رویاها، توهماتی هستند که در برخی مراحل خاص خواب اتفاق می افتند. آنها در هنگام "حرکت تند چشم در خواب" (REM sleep) یا "مرحله حرکت سریع چشم" بیشتر می شوند؛ زمانیکه احتمال کمتری وجود دارد که رویاهای خود را به یاد بیاورید. در مورد نقش خواب در تنظیم متابولیسم، فشار خون، عملکرد مغز و سایر جنبه های سلامتی چیزهای زیادی شناخته شده است. اما توضیح محققان که نقش رویاها را توضیح دهند، دشوار است. وقتی بیدار هستید، افکار شما از منطق خاصی تبعیت می کند. وقتی به خواب می روید، مغز شما هنوز فعال است، اما افکار و رویاهای شما اغلب کمی منطقی به نظر رسیده، یا اصلا منطقی به نظر نمی رسند. این ممکن است به این دلیل باشد که مراکز عاطفی مغز، به جای قسمت های منطقی، رویاها را تحریک می کنند. اگرچه هیچ اثبات قطعی وجود ندارد، اما بر اساس فعالیت های اخیر، گفت و گوها یا سایر مشکلات در زندگی تان، رویاها اغلب مربوط به افکار شرح زندگی خودتان هستند. با این وجود، برخی از تئورهای محبوب در مورد نقش رویاها وجود دارد. با سلام دنیا همراه باشید تا علت های خواب دیدن و تکنیک های به خاطر سپردن خواب هایتان را به شما بگوییم.
نقش رویاها
محققان هنوز به طور کامل در مورد علت رویاها با هم توافق نظر ندارند. با این وجود، برخی اعتقادات و تئوری های گسترده وجود دارد.
رویاها به عنوان درمان گر
رویاها ممکن است راهی برای مقابله فرد با درام های عاطفی باشد؛ و از آنجا که مغز شما در سطح بسیار عاطفی تری نسبت به زمانی که بیدار هستید، عمل می کند، مغز ممکن است با توجه به احساساتی که از خود آگاهی شما ایجاد نمی شود، ارتباط هایی برقرار کند.
رویاها به عنوان تمرین «پاسخ جنگ و گریز»
برخی از نواحی مغز که در حین خواب دیدن بیشترین فعالیت را دارند، آمیگدال است. آمیگدال بخشی از مغز است که با غریزه بقا و پاسخ جنگ و گریز در ارتباط است. نظریه ای بیان می کند از آنجایی که آمیگدال در زمانی که خواب هستید، فعال تر از زمان بیداری تان عمل می کند، ممکن است راهی برای آماده سازی شما برای مقابله با تهدید باشد. خوشبختانه، ساقه مغز (brainstem)، سیگنال های عصبی را در زمان حرکت سریع چشم در خواب ارسال می کند که عضلات شما را شل می کند. به همین دلیل است که شما در هنگام خواب نمی دوید، یا مشت نمی کوبید.
رویاها به عنوان تفکرات شما
یک تئوری برای اینکه چرا ما خواب می بینیم، این است که به تسهیل گرایش های خلاقانه کمک می کند. هنرمندان در هر زمینه ای، رویاها را به عنوان الهام بخش برخی از خلاقانه ترین کارهای خود می دانند. همچنین ممکن است در زمان های خاصی از زندگی تان، ایده های خاصی برای فیلم یا آهنگ به ذهنتان برسد. بدون وجود یک فیلتر منطقی که معمولا در زمان بیداری در زندگی تان استفاده می کنید که می تواند جریان خلاقیت شما را محدود کند، افکار و ایده های شما در زمانی که خواب هستید، هیچ گونه محدودیتی ندارند.
خواب هایی جهت کمک به حافظه
یکی از نظریه های گسترده در مورد هدف از رویاها این است که به شما کمک می کنند خاطرات و چیزهای آموخته شده مهم را در ذهن خود حفظ کرده، از شر خاطرات بی ارزش خلاص شوید و افکار و احساسات پیچیده را نظم دهید. بر اساس یک منبع معتبر، تحقیقات نشان می دهد که خواب به ذخیره اطلاعات در حافظه کمک می کند. اگر اطلاعات جدیدی را بیاموزید و سپس بخوابید، آن اطلاعات را بهتر از وقتی که بخواهید بدون استفاده از فواید خواب به خاطر بسپارید، به یاد می آورید. اینکه رویاها چگونه بر حافظه و به خاطر آوردن تاثیر می گذارند، هنوز به طور واضح مشخص نشده است. اما رویاها ممکن است به مغز کمک کنند تا اطلاعات را به طور موثرتر ذخیره کرده و در عین حال محرک هایی که می توانند در حافظه و یادگیری تداخل ایجاد کنند را مسدود می کند.
چرا کابوس می بینیم؟
رویاهایی که به شما کمک می کنند تا در مورد احساسات، حافظه ها و سایر اطلاعات به طور مثبت عمل کنید، بسیار مفید به نظر می رسند. کابوس های گاه به گاه به عنوان رویا در نظر گرفته می شوند که به زبان ساده، ترسناک تر یا ناراحت کننده به نظر می رسند. کابوس های شبانه، ناشی از استرس، اضطراب، یا گاهی اوقات به عنوان واکنشی در برابر داروهای خاص هستند. با این وجود، اگر مکررا دچار کابوس می شوید، می توانید یک اختلال خواب داشته باشید. به طور منظم خواب ترسناک دیدن در صورتی که کابوس ها شرایط زیر را داشته باشند، می تواند به عنوان یک اختلال خواب در نظر گرفته شود:
- باعث شود تا برای به خواب رفتن احساس نگرانی داشته باشید
- منجر به اختلالات مکرر خواب شود
- مشکلات خواب یا روان شناختی دیگر ایجاد کند
اکثر اشخاص دیدن کابوس گاه به گاه را در طول زندگی خود تجربه می کنند. با این حال، انجمن خواب ایالات متحده (ASAA)، تخمین می زند که تنها حدود 5 درصد از جمعیت، کابوس های مداوم را به عنوان یک اختلال خواب تجربه می کنند.
چه چیز هایی بر دیدن رویا و کابوس اثر می گذارد؟
برخی از عوامل که در زمان بیداری بر روی ما تاثیرگذار هستند، می توانند در زمان خواب نیز تاثیرگذار باشند.
اختلالات سلامتی
یکی از مهم ترین مسائلی که بر روی رویاها تاثیر می گذارد، این است که چقدر زیاد یا چقدر کم به خواب می روید. کمبود خواب برای یک یا دو شب (یا بیشتر)، می تواند بخش هایی از مغز شما را در زمان حرکت سریع چشم در خواب، بسیار فعال تر کند. اگر چند شب بی قراری خواب داشته باشید، رویاهای واضح تری خواهید داشت و احتمالا آن خواب ها را نیز به خاطر می آورید.
حامله بودن نیز یک عامل تاثیر گذار بر رویاهای واضح است. افزایش تولید هورمون، در نحوه پردازش مغز از افکار و احساسات تاثیر می گذارد. این اغلب منجر به برخی رویاهای زیاد می شود. اختلالات سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب، همچنین اختلال دو قطبی و سایر اختلالات مربوط به روح و روان، می تواند باعث رویاها و کابوسهای شدید و گاه مزاحم یا منفی شود. داروها برای این اختلالات، شامل داروهای ضد افسردگی، ضد روان پریشی و همچنین همراه با افزایش خطر دیدن کابوس است.
غذاها
هیچ مدرک غیر قابل انکاری مبنی بر این مساله وجود ندارد که برخی از غذاها منجر به خواب های متحیر کننده یا بهتر می شوند. اما واضح است که برخی از غذاها زمینه را برای یادآوری بهتر خواب ها فراهم می کنند. به عنوان مثال، غذاهایی با کربوهیدارت بالا، می توانند سریعا به شما انرژی ببخشند. اما بعد از مدتی، می توانند باعث ناراحتی شما شوند. هر چیزی که بر روحیه زمان بیداری شما تاثیر می گذارد، می تواند بر روحیه ناخودآگاه شما نیز تاثیر گذار باشد. بنابراین اگر افت انرژی بعد از مصرف میزان زیادی کربوهیدارت باعث افسردگی شما در طول روز شده است، این احساسات می توانند در خواب شما نیز وجود داشته باشند. همچنین غذاهایی که باعث می شوند شما در طول شب بیدار بمانید، ممکن است باعث شوند که شما در طول مرحله حرکت سریع چشم در خواب (REM sleep)، بیشتر بیدار شوید. وقتی این اتفاق بیافتد، احتمالا رویاهای بیشتری را به خاطر می آورید.
فعالیت های روزانه
درست همانطور که میزان کم خواب یا قطع مکرر خواب، اغلب باعث دیدن خواب های واضح تری می شود، یک خواب خوب در طول شب، از میزان خواب های زیادی که به یاد می آورید می کاهد. یک منبع معتبر کوچک، دریافت که یک راه خوب برای خواب بیشتر، ورزش در هنگام صبح است. یک دویدن خوب یا نرمش هوازی (ایروبیک) قبل از ظهر، ساعت خواب شما را تنظیم میکند؛ به طوری که نسبت به زمانیکه ورزش نکرده اید یا در دیر وقت در شب ورزش کرده اید، سریع تر به خواب رفته و زمان بیشتری را در خواب عمیق سپری می کنید.
دوندگان و دیگر علاقمندان به آمادگی جسمانی، زمان کمتری را در وضعیت حرکت سریع چشم در حین خواب سپری می کنند، که یکی از سبک ترین مراحل خواب محسوب می شود. همچنین، هر چه موثرتر بتوانید استرس خود را در طول روز کم کنید، با احتمال کمتری با استرس و اضطراب در طول شب مواجه می شوید. این حالت می تواند به شما کمک کند تا کابوس ها و اختلال در خواب شب کاهش پیدا کند.
چگونه رویاهای خود را به خاطر داشته باشید
یکی از دلایلی که باعث می شود به خاطر آوردن رویاها سخت باشد، این است که شیمی مغز (شیمی اعصاب) در ارتباط با حافظه -نوراپینفرین- و فعالیت الکتریکی مغز که به یادآوری اطلاعات کمک می کند، در زمان خواب دیدن در پایین ترین سطح خود قرار دارد. در حقیقت، اگر خواب می بینید، اما در حین خواب دیدن از خواب بیدار نمی شوید، قادر نیستید آن را به خاطر بیاورید. رویاهایی که به خاطر می آورید، همان هایی هستند که در هنگام خواب دیدن آنها بیدار شده اید.
2 راه برای به خاطر آوردن رویاها این است که به خود بگویید که وقتی به خواب می روید، می خواهید رویای خود را به خاطر بیاورید. و اگر این آخرین فکر شما قبل از خواب باشد، با احتمال بیشتری در هنگام خواب دیدن از خواب بیدار میشوید که هنوز هم میتوانید آنها را در ذهن خود به یاد بیاورید. از آنجا که به خاطر آوردن خواب ها حتی با کوچک ترین حواس پرتی به راحتی با اختلال مواجه می شود، باید سعی کنید که هر چه سریع تر با بیدار شدن از خواب آن را به خاطر بیاورید. از رخت خواب بیرون نیایید یا به چیز دیگری فکر نکنید. سعی کنید هر تصویر یا خاطراتی را که از رویای خود دارید، درک کرده و آنها را روی یک دفتر یادداشت در کنار تختخواب یا تلفن هوشمند خود بنویسید.
منبع: healthline