آنفولانزای معده معمولاً توسط ویروس ها ایجاد می شود، اما می تواند توسط باکتری ها یا انگل ها هم ایجاد شود. عوامل مختلفی باعث بروز آنفولانزای معده (گاستروانتریت) می شوند. اگر به دنبال درمان خانگی برای درمان آنفولانزای معده هستید. ما در این مطلب سلام دنیا، به شما روش های درمان آنفولانزای معده یا عفونت معده در خانه و غذاهای مفید و مضر برای آنفولانزای معده را به شما گفته ایم. با ما همراه باشید.
آنفولانزای معده چیست؟
آنفولانزای معده (یا گاستروانتریت) عفونت معده و روده است. اگرچه به این بیماری "آنفولانزا" گفته می شود، اما مانند آنفولانزا نیست. آنفولانزا همیشه دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار نمی دهد و اکثر علائم آنفولانزا مربوط به دستگاه تنفسی می شود. عفونت معده و روده به عنوان گاستروانتریت شناخته می شود. آنفولانزای معده معمولاً توسط ویروس ها ایجاد می شود، اما می تواند توسط باکتری ها یا انگل ها هم ایجاد شود.
آیا آنفولانزای معده مسری است؟
عوامل مختلفی باعث بروز آنفولانزای معده (گاستروانتریت) می شوند. اما متأسفانه، شایع ترین علل بروز این بیماری، مسری هستند، به عنوان مثال:
- باکتریها، برای مثال: ای کولای( (E. coli) ، سالمونلا و شیگلا
- ویروس ها، برای مثال: نورو ویروس و آدنوویروس
- انگل ها، به عنوان مثال، ژیاردیا لامبیا و کریپتوسپوریدیوم (که به عنوان «کریپتو» هم شناخته میشود)
حتما بخوانید: آنفولانزای معده یا عفونت معده چیست؟
آیا آنفولانزای معده و مسمومیت غذایی مشابه هستند؟
مسمومیت غذایی و آنفولانزای معده یکی نیستند. انواع مختلفی از مسمومیت های غذایی وجود دارد که عفونی نیستند. مسمومیت غذایی و آنفولانزای معده علائم مشابهی دارند، این علائم شامل:
- اسهال
- حالت تهوع
- استفراغ
- شکم درد
- و گاهی اوقات تب
با این حال، مسمومیت غذایی پس از خوردن غذای آلوده به سرعت ایجاد میشود و معمولاً ظرف چند ساعت تا چند روز از بین میرود. گاستروانتریت می تواند تا 10 روز ادامه پیدا کند.
علائم و نشانه های آنفولانزای معده چیست؟
علائم و نشانه های آنفولانزای معده عبارتند از:
- اسهال
- حالت تهوع
- استفراغ
- تب
- سر درد
- درد عضلانی
- درد یا گرفتگی شکم
- از دست دادن اشتها
درمان خانگی آنفولانزای معده (درمان عفونت معده در طب سنتی)
برای عفونت معده چه غذایی بخوریم یا چه مایعاتی بنوشیم؟
1. درمان خانگی آنفولانزای معده با خوردن مایعات
اسهال و استفراغ می تواند منجر به کم آب شدن بدن شود. در صورت مواجهه، مطمئن شوید که مقدار زیادی آب، نوشیدنیهای ورزشی، یا سایر نوشیدنی های بی رنگ را می نوشید. جرعه های کوچکی بنوشید. نوزادان باید مقدار زیادی شیر مادر دریافت کنند و کودکان نوپا می توانند محلول های الکترولیت مانند محلول خوراکی پدیالیت بنوشند.
2. درمان خانگی آنفولانزای معده با خوردن تکه های یخ
اگر نمی توانید مایعات بنوشید، سعی کنید تکه های یخ را بمکید تا به آبرسانی مجدد بدن کمک کنید. تکه های یخ را به کودکان کوچک ندهید، زیرا ممکن است با خطر خفگی همراه باشد.
3. درمان خانگی آنفولانزای معده با رژیم غذایی BRAT :
اصطلاح BRAT مخفف مواد غذایی موز، برنج، سس سیب و نان تست است. این غذاها ملایم و حالت چسبندگی دارند، که می تواند مدفوع شما را سفت تر کند. موز همچنین حاوی پتاسیم است که می تواند به جایگزینی مواد مغذی از دست رفته در اثر استفراغ و اسهال کمک کند.
4. درمان خانگی آنفولانزای معده با چای گیاهی:
چای های بدون کافئین می توانند به جبران مایعات از دست رفته بدن کمک کنند و برخی از انواع آن مانند چای نعناع فلفلی ممکن است به تسکین معده و چای زنجبیل به کاهش حالت تهوع کمک کند. برای دریافت کمی ویتامین C بیشتر، لیمو را به چای خود اضافه کنید. (از مصرف کافئین اجتناب کنید، زیرا میتواند به عنوان یک ادرارآور عمل کند و باعث ادرار کردن و از دست دادن مایعاتی شود که برای آبرسانی به آنها نیاز دارید).
5. درمان خانگی آنفولانزای معده با سرکه سیب:
برخی افراد گزارش می دهند که سرکه سیب به کاهش حالت تهوع و ناراحتی معده کمک می کند.
6. درمان خانگی آنفولانزای معده با دارچین و زردچوبه:
هر دو این ادویهها به کاهش علائم گاستروانتریت (التهاب روده و معده) کمک میکنند.
چه درمان طبیعی یا خانگی یا دارو بدون نسخه ای (OTC) به تسکین و درمان آنفولانزای معده کمک می کند؟
زمانی که دچار عفونت معده می شوید، چندین کار وجود دارد که می توانید برای کمک به تسکین علائم خود آنها را انجام دهید.
- استراحت: اکثر افراد باید چند روز استراحت کنند تا اجازه دهند دوره بیماری طی شود.
- پد گرم کننده: پد گرم کننده ممکن است به تسکین گرفتگی شکم کمک کند.
- استامینوفن (تیلنول): برای تسکین درد یا تب استامینوفن مصرف کنید.توصیه می شود آسپرین یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) را به میزان زیادی مصرف نکنید، چون میتوانند باعث ناراحتی های معده شود.
حتما بخوانید: درمان ترش کردن معده با داروهای گیاهی
دارو ضد اسهال بدون نسخه (OTC)
- داروها: لوپرامید هیدروکلراید (Imodium) یا بیسموت ساب سالیسیلات (Pepto-Bismol) میتواند به تسکین اسهال کمک کند.
- پروبیوتیکها: لاکتوباسیلوس کازیی GG و ساکارومایسس بولاردی(S boulardii) ممکن است در برخی موارد برای التهاب معده ویروسی مفید باشد و میتواند به درمان اسهال آبکی کمک کند. ماست اغلب حاوی این پروبیوتیکها است. اگر می توانید محصولات لبنی را تحمل کنید، ماست کم چرب یا بدون چربی را انتخاب کنید.
- مکملهای زینک: مصرف این مکمل ممکن است شدت و طول مدت آنفولانزای معده را کاهش دهند.
- طب فشاری (Acupressure): در این روش از فشار انگشت برای تحریک نقاط ماشه ای در بدن استفاده می شود که ممکن است به تسکین حالت تهوع و استفراغ کمک کند. به طور خاص، نقطه P-6 (Neiguan) نقطه ای در داخل مچ دست است که ممکن است برای کمک به تسکین حالت تهوع و استفراغ ماساژ داده شود.
قبل از امتحان هر گونه درمان جایگزین یا درمان خانگی گیاهی، با پزشک خود مشورت کنید.
هنگام ابتلا به آنفولانزای معده از مصرف چه غذاهایی باید پرهیز کرد؟
همانطور که قبلاً توضیح داده شد، در زمان ابتلا به آنفولانزای معده ،سعی کنید غذاهای ملایم و مقوی مانند رژیم غذایی BRAT بخورید. از مصرف غذاهایی که منجر به بروز علائم آنفولانزای معده می شوند، اجتناب کنید، از جمله:
محصولات لبنی: بسیاری از افراد به لاکتوز که می تواند باعث اسهال شود حساسیت دارند. اگر به آنفولانزای معده مبتلا هستید، ممکن است به طور موقت برای هضم لاکتوز موجود در شیر، پنیر و سایر محصولات لبنی مشکل داشته باشید.
غذاهای چرب: غذاهای روغنی و چرب حتی زمانی که سالم هستید هم می توانند برای معده سنگین باشند. گوشتهای چرب، غذاهای خامهای و حتی آجیل همگی میتوانند به احساس سیری کمک کنند که ممکن است ناراحتی معده را تشدید و دستگاه گوارش را تحریک کند و باعث شل شدن مدفوع شود.
حتما بخوانید: دمنوش برای سنگینی معده
غذاهای تند: غذاهای حاوی ادویه های قوی و تند مانند چیلی، فلفل تند و سیر ممکن است علائم بیماری شما را تشدید و معده شما را دچار ناراحتی بیشتری کنند. علاوه بر این، بسیاری از غذاهای تند در روغن پخته می شوند و باعث چرب شدن آنها نیز می شود.
کافئین: کافئین بهعنوان یک ماده ادرارآور عمل میکند، که باعث ادرار کردن و از دست دادن مایعات میشود و ممکن است دچار کم آبی بدن شوید. زمانی که به دلیل استفراغ و اسهال کم آب شده اید، باید بدن تان را هیدراته نگه دارید. کافئین همچنین می تواند باعث شل شدن مدفوع شود.
فیبر: معمولاً در شرایط عادی مصرف میوهها، سبزیجات و لوبیا برای شما مفید هستند. اما وقتی دچار اسهال می شوید، فیبر میتواند وضعیت رودههای شل شده را وخیم تر کند، بهویژه در افرادی که به مصرف منظم فیبر عادت ندارند. به غذاهای پیشنهاد شده در رژیم غذایی BRAT پایبند باشید.
الکل: الکل میتواند باعث تحریک و التهاب پوشش معده (گاستریت) و دستگاه گوارش شود و میتواند تولید اسید معده را تحریک کند، باید زمانی که حالت تهوع دارید از مصرف آن اجتناب کنید.
شکر: مصرف شکر در غذاها یا نوشیدنی ها می تواند باعث افزایش سطح قند خون شود. در برخی افراد، این می تواند باعث حالت تهوع شود. همچنین غذاهای شیرین اغلب چرب هستند و باعث تشدید علائم بیماری هم می شوند.
نوشابه: نوشابه حاوی مقدار زیادی کافئین است که به عنوان یک ادرار آور عمل می کند. با این حال، نوشابههای بدون کافئین حاوی مواد شیمیایی و اسیدی هستند که میتوانند معده را تحریک کنند. همچنین گازدار بودن نوشابه ممکن است باعث احساس سیری بیشتر و آروغ زدن شود که می تواند حالت تهوع را تشدید کند.
غذاهای اسیدی: مرکبات (پرتقال، گریپ فروت و غیره)، آب مرکبات، آناناس و محصولات گوجه فرنگی دارای مقدار زیادی اسید هستند که می تواند معده را تحریک کرده و باعث رفلاکس اسید شده و معده را دچار ناراحتی بیشتری کند.
غذاهای فرآوری شده: بسیاری از غذاهای از که از قبل تهیه و فرآوری شده اند سرشار از چربی، قند، مواد نگهدارنده و رنگ های مصنوعی هستند. همه این ترکیبات میتوانند ناراحتی معده که داشته اید را تشدید کنند یا اسهال را بدتر کنند، بهویژه در افرادی که به این مواد حساس هستند.
گلوتن: گلوتن پروتئینی است که در گندم و سایر غلات مانند جو، چاودار و جو دوسر یافت میشود. برخی از افراد به این پروتئین حساس هستند و می تواند باعث اسهال، درد معده و نفخ شود، بنابراین این افراد ممکن است متوجه شوند که عدم مصرف محصولات حاوی گلوتن به کاهش علائم آنها کمک می کند.
شیرین کننده های مصنوعی: شیرین کننده ای که اغلب باعث بروز مشکلات گوارشی، حتی در افراد سالم می شود، سوربیتول نامیده می شود. این ماده اغلب در غذاهای رژیمی و آدامسهای بدون قند استفاده میشود و میتواند باعث گاز، نفخ و اسهال شود.
سخن آخر
آنفولانزای معده (یا گاستروانتریت) عفونت معده و روده است. اگرچه به این بیماری "آنفولانزا" گفته می شود، اما مانند آنفولانزا نیست. برخی از درمان خانگی عفونت معده در این مقاله برای شما بیان شد. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد. می توانید تجربیات و سوالات خود را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.