این دارو را متوقف نکنید مگر اینکه توسط پزشک شما مستقیما گفته  شود. اگر قصد بارداری دارید ، باردار شده اید یا فکر می کنید ممکن است باردار باشید ، فوراً با پزشک خود در مورد مزایا و خطرات استفاده از این دارو در دوران بارداری صحبت کنید. این دارو به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است اثرات نامطلوب بر روی شیرخوار داشته باشد. اگر کودک شما علائمی مانند سفتی عضلانی یا لرزش عضله ، خواب آلودگی غیرمعمول یا مشکل در تغذیه را دارد ، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.


حتما بخوانید: نحوه مدیریت اختلال دو قطبی در هنگام بارداری


عوارض مصرف کوئتیاپین فوماریت

تداخلات دارویی کوئتیاپین

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروها را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این مستندات شامل تمام فعل و انفعالات احتمالی دارو نیست. لیستی از تمام محصولات (داروها) را که استفاده می کنید (از جمله داروهای نسخه دار و داروهای بدون نسخه و گیاهان دارویی) نگه دارید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید.

بدون تأیید پزشک ، دوز داروهای خود را شروع ، متوقف یا تغییر ندهید. بسیاری از داروها علاوه بر کوتیاپین ممکن است بر ضربان قلب (طولانی شدن QT) تأثیر بگذارد ، از جمله آمیودارون ، موکسی فلوکساسین ، پروکین آمید ، کینیدین ، ​​سومالول ، تیوریدازین و سایر موارد.

سایر داروها می توانند بر رفع یا پاکسازی کوئتیاپین از بدن شما تأثیر بگذارند، که ممکن است بر نحوه عملکرد ترانکوپین تأثیر بگذارد. به عنوان مثال می توان به ضد قارچ های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، ریفامایسین ها (مانند ریفامپین)، داروهای مورد استفاده در درمان تشنج (مانند فنیتوئین)، اشاره کرد.

در صورت مصرف محصولات دیگری که باعث خواب آلودگی می شوند از جمله درد افیونی یا تسکین دهنده سرفه (مانند کدئین، هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا (حشیش)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام ، لورازپام ، زولپیدم) ، شل کننده های عضلانی (مانند کاریزوپودول ، سیکلوبنزاپرین) یا آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین) به پزشک یا داروساز خود بگویید.

برچسب ها را بر روی تمام داروهای خود (از جمله آلرژی یا داروهای سرماخوردگی و سرفه) بررسی کنید؛ زیرا این مواد ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خواب آلودگی شوند. این دارو ممکن است با آزمایشات آزمایشگاهی خاصی (از جمله آزمایش ادرار) تداخل داشته باشد، که ممکن است باعث نتایج نادرست آزمایش شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و تمام پزشکان خود می دانند که از این دارو استفاده می کنید.


حتما بخوانید: کاربردها و عوارض جانبی آلپرازولام


مصرف بیش از حد قرص ترانکوپین

اگر فردی بیش از حد مصرف کرده است و علائم جدی ای از قبیل ناگهان بیهوش شدن یا مشکل در تنفس را دارد، با شماره 115 تماس بگیرید.

هشدار
  • این دارو را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • تمام ملاقاتهای منظم پزشکی و روانپزشکی را حفظ کنید.
  • تست های پزشکی (مانند قند خون ، فشار خون ، سطح کلسترول ، معاینه چشم ، وزن ، تست خون) باید قبل از شروع درمان ، به صورت دوره ای برای نظارت بر پیشرفت شما یا بررسی عوارض جانبی انجام شود.
  • برای جزئیات بیشتر با دکتر خود مشورت کنید.

دوز از دست رفته

اگر یک دوز را از دست دادید ، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک زمان دوز بعدی است ، دوز از دست رفته را مصرف نکنید. دوز بعدی خود را به طور منظم مصرف کنید. دوز مصرف را دو برابر نکنید.

کوئتیاپین فوماریت چیست؟

شرایط نگهداری قرص کوئتیاپین
  • در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. در حمام نگهداری نکنید.
  • تمام داروها را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • داروها را در توالت به همراه سیفون دور نریزید و آنها را داخل سینک نریزید مگر اینکه دستور انجام این کار داده شده باشد (رویش باشد).
  • در صورت انقضا یا عدم نیاز به آن، این محصول را به درستی از بین ببرید.

مطالب مرتبط

کاربرد قرص کلوپیدوگرل (پلاویکس)، موارد مصرف، عوارض و تداخلات

قرص لیپوفیکس؛ موارد استفاده، عوارض جانبی و تداخلات دارویی

از
3
رای