قرص ویتامین d3 برای چیست ؛ نحوه مصرف و عوارض قرص ویتامین دی 3

قرص ویتامین d3 برای چیست ؛ نحوه مصرف و عوارض قرص ویتامین دی 3 قرص ویتامین d3 برای چیست ؛ نحوه مصرف قرص ویتامین d3 1000 ؛ بهترین زمان مصرف قرص ویتامین d3 1000 ؛ عوارض قرص ویتامین D3 و نکات مصرف قرص ویتامین d3 1000 در بارداری چیست در سلام دنیا بخوانید.

ویتامین D برای درمان و پیشگیری از بروز اختلالات استخوانی (مانند راشیتیسم، استئومالاسی) مصرف می شود. ویتامین D3 از طریق قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید در بدن تولید می شود. ما در این مطلب سلام دنیا درباره اینکه قرص ویتامین دی 3 برای چیست، نحوه مصرف و عوارض ویتامین D3 و همچنین تداخل دارویی و مصرف آن در بارداری و شیردهی صحبت کرده ایم. با ما همراه باشید.

قرص ویتامین d3 برای چیست

ویتامین D آلفاکلسیدول (که به دو صورت ergocalciferol-D2، cholecalciferol-D3 وجود دارد) یک ویتامین محلول در چربی است که به بدن شما برای جذب کلسیم و فسفر کمک می کند. داشتن مقدار مناسب ویتامین D، کلسیم و فسفر برای ساخت و حفظ استخوان‌های قوی مهم است. ویتامین D برای درمان و پیشگیری از بروز اختلالات استخوانی (مانند راشیتیسم، استئومالاسی) مصرف می شود. ویتامین D3 از طریق قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید در بدن تولید می شود.

کرم های ضد آفتاب، لباس های محافظ، قرار گرفتن محدود در معرض نور خورشید، پوست تیره و سن عواملی هستند که مانع از دریافت ویتامین D کافی از طریق نور خورشید می شوند. ویتامین D همراه با کلسیم برای درمان یا پیشگیری از تحلیل استخوان (پوکی استخوان) مصرف می شود. ویتامین D همچنین همراه با سایر داروها برای درمان سطوح پایین کلسیم یا فسفات ناشی از برخی اختلالات (مانند هیپوپاراتیروئیدیسم، هیپوپاراتیروئیدیسم کاذب، هیپوفسفاتمی خانوادگی) استفاده می شود. ممکن است این ویتامین در بیماری های کلیوی برای نرمال نگه داشتن سطح کلسیم و برای رشد طبیعی استخوان استفاده می شود. قطره های ویتامین D (یا سایر مکمل ها) به نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می کنند داده می شود، زیرا شیر مادر معمولاً دارای سطوح پایین ویتامین D است.

نحوه مصرف قرص ویتامین d3 1000

ویتامین d3 1000 را طبق تجویز پزشک بصورت خوراکی مصرف کنید. ویتامین D زمانی که بعد از غذا مصرف می شود در بدن بهتر جذب می شود، اما می تواند همراه یا بدون غذا هم مصرف شود. آلفاکلسیدول (یکی از اشکال فعال ویتامین D) معمولا با غذا مصرف می شود. همه راهنمایی های موجود در بسته بندی محصول را مطالعه و دنبال کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک خود یا دکتر داروخانه بپرسید.

  • اگر پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، دارو را طبق دستور او مصرف کنید. مقدار مصرف شما بر اساس بیماری، میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید، رژیم غذایی، سن و پاسخ به درمان تعیین می شود.
  • اگر از شکل مایع این دارو استفاده می کنید، مقدار مصرف را با استفاده از دستگاه اندازه گیری مخصوص یا قاشق، اندازه گیری کنید. از قاشق خانگی استفاده نکنید زیرا ممکن است مقدار مصرف دقیق را دریافت نکنید.

حتما بخوانید: علائم کمبود ویتامین دی در بدن


  • اگر قرص جویدنی یا ویفر (باز شونده در دهان) مصرف می کنید، قبل از قورت دادن، دارو را کاملا بجوید. آن را به صورت کامل قورت ندهید.
  • اگر از قرص هایی استفاده می کنید که به سرعت حل می شوند، قبل از دست زدن به دارو، دست های خود را خشک کنید. هر دوز را روی زبان بگذارید، اجازه دهید کاملا حل شود و سپس آن را با کمک بزاق یا آب قورت بدهید. البته نیازی نیست این دارو را با آب مصرف کنید.

برخی از داروهای تسکین کننده های اسید صفراوی مانند کلستیرامین یا کلستیپول، روغن معدنی، اورلیستات می توانند جذب ویتامین D را کاهش دهند. بین دوزهای این داروها و دوزهای ویتامین D تا حد امکان فاصله قرار دهید (حداقل 2 ساعت فاصله، اگر امکان دارد زمان بیشتر بگذارید). اگر از داروهای دیگر نیز استفاده می کنید، ممکن است مصرف ویتامین D هنگام خواب برای شما راحت تر باشد. از پزشک خود یا دکتر داروخانه بپرسید که چه مدت باید بین دوزهای داروها صبر کنید، آنها  برای تهیه یک برنامه برای مصرف همه دوزهای داروهایتان کمک می کنند.

نحوه مصرف قرص ویتامین d3 1000

بهترین زمان مصرف قرص ویتامین d3 1000

برای اینکه از ویتامین D3 بهترین بهره را ببرید، دارو را به طور منظم مصرف کنید. برای کمک به یادآوری، اگر روزی یک بار ویتامین D3 مصرف می‌کنید، بهتر است آن را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید. اگر این دارو را فقط یک بار در هفته مصرف می کنید، به خاطر داشته باشید که هر هفته آن را در همان روز مصرف کنید. علامت گذاری در تقویم برنامه یادآوری در گوشی هم می تواند مفید باشد.

  • اگر پزشک به شما توصیه کرده است که از یک رژیم غذایی خاص (مانند رژیم غذایی سرشار از کلسیم) پیروی کنید، پیروی از رژیم غذایی برای بهره مندی بیشتر از این دارو و جلوگیری از بروز عوارض جدی بسیار مهم است. از مصرف سایر مکمل ها یا ویتامین ها خودداری کنید مگر اینکه پزشکتان اینطور تجویز کرده باشد.
  • اگر فکر می کنید دچار مشکل سلامتی جدی شده اید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

عوارض قرص ویتامین D3

  • ویتامین D در دوزهای معمولی، معمولاً عوارض جانبی به همراه ندارد. اما در صورت بروز عوارض جانبی غیرعادی ، فوراً با پزشک خود یا دکتر داروخانه تماس بگیرید.
  • اگر پزشک مصرف این دارو را برای شما تجویز کرده است، به خاطر داشته باشید که او تشخیص داده است که مزایای این دارو برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی آن است. تعداد زیادی از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند.
  • دریافت ویتامین D بیش از حد می تواند منجر به افزایش سطوح خطرناک کلسیم در بدن شود. در صورت بروز هر یک از علائم سطوح بالای ویتامین D یا کلسیم مانند تهوع یا استفراغ، یبوست، از دست دادن اشتها، افزایش تشنگی، افزایش ادرار، تغییرات ذهنی یا خلقی، خستگی غیرعادی، وضعیت را فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

حتما بخوانید: علائم مسمومیت با ویتامین D


  • واکنش حساسیت زا بسیار جدی برای این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم یک واکنش حساسیت زا جدی، از جمله: بثورات پوستی، خارش یا تورم (مخصوصا در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.

این لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی این دارو نیست.اگر متوجه عوارض جانبی دیگری شدید که در قسمت بالا ذکر نشده است، با پزشک خود یا دکتر داروخانه تماس بگیرید.

موارد احتیاط مصرف ویتامین D3

در صورتی که به ویتامین D یا سایر محصولات ویتامین D (مانند کلسیتریول) حساسیت دارید، یا حساسیت دیگری دارید قبل از مصرف ویتامین D مورد را به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال (مانند بادام زمینی یا سویا) باشد که می تواند باعث واکنش های حساسیت زا یا مشکلات دیگر شود. برای اطلاعات بیشتر با دکتر داروخانه صحبت کنید.

قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکیتان، به ویژه مواردی مانند: سطوح بالای کلسیم یا ویتامین D (هیپرکلسمی یا هیپرویتامینوز D)، مشکل در جذب مواد مغذی از غذاها (سندرم سوء جذب)، بیماری کلیوی، بیماری کبد را به پزشک یا دکتر داروخانه اطلاع دهید.

محصولات مایع، قرص های جویدنی یا قرص های حل شونده ممکن است حاوی قند و یا یا آسپارتام باشند. محصولات مایع همچنین ممکن است حاوی الکل هم باشند. در صورت ابتلا به دیابت، بیماری کبد، فنیل کتونوری (PKU) یا هر بیماری دیگری که نیاز به محدود کردن یا اجتناب از مصرف این مواد در رژیم غذایی خود دارید، برای مصرف این دارو احتیاط کنید. از پزشک خود یا دکتر داروخانه در مورد استفاده بی خطر این محصول سوال کنید.

قبل از انجام عمل جراحی، تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای نسخه ای، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی) را به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید.

عوارض قرص ویتامین D3

قرص ویتامین d3 1000 در بارداری و شیردهی

  • در دوران بارداری، دوزهای ویتامین D بیشتر از مقدار توصیه شده در رژیم غذایی باید تنها در مواقعی که به وضوح لازم هستند مصرف شوند. درمورد خطرات و فواید استفاده از این دارو را با پزشک خود صحبت کنید.
  • این دارو به شیر مادر منتقل می شود. بنابراین قبل از شیردهی با پزشک خود برای مصرف ویتامین D3 مشورت کنید.

تداخلات دارویی ویتامین D3

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا منجر به افزایش خطر عوارض جانبی جدی شود. این مطلب شامل تمام تداخلات دارویی ممکن این دارو نیست. لیستی از تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای نسخه ای یا بدون نسخه و داروهای گیاهی) را با خود نگه دارید و آن را با پزشک خود و دکتر داروخانه به اشتراک بگذارید. هیچ دارویی را بدون تأیید پزشک شروع، قطع یا دوز آن را تغییر ندهید.

  • برخی از داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند شامل بوروسوماب، بایندرهای فسفاتی (کاهنده ی فسفات خون) است.
  • برچسب‌های روی تمام داروهای نسخه ای و بدون نسخه یا داورهای گیاهی خود (مانند آنتی اسیدها، ملین‌ها، ویتامین‌ها) را بررسی کنید زیرا ممکن است حاوی کلسیم، منیزیم، فسفات یا ویتامین D باشند. از دکتر داروخانه در مورد استفاده بی خطر از این داروها سوال بپرسید.
  • ویتامین D بسیار شبیه کلسیتریول است. موقع مصرف ویتامین D از مصرف داروهای حاوی کلسیتریول خودداری کنید.

حتما بخوانید: درمان خانگی کمبود ویتامین D


  • این دارو ممکن است در برخی از آزمایشات آزمایشگاهی (از جمله آزمایش‌های کلسترول) تداخل ایجاد کند و احتمالاً منجر به نتایج آزمایش نادرست شود. مطمئن شوید که پرسنل آزمایشگاه و همه پزشکان شما از مصرف این دارو مطلع هستند.

تداخلات دارویی ویتامین D3

آیا ویتامین D3 با داروهای دیگری که مصرف می کنید تداخل دارد؟

مصرف بیش از حد ویتامین D3

در صورتی که فردی بیش از حد ویتامین D3 مصرف کرده است و علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی دارد، با اورژانس 115 تماس بگیرید. در غیر این صورت، فوراً با مرکز کنترل مسمومیت تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد این دارو ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تشنج
  • گیجی
  • ضربان قلب نامنظم
تذکر:
  • تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی را به طور منظم انجام دهید. اگر پزشک شما این دارو را تجویز کرده است، آزمایش‌های آزمایشگاهی و یا پزشکی (مانند سطح کلسیم یا منیزیم یا فسفر) باید به‌طور دوره‌ای برای نظارت بر پیشرفت وضعیت شما یا بررسی عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با دکتر خود مشورت کنید.
  • غذاهای سرشار از ویتامین D عبارتند از: محصولات لبنی غنی شده، تخم مرغ، ساردین، روغن کبد ماهی، جگر مرغ و ماهی چرب.
دوز فراموش شده

اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به زمان مصرف نوبت بعدی است، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید. نوبت بعدی خود را در زمان منظم مصرف کنید. برای جبران نوبت فراموش شده مقدار مصرف را دو برابر نکنید.

نگهداری ویتامین D3

  • محصولات ویتامین D (به جز نوع آلفاکلسیدول) را در دمای اتاق به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
  • دارو را در حمام نگهداری نکنید.
  • قطره آلفاکلسیدول را در یخچال بین دمای 36-46 درجه فارنهایت (2-8 درجه سانتیگراد) نگهداری کنید.
  • مراقب باشید دارو یخ نزند. تمام داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید.
  • داروها را برای دور ریختن در داخل توالت یا در فاضلاب نریزید. مگر اینکه شرکت سازنده اینطور دستور داه باشد. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده یا دیگر نیازی به آن ندارید، به درستی دور بریزید. برای جزئیات بیشتر در مورد نحوه دور انداختن بی خطر دارو با دکتر داروخانه یا شرکت دفع زباله محلی مشورت کنید.
سخن آخر

ویتامین D آلفاکلسیدول (که به دو صورت ergocalciferol-D2، cholecalciferol-D3 وجود دارد) یک ویتامین محلول در چربی است که به بدن شما برای جذب کلسیم و فسفر کمک می کند. داشتن مقدار مناسب ویتامین D، کلسیم و فسفر برای ساخت و حفظ استخوان‌های قوی مهم است. ما در این مطلب درباره اینکه قرص ویتامین دی 3 برای چیست و نحوه مصرف و بهترین زمان مصرف آن و همچنین عوارض و تداخل دارویی ویتامین D3 صحبت کردیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد و آن را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.


مقالات مرتبط:

تفاوت های بین ویتامین D و ویتامین های D3 و D2 چیست؟

بهترین زمان مصرف ویتامین D چه موقع است؟
 
 

از
3
رای