علائم سندرم دست بی قرار چیست؛ علت و درمان سندروم دست بی قرار

علائم سندرم دست بی قرار چیست؛ علت و درمان سندروم دست بی قرار سندرم دست بی قرار چیست ؛ علائم و علت بی قراری دست چپ یا راست ؛ محرک های بالقوه سندروم بی قرار، روش تشخیص اندام های بی قرار و درمان سندرم دست بیقرار در سلام دنیا بخوانید.

سندرم دست بی قرار مشکلی در سیستم عصبی مرکزی است که باعث حرکات و احساسات غیرطبیعی در دست ها می شود. ما در این مقاله از سلام دنیا ، سندرم دست بی قرار چیست و علائم ، علت، تشخیص و درمان سندرم دست بی قرار صحبت کردیم. با ما همراه باشید.

سندرم دست بی قرار چیست

سندرم دست بی قرار مشکلی در سیستم عصبی مرکزی است که باعث حرکات و احساسات غیرطبیعی در دست ها می شود. مبتلایان به سندرم اندام بی قرار معمولا از احساسات عجیب و غریب در دست ها مانند سوزن سوزن شدن، حرکات تند و ناگهانی دست ها، میل به تکان دادن دست ها و اختلال در خواب شکایت دارند. علائم ممکن است محدود به دست ها باشد یا ممکن است سایر قسمت های بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد. 

این عارضه مربوط به بیماری شناخته شده‌تر سندرم پای بی‌قرار است، اگرچه توصیف دقیق‌تر احتمالاً «اندام‌های بی‌قرار» است، زیرا در حالی که بیشتر به دلیل تأثیرگذاری بر پاها شناخته می‌شود، بازوها، آرنج‌ها و دست‌ها نیز می‌توانند تحت تأثیر قرار گیرند. 


حتما بخوانید: علائم و درمان خانگی سندرم پای بی قرار


علت سندرم دست بی قرار

در بسیاری از موارد، هیچ علت مشخصی برای سندرم دست بیقرار وجود ندارد. پزشکان فکر می کنند ممکن است به این دلایل باشد:

  • ژنتیک: تصور بر این است که در بیش از 50 درصد موارد بی قراری اندام ها مربوط به ژنتیک است. این یک بیماری اتوزومال غالب است به این معنی که اگر از آن رنج می برید، 50 درصد احتمال دارد که آن را به هر کودکی که دارید منتقل کنید.
  • عدم تعادل دوپامین: دوپامین یک انتقال دهنده عصبی شیمیایی است که پیام هایی را بین مغز و سیستم عصبی منتقل می کند و به کنترل و هماهنگی حرکت کمک می کند. اگر سطح دوپامین کاهش یابد، ممکن است باعث اسپاسم عضلانی یا حرکت غیرارادی دست ها شود.

علت سندرم دست بی قرار

  • وضعیت سلامت زمینه ای: تعدادی از شرایط پزشکی مرتبط با سندرم دست بیقرار از جمله بیماری پارکینسون، بیماری مزمن کلیوی وجود دارد. کمبود ویتامین 12 و فیبرومیالژیا نیز باعث سندرم دست بی قرار می شود.
  • کم خونی ناشی از فقر آهن: سطوح پایین گلبول های قرمز منجر به کاهش سطح آهن می شود که منجر به کاهش سطح دوپامین می شود.
  • بارداری: حدود 40 درصد یا زنان باردار علائم سندرم پای بیقرار را دارند که ممکن است علائمی را در دست ها نیز ایجاد کند. این بیشتر در سه ماهه سوم رخ می دهد، اگرچه هیچ کس دلیل آن را نمی داند. علائم معمولاً در عرض چند روز یا هفته پس از زایمان برطرف می شود.

محرک های بالقوه سندروم بی قرار

محرک ها مواردی هستند که لزوماً مستقیماً باعث سندرم دست بی قرار نمی شوند، اما می توانند علائم را بدتر کنند. محرک های سندرم دست و پای بی قرار عبارتند از:

  • داروها: داروهای ضد افسردگی، آنتی هیستامین ها، داروهای ضد روان پریشی و مسدود کننده های کانال کلسیم نیز ممکن است باعث دست بی قرار شوند.
  • کافئین: مردم اغلب متوجه می شوند که مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای، قهوه یا کوکاکولا علائم آنها را بدتر  می کند.

محرک های بالقوه سندروم بی قرار

  • ورزش نکردن: در  حالی که ورزش بیش از حد می تواند مفید نباشد، همچنین ورزش نکردن می تواند باعث ایجاد سندرم دست بی قرار شود.
  • استرس: استرس و اضطراب می تواند باعث حمله سندرم دست بی قرار شود.

 انواع سندرم دست بی قرار

سندرم دست بی قرار را می توان به دو نوع مختلف طبقه بندی کرد:

  • سندرم دست بی قرار اولیه: سندرم اندام بیقرار ایدیوپاتیک دلیل شناخته شده ای ندارد. این عارضه معمولاً به آرامی ایجاد می شود و علائم آن قبل از 40 تا 45 سالگی ظاهر می شود. معمولا یک عنصر ژنتیکی وجود دارد. علائم معمولا می آیند و می روند، اگرچه ممکن است هر بار چند ماه طول بکشد، و این وضعیت به تدریج با افزایش سن بدتر می شود.
  • سندرم دست بی قرار ثانویه: سندرم اندام بیقرار ثانویه معمولاً به طور ناگهانی ایجاد می شود و با بیماری دیگر یا داروهای خاصی همراه است. علائم برای اولین بار در سن 45 سالگی ظاهر می شوند اما با گذشت زمان بدتر نمی شوند.

سندرم پای بی قرار تقریباً 10٪ از جمعیت را تحت تأثیر قرار می دهد و تقریباً یک چهارم از آن مبتلایان نیز تحت تأثیر علائم دست  بی قرار خواهند بود.


حتما بخوانید: علائم سندرم دست بیگانه چیست و درمان آن


علائم سندرم دست بی قرار

سندرم دست بی قرار یک بیماری طیفی است، به این معنی که علائم می تواند از فردی به فرد دیگر از نظر شدت و فراوانی بسیار متفاوت باشد. علائم از خفیف تا غیر قابل تحمل و از گاه به گاه تا روزانه متغیر است. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد: 

  • حرکات غیر ارادی دست: افراد دست خود را ناگهانی تکان می دهند و هم چنین ممکن است حرکات آنها تند باشد.حرکت دست ها غیر قابل کنترل است و هم چنین ممکن است این علائم در پاها نیز تجربه شود.
  • احساسات عجیب و غریب:  افراد مبتلا به سندروم دست بی قرار اغلب در دست های خود احساسات عجیبی مانند سوزن سوزن شدن، سوزش، بی حسی، گزگز، وزوز یا خارش یا مانند خزیدن خزنده بر روی دست را احساس می کنند. احساسات عجیب و غریب مرتبط با اندام‌های بی‌قرار نیز می‌تواند به شما میل شدیدی برای حرکت بدهد.
  • الگوی روزانه:  علائم بی قراری اندام ها در عصرها و شب ها یا هنگام استراحت و‌خوابیدن بدتر می شود. در نتیجه، خواب اغلب تحت تأثیر قرار می گیرد. برخی از افراد در طول روز علائم را نشان می دهند، اما معمولاً صبح ها کمترین علائم را نشان می دهند.
  • اختلال خواب: سندرم اندام بی قرار اغلب خواب را تحت تاثیر قرار می دهد. احساسات عجیب در حرکات غیر ارادی دست می تواند خوابیدن و خواب عمیق را دشوار کند و ممکن است شما را از خواب بیدار کند.

علائم سندرم دست بی قرار

یک چرخه معیوب می تواند ایجاد شود - علائم اغلب زمانی که خسته هستید بدتر می شوند، اما در نتیجه خواب راحت شبانه سخت تر می شود، بنابراین حتی بیشتر خسته می شوید و این چرخه ادامه می یابد.

  • مشکل در آرام نشستن:  افراد اغلب متوجه می شوند که علائم آنها زمانی بروز می کند که برای مدت طولانی بی حرکت می نشینند، مثلاً در سفر با ماشین یا قطار یا هنگام تماشای تلویزیون.
  • تسکین با حرکت:  افراد اغلب متوجه می شوند که حرکت دادن دست ها، انجام برخی تمرینات ساده یا ماساژ بازوها می تواند به کاهش علائم کمک کند.
  • اختلال حرکت دوره ای اندام (PLMD):  بسیاری از افراد مبتلا به سندرم بازوی بی قرار حرکات دوره ای اندام را در شب تجربه می کنند. این جایی است که بازو به طور غیرقابل کنترل، کوتاه اما تکراری تکان می‌خورد یا منقبض می‌شود. آنها معمولاً زمانی اتفاق می‌افتند که شما در خواب هستید و ممکن است شما و همسرتان را بیدار کنند. شما همچنین می توانید حرکات دوره ای اندام را زمانی که بیدار هستید انجام دهید، اما این کمتر رایج است.

2علائم سندرم دست بی قرار

تشخیص اندام های بی قرار

آزمایش خاصی برای تشخیص سندرم اندام بی قرار وجود ندارد و تشخیص قطعی ممکن است زمان زیادی طول بکشد. پزشک معمولاً آزمایش‌های مختلفی را برای رد سایر بیماری‌ها مانند کمبود ویتامین یا سایر بیماری‌های عصبی انجام می‌دهد. آنها می خواهند تصویر واضحی از علائم شما از جمله فراوانی، مدت زمان، الگوی روزانه و شدت دریافت کنند.

موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی چهار معیار برای تشخیص سندرم اندام بی قرار را برجسته می کند:

  • علائم در شب بدتر می شود و صبح با حداقل علائم یا بدون علامت است.
  • نیاز شدید و اغلب طاقت فرسا به حرکت دادن اندام(های) آسیب دیده.
  • علائم حسی که با استراحت، آرامش یا خواب ایجاد می شوند.

حتما بخوانید: دلیل بی حسی و سوزن سوزن شدن دست و پاها


  • علائم حسی که با حرکت کاهش می یابد - تا زمانی که اندام در حال حرکت باشد، تسکین علائم ادامه می یابد.
  • اگر به سندرم دست بی قرار مبتلا هستید، باید سطح آهن خود را بررسی کنید.

تشخیص اندام های بی قرار

درمان سندروم دست بی قرار

علائم این بیماری مانند شدت یا فراوانی علائم، از جمله میزان خواب را کاهش دهد. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درمان سندروم دست بی قرار با دارو: داروهایی برای کمک به افزایش سطح دوپامین، که به عنوان عوامل دوپامینرژیک شناخته می‌شوند، می‌توانند بسیار مؤثر باشند و در ابتدا مورد آزمایش قرار می‌گیرند، اما باید مراقب بود، زیرا استفاده طولانی‌مدت در واقع می‌تواند علائم را بدتر کند. سایر داروهایی که ممکن است تجویز شوند عبارتند از لوودوپا برای علائم گاه به گاه، مواد افیونی مانند کدئین و داروهای ضد تشنج مانند گاباپنتین.مراقب باشید، برخی داروها می توانند علائم بی قراری اندام ها را در برخی افراد بدتر کنند، از جمله داروهای ضد هیستامین آرام بخش، داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا، داروهای ضد افسردگی، آنتی اسیدها و داروهای سه حلقه ای.
  • درمان سندروم دست بی قرار با مکمل‌ها:  مکمل‌هایی مانند آهن، منیزیم و فولات می‌توانند به کاهش علائم کمک کنند، اگرچه فقط در صورتی توصیه می‌شوند که درد شما پایین باشد همیشه قبل از مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید.

حتما بخوانید: درمان کم خونی و فقر آهن با داروهای گیاهی


  • درمان سندروم دست بی قرار با الگوی خواب: داشتن یک الگوی خواب منظم می تواند به سندرم دست بی قرار کمک کند. عادات خوب را بپذیرید - سعی کنید هر شب در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و همچنین صبح ها در یک زمان ثابت از خواب بیدار شوید و در عصر استراحت کنید.

مطمئن شوید که تخت شما فقط برای خواب است، نه کار می کنید و نه به صفحه نمایش نگاه می کنید. مطمئن شوید که دمای اتاق مناسب است – اگر بیش از حد گرم باشید علائم می توانند بدتر شوند. هنگامی که خسته هستید علائم اغلب بدتر می شوند.

  • درمان سندروم دست بی قرار با کاهش مصرف کافئین و الکل: کاهش مصرف کافئین، الکل و تنباکو می تواند به کاهش علائم سندرم دست بی قرار کمک کند.بعد از ساعت 6 بعد از ظهر از آنها کاملاً اجتناب کنید.
  • درمان سندروم دست بی قرار با ورزش:  انجام ورزش منظم، اما نه بیش از حد در طول روز و انجام حرکات کششی قبل از رفتن به رختخواب می تواند به کاهش علائم کمک کند -  برای تمریناتی که ممکن است کمک کند، به بخش کشش بازو مراجعه کنید.

درمان سندروم دست بی قرار1

  • درمان سندروم دست بی قرار با حرکت: حرکت اندام آسیب‌دیده معمولاً به تسکین علائم تقریباً فوری کمک می‌کند، اما ممکن است پس از توقف، علائم به سرعت بازگردند. ممکن است راه رفتن نیز درد را تسکین دهد.
  • درمان سندروم دست بی قرار با ماساژ:  ماساژ دادن یا مالش دست ها هنگام بروز علائم سندرم دست بی قرار می تواند به کاهش علائم کمک کند.
  • درمان سندروم دست بی قرار با درمان بیماری زمینه ای:  اگر شرایط پزشکی دیگری مانند دیابت در ایجاد سندرم دست بی قرار شما نقش داشته باشد، درمان آن وضعیت معمولاً علائم را کاهش می دهد.
  • درمان سندروم دست بی قرار با استفاده از آب گرم یا آب سرد:  برخی افراد دریافتند که استفاده از گرما به عنوان مثال بطری آب گرم یا یخ سرد به دست های خود، یا جایگزینی بین این دو به کاهش علائم کمک می کند. مطمئن شوید که این کار را با خیال راحت انجام می دهید - فقط ده دقیقه در هر بار استفاده کنید و اگر حس شما تغییر کرد از آن استفاده نکنید.
  • درمان سندروم دست بی قرار با حمام یا دوش گرفتن: برخی افراد متوجه می‌شوند که رفتن به حمام یا دوش آب گرم یا خنک قبل از خواب به آرامش عضلات کمک می‌کنند!

3درمان سندروم دست بی قرار

سخن آخر

علائم سندرم دست بی قرار ممکن است به تدریج در طول زمان بدتر شود، اگرچه این در شکل اولیه شایع تر است. علائم اغلب در نوسان هستند و ممکن است برای دوره های قاعدگی به طور کامل ناپدید شوند، اما در بیشتر موارد پس از چند هفته یا چند ماه برمی گردند. مهم است که اگر یک بیماری زمینه ای دارید آن را درمان کنید. اگر مشکوک هستید که ممکن است از بی قراری اندام رنج ببرید، حتما به پزشک مراجعه کنید.


مقالات مرتبط:

علائم سندروم ایکس شکننده (مارتین بل) و درمان آن

سندرم کالمن چیست؛ علائم، علت و درمان



از
1
رای