قرص آریپیپرازول برای چیست ؛ نحوه مصرف و عوارض قرص آریپیپرازول

قرص آریپیپرازول برای چیست ؛ نحوه مصرف و عوارض قرص آریپیپرازول قرص آریپیپرازول برای چیست ؛ نحوه مصرف آریپیپرازول، عوارض قرص آریپیپرازول، تداخلات دارویی آریپیپرازول، آیا قرص آریپیپرازول خواب آور است و بهترین زمان مصرف قرص آریپیپرازول در سلام دنیا.

از قرص آریپیپرازول برای درمان برخی از اختلالات روحی و روانی (مانند: اختلال دو قطبی، اسکیزوفرنی، سندرم توره و تحریک پذیری مرتبط با اختلال اوتیسم) استفاده می شود. با اطلاعات دارویی قرص آریپیپرازول برای چیست ؛ نحوه مصرف، تداخلات دارویی، بهترین زمان مصرف و عوارض قرص آریپیپرازول در این مقاله سلام دنیا آشنا شوید.

قرص آریپیپرازول برای چیست و موارد استفاده از آن کدام است؟

از قرص آریپیپرازول برای درمان برخی از اختلالات روحی و روانی (مانند: اختلال دو قطبی، اسکیزوفرنی، سندرم توره و تحریک پذیری مرتبط با اختلال اوتیسم) استفاده می شود. همچنین ممکن است در ترکیب با سایر داروها برای درمان افسردگی استفاده شود. آریپیپرازول به عنوان یک داروی ضد روانپریشی (از نوع آتیپیک) شناخته می شود. این دارو با بازگردانی تعادل برخی مواد شیمیایی طبیعی در مغز (انتقال دهنده عادی عصبی) عمل می کند.

این دارو می تواند توهم را کاهش داده و تمرکز را بهبود ببخشد. این دارو باعث می شود که واضح و مثبت تر در مورد خود فکر کنید، احساس عصبی بودن کمتری کرده و در زندگی روزمره نقش فعال تری داشته باشید. آریپیپرازول می تواند نوسانات شدید خلقی را درمان کرده و هر چند وقت یک بار نوسانات شدید خلقی را کاهش دهد.

نحوه استفاده قرص آریپیپرازول

  • قبل از شروع مصرف آریپیپرازول و هر بار که مجددا مصرف آن را آغاز می کنید، راهنمای دارویی که توسط داروساز تهیه شده، مطالعه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.

حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه بدون دارو


بهترین زمان مصرف قرص آریپیپرازول

  • این دارو را به شکل خوراکی با یا بدون غذا مطابق با تجویز پزشک که معمولا یک بار در روز است، مصرف کنید. میزان مصرف این دارو بستگی به شرایط پزشکی شما، پاسخ به درمان، سن و سایر داروهای مصرفی شما دارد.
  • حتما در مورد تمام محصولاتی که مصرف می کنید (از جمله: داروهای بدون نسخه، داروی تجویزی و داروهای گیاهی) با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. برای کاهش خطر عوارض جانبی، پزشک ممکن است شما را راهنمایی کند تا با دوز کم این دارو شروع کرده و سپس به تدریج دوز مصرفی دارو را افزایش دهید. با دقت از دستورات پزشک خود تبعیت نمایید.

آریپیپرازول چیست  و کاربردهای آن

  • تولید کننده دارو تجویز کرده که کل دارو را ببلعید. با این وجود، بسیاری از داروهای مشابه (قرص های سریع بازشونده) می توانند خرد یا تقسیم شوند. در مورد نحوه مصرف این دارو از راهنمایی پزشک خود پیروی کنید.
  • اگر فرم مایع آن را مصرف می کنید، دوز آن را به طور دقیق با دستگاه یا قاشق مخصوص اندازه گیری دارو، مشخص کنید. از قاشق های خانگی برای این منظور استفاده نکنید، زیرا ممکن است دوز صحیح دارو را دریافت نکنید.
  • دوز مصرفی دارو را بیشتر نکرده و یا سریع تر از زمان تجویز شده مصرف نکنید. بیماری شما با مصرف سریع تر این دارو بهبود نمی یابد، و خطر عوارض جانبی دارو با این کار افزایش می یابد.
  • ممکن است تاثیر مثبت کامل این دارو چند هفته طول بکشد. دارو را به طور مرتب مصرف کرده تا بیشترین فواید آن را دریافت کنید. برای کمک به یادآوری، هر روز این دارو را در یک زمان خاص مصرف کنید.
  • حتی اگر احساس بهبودی می کنید، مهم است که مصرف این دارو را طبق تجویز پزشک ادامه دهید. مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک خود متوقف نکنید. هنگامی که مصرف این دارو را به طور ناگهانی متوقف می کنید، برخی از شرایط ممکن است وخیم تر شود. برای کاهش عوارض جانبی، ممکن است نیاز به کاهش تدریجی دوز دارو باشد. فورا هر گونه علائم جدید یا وخیم تر شدن را به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض قرص آریپیپرازول

  • سرگیجه، گیجی، خواب آلودگی، حالت تهوع، استفراغ، خستگی، بزاق بیش از حد یا جاری شدن آب دهان، تاری دید، افزایش وزن، یبوست، سردرد و مشکل در خواب ممکن است رخ دهد. اگر شرایط  تداوم داشت و یا وخیم تر شد، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید. سرگیجه و گیجی ممکن است خطر افتادن شخص را افزایش دهد. هنگام بلند شدن از وضعیت نشسته یا دراز کشیده، به آرامی بلند شوید.
  • به خاطر داشته باشید که پزشک این دارو را تجویز کرده است؛ زیرا او تشخیص داده است که فواید آن بیشتر از خطر عوارض جانبی دارو است. بسیاری از افراد با مصرف این دارو عوارض جانبی جدی ندارند.
  • در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی جدی زیر، به پزشک خود اطلاع دهید: غش کردن، تغییرات روحی و خلقی (مانند: افزایش اضطراب، افسردگی، اختلال خودکشی)، مشکل بلع، بی قراری (به خصوص در پاها)، لرزش (لرز)، اسپاسم عضلانی، حرکت اعضاء صورت به شکل ماسک مانند، تشنج، مشکل در کنترل برخی از خواسته ها (مانند: قمار، رابطه جنسی، خوردن یا خرید کردن)، قطع تنفس در هنگام خواب.

عوارض جانبی آریپیپرازول

  • این دارو به ندرت ممکن است قند خون شما را بالا ببرد که می تواند باعث ابتلا به دیابت یا وخیم تر شدن آن شود. اگر علائم افزایش قند خون مانند افزایش ادرار یا تشنگی داشتید، فورا به پزشک خود اطلاع دهید. اگر هم اکنون به دیابت مبتلا هستید، قند خون خود را به طور منظم کنترل کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک ممکن است نیاز به تنظیم داروهای دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی شما داشته باشد.
  • این دارو به ندرت ممکن است باعث یک بیماری به نام دیسکینزی تاردیو شود. در برخی موارد، این شرایط ممکن است دائمی باشد. در صورت بروز هر کدام از شرایط حرکتی کنترل نشده غیر معمول (به خصوص صورت، دهان، زبان، بازوها یا پاها)، فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
  • این دارو به ندرت ممکن است باعث یک بیماری بسیار جدی به نام نشانگان نورولپتیک بدخیم (NMS) شود. در صورت بروز هر کدام از علائم زیر، فورا درخواست کمک پزشکی کنید: تب، درد یا سفتی یا حساسیت یا ضعف عضلات، خستگی شدید، گیجی شدید، تعریق، ضربان قلب سریع یا نامنظم، ادرار تیره، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در میزان ادرار).
  • یک واکنش آلرژی زا بسیار جدی به این دارو نادر است، اما در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژی زا جدی، از جمله موارد زیر، فورا درخواست کمک پزشکی نمایید: تب، تورم غدد لنفاوی، جوش، خارش یا تورم (به ویژه در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکل در تنفس.

این فهرست کاملی از عوارض جانبی احتمالی این دارو نیست. اگر شما عوارض جانبی دیگر ذکر نشده در فهرست فوق را مشاهده کردید، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

اثرات جانبی قرص آریپیپرازول

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف آریپیپرازول

قبل از مصرف آریپیپرازول، اگر به این دارو و یا اگر به مواد دیگری آلرژی دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال (مانند: پروپیلن گلیکول) باشد، که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژی زا یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.

قبل از مصرف این دارو، در مورد سابقه پزشکی خود به خصوص اگر هر یک از بیماری های زیر را دارید، با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید: مشکلات جریان خون در مغز (مانند: بیماری عروقی مغزی، سکته مغزی)، دیابت (از جمله سابقه خانوادگی دیابت)، مشکلات قلبی (مانند: فشار خون پایین، بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی، ضربان قلب نامنظم)، مشکلات سیستم عصبی (مانند زوال عقل، نشانگان نورولپتیک بدخیم، تشنج)، چاقی، تعداد گلبول های سفید خون کم (از جمله سابقه کم شمارش گلبولهای سفید ناشی از داروها)، مشکلات بلع، مشکلات تنفس در هنگام خواب (آپنه خواب).


حتما بخوانید: درمان خانگی فشار خون پایین


آیا قرص آریپیپرازول خواب آور است

این دارو ممکن است باعث سرگیجه و خواب آلودگی یا تاری دید شود. الکل یا ماری جوانا (Cannabis)، می تواند باعث افزایش میزان سرگیجه یا خواب آلودگی شما شود. در حین مصرف این دارو رانندگی نکرده و از ماشین آلات استفاده نکنید و یا هر کاری که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارد، انجام ندهید تا زمانی که به صورت ایمن قادر به انجام آن باشید. از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب نمایید. در صورت استفاده از ماری جوانا (Cannabis) به پزشک خود اطلاع دهید.

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف آریپیپرازول

این دارو ممکن است باعث شود تا شما کمتر عرق کنید، که باعث می شود خطر سکته مغزی شما افزایش یابد. از انجام کارهایی که ممکن است باعث گرمای بیش از حد شود، مانند کار سخت یا ورزش در هوای گرم یا استفاده از وان های آب داغ خودداری کنید. وقتی هوا گرم است، مایعات زیاد بنوشید و لباس نازک به تن کنید. اگر بدن شما بیش از حد گرم شده است، به سرعت به دنبال مکانی برای خنک شدن و استراحت کردن باشید. اگر تبی دارید که برطرف نمی شود، یا تغییرات روحی و خلقی، سردرد یا سرگیجه دارید، فورا کمک پزشکی دریافت نمایید.

  • نوع مایع این دارو ممکن است حاوی شکر باشد، در صورت ابتلا به دیابت، احتیاط لازم است. از پزشک یا داروساز خود در مورد استفاده ایمن از این محصول سؤال کنید.
  • سالمندان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساس تر باشند، به خصوص عوارضی مانند: تشنج، خواب آلودگی، سرگیجه، گیجی، سردرگمی، دیسکینزی تاردیو، مشکلات بلع و سایر عوارض جانبی جدی (به ندرت کشنده).  خواب آلودگی، سرگیجه، گیجی و سردرگمی می توانند خطر افتادن را افزایش دهد.
  • قبل از جراحی، در مورد کلیه محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید.
  • در دوران بارداری، این دارو فقط در مواردی که به وضوح به آن نیاز باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. نوزادان متولد شده از مادرانی که در سه ماهه آخر بارداری خود از این دارو استفاده کرده اند، به ندرت ممکن است علائمی مانند سفتی یا لرزش عضلات، خواب آلودگی، مشکلات تغذیه ای یا تنفس یا گریه مداوم را تجربه کنند. اگر به ویژه در ماه اول هر یک از این علائم را در نوزاد خود مشاهده کردید، سریعاً به پزشک اطلاع دهید.
  • از آنجا که مشکلات روحی و روانی درمان نشده (مانند: اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی) می تواند یک بیماری جدی باشد، مصرف این دارو را متوقف نکنید مگر اینکه پزشک این گونه تجویز کند. اگر قصد بارداری دارید، باردار شده اید و یا فکر می کنید ممکن است باردار باشید، فوراً با پزشک خود در مورد مزایا و خطرات استفاده از این دارو در دوران بارداری صحبت کنید.
  • این دارو به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

توصیه و نکات مهم پیش از مصرف قرص آریپیپرازول

تداخلات دارویی قرص آریپیپرازول

تداخلات دارویی ممکن است باعث تغییر رفتار داروهای شما یا افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی شود. این مطلب شامل تمام تداخلات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله: داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک یا داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز آن را تغییر ندهید.

  • محصولی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشد عبارتند از: متوکلوپرامید.
  • در صورت مصرف داروهای دیگری که باعث خواب آلودگی می شوند، مانند: مشتقات تریاک یا تسکین دهنده های سرفه (مانند کدئین یا هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا (cannabis)، داروهای خواب و اضطراب (مانند: آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم)، شل کننده های عضلانی (مانند کاریسوپرودول، سیکلوبنزاپرین) یا آنتی هیستامین ها (مانند: ستیریزین و دیفن هیدرامین)، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
  • برچسب ها بر روی تمام داروهای خود را (از جمله آلرژی یا داروهای سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید؛ زیرا این محصولات ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خواب آلودگی می شوند. از داروساز خود نحوه استفاده مطمئن از این داروها را بپرسید.

تداخلات دارویی آریپیپرازول

اوردوز

اگر کسی اوردوز کرده و یا علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی دارد، با 115 تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو ممکن است شامل: ضربان قلب بسیار سریع و از دست دادن هوشیاری باشد.

تذکر
  • این دارو را با دیگران سهیم نشوید.
  • آزمایش های یا تست های پزشکی (مانند: آزمایش قند خون، وزن، سطح کلسترول و تری گلیسیرید) ممکن است قبل از شروع درمان با این دارو انجام شود تا پیشرفت شما یا نظارت بر عوارض جانبی بررسی شود. به طور منظم به پزشک و روانپزشک خود بر اساس نوبتتان مراجعه نمایید. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت نمایید.
دوزهای فراموش شده دارو

اگر مصرف یک دوز را فراموش کرده اید، آن را هر زمان که به خاطر آورید، مصرف کنید. اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. دوز بعدی را مطابق با برنامه زمانی عادی آن مصرف کنید. هرگز دو دوز را به طور هم زمان برای جبران دوز فراموش شده مصرف نکنید.

نگهداری از دارو
  • قرص ها و فرم مایع این دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری نمایید.
  • محلول خوراکی را 6 ماه پس از باز کردن درب یا پس از تاریخ انقضا، هر کدام که زودتر فرا می رسد، دور بریزید.
  • آن را در حمام نگهداری نکنید.
  • تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • آنها را جهت دور ریختن در داخل چاه دست شویی یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه در دستورالعمل دارو این گونه نوشته شده باشد.
  • این دارو را زمانی که تاریخ انقضاء آن گذشته و یا دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، به درستی دور بریزید. با داروساز یا شرکت دفع زباله های محلی برای چگونگی روش های بی خطر دور ریختن دارو مشورت نمایید.

منبع: webmd


مقالات مرتبط:

برای افسردگی چه قرصی بخوریم؟ (معرفی داروهای ضد افسردگی)
 

از
3
رای