جراحی لوزه یا لوزه های بینی: مراقبت از کودکان پس از جراحی
لوزه ها و غدد لنفاوی را می توان در صورت بزرگ شدن جراحی کرده و برداشت. درباره این جراحی و نحوه کمک به بهبود کودکان در صورت انجام این جراحی ها مطالبی را در اینجا بخوانید.
نکات کلیدی
- ممکن است کودک به دلیل بزرگ شدن لوزه ها و سایر غدد لنفاوی تحت عمل جراحی قرار بگیرد.
- کودک در هنگام برداشتن لوزه ها و لوزه های بینی در حالت خواب قرار داشته و چیزی را احساس نخواهد کرد.
- بسیاری از کودکان در همان روز جراحی از بیمارستان مرخص می شوند.
- معمولاً یک هفته تا 10 روز طول می کشد تا کودک بتواند به فعالیت های روزمره و رژیم غذایی عادی خود بازگردد.
مقدمه
کودک ممکن است نیازمند انجام جراحی برای برداشتن لوزه یا لوزه های بینی باشد. این اعمال جراحی به ترتیب تونسیلکتومی و آدنوئیدکتومی نامیده می شوند.
لوزه ها چه هستند؟
لوزه ها قطعات کوچکی از بافت بدن در قسمت انتهای دهان و پشت زبان می باشند. آنها به مبارزه با میکروب ها کمک می کنند. در هر سمت حلق یک عدد لوزه وجود دارد.
لوزه های بینی چه هستند؟
این ها بافت های توده ای در پشت بینی هستند. نمی توانید با نگاه کردن در دهان کودکتان این لوزه ها را مشاهده نمایید.
برداشتن لوزه های بزرگ شده
بعد از بسیاری از عفونت ها، لوزه ها ممکن است بزرگ شوند. این مساله می تواند باعث اختلال در تنفس شود. لوزه های بینی بزرگ شده می توانند بر مسیرهایی که گوش های میانی را به قسمت پشت بینی وصل می کنند، تاثیر گذارند. وقتی لوزه ها بیش از حد بزرگ شوند، ممکن است لازم باشد با جراحی آنها را خارج نمود. برداشتن لوزه ها می تواند باعث بهبود تنفس شده و حتی به کودک کمک کند کمتر دچار عفونت گوش و حلق شود. یک جراح گوش و حلق و بینی این جراحی را انجام خواهد داد. این جراحی در زمینه مشکلات گوش، حلق و بینی متخصص می باشد.
آماده شدن برای درمان
قبل از عمل جراحی
چندین ساعت قبل از جراحی، کودک نبایستی چیزی بخورد یا بیاشامد. پزشک یا پرستار زمان دقیق این کار را به شما اعلام خواهند کرد.
این اطلاعات را در این قسمت یادداشت کنید:
- تاریخ و ساعت جراحی
- زمانی که کودک خوردن را متوقف نمود
- زمانی که کودک نوشیدن مایعات را متوقف نمود
- سایر چیزهایی که بایستی به خاطر داشته باشید
جراحی برای برداشتن لوزه ها
- پزشک به کودک داروی مخصوصی برای خواب به نام بیهوشی عمومی خواهد داد. این دارو تضمین می کند که کودک در طول عمل جراحی به خواب رفته و هیچ دردی را احساس نکند.
- در هنگامی که کودک خوابیده است، پزشک لوزه ها (و همچنین لوزه های بینی را در صورت نیاز) از طریق دهان کودک خارج خواهد نمود. کودک در این عمل نیازمند بخیه نخواهد بود.
- این عمل معمولاً بین 45 دقیقه تا یک ساعت به طول می انجامد. پس از بیداری کامل شما قادر خواهید بود تا کودکتان را ملاقات نمایید. یک پرستار از قسمت اتاق انتظار جراحی شما را به دیدن کودکتان خواهد برد.
پس از جراحی
پس از جراحی، کودک به اتاق بازیابی (ریکاوری) منتقل خواهد شد که واحد مراقبت پس از بیهوشی (PACU) نیز نامیده می شود. این مکانی است که کودک در آنجا از خواب بیدار خواهد شد. کودک برای مدت یک ساعت در PACU خواهد ماند و سپس به اتاقی در واحد پرستاری منتقل خواهد شد.
کودک در قسمت واحد پرستاری تحت نظر می باشد
- او تشویق می شود تا مایعات را از راه دهان مصرف کند. ابتدا کودک مایعات شفاف را از طریق نی مصرف خواهد کرد (مایعاتی مانند آب و آب سیب). پس از مدتی کودک قادر خواهد بود از فنجان نیز برای نوشیدن مایعات استفاده کند.
- علائم حیاتی و دمای بدن کودک در این قسمت به طور منظم بررسی خواهد شد.
- کودک ممکن است کماکان در دستش یک لوله درون وریدی داشته باشد و این لوله تا زمان مرخص شدن همراه وی خواهد بود.
- در صورت نیاز به کودک داروی ضد درد داده خواهد شد.
- پرسنل بخش پرستاری مراقب هستند تا کودک دچار استفراغ یا خونریزی احتمالی نشود. اگر هر گونه مشکلی مشاهده شود، پرستاران بلافاصله پزشک را در جریان قرار خواهند داد.
- وقتی کودک به طور کامل بیدار شد، می تواند با کمک گرفتن از شما از دستشویی استفاده کند.
- ممکن است کودک در طول یا پس از عمل جراحی، مقداری خون بلعیده باشد که این خون بعداً به صورت لخته های خونی قهوه ای رنگ با استفراغ از دهان وی خارج خواهند شد. این امر طبیعی می باشد. اگر استفراغ کودک ادامه داشت، به وی از طریق IV دارو داده خواهد شد تا شرایط معده وی تثبیت شود.
مدیریت درد کودک پس از جراحی
اگر کودک پس از جراحی درد داشته باشد، به وی داروی مسکن داده خواهد شد تا با مایعات مصرف کند. اگر کودک نتواند داروی خوراکی مصرف کند، داروی مسکن به صورت شیاف معقدی وارد بدن وی خواهد شد.
پرستاران می توانند به این روش ها به آرامش بیشتر کودک کمک کنند:
- مرطوب کردن محیط برای مرطوب سازی محیط حلق کودک
- بالا نگاه داشتن سر و شانه های کودک برای کاهش تورم و التهاب
تنها یک روز در بیمارستان
معمولاً بسیاری از کودکان پس از گذشت 6 تا 8 ساعت از عمل جراحی می توانند بیمارستان را ترک کنند. گاهی اوقات لازم است که کودک برای مدت بیشتری در بیمارستان بستری باشد. بایستی کودک را با خودرو شخصی یا تاکسی به خانه ببرید. برای ایمنی و راحتی بیشتر کودک از بردن وی به خانه با اتوبوس یا مترو پرهیز کنید.
مراقبت از کودک در خانه پس از جراحی لوزه
درد
کودک ممکن است پس از جراحی درد داشته باشد. این دردها ممکن است شامل گلودرد یا گوش درد باشد. پنج یا شش روز پس از جراحی، ممکن است برای مدت کوتاهی این دردها تشدید شود و این امر طبیعی است. کودک همچنین ممکن است حالت گرفتگی در ناحیه گردن داشته باشد. اگر این حالت بهبود پیدا نکرد به پزشک اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد برای تسکین درد به کودکتان داروی مسکن بدهید. قبل از ترک بیمارستان برای شما داروی مسکن توسط پزشک تجویز خواهد شد تا از داروخانه تهیه نمایید. از دستورالعمل میزان دوز مصرفی داروی مسکن پیروی نمایید. هر چند این داروهای مسکن می توانند برای درمان بیماری مفید باشند اما در صورت استفاده نادرست می توانند مشکل آفرین شوند.
- در هنگام استفاده از این داروها، مراقب تغییرات در تنفس یا سطح گیجی و خواب آلودگی کودکتان باشید و در صورت بروز مشکلات احتمالی مصرف دارو را متوقف کرده و به پزشک اطلاع دهید. اگر کودک به دلیل گیجی به شما پاسخ نمی داد، اورژانس را خبر کنید.
- از دادن داروهای غیر تجویزی به کودکتان پرهیز کنید زیرا ممکن است تاثیرات آرامش بخشی بیش از حد همراه با مصرف داروهای مسکن داشته باشند (کودک را خواب آلود نمایند). مثال هایی از این داروها عبارتند از: دکوژستان ها و آنتی هیستامین ها. درباره مصرف این داروها با مسئول داروخانه مشورت نمایید.
- در صورت وجود درد معمولاً برای کودک استامینوفن یا ایبوپروفن تجویز خواهد شد. بر اساس وزن کودک از دوز مناسب استفاده کنید. تا دو هفته پس از جراحی از دادن اسید استیل سالیسیلیک (ASA) به کودکتان خودداری نمایید. ASA می تواند ریسک خونریزی کودک پس از جراحی را بالا ببرد. قبل از شروع مصرف این دارو توسط کودک موضوع را با پرستار یا پزشک کودک در میان گذارید.
نوشیدن
- مهم است که کودک پس از جراحی مقدار زیادی مایعات مصرف کند. سعی کنید از وی بخواهید حداقل 4 لیوان مایعات در روزهای اولیه پس از انجام جراحی بنوشد. به وی اجازه دهید هر چقدر مایل است از مایعات و غذاهای آبکی مانند سوپ رقیق و ماست استفاده کند.
- برای مدت 7 تا 10 روز از دادن آب مرکباتی مانند: پرتقال، لیمو یا گریپ فروت به کودکتان پرهیز کنید. این آبمیوه ها دارای اسید بوده و نوشیدن آنها برای کودکتان ایجاد درد خواهد کرد.
خوردن
وقتی بدون هر گونه مشکلی کودکتان قادر به نوشیدن مایعات بود، می توانید غذاهای نرم مانند: نودل، تخم مرغ و ماست را نیز به وی بخورانید. وقتی بدون هر گونه مشکلی کودکتان قادر به خوردن اینگونه غذاها بود، بتدریج می توانید وی را به رژیم غذایی عادی برگردانید. کودکتان تا 2 هفته پس از عمل جراحی نبایستی از غذاهای سفت و سخت مانند: نان تست یا پیتزای برشته استفاده کند. این غذاهای می توانند گلوی وی را آزرده کرده و باعث درد و خونریزی شوند.
مراقبت از دهان
ممکن است برای مدت دو هفته پس از جراحی دهان کودک بوی خاصی داشته باشد. از وی بخواهید تا دهانش را با آب بشوید یا به آرامی دندانهایش را مسواک بزند. اجازه ندهید کودکان چیزی را در طول این مدت در دهان تا حلقش غرغره نماید.
کودک ممکن است در محلی که لوزه ها قرار داشته است برای مدت چند روز لکه های سفید رنگی داشته باشد. این لکه ها به معنی بروز عفونت نمی باشند. برای مراقبت از گلوی کودک، تا 10 روز تا حد امکان به وی اجازه ندهید تا سرفه کرده، بلند صحبت نموده یا با فشار بر حلق، صدایش را صاف کند. به وی یاد بدهید تا با دهان باز عطسه کند. اجازه ندهید برای مدت حداقل یک هفته پس از جراحی، کودکتان با فشار هوا بینی اش را تخلیه کند. به وی یاد دهید تا در صورت آبریزش بینی صرفاً با یک دستمال آن را تمیز کند.
برای کمک به تنفس بهتر کودکتان، می توانید از دستگاه های بخور یا رطوبت ساز استفاده کنید. این دستگاه ها محیط را با ایجاد بخار آب، مرطوب می سازند. این دستگاه را در کنار تختخواب کودکتان قرار دهید. برای کاهش التهاب و راحتی بیشتر کودکتان، سعی کنید سر و شانه وی را بالا نگه دارید. اگر لوزه های بینی کودک نیز برداشته شده است، ممکن است به نظر برسد صدای وی تغییر کرده و از طریق بینی صحبت می کند. این مساله عادی است. این حالت ممکن است برای چند هفته تا سه ماه ادامه داشته باشد بخصوص اگر لوزه ها بسیار بزرگ بوده باشند.
فعالیت
- کودک برای حدود یک هفته پس از جراحی بایستی فعالیت کمتری داشته باشد. به وی اجازه ندهید تا ورزش های سخت یا تماسی (مانند فوتبال) انجام دهد.
- کودک می توانند به طور معمول حمام کند. بهتر از کودکتان برای مدتی از مکان های شلوغ یا افرادی که مبتلا به مشکلات عفونی یا سرما خوردگی می باشند، دوری نماید.
- پس از گذشت 7 تا 10 روز از عمل جراحی کودکتان می تواند به مدرسه برود. بهتر است تا دو هفته پس از جراحی اجازه ندهید تا کودکتان به سفر طولانی خارج از شهر برود. کودک ممکن است به جلسات ملاقات با پزشک نیاز داشته باشد اگر متخصص گوش، حلق و بینی درخواست کند تا در کلینیک کودک را ملاقات و معاینه کند، کلینیک برای این منظور به شما نوبت ملاقات خواهد داد.
دلایل تماس با پزشک
اگر کودک پس از مراجعه به منزل هر کدام از علائم زیر را داشت با پزشک یا متخصص گوش، حلق و بینی یا بخش پرستاری بیمارستان تماس بگیرید:
- تب 38.5 درجه سانتی گراد (101 درجه فارنهایت) یا بیشتر
- استفراغی که متوقف نمی گردید
- تشدید درد و عدم بهبود آن
- پرهیز از نوشیدن مایعات
- ادرار نکردن کودک تا 12 ساعت پس از عمل جراحی
- مشاهده خون تازه در بینی یا دهان کودک
- اگر کودک دچار خونریزی شد، دچار مشکلات تنفسی گردید یا نگرانی های دیگری داشتید، بلافاصله کودک را به نزدیک ترین مرکز اورژانس منتقل نمایید.
منبع: aboutkidshealth