کرم ها در کودکان بیشتر از سایر گروه های سنی دیده می شوند. این کرم ها به عنوان کرم های منتقله از خاک (STH) نیز شناخته می شوند زیرا از طریق خاک منتقل می شوند. کرم های گرد، کرم شلاقی و کرم قلابدار گونه های مختلف کرم های انگلی هستند.در صورت عدم درمان، عفونت STH می تواند عوارضی مانند سوء تغذیه و انسداد روده در کودکان ایجاد کند. اگر کودک شما به تازگی مدرسه را شروع کرده است یا اغلب در حال بازی در خاک است، در این مطلب از سلام دنیا درباره اینکه علائم کرم روده در کودکان، علت کرمک یا انگل در کودکان و روش های درمان عفونت انگل روده با روش های خانگی و پزشکی صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
کودکان چگونه انگل می گیرند؟ (کرمک در کودکان)
راههای مختلفی وجود دارد که کودکان میتوانند از طریق آن به این کرمها مبتلا شوند، که یکی از راههای رایج آن عدم رعایت بهداشت شخصی و محیط ناپاک است. در اینجا راه های دیگری وجود دارد که احتمال ابتلای کودک شما به عفونت وجود دارد.
- کرم های بالغ در روده افراد زندگی می کنند، از غذا تغذیه می کنند و روزانه هزاران تخم تولید می کنند. زمانی که فرد مبتلا در ملاء عام مدفوع می کند، این تخم ها در خاک رها می شوند. این تخممرغها میتوانند وقتی در خاک بازی میکنند از طریق دستهای شسته نشده وارد بدن کودک شوند. این کرم ها همچنین می توانند از طریق سبزیجاتی که به درستی تمیز یا پخته نشده اند منتقل شوند.
حتما بخوانید: انواع سوختگی در کودکان چیست
- نوشیدن آب آلوده یا خوردن غذا با دست های آلوده نیز می تواند باعث گسترش عفونت شود.
- اگر یک فرد آلوده به کودک شما غذا داده باشد یا بدون شستن دست غذا بخورد ، تخم کرم زیر ناخن زندگی می کند و به راحتی منتقل می شود.
- لارو کرم قلابدار می تواند از هر قسمتی از بدن (به ویژه پاها) که در معرض خاک آلوده باشد وارد بدن شود . آنها به پوست نفوذ می کنند و از طریق بدن به روده می روند و در آنجا بالغ می شوند.
علائم کرم روده در کودکان
کودکانی که به کرم آلوده می شوند می توانند علائم مختلفی داشته باشند. با این حال، علائم اولیه معمولاً مربوط به روده و گوارش است.
علائم اولیه عفونت
- یکی از علائم بارز عفونت کرم خارش پایین بدن و گاهی از دست دادن اشتها است
- خوردن خاک، سیمان و غیره، می تواند نشانه ای از آلودگی به کرم باشد.
- نفخ شکم مخصوصا بعد از غذا.
- سوء هاضمه به صورت دفع مدفوع بعد از هر وعده غذایی ظاهر می شود.
- بوی بد دهان حتی بعد از مسواک زدن. از آنجایی که کرمها مقدار زیادی کربن دی اکسید و گازهای دیگر تولید میکنند،
- معمولاً از دهان خارج میشوند و باعث بوی بد دهان میشوند .
- برخی از کرم ها می توانند باعث ایجاد شکم درد مکرر شوند.
- خاراندن قسمت پایین ممکن است باعث ایجاد بثورات در اطراف مقعد و عفونت شود.
- مشاهده کرم های بالغ در مدفوع کودک.
- پس از معاینه دقیق، ممکن است کرم های ریز را در اطراف مقعد کودک پیدا کنید، اگر به خصوص آن را اولین بار پس از بیدار شدن در صبح بررسی کنید.
- علائم عفونت مزمن (طولانی مدت).
اگر علائم اولیه تشخیص داده نشود، عفونت می تواند گسترش یابد و علائم سطح بعدی را ایجاد کند، مانند:
- معده درد شدید و از دست دادن اشتها
- عدم افزایش وزن یا کاهش وزن کمبود ویتامین A که می تواند منجر به خشکی چشم شود.
- کم خونی i بسیار شایع است و به صورت تحریک پذیری/بی حالی، ضعف عمومی ظاهر می شود
- سوءتغذیه و انسداد روده (اگرچه موارد نادری هر سال گزارش می شود.
- در صورت عفونت شدید، خارش واژن و ترشحات واژن در دختران قبل از بلوغ و آنهایی که به بلوغ رسیده اند.
حتما بخوانید: علت و درمان خارش و ترشحات واژن کودک
- انگل های روده به طور قابل توجهی بر تغذیه کودک تأثیر می گذارد. در صورت عدم درمان فوری، عوارض جانبی مانند سوء تغذیه نیز ممکن است منجر به تغییرات روانی و رفتاری در کودکان شود.
اگر کودک شما برخی از علائم اولیه عفونت کرمی را نشان داد، بهتر است با پزشک اطفال خود ملاقاتی داشته باشید تا این بیماری را بیشتر تشخیص دهد.
تشخیص انگل در کودکان
برخی از علائم انگل در کودکان ممکن است نشان دهنده بیماری های دیگر باشد. برای تشخیص دقیق مشکل، پزشک ممکن است چند آزمایش و معاینه انجام دهد.
پزشک ممکن است از شما بخواهد که مدفوع کودک خود را (آزمایش مدفوع برای کرم، تخمک و کیست) از نظر وجود کرم ها یا مقعد کودک در شب با استفاده از مشعل معاینه کنید. حتی ممکن است از شما بخواهد که یک نمونه مدفوع برای معاینه آزمایشگاهی بیاورید.
سونوگرافی شکم گاهی اوقات میتواند کرمهای بدن در حال حرکت را تجسم کند یا میتواند نشانهای از آلودگی به کرم باشد.
روش دیگر برای تشخیص، آنالیز نمونه از زیر ناخن است.
در صورت وجود چند کرم، آزمایش تنفس می تواند به تشخیص خاص منجر شود
سی تی مغز کنتراست و MRI مغز با کنتراست، روش های تشخیصی هستند که برای تشخیص کرم ها در مغز استفاده می شوند.
روش درمانی مناسب باید بلافاصله پس از تشخیص شروع شود تا از عوارض احتمالی جلوگیری شود.
عوارض کرم در کودکان
هنگامی که کودک به کرم آلوده می شود، در بدن حرکت کرده و در روده مستقر می شود. آنها از مواد مغذی موجود در روده تغذیه می کنند و هزاران تخم می گذارند که از تخم بیرون می آیند و عفونت را در سراسر بدن پخش می کنند. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، کرم ها همچنین می توانند باعث ایجاد موارد زیر شوند:
- کمبود مواد مغذی چون از مواد مغذی موجود در روده تغذیه می کنند.
- خونریزی داخلی، منجر به از دست دادن آهن و ایجاد کم خونی می شود.
- اسهال، اختلال در هضم و جذب.
- انسداد روده، اگر کرم ها رشد کنند و بالغ شوند.
آیا می دانستید؟
از آنجایی که کودکان رودههای کوچکتری دارند، کرمها ممکن است آپاندیس و سایر اندامها را مسدود کنند و منجر به آپاندیسیت یا مشکلات کبد، پانکراس یا کیسه صفرا شود.به همین دلیل، پیشگیری و درمان عفونت کرمی در کودکان از طریق روشی به نام کرم زدایی اهمیت دارد.
انگل زدایی چیست؟
انگل زدایی فرآیندی است که شامل استفاده از دارو برای از بین بردن هجوم کرم ها در روده می شود. هدف از درمان، از بین بردن کرم ها و از بین بردن هرگونه عفونتی است که باعث ناراحتی بیمار می شود.
کرم های روده را می توان با کرم زدایی منظم کودک به راحتی از بین برد. اگر کرم ها برداشته نشوند، می توانند با تخم گذاری در روده تکثیر شوند و بر رشد و تکامل کودک تأثیر بگذارند. آنها همچنین ممکن است مانع پیشرفت تحصیلی کودک شوند.
درمان انگل ها در کودکان (درمان کرم سفید در مدفوع کودکان)
درمان عفونت کرمی بسته به نوع کرمی که روده ها را آلوده کرده است متفاوت است. پزشک شما ممکن است داروهای ضد کرم را که به شکل شربت برای کودکان نوپا و قرص برای کودکان بزرگتر در دسترس هستند، تجویز کند. در ادامه به برخی از داروهای رایج برای کرم ها در کودکان اشاره می شود.
حتما بخوانید: علت و از بین بردن انگل روده با 10 درمان خانگی
- طبق توصیه های سازمان بهداشت جهانی، داروی پیشگیرانه باید یک دوز آلبندازول یا مبندازول باشد که سالانه یا دو سال یکبار تجویز می شود.
- پیرانتل یکی دیگر از داروهای ضد کرم برای کودکان است که ممکن است پزشک شما تجویز کند.
- در مورد کرم سنجاقی، پزشک ممکن است داروی مخصوص کرم سنجاقی را تجویز کند.
- قرصهای کرمزدایی برای کودکان معمولاً انگلها را بدون آسیب رساندن به میزبان، در این مورد، کودک شما، از بین میبرند. دوره درمان معمولا کوتاه است و بیش از چند روز طول نمی کشد.
- از تکیه بر داروهای کرم بدون نسخه برای کودکان خودداری کنید زیرا ممکن است برای کودکان نوپا و خردسالان مناسب نباشند. همیشه به پزشک مراجعه کنید و دوز و رژیم درمانی را دنبال کنید تا کودک از انگل خلاص شود. حتی بهتر از آن، برای پیشگیری از هجوم، کرم زدایی از کودکان خود را انتخاب کنید.
چندین راه برای کاهش خطر ابتلا به کرم در کودکان
کودکانی که در خاک، شن، چمن و سایر مناطق باز بازی می کنند، احتمالاً به عفونت کرم مبتلا می شوند. در حالی که کرم ها را می توان به راحتی از طریق کرم زدایی از بین برد، بهتر است تا آنجا که ممکن است از عفونت کرم جلوگیری شود. در اینجا چند نکته وجود دارد که می تواند شانس ابتلا به کرم روده را در کودکان محدود کند:
- میوه ها و سبزیجات را قبل از استفاده به خوبی بشویید. قبل از استفاده آنها را از نظر آلودگی به کرم بررسی کنید. از خوردن میوه یا سبزی خودداری کنید، حتی اگر بخشی از آن آلوده باشد.
- اجازه ندهید فرزندانتان سالاد، سبزیجات نیمه پز بخورند.
- کودکان باید از خوردن گوشت خام بخصوص گوشت خوک و ماهی خودداری کنند.
- اگر انسان گوشت خوک نپخته آلوده به کیست Tenia solium i را بخورد، ممکن است به عفونت کرم نواری مبتلا شود.
- اجازه ندهید بچه ها با پای برهنه در چمن، گل و لای یا سایر مناطق بیرون بازی کنند. به آنها آموزش دهید که کفش بپوشند و همچنین بعد از بازی در فضای باز پاها و دست های خود را کاملا بشویند.
- ناخن های دست و پای فرزندتان را مرتبا کوتاه کنید، زیرا خاک و گل به راحتی در ناخن های بلند رسوب می کند.
- به فرزندانتان آب تصفیه شده یا آب جوشیده بدهید. همچنین، به آنها دستور دهید که از نوشیدن مخازن عمومی خودداری کنند، مگر اینکه مطمئن باشید که ایمن است.
- اجازه ندهید فرزندانتان از استخرهایی که شرایط بهداشتی را رعایت نمی کنند استفاده کنند.
- عادات بهداشتی مناسب مانند شستن دست ها بعد از استفاده از توالت و قبل از خوردن غذا را آموزش دهید.
- همیشه محیط اطراف خود را تمیز نگه دارید و بعد از حیوانات خانگی خود را تمیز کنید.
- با پزشک خود در مورد کرم زدایی منظم کودکان خود به عنوان یک اقدام پیشگیرانه صحبت کنید.
- صندلی توالت را همیشه تمیز و ضدعفونی کنید.
- ملحفه ها را در آب داغ بشویید. این می تواند به از بین بردن هر گونه تخم کرم روی آنها کمک کند.
این اقدامات احتیاطی ممکن است شانس ابتلای کودک شما به کرم را از بین نبرد، بلکه فقط آن را به حداقل می رساند. در ادامه، به برخی از درمانهای خانگی که ممکن است به پیشگیری یا درمان عفونتهای کرمی در کودکان کمک کنند، خواهیم پرداخت.
کرم زدایی کودکان به طور طبیعی - آیا کار می کند؟
همراه با داروها، درمان های طبیعی ممکن است به کاهش ناراحتی کودک شما به دلیل عفونت کرمی در بدن کمک کند. اینها ممکن است لزوماً کودک را از کرم ها درمان نکنند، اما می توانند به درمان و پیشگیری از عفونت کمک کنند. با این حال، باید توجه داشت که هیچ مطالعه علمی برای اثبات اثربخشی همه این درمان ها وجود ندارد، زیرا اکثر آنها بر اساس شواهد حکایتی هستند و ممکن است موثر باشند یا نباشند.
درمان خانگی کرم سفید در مدفوع کودکان
1. درمان خانگی انگل در کودکان با سیر
مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داد که 400 میلی گرم سیر 2 تا 3 بار در روز می تواند انگل ها را از بین ببرد. با این حال، تاثیر آن بر انسان مشخص نیست. از آنجایی که سیر ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد، قبل از استفاده از این دارو با پزشک کودک خود مشورت کنید.
2. درمان خانگی انگل در کودکان با پاپایا
گفته می شود که این میوه دارای فعالیت ضد کرم و ضد آمیبی است. در مطالعهای که روی 60 کودک نیجریهای بدون علامت با شواهدی از وجود انگلهای رودهای در مدفوع انجام شد، مشخص شد که مخلوطی از دانههای پاپایا و عسل خشک شده در هوا منجر به 71.4% و 100% پاکسازی مدفوع برای انگلهای مختلف میشود.
حتما بخوانید: درمان خانگی کرمک و انگل در بزرگسالان
3. درمان خانگی انگل در کودکان با دانههای کاروم
بهطور محلی به نام آجوین شناخته میشود، میوههای این گیاه دارای خاصیت ضد کرمی است. دانه ها حاوی روغن قهوه ای رنگ هستند که تیمول یکی از اجزای اصلی آن است. گفته می شود این تیمول دارای خواص ضد میکروبی است. این گیاه همچنین ممکن است به بیرون راندن کرم ها از روده کمک کند.
اعتقاد بر این است که جویدن دانههای هلیله خشک شده به کودک (اگر نمیتواند آنها را به صورت خام بجود، آن را با کمی نمک مخلوط کنید) میتواند به دفع کرمها کمک کند. اگر کودک تمایلی به جویدن ندارد (دانه ها طعم تلخی دارند)، می توانید دانه ها را پودر کرده و در آب مخلوط کنید تا بنوشند یا با دمنوش مخلوط کنید تا توپ های ریزی درست کنید که به راحتی آن ها را ببلعند.
4. درمان خانگی انگل در کودکان با تخمه کدو تنبل
یک مطالعه در چین نشان داد که تخمه کدو تنبل برای درمان عفونت کرم نواری انسان ایمن و موثر است. همچنین مشخص شد که مخلوطی از کدو تنبل و عصاره آجیل آرکا سریعتر از دانه کدو تنبل به تنهایی عمل می کند.
5. درمان خانگی انگل در کودکان با کدو تلخ
عصاره قسمت های مختلف این گیاه مانند برگ، میوه و دانه ها دارای فعالیت ضد کرم هستند. اعتقاد بر این است که دادن آب کدو به کودک می تواند به کرم زدایی کمک کند.
6. درمان خانگی انگل در کودکان با چریش
طبق مطالعه ای که بر روی کودکان بالای سه و شش سال انجام شد، مخلوطی از پودر گل چریش در کرم زدایی موثر بود. همچنین، شواهد حکایتی نشان می دهد که تجویز عصاره میوه چریش یا گل چریش می تواند به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از عفونت کرم عمل کند.
7. درمان خانگی انگل در کودکان با زردچوبه
با توجه به سیستم پزشکی سنتی هند، زردچوبه می تواند در کرم زدایی مفید باشد. اعتقاد بر این است که مخلوط کردن پودر زردچوبه در شیر کودک می تواند به دفع کرم ها کمک کند.
8. درمان خانگی انگل در کودکان با نارگیل
اعتقاد بر این است که هسته نارگیل و آب نارگیل ممکن است به دفع کرمهای روده کمک کند. دادن یک قاشق غذاخوری نارگیل رنده شده برای صبحانه ممکن است به کرم زدایی کمک کند.
این درمان ها می توانند به کاهش عفونت کمک کنند اما ممکن است آن را به طور کامل درمان نکنند. توجه داشته باشید که آنها جایگزینی برای داروهای تجویزی نیستند. همچنین، بهتر است قبل از استفاده از هر یک از داروهای فوق برای کودکان خود با پزشک خود مشورت کنید.
در مرحله بعد، به چند سوال رایج در مورد کرم زدایی کودکان پاسخ می دهیم.
سوالات متداول
1. کودک من مدام انگل می گیرد. باید چکار کنم؟
کرم زدایی منظم برای جلوگیری از عود کرم روده در کودکان ضروری است. با پزشک خود در مورد درمان منظم برای خلاص شدن از شر انگل ها صحبت کنید.
2. هر چند وقت یکبار باید کودکم را کرم زدایی کنم؟
اگر شیوع عفونت های کرمی که از طریق خاک منتقل می شود بیش از 20 درصد باشد، درمان باید سالی یک بار انجام شود. اگر بیش از 50 درصد باشد، طبق توصیه WHO، درمان باید دو بار در سال انجام شود.
3. آیا نوزادان می توانند کرم بگیرند؟
بسیار نادر است که نوزادان به کرم مبتلا شوند زیرا در معرض عوامل ایجاد کننده کرم قرار نمی گیرند. کرم زدایی برای پیشگیری و از بین بردن عفونت کرمی در روده ها، عمدتاً پس از یک سال ضروری است.
4. آیا کرم زدایی سن خاصی دارد؟ چه کسانی باید کرم زدایی شوند؟
طبق گفته سازمان جهانی بهداشت، به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، همه کودکان بین 12 تا 23 ماهگی، کودکان پیش دبستانی 1 تا 4 ساله و کودکان سن مدرسه از پنج تا 14 سال باید کرم زدایی شوند. کرم زدایی برای زنان باردار پس از سه ماهه اول توصیه می شود.
5. آیا کرم زدایی کودکان عوارضی دارد؟
به طور کلی، داروهای کرم زدایی به خوبی توسط کودکان تحمل می شوند و عوارض جانبی کمی دارند. گاهی اوقات، ممکن است عوارض جانبی خفیفی در کودکانی که به شدت آلوده هستند، وجود داشته باشد.
6. آیا کرم ها می توانند خود به خود از بین بروند؟
برخی از کودکان مبتلا به کرم ها، مانند آنهایی که باعث توکسوکاریازیس می شوند، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند زیرا عفونت ممکن است خود به خود برطرف شود. اما برای برخی از عفونتها که خود به خود از بین نمیروند، ممکن است کودک شما به درمان پزشکی نیاز داشته باشد.
7. آیا کودکان مبتلا به کرم می توانند به مدرسه بروند؟
از آنجایی که کودکان مبتلا به کرم های روده می توانند به کودکان دیگر منتقل شوند، ممکن است ایده خوبی باشد که آنها را تا زمانی که درمان نشده اند به مدرسه نفرستید.
8. آیا کرم ها باعث سرفه و تب در کودکان می شوند؟
برخی از کرمها، مانند کرمهای گرد، میتوانند باعث تب و سرفه در کودکان شوند. کودکان مستعد ابتلا به عفونت کرم هستند زیرا ممکن است اغلب با خاک آلوده به تخم کرم در تماس باشند. کودک شما ممکن است این کرم ها یا تخم مرغ ها را در حین غذا خوردن با دست های شسته نشده بخورد. این کرمها معمولاً در رودهها زندگی میکنند، از غذای بلعیده شده تغذیه میکنند و علائمی مانند خارش در ناحیه مقعد، کاهش اشتها و نفخ ایجاد میکنند.
عفونت مزمن کرم ممکن است باعث کاهش وزن، کمبودهای تغذیه ای و سایر عوارض شود. کرم زدایی سالانه یا دوسالانه کودکان با استفاده از داروها تحت نظر پزشک توصیه می شود. همچنین، اطمینان حاصل کنید که کودک شما از روش های بهداشتی مناسب پیروی می کند، از آب تصفیه شده استفاده می کند و برای جلوگیری از عفونت کرم از غذای نیم پز اجتناب می کند.
عفونت کرم رایج در کودکان
کودکان بیشتر مستعد ابتلا به عفونتهای کرمی ناشی از غذا و آب آلوده هستند. این اینفوگرافیک برخی از رایجترین هجوم کرمها و ارگانیسمهای عامل آنها را خلاصه میکند.
- عفونت کرم در کودکان بیشتر از سایر گروه های سنی است و به عنوان کرم های منتقله از خاک (STHs) نیز شناخته می شود.
- بهداشت فردی نامناسب، محیط غیربهداشتی، خوردن غذا یا نوشیدنی آلوده، یا بازی در خاک آلوده می تواند در ایجاد STH نقش داشته باشد.
- عفونت STH را می توان از طریق آزمایش مدفوع، معاینه مقعد، معاینه زیر ناخن، تست تنفس و آزمایش های تصویربرداری شناسایی کرد.
- کرم ها می توانند منجر به کمبودهای تغذیه ای، خونریزی داخلی، اسهال و انسداد روده شوند زیرا از مواد مغذی موجود در روده تغذیه می کنند.
- درمان سریع برای به حداقل رساندن مشکلات و جلوگیری از گسترش عفونت ضروری است.
سخن آخر
با توجه به مراقبت های آمده در خصوص جلوگیری از ایجاد انگل و بروز کرم در کودکان میتوانید آنها را از این بیماری مصون بدارید.
مقالات مرتبط:
درمان اسهال کودکان با 15 روش خانگی
شپش موی سر کودکان؛ علائم، درمان و داروهای شپش مو
دیدگاه ها