اغلب ما تجربه ناخوشایند حالت تهوع را داشتهایم، در طول بارداری یا درمان سرطان این وضعیت بیشتر اتفاق میافتد و مصرف بعضی داروها برای جلوگیری از این مسئله متداول است، از جمله قرص دمیترون برای تهوع. در ادامه این مطلب از سایت سلام دنیا میخواهیم شما را بیشتر با قرص دمیترون و عوارض آن آشنا کنیم.
قرص دمیترون برای چیست
قرص دمیترون برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ ناشی از عمل جراحی، شیمی درمانی یا درمان توسط اشعه بخاطر سرطان تولید شده است. توجه داشته باشید که این دارو برای افرادی تجویز میشود که بعد از برخی درمانها یا اعمال جراحی به هیچ وجه نباید حالت تهوع و استفراغ داشته باشند و این برایشان مضر است.
از دیگر نامهای قرص دمیترون میتوان به Zofran، Zofran ODT، Zuplenz، ondansetron اشاره کرد.
حتما بخوانید: علت سردرد همراه با حالت تهوع و چشم درد چیست؟
بهترین زمان مصرف قرص دمیترون
قرص دمیترون توسط پزشک و متناسب با وضعیت بیماری فعلی شما تجویز میشود. پیش از مصرف باید دستورالعملهای روی برچسب به طور کامل مطالعه شود. این دارو را بیشتر یا کمتر از میزان تجویز شده مصرف نکنید.
بهترین زمان مصرف دارو در طول درمان بیماریهای خاص:
اولین دوز معمولا پیش از شروع عمل جراحی، شیمی درمانی یا اشعه درمانی مصرف میشود. باید دستورالعمل پزشک به دقت دنبال شود.
بهترین زمان مصرف دارو برای زنان باردار:
مصرف این قرص در صبحها اثر بهتری به دنبال دارد چون معده خالی است و حالت تهوع کمتر پیش میآید.
نحوه مصرف قرص دمیترون
- این قرص باید کاملاً مطابق با دستور پزشک مصرف شود.
- میتوان قرص دمیترون را همراه یا بدون غذا مصرف کرد.
- قرص دمیترون معمولی را با یک لیوان آب کامل مصرف کنید.
- این دارو را نباید بجوید و نباید آن را بشکنید.
- اگر یک نوبت از دارو را فراموش کردید و حالت تهوع و استفراغ نداشتید، این نوبت را ندیده گرفته و بقیه دارو را طبق دستور قبل مصرف کنید، اما چنانچه یک دوز از دارو را فراموش کردید و تهوع و استفراغ وجود داشت، لازم است هرچه سریعتر دارو را مصرف کنید.
- اگر رانندگی میکنید یا به کاری مشغول هستید که نیاز به هوشیاری کامل دارد، مراقب باشید زیرا این دارو میتواند باعث گیجی شود و حواس شما را مختل کند.
قرص دمیترون در بارداری
بیش از 80 درصد از زنان باردار تهوع ناشی از بارداری را تجربه میکنند و انجام درمانهای دارویی برای کنترل تهوعهای متوسط تا شدید برای راحتی مادر و جلوگیری از آسیب به مادر و جنین در این شرایط لازم است.
تحقیقات نشان داده است که افزایش هورمونهای بارداری مانند هورمون بتا HCG، کاهش حرکات دستگاه گوارش، میکروب معده و کمبود برخی از مواد معدنی و عوامل ژنتیکی از علل احتمالی بروز این مشکل در بارداری است و یکی از داروهای مورد استفاده برای تهوع دوران بارداری دمیترون است. با این وجود تاثیر داروها از هر فرد به فردی دیگر میتواند نتیجه مشابهی نداشته باشد.
محققین این دارو را در رده B و B1 داروهای بارداری طبقه بندی میکنند به این معنا که مطالعات کافی و خوبی در مورد تاثیرات آن روی زنان باردار صورت نگرفته است و در مورد ایمن بودن این دارو در حاملگی اطمینان صد در صدی وجود ندارد.
حتما بخوانید: راهکارهایی برای رفع حالت تهوع زنان باردار
دمیترون برای کودکان
شربت دمیترون برای کودکان نیز برای دوران شیمی درمانی، اشعه درمانی یا پس از عمل جراحی تجویز میشود. دوز تجویزی این دارو بسته به سن، شرایط درمان، شدت بیماری و سایر شرایط پزشکی تفاوت میکند. اما به طور کلی و معمول مقدار مصرف در کودکان به این ترتیب است که باید با نظر پزشک باشد:
کودکان زیر 4 سال:
- این دارو نباید برای کودکان در این محدوده سنی استفاده شود.
کودکان سنین 4 تا 11 سال:
- 4 میلی گرم به مدت 30 دقیقه قبل از انجام شیمی درمانی
- کودک میتواند چهار و هشت ساعت بعد از اولین دوز 4 میلی گرم دیگر مصرف کند.
- به مدت 1 تا 2 روز بعد از شیمی درمانی هم میتوانید به کودک 4 میلیگرم، 3 بار در روز بدهید.
نوجوانان 12 تا 17 سال:
- 8 میلی گرم 30 دقیقه پیش از شیمی درمانی
- چهار و هشت ساعت پس از اولین دوز، میتوان 8 میلی گرم دیگر به کودک دارد.
- برای 1 تا 2 روز پس از شیمی درمانی، میتوان 8 میلی گرم سه بار در روز به کودک داد.
فرق قرص دمیترون با اندانسترون
اندانسترون نام دیگر قرص دمیترون است که برای جلوگیری از تهوع تجویز میشود و تفاوتی بین این دو وجود ندارد.
عوارض قرص دمیترون
دمیترون هم مانند سایر داروها میتواند با عوارض همراه باشد که ممکن است بعد از چند ساعت تا چند روز برطرف شود و اگر از بین نرفت باید با پزشک مشورت کرد. همچنین در صورت بروز بثورات پوستی، تب، کهیر، تنفس دشوار و تورم صورت باید فوراً به اورژانس مراجعه کرد. از جمله دیگر این عوارض قرص دمیترون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سر درد
- اسهال
- یبوست
- خستگی
- سرگیجه
- بی قراری
- خارش و قرمزی
- مشکلات قلبی و عروقی
- تشنج
- بی حسی
- فشار خون بالا
- تجمع مایعات در بدن
- کهیر
- حساسیت
- مشکلات پوستی
- حساسیت چشمی
- تنگی نفس
- کاهش فشار خون
- سکسکه
- اضطراب
- خشم
- به هم خوردن تعادل آنزیم های کبد
- مشکلات مربوط به سیستم عصبی مرکزی
- نارسایی کبد و در بعضی از بیماران، مشکلات جدی تر
حتما بخوانید: بالابودن آنزیم کبد چه خطراتی دارد؟
عوارض قرص دمیترون در بارداری
دمیترون یا اندانسترون به سهولت از جفت عبور میکند و به جنین میرسد. مطالعات صورت گرفته تا کنون درباره تاثیر احتمال مصرف آن بر بارداری و جنین شواهد ضد و نقیضی از ایمن بودن دارو نشان میدهد. زنان باردار باید تنها طبق دستور پزشک و دوز تجویز شده از این دارو را مصرف کنند و از مصرف خودسرانه و با توصیه اطرافیان خود جداً خودداری کنند.
در برخی از موارد دیده شده است که استفاده از قرص دمیترون ناهنجاریهایی مثل شکافهای دهانی و مشکلات قلبی جنین را افزایش میدهد. همچنین نوع تزریقی این دارو خطر بروز این ناهنجاریها را بیشتر میکند. به جز موارد وجود تهوع و استفراغهای شدید بارداری که درمان با داروهای دیگر جواب نمیدهد، بهتر است از این دارو در این دوران استفاده نشود.
تداخلات دارویی قرص دمیترون
- ایجاد مشکل قلبی جدی یکی از عوارض مصرف این قرص است، به خصوص اگر شما از داروهای خاصی مثل آنتی بیوتیکها، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد ویروسی، داروهای ریتم قلب و داروهای درمان سرطان، ایدز و مالاریا استفاده میکنید. لازم است پزشک را درباره همه داروهایی که مصرف میکنید، مطلع کنید.
- مصرف بعضی از داروها به طور همزمان با قرص دمیترون میتواند منجر به وضعیتی به نام "سندروم سروتونین" شود که ناشی از افزایش سطح سروتونین در بدن است. این وضعیت میتواند حتی مرگبار باشد. پس در صورت مصرف قرصهای زیر پزشک را مطلع کنید: داروهای درمان افسردگی، داروهای درمان اختلال روانی ، داروهای جلوگیری از تهوع و استفراغ.
حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه
- در صورتی که بیمار در حال مصرف داروی آموپورفین، ترامادول، تمازپام، فنیتویین، ریفامپین، کربامزپین و اترکوریوم است، نباید قرص ضد تهوع دمیترون مصرف کنید.
- در صورت حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه مثل palonosetron، granisetron، dolasetron نیز باید از مصرف این قرص خودداری شود.
چه افرادی باید از مصرف قرص دمیترون خودداری کنند؟
افراد دچار به بیماریهای زیر باید از مصرف خودسرانه دمیترون جداً خودداری کنند:
- افراد مبتلا به نارساییهای قلبی
- افراد مبتلا به اختلالات کبدی
- افراد مبتلا به فنیل کتونوریا
- افراد دچار عدم تعادل الکترولیتی مانند پایین بودن سطح پتاسیم یا منیزیم در خون
- افراد مبتلا به مشکلات گوارشی و انسداد دستگاه گوارشی
سخن آخر
در جمع بندی نکات گفته شده باید دانست که دمیترون داروی ضد تهوع موثری است، اما نباید اولین انتخاب برای درمان هر نوع تهوع و با هر شدتی در دوران بارداری باشد. همچنین قرص دمیترون برای درمان مسمومیت غذایی یا آنفولانزای معده مصرف نمیشود. امیدوارم این مطلب سلام دنیا، برای شما مفید بوده باشد. می توانید سوالات خود را در خصوص قرص دمیترون با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.
مطالب مرتبط:
فشار خون بالا؛ علت ها، علائم، روش تشخیص و درمان فشار خون بالا
چگونگی بالا بردن سروتونین و بهبود حوصله با 8 ماده غذایی سالم و طبیعی