قرص آزیترومایسین برای چیست؛ نحوه مصرف و عوارض Azithromycin

قرص آزیترومایسین برای چیست؛ نحوه مصرف و عوارض Azithromycin قرص آزیترومایسین 500، 250 برای چیست؛ روش مصرف قرص آزیترومایسین برای عفونت زنان، جوش، کودکان، کرونا، گلودرد، بارداری، شیردهی و عوارض قرص آزیترومایسین (azithromycin) در سلام دنیا بخوانید.

قرص آزیترومایسین (Azithromycin) برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. در این مقاله سلام دنیا، در خصوص اینکه قرص آزیترومایسین برای چیست، طریقه مصرف، کاربردهای قرص آزیترومایسین برای جوش صورت، عفونت زنان، کرونا، کودکان، گلودرد، بارداری و شیردهی و عوارض جانبی قرص آزیترومایسین (Azithromycin) و هر آنچه که درباره آن باید بدانید، صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.

قرص آزیترومایسین برای چیست و موارد مصرف آزیترومایسین 

آزیترومایسین برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو یک آنتی بیوتیک از نوع ماکرولید است که با توقف رشد باکتری ها کار می کند. این دارو برای عفونت های ویروسی (مانند سرماخوردگی های شایع، آنفولانزا) موثر نخواهد بود. استفاده غیر ضروری یا نادرست از هر گونه آنتی بیوتیک می تواند منجر به کاهش اثربخشی آن شود.

قرص آزیترومایسین 500 برای چیست

آزیترومایسین نوعی آنتی بیوتیک برای درمان طیف وسیعی از عفونت ها است که در دوز 500  و 250 در دسترس است. آزیترومایسین 500 نسبت به دوز 250 آن اثربخشی بالاتری دارد و در مواقعی که مقاومت باکتری‌ها نسبت به قرص آزیترومایسین 250 وجود دارد این قرص به منظور درمان سریعتر و بهتر عفونت های باکتریایی و رفع مقاومت باکتری ها تجویز می شود. با این حال، در چند سال اخیر موارد مقامت دارویی نسبت به قرص آزیترومایسین 500 هم وجود داشته است.


حتما بخوانید: 11 آنتی بیوتیک طبیعی و گیاهی خوشمزه برای ضدعفونی بدن


قرص آزیترومایسین برای کودکان

مصرف کپسول آزیترومایسین برای درمان عفونت های حاد و مزمن انسدادی ریه با علایم خفیف تا متوسط، پنومونی ، فارنژیت  تونسیلیت و عفونت های پوستی در کودکان بالای 16 سال مجاز است و برای درمان عفونت های باکتریایی در کودکان خردسال شربت آزیترومایسین تجویز می شود.

قرص آزیترومایسین برای جوش صورت

اگر جوش‌های صورت از نوع عفونی و چرکی باشند، مصرف  آزیترومایسین می تواند برای درمان این مشکل هم تجویز و مصرف شود. اما در مواقعی که علت ایجاد جوش ها مشکلات هورمونی است ابتدا باید مشکل هورمونی فرد رفع شود و بعد اقدامات لازم برای درمان جوش ها انجام بگیرد.

قرص آزیترومایسین برای عفونت زنان

عفونت‌های واژنی و یا رحمی از جمله عفونت های زنان است که باعث بروز مشکلاتی برای انها می شود. پزشک در برخی موارد ابتلا به عفونت‌های زنان قرص آزیترومایسین را تجویز می کند. مصرف این آنتی بیوتیک در خانم های مبتلا به عفونت واژن یا همان واژینیت می تواند به رفع این عفونت ها کمک کند. بطور معمول مقدار مصرف این آنتی بیوتیک برای عفونت واژن، یا یک گرم تک دوز است، یا اینکه درمان 5 روز برای مصرف آزیترومایسین در نظر گرفته می شود.


حتما بخوانید: برای درمان عفونت واژن چی بخوریم


قرص آزیترومایسین برای گلودرد

در صورتی که گلو درد به دلیل بروز عفونت باکتریایی ایجاد شده باشد مصرف آزیترومایسین می‌تواند مفید باشد. اما مصرف قرص آزیترومایسین برای درمان عفونت های ویروسی موثر نیست. تفاوت گلودردهای باکتریایی و ویروسی در بروز چرک و عفونت است، در واقع عفونت ویروسی فاقد این موارد است. پزشک بعد از تشخیص نوع عفونت برای شما دارو تجویز می کند بنابراین از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها برای درمان گلودرد خودداری فرمایید.

قرص آزیترومایسین برای گلودرد

قرص آزیترومایسین برای سقط

مطالعات مختلفی در این مورد انجام شده است و طبق این مطالعات شواهدی مبنی بر اثرگذاری تنها یک آنتی بیوتیک بر درمان عفونت ناشی از  سقط وجود ندارد اما ترکیب داروهای آنتی بیوتیک ها می تواند موثر باشند. قرص آزیترومایسین در کنار سایر آنتی بیوتیک ها در برخی موارد برای درمان عفونت بعد از سقط توسط پزشک تجویز می شود.

قرص آزیترومایسین برای کرونا

همان طور كه در قسمت های بالا هم اشاره شد قرص آزيترومايسين آنتي بيوتيكی است كه براي درمان بيماري هايي با منشاء عفونت های باكتري ها استفاده می شود. اما در زمان شیوع کرونا این دارو برای درمان بیماری کرونا که نوعی عفونت ویروسی است هم استفاده شده است. براساس تحقیقات صورت گرفته قرص آزیترومایسین مانع از ورود ویروس به سلول ها می شود و به همین دلیل برای درمان کرونا مورد استفاده قرار گرفت. علاوه بر اين، نتایج بررسی هایی منتشر شده نشان داد که مصرف  آزيترومايسين در درمان بيماران مبتلا به كرونا، می تواند مدت زمان بستری شدن در بيمارستان را تا ٣ روز كاهش دهد.

از طرف دیگر، بیماری کرونا باعث تضعیف سیستم ایمنی و در نتیجه ابتلا ریه به عفونت باکتریایی می شود به همین دلیل مصرف آزيترومايسين مانع از بروز عفونت باكتريايي در كنار عفونت ويروسی نیز می شود.با این حال برخی مقالات عنوان می کنند که این آنتی بیوتیک اثرات ضد ویروسی بر درمان کرونا ندارد و باعث بروز مشکلاتی هم خواهد شد به همین دلیل قبل از مصرف این دارو در خصوص درمان بیماری کرونا حتما با پزشک خود مشورت کنید.

قرص آزیترومایسین برای کرونا

نحوه مصرف قرص آزیترومایسین برای کرونا

اگر بیمار در زمان ابتلا به کرونا با عفونت سینوزیت و یا عفونت‌های باکتریایی مواجه شود، ممکن است پزشک برای کنترل و درمان این عفونتها آزیترومایسین تجویز کند. نحوه مصرف داروی آزیترومایسین 500 در روز اول دو عدد و تا 4 روز بعد روزی 1 عدد است. البته مصرف این دارو روش‌های دیگری هم دارد که به شدت بیماری و عفونت بستگی دارد و پزشک بعد از بررسی ان را تجویز خواهد کرد.


حتما بخوانید: درمان خانگی سینوزیت با 8 روش ساده


نحوه مصرف قرص آزیترومایسین (Azithromycin)

قبل از شروع مصرف داروی آزیترومایسین و هر بار که مجدداً استفاده از آن را شروع می کنید، در صورت وجود، بروشور اطلاعات مربوط به بیمار که توسط داروسازتان تهیه شده است، را مطالعه کنید. اگر هر گونه سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید. این دارو را طبق دستور پزشک به صورت خوراکی با یا بدون غذا معمولاً یک بار در روز مصرف کنید. در صورت بروز ناراحتی معده، ممکن است لازم باشد این دارو را با غذا مصرف کنید. مقدار مصرف این دارو بستگی به شرایط پزشکی شما و پاسخ بدن به درمان دارد.

این آنتی‌ بیوتیک را در فواصل زمانی مساوی مصرف کنید تا از بیشترین فواید آن بهره مند شوید. برای کمک به یادآوری زمان مصرف این دارو، هر روز آن را در زمان (های) مشخصی مصرف کنید. مصرف این دارو را تا زمان تمام شدن کل مقدار تجویز شده ادامه دهید، حتی اگر علائم پس از چند روز از بین بروند. قطع زود هنگام دارو ممکن است باعث شود که باکتری ها به رشد خود ادامه دهند، که این امر ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود.

آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم و یا منیزیم در صورت مصرف همزمان ممکن است جذب آزیترومایسین را کاهش دهند. اگر از آنتی اسیدی استفاده می کنید که حاوی آلومینیوم و یا منیزیم است، حداقل 2 ساعت قبل و یا بعد از مصرف آزیترومایسین صبر کنید. اگر بیماری شما ادامه داشت یا وخیم تر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.

روش استفاده از قرص آزیترومایسین

عوارض قرص آزیترومایسین (Azithromy)

ناراحتی معده، اسهال یا مدفوع شل، تهوع، استفراغ و یا درد شکمی ممکن است رخ دهد. اگر هر یک از این عوارض ادامه داشت یا وخیم تر شد، سریعاً به پزشک یا داروساز خود بگویید. به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را تجویز کرده زیرا او تشخیص داده است که فواید استفاده از این دارو برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی آن می باشد. بسیاری از مردمی که از این دارو استفاده می کنند، عوارض جانبی جدی ندارند.


حتما بخوانید: درمان خانگی دل پیچه و اسهال با 5 روش سریع و ساده


در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی بعید اما جدی، مانند تغییرات شنوایی (مانند کاهش شنوایی، ناشنوایی)، مشکلات چشم (مانند افتادگی پلک ها، تاری دید)، مشکل در صحبت کردن یا بلع، ضعف عضلات، علائم مشکلات کبد (مانند خستگی غیر معمول، تهوع یا استفراغ مداوم، درد شدید معده یا شکم، زرد شدن چشم ها یا پوست، ادرار تیره)، فوراً پزشک خود را مطلع سازید. اگر هر یک از این عوارض جانبی نادر اما جدی از جمله ضربان قلب تند یا نامنظم، سرگیجه شدید یا غش کردن، را داشتید، سریعا درخواست کمک پزشکی کنید.

این دارو به دلیل وجود باکتری های مقاوم ممکن است به ندرت باعث یک بیماری شدید روده (اسهال مربوط به کلستریدیوم دیفیسیل) شود. این بیماری ممکن است در طول درمان یا هفته ها تا ماه ها پس از قطع درمان رخ دهد. در صورت بروز هر یک از علائم زیر از داروهای ضد اسهال یا مشتق از تریاک استفاده نکنید زیرا ممکن است این محصولات باعث وخیم تر شدن آن ها شود. در صورت ایجاد این شرایط، فوراً به پزشک خود بگویید: اسهال مداوم، درد یا گرفتگی شکم یا معده، وجود خون یا مخاط در مدفوع.

  • استفاده از این دارو برای دوره‌ های طولانی یا مکرر ممکن است باعث برفک دهان یا یک عفونت قارچی جدید شود. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان خود، تغییر در ترشحات واژن یا سایر علائم جدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
  • یک واکنش آلرژی زا بسیار جدی به این دارو نادر است. اما اگر علائم یک واکنش آلرژی زا جدی از جمله موارد زیر را مشاهده کردید، فورا درخواست کمک پزشکی نمایید. علائمی از جمله: تبی که قطع نمی شود، تورم جدید غده لنفاوی یا بدتر شدن تورم قبلی آن، جوش، خارش یا تورم (به ویژه در صورت، زبان یا گلو)، سرگیجه شدید و مشکل در تنفس.
  • حتی اگر مصرف این دارو را متوقف کنید ممکن است یک واکنش آلرژی زا به این دارو بازگردد. اگر واکنش آلرژی زا دارید، پس از مصرف آخرین دوز خود، به مدت چند روز مراقب هر یک از علائم فوق باشید.

این یک لیست کامل از عوارض جانبی احتمالی نیست. اگر شما متوجه تاثیرات دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

عوارض جانبی آزیترومایسین (Azithromycin)

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف آزیترومایسین

قبل از مصرف آزیترومایسین، اگر به این دارو آلرژی دارید؛ یا به آنتی بیوتیک های دیگر (مانند اریترومایسین، کلاریترومایسین، تلیترومایسین)؛ یا اگر هر گونه آلرژی دیگری دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال باشد، که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژی زا یا سایر مشکلات شود. برای کسب جزئیات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید. قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروسازتان بگویید، به ویژه در مورد: بیماری کبد، بیماری کلیوی، بیماری خاص عضله (میاستنی گراویس).


حتما بخوانید: میاستنی گراویس چیست


آزیترومایسین ممکن است باعث ایجاد یک بیماری شود که بر ریتم ضربان قلب (QT طولانی) تاثیر می گذارد. سندرم QT طولانی مدت به ندرت می تواند باعث ضربان قلب سریع یا نامنظم جدی (به ندرت کشنده) و علائم دیگر (مانند سرگیجه شدید یا غش کردن)، شود که فورا نیاز به مراقبت های پزشکی دارند.

اگر بیماری خاصی دارید، یا داروهای دیگری مصرف می کنید که ممکن است باعث طولانی شدن QT شود، خطر ابتلا به سندرم QT طولانی مدت ممکن است افزایش یابد. قبل از مصرف آزیترومایسین درباره تمام داروهای مصرفی خود و نیز در صورت داشتن هر یک از بیماری های زیر، به پزشک یا داروسازتان اطلاع دهید: مشکلات قلبی خاص (نارسایی قلبی، ضربان قلب آهسته، طولانی شدن QT در نوار قلب)، سابقه خانوادگی مشکلات قلبی خاص (طولانی شدن QT در نوار قلب، مرگ در اثر ایست قلبی).

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف آزیترومایسین

  • مقادیر کم پتاسیم یا منیزیم در خون نیز ممکن است خطر طولانی شدن QT را افزایش دهد. در صورت استفاده از داروهای خاص (مانند دیورتیک ها یا «قرص های آب») یا اگر شرایطی مانند تعریق شدید، اسهال و یا استفراغ دارید، این خطر ممکن است افزایش یابد. در مورد ایمنی استفاده از آزیترومایسین با پزشک خود صحبت کنید.
  • آزیترومایسین ممکن است باعث شود واکسن های زنده باکتریایی (مانند واکسن حصبه) نیز کار نکنند. در حین استفاده از این دارو، هیچ گونه ایمن سازی و یا واکسیناسیون نداشته باشید، مگر اینکه پزشکتان به شما بگوید آن کار را انجام دهید.
  • قبل از جراحی، در مورد کلیه محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای دارای نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید.
  • افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه طولانی شدن QT حساس تر باشند.

قرص آزیترومایسین در بارداری و شیردهی

  • در دوران بارداری، این دارو فقط باید فقط در مواردی که به وضوح مورد نیاز باشد، استفاده شود. در مورد خطرات و فواید آن با پزشک خود صحبت کنید.
  • این دارو به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی قرص آزیترومایسین

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروها یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را در شما افزایش دهد. این مطلب شامل تمام تداخلات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای دارای نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک یا داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون تایید پزشک، مصرف این دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز آن را تغییر ندهید.

اگرچه بعید است که بیشتر آنتی بیوتیک ها بر روش های پیشگیری از بارداری هورمونی مانند قرص، پَچ یا حلقه تأثیر بگذارند، اما تعدادی از آنتی بیوتیک ها (مانند ریفامپین، ریفابوتین) می توانند اثربخشی آن را کاهش دهند. این می تواند منجر به بارداری شود. اگر از روش های پیشگیری از بارداری هورمونی استفاده می کنید، برای کسب جزئیات بیشتر از پزشک یا داروساز خود سوال کنید.


حتما بخوانید: داروی ریفامپین برای چیست


علاوه بر آزیترومایسین بسیاری از داروها از جمله آمیودارون، دیسوپیرامید، دوفتیلید، دروندارون، ایبوتیلاید، پیموزاید، پروکائین آمید، کینیدین، سوتالول، و موارد دیگر، ممکن است بر ضربان قلب (طولانی شدن QT) تأثیر بگذارند.

تداخلات دارویی قرص آزیترومایسین

اوردوز

اگر کسی اوردوز کرده و یا علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی دارد، با 115 تماس بگیرید. 

تذکر
  • این دارو را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • این دارو فقط برای شرایط فعلی تجویز شده است. بعداً برای عفونت های دیگر از آن استفاده نکنید مگر اینکه پزشک به شما بگوید مجاز به انجام این کار هستید.
دوزهای فراموش شده

اگر مصرف یک دوز را فراموش کرده اید، آن را هر زمان که به خاطر آورید، مصرف کنید. اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. دوز بعدی را مطابق با برنامه زمانی عادی آن مصرف کنید. هرگز دو دوز را به طور هم زمان برای جبران دوز فراموش شده مصرف نکنید.

نگهداری
  • دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری نمایید. آن را در حمام نگهداری نکنید.
  • تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • آنها را جهت دور ریختن در داخل چاه دست شویی یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه در دستورالعمل دارو این گونه نوشته شده باشد. این دارو را زمانی که تاریخ انقضاء آن گذشته و یا دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، به درستی دور بریزید. با داروساز خود یا شرکت دفع زباله های محلی مشورت نمایید.
سخن آخر

قرص آزیترومایسین که متعلق به گروه آنتی بیوتیک های ماکرولید می باشد برای درمان عفونت های باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو برای درمان عفونت هایی مانند عفونت سینوسی ، عفونت گوش میانی ، عفونت گلو ، عفونت لوزه ها ، عفونت ریه ، عفونت های پوستی و عفونت های زنانه موثر است. مصرف همزمان آنتی اسیدهای آلومینیوم یا منیزیم می تواند باعث کاهش جذب آزیترومایسین شود. 

منبع: webmd


مقالات مرتبط:

قرص کینیدین برای چیست

قرص ضد اسهال تراولن (Travelan)



از
2
رای