کلامیدیا یک عفونت متداول مقاربتی (STI) است که توسط باکتری ایجاد می شود. تمام آنچه باید درباره عفونت کلامیدیا بدانید از جمله علائم کلامیدیا در مردان و زنان و درمان بیماری کلامیدیا را در این مطلب سلام دنیا برای شما بیان کرده ایم. با ما همراه باشید.
کلامیدیا چیست؟
کلامیدیا یک عفونت متداول مقاربتی (STI) است که توسط باکتری ایجاد می شود. افرادی که به کلامیدیا آلوده می شوند، اغلب در مراحل اولیه علائم ظاهری خاصی ندارند. در حقیقت، حدود 90 درصد زنان و 70 درصد مردان مبتلا به عفونت های مقاربتی هیچ علامتی ندارند. اما کلامیدیا بعدها می تواند باعث بروز مشکلات سلامتی شود.
کلامیدیای درمان نشده می تواند عوارض جدی ایجاد کند، بنابراین انجام معاینات منظم و مشورت با پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی در این خصوص بسیار مهم است. کلامیدیا ممکن است باعث ایجاد ترشحات واژنی شود. این ترشحات می توانند شبیه چرک یا مخاط باشند.
حتما بخوانید: بیماری های مقاربتی که در رابطه جنسی دهانی منتقل می شود
عوامل آلودگی به کلامیدیا
- رابطه جنسی بدون کاندوم و رابطه جنسی دهانی بدون محافظت از راه های اصلی انتقال عفونت کلامیدیا هستند. اما برای انتقال آن الزاماً نیازی به دخول نمی باشد.
- لمس دستگاه تناسلی یکدیگر نیز ممکن است باعث انتقال باکتری شود. همچنین آلودگی ممکن است در هنگام رابطه جنسی مقعدی نیز منتقل گردد.
- نوزادان تازه متولد شده ممکن است در هنگام تولد از مادر خود به کلامیدیا آلوده شوند. بسیاری از آزمایشات قبل از زایمان شامل آزمایش کلامیدیا می باشند اما بررسی مجدد آن با OB-GYN در اولین معاینه قبل از تولد ضرری ندارد.
- عفونت کلامیدیا در چشم می تواند از طریق تماس دهان یا دستگاه تناسلی با چشم ایجاد شود، اما این معمول نیست. عفونت کلامیدیا حتی در فردی که قبلاً یک بار این عفونت را داشته و آن را با موفقیت درمان نموده است نیز احتمال تکرار دارد.
کلامیدیا چقدر شایع است؟
در سال 2017، بیش از 1.7 میلیون مورد عفونت کلامیدیا به مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) گزارش شده است. با این حال، بسیاری از موارد نیز گزارش نشده اند، بنابراین تعداد واقعی عفونت های کلامیدیا در هر سال ممکن است نزدیک به 3 میلیون مورد باشد.
- زنان و مردان هر دو ممکن است به این عفونت مبتلا شوند اما موارد ابتلا در زنان تا حدودی بیشتر است.
- بیشترین نرخ آلودگی مربوط به زنان جوان بین 15 تا 24 سال می باشد.
- CDC توصیه می کند که تمام زنان فعال جنسی با سن 25 سال و کمتر و همچنین زنان مسن با عوامل خطر آفرین مانند داشتن چند شریک جنسی یا یک شریک جنسی جدید، هر ساله از نظر کلامیدیا مورد معاینه قرار گیرند.
از نظر آماری، اگر فردی با بیش از یک نفر رابطه جنسی داشته باشد، احتمال ابتلا وی به بیماری های مقاربتی بیشتر است. سایر عوامل خطر شامل ابتلا به بیماری های مقاربتی در گذشته یا حال حاضر زیرا این امر می تواند مقاومت بدن را کاهش دهد.
علائم کلامیدیا در مردان
بسیاری از مردان متوجه علائم کلامیدیا نمی شوند و اکثر مردان تقریباً هیچ علامتی ندارند. 0احتمال بروز علائم، معمولاً 1 تا 3 هفته پس از انتقال وجود دارد. برخی از علائم شایع کلامیدیا در مردان عبارتند از:
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار
- ترشحات زرد یا سبز از آلت تناسلی
- درد در قسمت تحتانی شکم
- درد در بیضه ها
- عفونت کلامیدیا ممکن است به مقعد نیز سرایت کند. در این حالت، علائم اصلی اغلب وجود ترشح، درد و خونریزی در این ناحیه است.
حتما بخوانید: علت سوزش ادرار بعد از رابطه جنسی
داشتن رابطه جنسی دهانی با کسی که به این عفونت مبتلاست خطر ابتلا به کلامیدیا در گلو را افزایش می دهد. علائم در این حالت می تواند شامل گلودرد، سرفه یا تب باشد. همچنین ممکن است این باکتری در گلو وجود داشته و فرد اطلاعی از آن نداشته باشد.
علائم کلامیدیا در زنان
کلامیدیا اغلب به عنوان "عفونت خاموش" شناخته می شود. دلیل آن این است که افراد مبتلا به کلامیدیا ممکن است به هیچ وجه علائمی نداشته باشند. اگر زنی به بیماری مقاربتی مبتلا شود، ممکن است چندین هفته طول بکشد تا علائم آن ظاهر شود.
بعضی از مرسوم ترین علائم عفونت کلامیدیا در زنان عبارتند از:
- مقاربت جنسی دردناک (دیسپارونیا)
- ترشحات واژنی
- احساس سوزش هنگام ادرار
- درد در ناحیه تحتانی شکم
- التهاب دهانه رحم (سرویسیت)
- خونریزی بین دوره های قاعدگی
در برخی از زنان، عفونت می تواند به لوله های رحمی گسترش یابد که این امر ممکن است باعث نوعی بیماری به نام بیماری التهاب لگن (PID) شود که یک وضعیت جدی پزشکی محسوب می گردد.
علائم بیماری التهاب لگن عبارتند از:
- تب
- درد شدید لگنی
- حالت تهوع
- خونریزی غیرعادی بین دوره های قاعدگی
کلامیدیا همچنین می تواند راست روده و معقد را آلوده کند. زنان در صورت ابتلا به کلامیدیا در راست روده، ممکن است علائم خاصی نداشته باشند. در صورت بروز علائم ممکن است درد مقعد، ترشح یا خونریزی در این ناحیه مشاهده شود.
علاوه بر این، زنان ممکن است در صورت انجام رابطه جنسی دهانی با فردی که مبتلا به عفونت است، به عفونت گلو مبتلا شوند. اگرچه ممکن است بدون داشتن علائم به این عفونت مبتلا شوند اما علائم عفونت کلامیدیا در گلو شامل سرفه، تب و گلو درد می باشد. علائم عفونت های مقاربتی در مردان و زنان می تواند متفاوت باشد بنابراین در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق لازم است با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
درمان کلامیدیا
خبر خوب این که درمان کلامیدیا آسان است. از آنجا که ماهیت آن باکتری می باشد، عفونت حاصل از آن با آنتی بیوتیک درمان می شود.
- آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک است که معمولاً به صورت یک دوز واحد و بزرگ تجویز می شود. داکسی سایکلین نیز آنتی بیوتیک دیگری است که باید دو بار در روز و به مدت حدود یک هفته مصرف شود.
حتما بخوانید: آزیترومایسین برای چیست
- آنتی بیوتیک های دیگر نیز ممکن است تجویز شود. مهم نیست کدام آنتی بیوتیک تجویز می شود. حتماً باید دستورالعمل های دوز مصرفی را با دقت دنبال کنید تا مطمئن شوید که عفونت کاملاً برطرف شده استت. این امر ممکن است حتی با مصرف داروهای تک دوز، تا دو هفته طول بکشد.
- در طول زمان درمان، مهم نیست که رابطه جنسی برقرار کنید. در صورت مواجهه مجدد با کلامیدیا، حتی اگر عفونت قبلی را بدرستی درمان کرده باشید، کماکان امکان ابتلای مجدد به آن وجود دارد.
گرچه کلامیدیا قابل درمان است، اما همچنان محافظت و جلوگیری از بازگشت بیماری بسیار مهم است.
درمان های خانگی کلامیدیا
کلامیدیا در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود. تنها درمان واقعی برای این نوع عفونت، استفاده از آنتی بیوتیک است. اما برخی از روش های درمانی جایگزین ممکن است به کاهش علائم عفونت کمک کنند. لازم به یادآوری است که در صورت عدم درمان کلامیدیا ممکن است فرد دچار عوارض طولانی مدت از جمله مشکلات باروری و التهاب مزمن شود.
درمان های خانگی کلامیدیا که ممکن است موثر باشند (برای تسکین علائم، نه عفونت) شامل موارد زیر است:
گل مهر طلا (Goldenseal): این گیاه دارویی ممکن است علائم را در هنگام عفونت با کاهش التهاب تکسین بخشد. این گیاه به طور گسترده ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن به منظور کمک به مردم در غلبه بر عفونت های مختلف از سرماخوردگی گرفته تا زخم های پوستی مورد استفاده قرار گرفته است. این گیاه ممکن است به کاهش علائم کلامیدیا کمک کند. اگرچه این گیاهان به طور کلی به کاهش التهاب و عفونت کمک می کند، اما هیچ مطالعه رسمی وجود ندارد که نشان دهد این گیاه به طور خاص برای تسکین علائم کلامیدیا موثر می باشد.
آزمایش کلامیدیا
هنگامی که به یک پزشک در مورد کلامیدیا مراجعه می کنید، احتمالاً وی در مورد علائم از شما سوال خواهد کرد. اگر هیچ موردی وجود نداشته باشد، ممکن است از شما پرسیده شود که چرا نگران آلودگی به کلامیدیا هستید؟
- در صورت وجود علائم، پزشک ممکن است شما را معاینه بدنی نماید. این کار به وی اجازه می دهد هر نوع ترشح، زخم یا لکه های غیرمعمول را که ممکن است به عفونت احتمالی مرتبط باشد، مشاهده کند.
- موثرترین آزمایش تشخیصی کلامیدیا، نمونه برداری از واژن در زنان و آزمایش ادرار در مردان است. اگر احتمال عفونت در مقعد یا گلو وجود داشته باشد، ممکن است از این نواحی نیز نمونه برداری شود.
- آماده سازی نتایج ممکن است چند روز طول بکشد. می توانید برای اطلاع از نتیجه با مطب پزشک تماس بگیرد. در صورت مثبت بودن آزمایش، هماهنگی لازم را برای مراجعه به پزشک و پیگیری درمان عفونت انجام دهید.
آزمایش عفونت های مقاربتی به چندین روش انجام می شود.
عدم درمان کلامیدیا
اگر به محض مشکوک شدن به کلامیدیا به پزشک مراجعه نمایید، احتمالاً عفونت بدون هیچ مشکل و عوارض ماندگاری از بین خواهد رفت. با این حال، اگر افراد بیش از حد برای درمان کلامیدیا صبر کنند، ممکن است دچار مشکلات جدی سلامت شوند.
عوارض عدم درمان کلامیدیا در زنان
برخی زنان به بیماری التهاب لگن مبتلا می شوند که ممکن است به رحم، دهانه رحم و تخمدان آسیب برساند. بیماری التهاب لگن یک بیماری دردناک است که اغلب به درمان بیمارستانی نیاز دارد.
- در صورت عدم درمان کلامیدیا، زنان ممکن است دچار ناباروری شوند زیرا این عفونت می تواند به لوله های رحمی آسیب بزند.
- زنان باردار مبتلا به این عفونت می توانند باکتری را در هنگام تولد به نوزاد خود منتقل کنند که این امر می تواند باعث عفونت چشم و ذات الریه در نوزادان شود.
حتما بخوانید: درمان خانگی کیست تخمدان با داروهای گیاهی
عوارض عدم درمان کلامیدیا در مردان
- مردان نیز در صورت عدم درمان کلامیدیا می توانند دچار یک سری عوارض شوند. اپیدیدیم - لوله ای که بیضه ها را در جای خود نگه می دارد - ممکن است ملتهب و دردناک شود. این عارضه به اپیدیدیمیت معروف است.
- عفونت همچنین می تواند به غده پروستات گسترش یافته و باعث ایجاد تب، مقاربت دردناک و ناراحتی در ناحیه تحتانی کمر شود. یکی دیگر از عوارض احتمالی، ورم مجرای ادراری کلامیدیائی در مردان است.
- اینها فقط برخی از رایج ترین عوارض عدم درمان کلامیدیا هستند. به همین دلیل مهم است که فوراً به پزشک مراجعه کنید. بیشتر افرادی که به موقع تحت درمان قرار می گیرند، هیچ مشکلی در طولانی مدت نخواهند داشت.
کلامیدیا در گلو چیست
عفونت مقاربتی همچنین می تواند در حین رابطه دهانی منتقل شود. تماس با دهان، لب ها یا زبان ممکن است برای انتقال کلامیدیا کافی باشد. در صورت ابتلا به کلامیدیا از طریق رابطه دهانی، ممکن است علائمی نداشته باشید. مانند عفونت های کلامیدیائی واژن یا مقعد، علائم همواره ظاهر نمی شوند. اگر عفونت کلامیدیا در گلو همراه با علائم باشد، می تواند این علائم را بروز دهد:
- گلودرد
- خشکی گلو
- تب
- سرفه
سایر عفونت های مقاربتی نیز می توانند در گلو ایجاد شوند. هر نوع عفونت مقاربتی در گلو علائم و مشکلات منحصر به فردی ایجاد می کند.
کلامیدیا در چشم
بروز عفونت کلامیدیا در ناحیه دستگاه تناسلی شایع است اما ممکن است در مکان های کمتر شایع مانند مقعد، گلو و حتی چشم نیز رخ دهد. این عفونت ممکن است از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم باکتری با چشم ایجاد شود. به عنوان مثال، اگر چشم خود را بدون شستن دست لمس کنید، ممکن است عفونت از طریق تماس دست با دستگاه تناسلی و آلودگی دستان، به چشم منتقل شود.
اگر مبتلا به عفونت چشم کلامیدیا هستید (به نام ملتحمه کلامیدیایی نیز شناخته می شود) علائم زیر ممکن است بروز نمایند:
- قرمز شدن
- خارش
- التهاب و ورم
- آزردگی
- ترشح چرک و مخاط
- حساسیت نسبت به نور (فوتوفوبیا)
در صورت عدم درمان، کلامیدیا در چشم می تواند منجر به کوری شود. اما به راحتی قابل درمان بوده و درمان به موقع به درمان عفونت و جلوگیری از عوارض آتی کمک می کند. کلامیدیا در چشم ممکن است با عفونت های شایع چشم اشتباه گرفته شود.
کلامیدیا و سوزاک
کلامیدیا و سوزاک دو بیماری عفونی مقاربتی هستند. هر دو توسط باکتری در حین رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی منتقل می شوند. بعید به نظر می رسد که این دو عفونت مقاربتی علائم خاصی ایجاد کنند. در صورت بروز علائم، افراد مبتلا به کلامیدیا طی چند هفته پس از ابتلا به عفونت، اولین علائم را تجربه می کنند. در مورد سوزاک، در صورت وجود علائم، به زمان بیشتری برای بروز علائم نیاز است.
هر دو عفونت دارای یک سری علائم مشترک می باشند. این علائم عبارتند از:
- درد یا سوزش در هنگام ادرار کردن
- ترشح غیر طبیعی از آلت مردانه، واژن یا معقد
- تورم بیضه ها یا کیسه بیضه
- درد معقدی
- خونریزی راست روده
حتما بخوانید: 16 درمان خانگی مؤثر سوزاک
هر دو عفونت همچنین در صورت عدم درمان می توانند منجر به بروز بیماری التهاب لگن و مشکلات تولید مثلی شوند. عدم درمان سوزاک می تواند منجر به خارش، درد و درد در راست روده در هنگام دفع مدفوع شود. زنان مبتلا به سوزاک درمان نشده ممکن است دوره های قاعدگی طولانی مدت و سنگین و درد در هنگام مقاربت را تجربه کنند.
کلامیدیا و سوزاک هر دو با آنتی بیوتیک قابل درمان هستند. اگر به موقع درمان شوند، به ندرت منجر به ایجاد مشکلات طولانی مدت خواهند شد. چندین تفاوت کلیدی دیگر به تمایز تشخیص بین این دو بیماری عفونت مقاربتی کمک می کند.
پیشگیری از کلامیدیا
- مطمئن ترین راه برای یک فرد فعال جنسی به منظور جلوگیری از ابتلا به کلامیدیا، استفاده از کاندوم در هنگام رابطه جنسی است.
- برای داشتن رابطه جنسی ایمن، توصیه می شود:
- با هر شریک جنسی جدید از وسایل محافظتی استفاده کنید.
- به طور مرتب در خصوص ابتلا به عفونت های مقاربتی در صورت داشتن شریک های جنسی جدید، آزمایش شوید.
- از رابطه دهانی پرهیز کرده یا از وسایل محافظتی مناسب در حین رابطه جنسی دهانی تا زمان اطمینان از عدم آلودگی شریک جنسی جدیدتان استفاده نمایید.
- رابطه جنسی ایمن می تواند از افراد در مقابل عفونت، بارداری ناخواسته و سایر مشکلات احتمالی محافظت کند. رابطه جنسی ایمن اگر به درستی انجام شود، در پیشگیری از بروز مشکلات بسیار موثر می باشد.
سخن آخر
کلامیدیا اغلب به عنوان "عفونت خاموش" شناخته می شود. کلامیدیا در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود. تنها درمان واقعی برای این نوع عفونت، استفاده از آنتی بیوتیک است. ما هر آنچه در درباره بیماری کلامیدیا باید بدانید از علائم و علت گرفته تا درمان خانگی و دارویی آن را در این مطلب برای شما بیان کردیم. امیدوارم که برایتان مفید بوده باشد.