عفونت های قارچی واژن ناشی از رشد بیش از حد قارچی به نام کاندیدا می باشد. کاندیدا به طور طبیعی در داخل بدن و پوست شما بدون ایجاد هیچ مشکلی زندگی می کند. اما گاهی اوقات کاندیدا که معمولا به آن قارچ می گویند، می تواند تکثیر و باعث بروز عفونت ناخوشایند شود. اکثر خانم ها گاهی اوقات دچار این عفونت مخمر واژنی خواهند شد. در این مقاله می خواهیم روشی را برای درمان خانگی عفونت واژن به شما معرفی کنیم که آن روش درمان عفونت واژن با ماست است.
علائم عفونت های قارچی واژن
- خارش
- سوزش
- ترشحات ضخیم "پنیری شکل"
عفونت های مخمری بیماری های منتقله از راه جنسی (STD) نیستند، بنابراین آنها می تواند برای خانم ها و دختران جوان در تمامی سنین رخ بدهند. بسیاری از عفونت های مخمری می توانند در خانه با کرم ها و شیاف های ضد قارچی بدون نسخه (OTC) درمان شوند. افزایش مقاومت به داروهای ضد قارچی باعث شده است که بسیاری از خانم ها به دنبال درمان های جایگزین مانند ماست باشند.
روش های مختلف برای درمان عفونت واژن با ماست
- ماست را به صورت موضعی روی ناحیه تناسلی بمالید (نواحی اطراف واژن)
- قرار دادن ماست در واژن
- مصرف ماست به عنوان بخشی از رژیم غذایی
بعضی از خانم ها متوجه شده اند که درمان عفونت واژن با ماست و عسل نیز بسیار موثر است. سایر افراد مکمل های پروبیوتیک که حاوی لاکتوباسیلوس هستند را مصرف می کنند، باکتری بی ضرری که در بسیاری از ماست ها وجود دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر جهت درمان عفونت واژن با ماست به خواندن مطلب ادامه دهید.
ماست و عفونت قارچی
ماست یک روش درمان بی ضرر و مقرون به صرفه است که خانم ها در سراسر جهان برای درمان عفونت های مخمر از آن استفاده می کنند. این روش درمانی به دلیل وجود نوعی باکتری به نام لاکتوباسیلوس در ماست موثر عمل می کند. لاکتوباسیلوس نوعی باکتری "خوب” است که به طور معمول در دستگاه گوارش، دستگاه ادراری و نواحی واژن بدون ایجاد مشکل زندگی می کند. بسیاری از مردم برای درمان مشکلات متعددی لاکتوباسیلوس را بصورت خوراکی مصرف می کنند، این مشکلات عبارت اند از:
- اسهال ویروسی در کودکان
- اسهال مسافران
- سندرم روده تحریک پذیر
- مشکلات گوارشی
لاکتوباسیلوس می تواند در موارد زیر یافت شود:
- اکثر ماست ها البته نه همه آنها
- سایر مواد غذایی تخمیر شده
- مکمل های غذایی
درمان عفونت واژن با ماست پروبیوتیک
پروبیوتیک اثرات مثبتی در درمان عفونت های واژن، عفونتهای تنفسی و عفونتهای ادراری و همچنین تعدیل سیستم ایمنی بدن دارد. مطالعات متعددی نشان داده است که پروبیوتیک نتایج مثبتی بر درمان عفونتهای باکتریال و قارچی واژن دارد. پروبیوتیک همچنین در کاهش و درمان عفونت های واژن در دوران بارداری تاثیر دارد که یکی از عوامل زایمان زودرس است. ماست پروبیوتیک ماستی است که حاوی باکتری پروبیوتیک فعال باشد. مصرف ماست پروبیوتیک به دلیل وجود باکتریهای مفید در آن می تواند به حفظ تعادل باکتریایی واژن کمک کند. اگر دچار عفونت واژن شدید روزی دو کاسه ماست پروبیوتیک میل کنید. زمانی که پروبیوتیک به صورت خوراکی استفاده میشود توانایی مهاجرت از روده به منطقه واژن را از طریق میاندوراه و پوست مقعد دارد.
درمان عفونت واژن با ماست و عسل
پایگاه داده جامع داروهای طبیعی میزان کارآمدی محصولات طبیعی بر اساس شواهد علمی را مطابق مقیاس زیر ارزیابی می کند:
- موثر است
- احتمالا موثر است
- ممکن است موثر باشد
- شاید بی فایده باشد
- احتمالا بی فایده است
- بی فایده است
لاکتوباسیلوس برای درمان عفونت های مخمر واژن ممکن است موثر باشد. مطالعه سال 2012 مشخص کرد که ترکیب ماست و عسل در واقع موثرتر از یک ماده ضد قارچی برای درمان عفونت مخمر واژینال در زنان باردار بود. شرکت کنندگان در این مطالعه از مخلوط ماست و عسل برای نواحی واژنی استفاده کردند. نرخ درمان بالینی ترکیب ماست و عسل 8/87 درصد بود. در حالی که این نرخ برای درمان با کرم ضد قارچ 3/72 درصد بود. محققان در یک مطالعه سال 2015 ترکیب ماست و عسل را با پماد کلوتریمازول مقایسه کردند و به همان نتیجه مشابه دست پیدا کردند.
درمان عفونت واژن با ماست در بارداری
یکی از مشکلات شایعی که برای مادران باردار در مدت بارداری پیش می آید عفونت واژن است اگر خانمی قبل از دوران بارداری به این عفونت مبتلا شده باشد، ممکن است در طول دوران بارداری هم به آن مبتلا شود. از آنجایی که در دوران بارداری نمی توان از دارو استفاده کرد، درمان عفونت واژن با ماست بهترین راه حل است.
برای این کار می توان ماست را به صورت روزانه مصرف کرد یا به صورت مستقیم چند قاشق ماست را به ناحیه واژن مالید تا خشک شود و سپس آن را شست.
نحوه استفاده از ماست برای عفونت واژن
با توجه به مطالعات انجام شده که در قسمت بالا عنوان شد، بهترین روش برای استفاده از ماست برای درمان عفونت مخمر، استعمال موضعی یا واژینال آن است. فقط مطمئن شوید که برای این کار از ماست ساده فاقد شیرینی افزودنی استفاده می کنید.
برای استعمال واژینال ماست باید به صورت زیر عمل کنید:
- اپلیکاتور تامپون را بیرون بیاورید.
- اپلیکاتور را با ماست پر کنید و از آن برای قرار دادن ماست درون واژن خود استفاده کنید.
- همچنین می توانید از یک اپلیکاتور کرم ضد قارچی قدیمی تان هم استفاده کنید. اما مطمئن شوید که ابتدا آن را با صابون و آب گرم می شویید.
- ماست را فریز کنید. بعضی از افراد ماست فریز شده را روی اپلیکاتور تامپون می گذارند و بعد آن را داخل واژن قرار می دهند. اما سایر افراد از انگشت برای قرار دادن ماست داخل واژن استفاده می کنند. همچنین می توانید ماست را درون قالب یخ بریزد و از آن بصورت قالب یخ استفاده کنید. ماست یخ زده سرد اما تسکین دهنده خواهد بود.
- یا می توانید از انگشت تان برای قرار دادن قالب یخ داخل واژن تان و هر روشی که خودتان راحت هستید استفاده کنید.
بسیاری از مردم معتقدند که خوردن ماست می تواند عفونت مخمر را درمان یا از بروز آن جلوگیری کند. با اینکه این نظریه تقریبا روایتی از افراد است، اما افزودن باکتری سالمی مانند لاکتوباسیلوس به بدن بی ضرر می باشد. بعضی افراد پروبیوتیک هایی حاوی لاکتوباسیلوس را مصرف می کنند. در پیشینه یک مقاله مشخص شد که این کار موضوع امیدوار کننده اما قطعی نیست، تحقیق پیشنهاد می دهد که پروبیوتیک ها می توانند از بروز عفونت واژن در خانم هایی که 3 یا چند بار در سال آن را مصرف می کنند، پیشگیری کنند.
از چه نوع ماستی باید استفاده کنید؟
همه ماست ها به یک روش مشابه تهیه نمی شوند. مواد تشکیل دهنده ماست را بررسی کنید تا مطمئن شوید که حاوی لاکتوباسیلوس است یا خیر. مطمئن شوید که از ماست ساده استفاده می کنید. اگر قصد خوردن ماست را دارید، سراغ نوع کم چرب آن بروید. مطالعات متعددی برای درمان عفونت مخمر از جمله ترکیب ماست و عسل انجام شده است. عسل دارای خواص ضد میکروبی قوی است که به نظر می رسد تاثیر ماست را افزایش می دهد.
انواع ماست هایی معمولی که حاوی لاکتوباسیلوس هستند، شامل:
- چوبانی
- دانون
- Yoplait
- Fage
- Stonyfield
- Siggi
استفاده از ماست برای درمان بثورات پوشک کودکان
عفونت قارچی اغلب باعث ایجاد جوش در پوشک کودکان می شود. قارچ ها در محیط گرم و مرطوب زنده می مانند، مانند قسمت زیرین پوشک کودک تان. خارش کاندیدا پوشک توسط باکتری مشابه ای که باعث بروز عفونت واژن می شود، ایجاد می شود. استعمال موضعی ماست برای درمان این مشکل می تواند مفید باشد، اما هیچ مطالعه ای برای تایید این کار انجام نشده است. استعمال موضعی ماست کمی خطراتی برای کودک بهمراه دارد، بنابراین قبل از افزودن محصولات لبنی به رژیم غذایی کودک زیر یک سال با متخصص اطفال صحبت کنید.
چه مدت طول می کشد استفاده از ماست برای درمان عفونت عمل کند؟
انتظار می رود استفاده از ماست برای درمان عفونت حدود 7 روز طول بکشد. به طور کلی، تا زمانی که علائم از بین بروند می توانید به مصرف ماست ادامه دهید.
خطرات درمان با ماست برای عفونت واژن
تنها ریسک مربوط به این درمان این است که ممکن است نتواند خارش را به سرعت کرم های واژینال تجاری کاهش دهد. اگر دچار عفونت مخمر هستید که بهبودی ندارد، با پزشک خود صحبت کنید.
چه زمانی باید برای عفونت قارچی واژن به پزشک مراجعه کنید؟
می توانید از طریق پزشک یا متخصص زنان یا در کلینیک های بهداشت زنان یا خانواده عفونت مخمر را درمان کنید. علائم عفونت مخمر شبیه به علائم مشکلات دیگر از جمله بیماری منتقله از راه جنسی است. اگر اخیرا رابطه جنسی محافظت نشده ای با شریک تان به ویژه شریک عاطفی جدیدی داشته اید ممکن است بخواهید برای معاینه ناحیه لگنی به پزشک خود مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که برخی پزشکان هستند که با درمان عفونت مخمر واژن با ماست موافق نیستند، بنابراین در صورت داشتن هر نوع شک و شبهه ای، موضوع را با پزشک خود بررسی کنید. انواع مختلفی از لاکتوباسیلوس ها در ماست وجود دارند از این رو مطمئن شوید که برچسب روی محصول را می خوانید و محصولی که دارای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و فاقد شیرینی است را خریداری می کنید. در غیر این صورت، در صورت بروز شرایط زیر به پزشک مراجعه کنید:
- برای اولین بار دچار عفونت مخمر واژن می شوید
- مطمئن نیستید که آیا دچار عفونت مخمر شده اید یا خیر
- علائم عفونت تان بعد از مصرف کرم ها یا شیاف های ضد قارچ بدون نسخه بهبودی پیدا نکرد
- دچار علائم دیگری مانند تاول، تب یا ترشحات بد بو شده اید.
نتیجه گیری
ممکن است ماست برای درمان عفونت مخمر واژن مفید باشد. خطرات واقعی برای این درمان وجود ندارد و ممکن است مقرون به صرفه تر از برخی از کرم های ضد قارچ بدون نسخه باشد. به این درمان اعتماد کنید و آن را امتحان کنید تا ببینید برای شما موثر عمل می کند یا خیر. اگر این اولین باری است که دچار عفونت مخمر واژن می شوید به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورتی که علائم مشکل تان بعد از یک هفته بدتر شد یا بهبودی پیدا نکرد هم به پزشک خود مراجعه کنید.
منبع: healthline