فکر خودکشی نشانه چیست ؛ علائم هشدار دهنده و پیشگیری از آن

فکر خودکشی نشانه چیست ؛  علائم هشدار دهنده و پیشگیری از آن بیشترین میزان خودکشی اول به نوجوانان و بعد بزرگسالان و سالخوردگان مرتبط می باشد. بیکاری، مواد مخدر و گاهی بیماری می تواند از علل اقدام به خودکشی باشد. فکر خودکشی نشانه چیست و چه علائم هشدار دهنده دارد درسلام دنیا بخوانید.

در بسیاری از موارد، می‌توان مانع خودکشی دیگران شد. تحقیقات نشان می دهد که بهترین راه جلوگیری از خودکشی شناخت عوامل خطر است. علائمی مانند غم و اندوه بیش از حد و یا خود آزاری وجود دارد که باعث می‌شود افراد به فکر خودکشی بیفتند. در این مطلب از بخش سلامت روان سلام دنیا، درباره اینکه فکر خودکشی نشانه چیست؛ علائم هشدار دهنده خودکشی و راه های جلوگیری از خودکشی دیگران صحبت کردیم. با ما همراه باشید.

خودکشی چیست؟

خودکشی یک نوع بیماری روانی نیست ، بلکه یک نتیجه بالقوه و جدی از انواع مختلف اختلالات روانی به ویژه افسردگی حاد است.

بیشتر چه افرادی اقدام به خودکشی می‌کنند؟ (فکر خودکشی نشانه چیست)

بیشترین میزان خودکشی ابتدا مربوط به نوجوانان، سپس بزرگسالان و سال خوردگان می‌باشد. افراد بالای 65 سال بیشترین میزان خودکشی را دارند. اگرچه زنان تمایل بیشتری به خودکشی دارند، اما مردان در این امر موفق‌ تر هستند. همچنین خطر خودکشی در گروه های زیر بیشتر است:

1. افراد مسنی که همسر خود را از طریق مرگ یا طلاق از دست داده اند.

2. افرادی که در گذشته اقدام به خودکشی (ناموفق) داشته اند.

3. افرادی که سابقه خانوادگی در این زمینه داشته اند.

4. افرادی که دوست یا همکارش مرتکب خودکشی شده است.

5. افرادی که مورد سوء استفاده های جسمی، احساسی و جنسی قرار گرفته اند.

6. افرادی که مجرد، بدون مهارت یا بیکار هستند.

7. افرادی که درد طولانی مدت دارند و یا مبتلا به بیماری صعب العلاج شده اند.

8. افرادی که تمایل به رفتار خشونت آمیز یا تندخویی دارند

9. افرادی که اخیرا از بستری در بیمارستان روان پزشکی آزاد شده اند، که اغلب این دوره انتقالی بسیار ترسناک است.

10. افرادی که در حرفه های خاصی هستند، مانند افسران پلیس و ارائه کنندگان خدمات درمانی که بیشتر با بیماران ناتوان و بیماری های صعب العلاج سر و کار دارند.

11. افرادی که مبتلا به سوء مصرف مواد (مخدر) هستند.


حتما بخوانید: راه های مقابله و جلوگیری از افکار خودکشی


افرادی که اقدام به خودکشی می کنند

چه علائمی زنگ هشدار خطر خودکشی را به صدا درمی‌آورند؟

در زیر برخی از علائم هشدار دهنده احتمالی وجود دارد که ممکن است فرد را معرض خطر خودکشی قرار دهد:

1.  غم و اندوه بیش از حد

غم و اندوه طولانی مدت و تغییرات خلقی می تواند باعث بروز علائم افسردگی و عاملی خطرناک برای خودکشی باشد.

2. آرامش ناگهانی

آرام شدن ناگهانی پس از یک دوره افسردگی یا اضطراب آور، می‌تواند نشانه آن باشد که فرد تصمیم به پایان دادن به زندگی خود گرفته است.

3. منزوی بودن

تنهایی را ترجیه دادن و دوری کردن از دوستان و یا شرکت نکردن در اجتماع نیز  می‌تواند علائم احتمالی افسردگی باشد. این شامل از دست دادن توجه دیگران یا لذت بردن از کارهایی که سابقا از انجام آنها کیف می‌کرد، می‌شود.

منزوی بودن نشانه هشدار دهنده خودکشی

4. تغییرات شخصیتی یا ظاهری

فردی که تصمیم به خودکشی می گیرد، ممکن است تغییری در نگرش یا رفتار، مانند صحبت کردن یا حرکت با سرعت غیرمعمول یا کندی داشته باشد. علاوه بر این، فرد ناگهان ممکن است کمتر نگران ظاهر شخصی خود باشد.

5. رفتار خطرناك و خودكارآمد

رفتارهاي خطرناكی مانند رانندگي بي دقت، مشاركت در روابط جنسی مراقبت نشده یا نامشروع و افزايش مصرف مواد مخدر يا الكل ممكن است نشان دهنده اين باشد كه فرد ديگر برای زندگي خود ارزشی قائل نیست.

6. شوک های عاطفی یا بحران زندگی

فردی که دچار بحران بزرگی در زندگی  شده باشد ممکن است باعث اقدام او به خودکشی شود. این بحران ها شامل مرگ یکی از عزیزان و یا حیوان خانگی، طلاق یا شکست در یک رابطه عاطفی، تشخیص بیماریی سخت، از دست دادن شغل یا مشکلات شدید مالی می‌شود.


حتما بخوانید: چگونه با شکست عشقی کنار بیاییم


شوک عاطفی از علائم هشدار دهنده خودکشی

7.  آماده سازی

اغلب، فردی که قصد خودکشی دارد شروع به چیدن کارهای شخصی‌اش در این راستا می کند. این ممکن است شامل بازدید از دوستان و اعضای خانواده، دادن اموال شخصی، ایجاد اراده در خود و تمیز کردن اتاق یا خانه شود. برخی قبل از انجام خودکشی شروع به نوشتن یادداشت یا متنی می‌کنند.

آماده سازی از علائم هشدار دهنده خودکشی

8. تهدید به خودکشی

تمام کسانی که تهدید به خودکشی می‌کنند در واقع چنین کاری نمی‌کنند، و همین طور کسانی که خودکشی می‌کنند ممکن است درباره آن چیزی نگویند. با این حال، هر گونه تهدید به خودکشی باید جدی گرفته شود.

آیا می‌توان مانع خودکشی کسی شد؟

در بسیاری از موارد، می‌توان مانع خودکشی شد. تحقیقات نشان می دهد بهترین راه جلوگیری از خودکشی شناخت عوامل خطر است، به علائم افسردگی و سایر اختلالات روانی توجه داشته باشید، علائم هشدار دهنده برای خودکشی را تشخیص دهید و قبل از اینکه فرد بتواند اقدام کند مداخله کنید و مانع شوید.

افرادی که مورد حمایت دوستان و خانواده خود هستند و به خدمات روان درمانی دسترسی دارند نسبت به کسانی که از این گونه حمایت ها و دسترسی ها محروم هستند، کمتر در معرض خودکشی قرار می‌گیرند. اگر کسی را می‌شناسید که علائم خطرناک خودکشی را دارا می‌باشد، از پرسیدن احوال او یا اینکه فکر خودکشی در سر دارد نترسید. در این گونه مواقع او معمولا نیاز به هم صحبت دارد و اینکه بداند احساستش برایتان مهم است و به او توجه می‌کنید. سپس شما می‌توانید او را تشویق کنید تا بدنبال کمک های بهتری باشد.

پیشگیری از خودکشی دیگران

اقدامات لازم برای جلوگیری از خودکشی دیگران

اگر ببینم شخصی از اطرافیان من از تصمیم خود به خودکشی حرف می‌زند، باید چکار کنم؟

اگر شخصی که می شناسید تهدید به خودکشی کرد، تهدید او را جدی بگیرید. او را تنها نگذارید. در صورت امکان، از دوستان یا سایر اعضای خانواده درخواست کمک کنید. از او بخواهید که اگر اسلحه ای دارد آن را به شما بدهد و وسایل برّنده و تیز یا هرچیزی که می‌تواند با آن به خودت آسیب بزند را از دسترس او دور کنید. تا جایی که می‌توانید او را آرام نگه دارید. با اورژانس یا آتش نشانی تماس بگیرید یا او را به اتاقی امن ببرید.


مطالب مرتبط:

خودکشی پس از زایمان: افراد در معرض خطر و روش های پیشگیری از آن

چگونه از احساس ناکامی و شکست خلاص شویم؟

از
4
رای