سندرم ری نوعی اختلال بسیار نادر می باشد که می تواند باعث صدمه جدی به کبد و مغز شود. سندرم ری - در صورت عدم درمان به موقع - منجر به صدمه ای دائمی به مغز و یا حتی مرگ می شود. این بیماری عمدتا در کودکان و جوانان زیر 20 سال دیده شده است. در این مطلب سلام دنیا، ما به تعریف سندرم ری؛ علائم سندرم ری؛ علت سندرم ری؛ درمان سندرم ری؛ عوارض احتمالی سندرم ری و پیشگیری از آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
علائم بیماری سندرم ری
علائم این بیماری معمولاً چند روز پس از ابتلا به یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا آبله مرغان شروع به ظاهر شدن می کنند.
حتما بخوانید: علائم آبله مرغان چیست
علائم اولیه سندرم ری
- مریض شدن به صورت مداوم
- خستگی، عدم علاقه و یا حتی اشتیاق
- تنفس سریع و پی در پی
- تشنج
علائم شدید سندرم ری
- با پیشرفت این بیماری، علائم شما می توانند شدیدتر و گسترده تر شوند.
- کج خلقی، رفتار های غیرمنطقی و یا پرخاشگرانه
- داشن اضطرابی شدید
- دست پاچه بودن و گیجی که گاهی اوقات با توهم هم نیز همراه می باشد
- کما (از دست دادن هوشیاری)
زمان مناسب مشاوره پزشکی
سندرم ری میتواند بیماری ای کشنده و نیز تهدیدی برای زندگی فرد باشد. اگر که فکر میکنید فرزندتان به این بیماری مبتلا شده است باید خیلی فوری درخواست مشاوره پزشکی دهید. برای درخواست آمبولانس شما باید شماره 115 را شماره گیری کنید و یا در صورت دیدن هر یک از علائم زیر در فرزندتان، او را مستقیماً به نزدیکترین بخش حوادث و اورژانس (A&E) محله خود ببرید.
- از دست دادن هوشیاری
- تشنج کردن (حرکات شدید و نامنظم اندام)
اگر پس از سرماخوردگی، آنفولانزا و یا آبله مرغان، فرزند شما هر یک از علائم زیر را از خود بروز داد با پزشک خود تماس بگیرید.
حتما بخوانید: درمان خانگی سرماخوردگی کودک و بزرگسال
- مریض شدن آن هم به صورت مکرر
- خستگی غیر معمول
- داشتن تغییرات شخصیتی یا رفتاری
سندرم ری و آسپرین
نکته: فرضیه ای به دور از ذهن است که این علائم ناشی از سندرم ری باشند، ولی خب باز هم با این حال فرزندتان باید توسط پزشک مورد معاینه قرار گیرد. اگر که فرزندتان آسپرین مصرف می کند به پزشک عمومی خود حتماً آن را بگویید، چرا که استفاده از آسپرین در کودکان با بیماری سندرم ری مرتبط می باشد.
حتما بخوانید: تاثیر آسپرین بر خطر سقط جنین
علت ایجاد بیماری سندرم ری
علت دقیق سندرم ری هنوز هم ناشناخته می باشد. این بیماری معمولاً کودکان و بزرگسالان جوانی را که از یک عفونت ویروسی - برای مثال سرماخوردگی، آنفولانزا یا آبله مرغان - بهبود پیدا کرده اند را تحت تأثیر خود قرار می دهد. از عوامل موثر بر ابتلا به بیماری سندروم ری می توان به آسپرین هم نیز اشاره کرد.
در سندرم ری، ساختارهای ریز درون سلولها به نام میتوکندری - که به سلولها انرژی میدهد و برای عملکرد سالم کبد بسیار مهم هستند - صدمه میبینند. اگر که کبد منبع انرژی خودش را از دست بدهد، شروع به از کار افتادن می کند و مثل قبل عملکرد خوبی را از خود نشان نمی دهد. عملکرد ضعیف کبد می تواند باعث تجمع مواد شیمیایی سمی خطرناک در خون - که می توانند به کل بدن آسیب برسانند و باعث تورم مغز شوند - شود.
بیماری های مرتبط با بیماری سندرم ری
سندرم ری یک بیماری بسیار نادر می باشد. پس با توجه به این موضوع ما باید بقیه بیماری هایی که می توانند از خود علائم مشابهی همانند با علائم سندرم ری را نشان دهند حذف کنیم. بیماری هایی که علائمی مشابه با سندرم ری را دارند شامل موارد زیر می شوند.
- مننژیت - التهاب غشاهای محافظ اطراف مغز و نخاع
- آنسفالیت - التهاب مغز
- اختلالات متابولیک ارثی - مانند کمبود آسیل کوآ دهیدروژناز با زنجیره متوسط (MCADD) که بر واکنشهای شیمیایی که در بدن شما روی میدهد تأثیر میگذارد.
تشخیص بیماری سندرم ری
هم آزمایش خون و هم آزمایش ادرار میتوانند به تشخیص تجمع سموم و یا باکتری در خون شما کمک کنند و نیز برای بررسی عملکرد طبیعی کبد هم مورد استفاده قرار گیرند. پزشک شما همچنین می تواند از آزمایشهایی برای بررسی وجود و یا عدم وجود برخی از مواد شیمیایی ای که میتوانند نشان دهنده اختلال متابولیک ارثی باشند استفاده کند.
حتما بخوانید: درمان و پیشگیری از سندرم متابولیک
انواع مختلف آزمایش ها برای تشخیص بیماری سندرم ری
- سی تی اسکن - برای بررسی تورم در مغز
- پونکسیون کمری - نمونهای از مایع از ستون فقرات با استفاده از یک سوزن برای بررسی باکتری و یا ویروس برداشته میشود.
- بیوپسی کبد - نمونه کوچکی از بافت کبد برداشته میشود و سپس برای بررسی تغییرات سلولی مشخص مرتبط با سندرم ری مورد بررسی قرار می گیرد.
درمان بیماری سندرم ری
اگر که پزشک سندرم ری را برای فرزند شما تشخیص دهد، کودک باید فوراً در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری شود. هدف از درمان کردن این بیماری به حداقل رساندن علائم و نیز حمایت از عملکردهای حیاتی بدن - مانند تنفس و گردش خون - می باشد. محافظت کردن از مغز در برابر آسیب ها و صدمه های دائمی که می توانند در اثر تورم مغز به وجود آمده باشند، امری ضروری می باشد.
انواع داروها برای بیماری سندرم ری
داروهای داخل وریدی
- الکترولیت ها و مایعات - داروهایی برای اصلاح سطح املاح، مواد معدنی و مواد مغذی مانند گلوکز (قند) در خون می باشند.
- دیورتیک ها - داروهایی هستند که به بدن برای خلاص شدن از بدن از شر مایعات اضافی و کاهش تورم در مغز کمک می کنند.
- سم زدایی آمونیاک - داروهایی برای کاهش سطح آمونیاک می باشند.
- داروهای ضد تشنج – داروهایی برای کنترل تشنج هستند.
توجه داشته باشید: اگر که کودک شما برای تنفس به کمک نیاز داشت، پزشک از یک دستگاه تنفس مصنوعی (دستگاه اکسیژن) برای کمک به او استفاده می کند. پزشک عملکردهای حیاتی بدن از جمله ضربان قلب و نبض، جریان هوا به ریهها، فشار خون و دمای بدن شما را هم نیز کنترل می کند. در هنگامی که تورم در مغز کاهش یافت، سایر عملکردهای بدن هم در عرض چند روز به حالت عادی باز می گردند. این نکته را هم در نظر داشته باشید که ممکن است چندین هفته طول بکشد تا کودک شما بهبودی کامل خود را به دست بیاورد و بیمارستان را ترک کند.
عوارض احتمالی بیماری سندرم ری
اکثر کودکان و بزرگسالان جوانی که به این بیماری مبتلا می شوند زنده می مانند و بهبودی کامل خود را در نتیجه پیشرفت هایی که در زمینه تشخیص و درمان سندرم ری حاصل شده است، به دست می آورند. با وجود تمام این پیشرفت ها، این بیماری می تواند در برخی از افراد درجه ای از آسیب مغزی دائمی ناشی از تورم مغز را به جای بگذارد. مشکلات طولانی مدتی که گاهی اوقات می توانند با سندرم ری همراه باشند عبارتند از:
- داشتن تمرکز و حافظه ای ضعیف
- از دست دادن بینایی و یا شنوایی
- داشتن مشکل در زمینه گفتاری و زبانی
- مشکلات حرکتی
- داشتن مشکل در عمل بلع
- داشتن مشکلاتی مرتبط با کارهای روزمره همانند لباس پوشیدن یا دستشویی رفتن
پیشگیری از بیماری سندرم ری
به دلیل وجود ارتباط احتمالی بین آسپرین و سندرم ری، آسپرین فقط باید به توصیه پزشک به کودکان زیر 16 سال داده شود. کودکان زیر 16 سال نباید از محصولات حاوی اسید استیل سالیسیلیک، استیل سالیسیلات، اسید سالیسیلیک، سالیسیلات و نمک های سالیسیلات استفاده کنند. برخی از ژل های مورد استفاده برای زخم های دهانی و ژل های دندان هم حاوی نمک سالیسیلات می باشند. اصلاً نگران نباشید چرا که محصولات جایگزینی هم نیز وجود دارند که برای افراد زیر 16 سال مناسب می باشند. در این زمینه از داروساز خود راهنمایی بگیرید.
سخن آخر
بنیاد ملی سندرم ری بریتانیا یک موسسه خیریه است که به تحقیقات در مورد علل، درمان و پیشگیری از سندرم ری کمک کرده است. این بنیاد همچنین نیز اطلاعاتی را هم برای عموم و هم برای متخصصان مراقبت های بهداشتی، به علاوه حمایت از والدینی که فرزندانشان این سندرم را داشته اند، جمع آوری کرده است. امیدوارم مقاله سندرم ری چیست و چه علت و علائمی دارد برای شما مفید بوده باشد و آن را برای افزایش آگاهی مردم در شبکه های اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید.