آنوریسم آئورت شکمی یک ناحیه بزرگ شده در قسمت تحتانی رگ اصلی است که خون را به بدن (آئورت) می رساند. آئورت از قلب از مرکز قفسه سینه و شکم عبور می کند. ما در این مقاله از سلام دنیا در مورد این که آنوریسم آئورت شکمی چیست، علائم، عوامل خطر و عوارض آنوریسم آئورت شکمی و راه های جلوگیری و درمان خانگی و پزشکی و عمل آنوریسم آئورت شکمی صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
آنوریسم آئورت شکمی چیست؟
آنوریسم آئورت شکمی یک ناحیه بزرگ شده در قسمت تحتانی رگ اصلی است که خون را به بدن (آئورت) می رساند. آئورت از قلب از مرکز قفسه سینه و شکم عبور می کند. آئورت بزرگترین رگ خونی بدن است، بنابراین پارگی آنوریسم آئورت شکمی می تواند باعث خونریزی شود و ممکن است تهدید کننده زندگی باشد. بسته به اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن، درمان از انتظار هوشیارانه تا جراحی اضطراری متفاوت است.
علائم آنوریسم شکمی
آنوریسم های آئورت شکمی اغلب به کندی رشد می کنند و علائم قابل توجهی ندارند و این تشخیص آنها را دشوار می کند. برخی از آنوریسم ها هرگز پاره نمی شوند. خیلی ها از کوچک شروع می کنند برخی دیگر در طول زمان بزرگتر می شوند، گاهی اوقات به سرعت بزرگ می شوند.
- اگر آنوریسم آئورت شکمی در حال بزرگ شدن دارید، ممکن است متوجه این علائم شوید:
- درد عمیق و مداوم در ناحیه شکم یا پهلوی شکم (شکم)
- کمر درد
- نبض نزدیک ناف
حتما بخوانید: 10 تمرین ورزشی برای کمردرد و رفع گودی کمر
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر درد دارید، به خصوص اگر درد ناگهانی و شدید است، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.
علت آنوریسم آئورت شکمی
آنوریسم ها می توانند در هر نقطه ای از آئورت ایجاد شوند، اما بیشتر آنوریسم های آئورت در بخشی از آئورت که در ناحیه شکم (شکم) است رخ می دهد. چندین چیز می تواند در ایجاد آنوریسم آئورت شکمی نقش داشته باشد، از جمله:
- سخت شدن شریان ها (آترواسکلروز). آترواسکلروز زمانی اتفاق میافتد که چربی و سایر مواد روی پوشش رگ خونی تجمع مییابند.
- فشار خون بالا. فشار خون بالا می تواند به دیواره آئورت آسیب برساند و آن را ضعیف کند.
- بیماری های عروق خونی. اینها بیماری هایی هستند که باعث التهاب رگ های خونی می شوند.
- عفونت در آئورت. به ندرت، عفونت باکتریایی یا قارچی ممکن است باعث آنوریسم آئورت شکمی شود.
- ضربه. به عنوان مثال، مجروح شدن در یک تصادف رانندگی می تواند باعث ایجاد آنوریسم آئورت شکمی شود.
عوامل خطر آنوریسم آئورت شکمی
عوامل خطر آنوریسم آئورت شکمی عبارتند از:
- مصرف تنباکو. سیگار کشیدن قوی ترین عامل خطر برای آنوریسم آئورت است. سیگار کشیدن می تواند دیواره های آئورت را ضعیف کند و خطر آنوریسم آئورت و پارگی آنوریسم را افزایش دهد. هر چه مدت طولانی تر و بیشتر سیگار بکشید یا تنباکو بجوید، احتمال ابتلا به آنوریسم آئورت بیشتر می شود. پزشکان یک بار سونوگرافی شکم را برای غربالگری آنوریسم آئورت شکمی در مردان 65 تا 75 ساله که سیگاری فعلی یا سابق سیگار میکشند، توصیه میکنند.
- سن. آنوریسم آئورت شکمی اغلب در افراد 65 سال و بالاتر رخ می دهد.
- مرد بودن. مردان بسیار بیشتر از زنان دچار آنوریسم آئورت شکمی می شوند.
- سفید بودن. افرادی که سفید پوست هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آنوریسم آئورت شکمی هستند.
- سابقه خانوادگی. داشتن سابقه خانوادگی آنوریسم آئورت شکمی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
- سایر آنوریسم ها. وجود آنوریسم در یک رگ خونی بزرگ دیگر، مانند شریان پشت زانو یا آئورت در قفسه سینه (آنوریسم آئورت توراسیک)، ممکن است خطر آنوریسم آئورت شکمی را افزایش دهد.
اگر در معرض خطر آنوریسم آئورت هستید، پزشک ممکن است اقدامات دیگری مانند داروهایی برای کاهش فشار خون و کاهش استرس در شریانهای ضعیف را توصیه کند.
حتما بخوانید: برای کاهش و پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم
عوارض انوریسم ائورت شکمی
پارگی یک یا چند لایه دیواره آئورت (کالبد شکافی آئورت) یا پارگی آنوریسم از عوارض اصلی است. پارگی می تواند باعث خونریزی داخلی خطرناک شود. به طور کلی، هر چه آنوریسم بزرگتر و سریعتر رشد کند، خطر پارگی بیشتر می شود.
علائم و نشانه های پاره شدن آنوریسم آئورت می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد ناگهانی، شدید و مداوم شکم یا کمر، که می تواند به عنوان یک احساس اشک ریزش توصیف شود.
- فشار خون پایین
- نبض تند
- آنوریسم آئورت همچنین خطر ایجاد لخته خون را در این ناحیه افزایش می دهد. اگر یک لخته خون از دیواره داخلی آنوریسم جدا شود و رگ خونی را در جای دیگری از بدن شما مسدود کند، می تواند باعث درد یا مسدود شدن جریان خون در پاها، انگشتان پا، کلیه ها یا اندام های شکمی شود.
تشخیص آنوریسم آئورت شکمی
آنوریسم آئورت شکمی اغلب زمانی که یک معاینه فیزیکی به دلیل دیگری یا در طول آزمایش های معمول پزشکی مانند سونوگرافی قلب یا شکم انجام می شود، مشاهده می شود. برای تشخیص آنوریسم آئورت شکمی، پزشک شما را معاینه می کند و سابقه پزشکی و خانوادگی شما را بررسی می کند. اگر پزشک شما فکر می کند که شما ممکن است آنوریسم آئورت داشته باشید، آزمایش های تصویربرداری برای تایید تشخیص انجام می شود.
آزمایشات برای تشخیص آنوریسم آئورت شکمی عبارتند از:
سونوگرافی شکم. این رایج ترین آزمایش برای تشخیص آنوریسم آئورت شکمی است. سونوگرافی شکم یک آزمایش بدون درد است که از امواج صوتی برای نشان دادن چگونگی جریان خون در ساختارهای ناحیه شکم از جمله آئورت استفاده می کند.در طول سونوگرافی شکم، یک تکنسین به آرامی یک اولتراسوند (مبدل) را روی ناحیه شکم فشار میدهد و آن را به جلو و عقب میبرد. این دستگاه سیگنالهایی را به رایانه ارسال میکند که تصاویر را ایجاد میکند.
حتما بخوانید: 13 اختلال و بیماری که با سونوگرافی تشخیص داده می شود!
سی تی اسکن شکم. این آزمایش بدون درد از اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر مقطعی از ساختارهای داخل ناحیه شکم استفاده می کند. برای ایجاد تصاویر واضح از آئورت استفاده می شود. سی تی اسکن شکم نیز می تواند اندازه و شکل آنوریسم را تشخیص دهد. در طول سی تی اسکن، روی تختی دراز می کشید. گاهی اوقات، رنگ (ماده کنتراست) از طریق ورید داده می شود تا رگ های خونی شما با وضوح بیشتری روی تصاویر نشان داده شوند.
ام آر آی شکم. این تست تصویربرداری از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی تولید شده توسط کامپیوتر برای ایجاد تصاویر دقیق از ساختارهای داخل ناحیه شکم شما استفاده می کند. گاهی اوقات، رنگ (ماده کنتراست) از طریق ورید داده می شود تا رگ های خونی شما بیشتر دیده شود.
غربالگری آنوریسم آئورت شکمی
- مرد بودن و سیگار کشیدن به طور قابل توجهی خطر ابتلا به آنوریسم آئورت شکمی را افزایش می دهد. توصیه های غربالگری متفاوت است، اما به طور کلی:
- مردان 65 تا 75 ساله که تا به حال سیگار کشیده اند باید یک بار غربالگری را با استفاده از سونوگرافی شکم انجام دهند.
- برای مردان 65 تا 75 ساله که هرگز سیگار نکشیدهاند، پزشک بر اساس سایر عوامل خطر، مانند سابقه خانوادگی آنوریسم، در مورد نیاز به سونوگرافی شکم تصمیم میگیرد.
- شواهد کافی برای تعیین اینکه آیا زنان 65 تا 75 ساله که تا به حال سیگار کشیده اند یا سابقه خانوادگی آنوریسم آئورت شکمی دارند، از غربالگری آنوریسم آئورت شکمی سود می برند یا خیر وجود ندارد. از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به انجام غربالگری سونوگرافی بر اساس عوامل خطر دارید یا خیر. زنانی که هرگز سیگار نکشیده اند معمولاً نیازی به غربالگری برای این عارضه ندارند.
درمان آنوریسم آئورت شکمی
هدف از درمان آنوریسم آئورت شکمی جلوگیری از پارگی آنوریسم است. درمان ممکن است شامل نظارت دقیق یا جراحی باشد. اینکه کدام درمان را انجام می دهید به اندازه آنوریسم آئورت و سرعت رشد آن بستگی دارد.
نظارت پزشکی
اگر آنوریسم آئورت شکمی کوچک است و علائمی ایجاد نمیکند، پزشک ممکن است این گزینه را توصیه کند، که به آن انتظار مراقب نیز میگویند. نظارت مستلزم معاینات منظم پزشک و آزمایشات تصویربرداری برای تعیین اینکه آیا آنوریسم در حال رشد است یا خیر و برای مدیریت سایر شرایط، مانند فشار خون بالا، که می تواند آنوریسم را بدتر کند، نیاز دارد.به طور معمول، فردی که دارای آنوریسم آئورت شکمی کوچک و بدون علامت است، حداقل شش ماه پس از تشخیص و در جلسات پیگیری منظم، نیاز به سونوگرافی شکمی دارد.
عمل آئورت شکمی و سایر روش ها
اگر آنوریسم 1.9 تا 2.2 اینچ (4.8 تا 5.6 سانتی متر) یا بزرگتر باشد یا اگر به سرعت در حال رشد باشد، معمولاً جراحی برای ترمیم آنوریسم آئورت شکمی توصیه می شود. همچنین، اگر علائمی مانند درد معده یا آنوریسم نشتی، حساس یا دردناک دارید، پزشک ممکن است جراحی ترمیم آنوریسم آئورت شکمی را توصیه کند. نوع جراحی انجام شده به اندازه و محل آنوریسم، سن شما و سلامت کلی شما بستگی دارد. گزینه های جراحی آنوریسم آئورت شکمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ترمیم اندوواسکولار. این روش اغلب برای ترمیم آنوریسم آئورت شکمی استفاده می شود. جراح یک لوله نازک و انعطاف پذیر (کاتتر) را از طریق شریان پا وارد می کند و به آرامی آن را به آئورت هدایت می کند. یک لوله توری فلزی (گرافت) در انتهای کاتتر در محل آنوریسم قرار می گیرد، منبسط شده و در جای خود محکم می شود. پیوند بخش ضعیف آئورت را تقویت می کند تا از پارگی آنوریسم جلوگیری کند. جراحی اندوواسکولار برای همه افراد مبتلا به آنوریسم آئورت شکمی یک گزینه نیست. شما و پزشکتان در مورد بهترین گزینه ترمیم برای شما صحبت خواهید کرد. پس از جراحی اندوواسکولار، برای اطمینان از عدم نشتی ناحیه پیوند شده به آزمایشات تصویربرداری منظم نیاز دارید.
جراحی باز شکم. این شامل برداشتن قسمت آسیب دیده آئورت و جایگزینی آن با پیوندی است که در جای خود دوخته شده است. بهبودی کامل ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد.
شیوه زندگی و درمان خانگی آنوریسم آئورت شکمی
برای آنوریسم آئورت شکمی، پزشک احتمالاً اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین و فعالیت بدنی شدید را برای جلوگیری از افزایش شدید فشار خون، که میتواند فشار بیشتری بر روی آنوریسم وارد کند، توصیه میکند. استرس عاطفی می تواند فشار خون را افزایش دهد، بنابراین سعی کنید از درگیری و موقعیت های استرس زا اجتناب کنید. اگر احساس استرس یا اضطراب می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید تا بهترین برنامه درمانی را داشته باشید.
حتما بخوانید: بهترین درمان گیاهی برای استرس و اضطراب
جلوگیری از آنوریسم آئورت
برای جلوگیری از آنوریسم آئورت یا جلوگیری از بدتر شدن آنوریسم آئورت، موارد زیر را انجام دهید:
- سیگار نکشید و از محصولات تنباکو استفاده نکنید. سیگار و تنباکو را ترک کنید و از سیگار دوری کنید. اگر نیاز به کمک برای ترک سیگار دارید، با پزشک خود در مورد داروها و درمان هایی که ممکن است کمک کنند صحبت کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید. بر خوردن انواع میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، مرغ، ماهی و محصولات لبنی کم چرب تمرکز کنید. از چربی های اشباع و ترانس پرهیز کنید و نمک را محدود کنید.
- فشار خون و کلسترول خود را تحت کنترل نگه دارید. اگر پزشک داروهایی برای شما تجویز کرده است، آنها را طبق دستور مصرف کنید.
- ورزش منظم داشته باشید. سعی کنید حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط داشته باشید. اگر ورزش نمی کردید به آرامی شروع کنید و افزایش دهید. با پزشک خود در مورد اینکه چه نوع فعالیت هایی برای شما مناسب است صحبت کنید.
آماده شدن برای قرار ملاقات شما
اگر در معرض خطر آنوریسم آئورت شکمی هستید یا علائم و نشانههای این بیماری را دارید، با پزشک خانوادگی خود وقت ملاقات بگیرید. اگر درد شدید دارید، به دنبال کمک فوری پزشکی باشید. در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می کند تا برای قرار ملاقات خود آماده شوید.
آنچه شما می توانید انجام دهید.
وقتی قرار ملاقات گذاشتید، از قبل بپرسید که آیا کاری وجود دارد که باید انجام دهید، مثلاً رژیم غذایی خود را محدود کنید. قبل از انجام برخی آزمایشات، ممکن است لازم باشد برای مدت کوتاهی از نوشیدن یا خوردن خودداری کنید.
فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:
- علائم شما، از جمله علائمی که ممکن است نامرتبط به آنوریسم آئورت شکمی به نظر برسد و زمانی که شروع شد
- اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا آنوریسم.
- تمام داروها، ویتامین ها یا سایر مکمل هایی که مصرف می کنید، از جمله میزان مصرف و زمان مصرف.
سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید:
برای آنوریسم آئورت شکمی، سوالاتی که باید از پزشک بپرسید عبارتند از:
- به چه آزمایشاتی نیاز خواهم داشت؟
- چه درمان هایی در دسترس هستند و به نظر شما کدام درمان برای من بهترین است؟
- آیا به غربالگری های منظم نیاز دارم و اگر چنین است، چند وقت یکبار؟
- من شرایط سلامتی دیگری دارم. چگونه می توانم این شرایط را با هم مدیریت کنم؟
- آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که بتوانم داشته باشم؟ چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟
از پرسیدن سوالات دیگر دریغ نکنید.
از پزشک خود چه انتظاری دارید؟
پزشک احتمالاً از شما سؤالاتی می پرسد، از جمله:
- آیا علائم شما گذرا هستند یا همیشه آنها را احساس می کنید؟
- علائم شما چقدر شدید است؟
- آیا چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟
- به نظر می رسد چه چیزی علائم شما را بدتر می کند؟
- آیا تا به حال سیگار کشیده اید؟
سخن آخر
آنوریسم های آئورت شکمی اغلب به کندی رشد می کنند و علائم قابل توجهی ندارند و این تشخیص آنها را دشوار می کند. بسته به اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن، درمان از انتظار هوشیارانه تا جراحی اضطراری متفاوت است. در این مطلب با علت آنوریسم آئورت شکمی، علائم، عوارض، تشخیص، پیشگیری و درمان خانگی و پزشکی آنوریسم آئورت شکمی آشنا شدید. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد و آن را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
دیدگاه ها