مصرف زیاد هر چیزی مضر است و باعث به وجود آمدن عوارض زیادی برای بدن می شود. زیادهروی در استفاده از روغن کرچک هم میتواند عوارض جانبی ناخواستهای برایتان داشته باشد. برای پیشگیری از گرفتار شدن به عوارض جانبی روغن کرچک رعایت تعادل در استفاده از آن، نکتهی کلیدی و مهمی است. زنان باردار، مادرانی که به نوزادانشان شیر میدهند، و آنهایی که به انسداد روده، آپاندیس، بیماری التهاب روده و درد شکمی مبتلا هستند، نباید بدون مشورت با پزشک از روغن کرچک استفاده کنند. روغن کرچک برای گروه های خاصی از افراد مناسب نیست، زیرا در بعضی شرایط ممکن است خطر سلامتی داشته باشد.
اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) روغن کرچک را به عنوان نوعی از داروهایی که ممکن است بر روی جنین اثر بگذارد یا باعث اختلالات مادرزادی شود، طبقه بندی می کند. مضرات مصرف روغن کرچک برای زنان باردار به مراتب بیشتر از مزایای استفاده از آن است.
افرادی که علایم زیر را دارند باید از روغن کرچک نیز اجتناب کنند:
1. خونریزی از رکتوم
2. درد معده شدید و ناگهانی
3. علایم آپاندیسیت
4. علایم یک روده مسدود شده، مانند عدم توانایی عبور گاز و استفراغ
5. تهوع و استفراغ:
مصرف بیش از حد روغن کرچک میتواند باعث حالت تهوع بشود. هرچند احتمال بهبود آن هست، اما کنترل نکردن علایم تهوع آور میتواند به دیهیدراته شدن جدی بدن و عدم تعادل الکترولیت منجر شود. همچنین میتواند در ریتم ضربان قلب اختلال ایجاد کند.
طبق مطالعهای که ایرانیان انجام دادهاند، روغن کرچک میتواند باعث تهوع شود. تهوع ایجاد شده به خاطر روغن کرچک ممکن است با استفراغ نیز همراه باشد. حتی با در نظر گرفتن خواص روان کنندگی و ملیناش، روغن کرچک، علاوه بر حالت تهوع، میتواند به یبوست نیز منجر شود!
از روغن کرچک به عنوان یک راه حل کوتاه مدت برای یبوست استفاده کنید زیرا مصرف روغن کرچک برای کمک به هر حرکت روده ای می تواند عوارض جدی داشته باشد.
در موارد شدید، ممکن است باعث متوقف شدن عملکرد روده ها شود ، که می تواند منجر به یبوست درازمدت شود.
سایر عوارض جانبی استفاده طولانی مدت از روغن کرچک می تواند شامل موارد زیر باشد:
1. کمبود آب
2. اسهال:
دانههای کرچک حاوی رایسین است، یکی از سمیترین مواد شناخته شده. طبق مطالعات انجام شده، هرچند علایم مصرف آن دقیق و مشخص نیستند، اما به احتمال زیاد شامل اسهال هم میشوند.
3. پتاسیم بسیار کم در بدن
4. از دست دادن مواد مغذی ضروری به علت حرکت سریع مدفوع
5. ضعف و گرفتگی عضلات:
همه میدانیم که روغن کرچک یک ملین حیرت انگیز است. ضعف و گرفتگی عضلات میتواند نتیجهی مصرف بیش از حد ملینها باشد. در واقع، گرفتگی عضلات که از عوارض جانبی مصرف بیش از حد روغن کرچک است آن قدر جدی است که به توجه و مراقبت پزشکی فوری نیاز دارد. وجود رایسین در دانههای کرچک میتواند دلیلی برای این عارضه باشد. در واقع، رایسین آن قدر قوی است که حتی استنشاق گرد حاوی آن میتواند باعث درد عضلات شود. همچنین، اگر روزی دست بر قضا خواستید دانههای کرچک مصرف کنید، یک چیز را باید همیشه به خاطر داشته باشید، بلعیدن دانههای کرچک به صورت درسته و کامل نسبت به جویدن آن دانهها مسمویت رایسین کمتری ایجاد میکند.
6. تورم روده:
افرادی که این عوارض جانبی را تجربه می کنند باید فورا استفاده از روغن کرچک را متوقف کنند.
هشدارهای مصرف روغن کرچک برای کودکان و نوزادان
کودکان زیر 6 سال نباید از روغن کرچک استفاده نمایند.
همیشه قبل از دادن روغن کرچک به اطفال بین 6 تا 10 ساله احتیاط کنید. اگرچه روغن کرچک ممکن است به کاهش یبوست کمک کند، اما اغلب روش های ایمن تر و کارآمدتری برای کودکان وجود دارد. مثلا اضافه کردن فیبر بیشتر به رژیم غذایی و یا مصرف نرم کننده مدفوع.