برای درمان و مبارزه با بیماری کبد چرب، ضروری است که تغییرات استراتژیک و پایدار در رژیم غذایی خود ایجاد کنید. بیماری کبد چرب همانطور که از نامش پیداست یک بیماری است که در اثر تجمع چربی در کبد ایجاد می شود. با استفاده از بهترین و بدترین غذاها برای کبد چرب که در این مقاله سلام دنیا، معرفی شده است می توانید به درمان کبد چرب در خانه بپردازید.
بیماری کبد چرب چیست
بیماری کبد چرب همانطور که از نامش پیداست یک بیماری است که در اثر تجمع چربی در کبد ایجاد می شود. دو نوع اصلی دارد: الکلی (ناشی از مصرف بیش از حد الکل) و غیر الکلی (که حتی اگر هرگز مشروب نخورده باشید رخ می دهد). حدود 5 درصد از جمعیت ایالات متحده به بیماری کبد چرب الکلی مبتلا هستند و تقریباً 100 میلیون نفر در ایالات متحده به بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD). این بیماری شایع ترین بیماری کبدی در کودکان است. شکل شدیدتر آن استئاتوهپاتیت کبد چرب غیر الکلی (NASH) نامیده می شود که ممکن است به شرایط جدی تری مانند سیروز و سرطان کبد هم برسد. صرف نظر از نوع بیماری شما، بهترین درمان تغییر در شیوه زندگی است - از جمله کاهش وزن، اجتناب از الکل، و رژیم غذایی کبد چرب - برای معکوس کردن وضعیت کبد.
چگونه با رژیم غذایی، کبد چرب را کنترل کنیم؟ (برای کبد چرب چی بخوریم)
برای مبارزه با بیماری کبد چرب، ضروری است که تغییرات استراتژیک و پایدار در رژیم غذایی خود ایجاد کنید، نه اینکه صرفاً هر نوع غذا را اینجا و آنجا روی هم بخورید. Aymin Delgado-Borego، پزشک متخصص گوارش کودکان و بزرگسالان جوان و متخصص بهداشت عمومی در خدمات پزشکی Kidz در فلوریدا می گوید: «مهم ترین بخش این تغییرات این است که باید پایدار باشند. به طور کلی، بهترین رژیم غذایی برای کبد چرب شامل موارد زیر است:
بهترین رژیم غذایی برای کبد چرب
- فیبر کافی
- مقدار زیادی میوه، سبزیجات و آجیل
- غلات کامل
- چربی های اشباع شده بسیار محدود از محصولات حیوانی
- نمک و شکر بسیار محدود
- بدون الکل
حتما بخوانید: علائم بیماری کبد چرب چیست
بنیاد کبد آمریکا توصیه میکند پس از رژیم مدیترانهای، کالری دریافتی را محدود کرده و عادات غذایی خود را مدلسازی کنید. دکتر دلگادو-بورگو می گوید نیمی از هر بشقاب غذایی که می خورید، باید میوه و سبزیجات، یک چهارم پروتئین و یک چهارم نشاسته باشد. همیشه میتوانید برای دانستن آنچه باید بخورید و آنچه ازش اجتناب کنید را در منابع پیدا کنید یا اینکه فقط این دو قانون اصلی را برای بهبود کبد چرب به خاطر بسپارید:
- انتخاب های کم کالری و به سبک مدیترانه ای. غذاهای گیاهی، غلات کامل، روغن زیتون با کیفیت و ماهی زیاد بخورید – و با مرغ، پنیر و سایر لبنیات در حد اعتدال.
- از مصرف قندهای اضافه شده، گوشت های فرآوری شده و غلات تصفیه شده خودداری کنید.
- Sanaa Arastu، پزشک متخصص گوارش با آستین در تگزاس توضیح می دهد: «بهترین راه برای اطمینان از بهبود قابل توجه یا حتی درمان [بیماری کبد چرب] از دست دادن تقریباً 7٪ تا 10٪ از وزن بدن است.
8 مورد از بهترین غذاهای مفید برای کبد چرب
متخصصان این مواد غذایی را به ویژه برای داشتن کبد سالم توصیه می کنند:
1. شیر بادام یا شیر گاو کم چرب:
دکتر دلگادو-بورگو می گوید بزرگسالان و کودکان مبتلا به بیماری کبد چرب باید به مصرف کلسیم توجه کنند. او توضیح میدهد: «در چند سال اخیر شواهد جدیدی وجود دارد که نشان میدهد مصرف کافی کلسیم و ویتامین D ممکن است به جلوگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب کمک کند.» و اضافه میکند که تحقیقات بیشتری لازم است. علاوه بر این، بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته کبدی به دلیل عوارض متعدد تغذیه ای مشکلاتی دارند و می توانند به استئوپنی و پوکی استخوان زودرس مبتلا شوند. بیماری کبد چرب لزوماً جذب کلسیم را کاهش نمی دهد. کلسیم برای همه مهم است.» روزانه حداکثر سه لیوان از هر کدام از این شیرها را بنوشید.
حتما بخوانید: از خواص آلبالو و چای آن برای کبد چرب
2. درمان کبد چرب در خانه با قهوه:
بدون شکر یا خامه اضافه شده، قهوه یکی از موثرترین راهها در حال حاضر برای بهبود کبد چرب است. دکتر دلگادو-بورگو توضیح میدهد: «به نظر میرسد که قهوه نفوذپذیری روده را کاهش میدهد و جذب چربیها را برای افراد دشوار میکند. با این حال، این هنوز در دست بررسی است و پاسخ این سوال هنوز به طور کامل مشخص نیست. با این وجود، شواهد فزاینده ای وجود دارد که قهوه اثرات مفیدی در کمک به کاهش بیماری کبد چرب دارد. بسته به بیمار ممکن است چندین فنجان قهوه توصیه شود.
3. غذاهای غنی از ویتامین E، از جمله فلفل دلمه ای قرمز، اسفناج، بادام زمینی و آجیل:
دکتر دلگادو-بورگو این نوع غذاها را که سرشار از ویتامین E هستند، برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه می کند. در حالی که مطالعات بیشتری مورد نیاز است، نتیجه میگیریم که این ویتامین برای افرادی که NAFLD یا NASH دارند بهبود متوسطی را نتیجه میدهد.
4. درمان کبد چرب با آب:
کارشناسان توصیه میکنند که این نوشیدنی را تا حد امکان به جای جایگزینهای شیرین و پرکالری مصرف کنید. یک فرد معمولی، بدون هیچ شرایط پزشکی که مصرف مایعات را محدود کند، باید روزانه بین نیم اونس تا یک اونس آب به ازای هر پوند از وزن بدن خود بنوشد تا از کم آبی بدن و اثرات منفی آن بر کبد جلوگیری کند.
5. درمان کبد چرب با روغن زیتون:
روغن های خاصی می توانند چربی های سالمی مانند روغن زیتون و روغن آووکادو را تامین کنند. اینها به احساس سیری کمک می کنند و سطح آنزیم های کبدی را کاهش می دهند. انواع دیگر روغن هایی که چربی های تک غیراشباع زیادی دارند عبارتند از: کنجد، بادام زمینی، آفتابگردان، کانولا و روغن گلرنگ.
6. غذاهای مفید برای کبد چرب: دانه های کتان و چیا:
اینها منابع گیاهی اسیدهای امگا 3 هستند. متخصص تغذیه سندی یونان بریخو، MDA ، RDN، این اسیدها را برای کبد چرب غیرالکلی و الکلی توصیه می کند، زیرا باعث کاهش محتوای چربی در کبد می شود.
حتما بخوانید: خواص تخم کتان برای لاغری و سلامتی
7. درمان کبد چرب با سیر:
یک مطالعه نشان می دهد که افزایش مصرف سیر (مخصوصاً از طریق پودر سیر، اما اشکال دیگر نیز موثر است) در یک دوره 15 هفته ای منجر به کاهش توده چربی بدن در افراد مبتلا به NAFLD و همچنین کاهش چربی در کبد و جلوگیری از پیشرفت بیماری می شود.
8. درمان کبد چرب با سویا:
برخی شواهد نشان می دهد که محصولات سویا، مانند شیر سویا یا توفو، ممکن است کبد چرب را بهبود بخشد. یک مطالعه می گوید که تحقیقات بهبود اثر متابولیک را در افراد مبتلا به NAFLD نشان داده است.
بدترین غذاهای مضر برای کبد چرب کدامند
8 غذایی که باید از آن اجتناب کنید
غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید معمولاً آنهایی هستند که می توانند سطح قند خون را افزایش دهند یا منجر به افزایش وزن شوند، مانند:
1. از غذاهای مضر برای کبد چرب: آب میوه، نوشابه و نوشیدنیهای شیرین:
دکتر دلگادو-بورگو به بیمارانش میگوید که از مصرف آنها اجتناب کنند زیرا «دشمن کبد قندها و کربوهیدراتها هستند».
2. نوشیدنی های رژیمی که کالری کمی دارند:
دکتر دلگادو-بورگو می گوید جایگزین های قند نیز می توانند آسیب بیشتری به کبد وارد کنند.
3. از غذاهای مضر برای کبد چرب: کره و روغن:
این غذاها چربی اشباع بیشتری دارند که به گفته یونان بریخو با تری گلیسیرید بالا در کبد مرتبط است.
4. از غذاهای مضر برای کبد چرب: شیرینیها و دسرها (کیک، شیرینی، پای، بستنی، کیک و غیره):
این نوع کربوهیدراتهای قندی برای سلامت مضر هستند، اگر میخواهید بیماری کبد چرب را معکوس کنید از آنها مصرف نکنید.
5. از غذاهای مضر برای کبد چرب: بیکن، سوسیس، گوشت های پخته شده و گوشت های چرب:
این ها سرشار از چربی های اشباع شده هستند و به همین دلیل توسط کارشناسان ما توصیه نمی شود.
6. الکل:
در صورت ابتلا به بیماری کبد چرب که ناشی از نوشیدن زیاد الکل است، متخصصان ما این کار را توصیه نمی کنند، زیرا به سادگی منجر به آسیب بیشتر کبد می شود. برای کسانی که مبتلا به NAFLD هستند، هر چند وقت یکبار نوشیدنی مانند یک لیوان شراب میل کنند.
حتما بخوانید: برای پاکسازی کبد چه بخوریم
7. غذاهای شور:
برخی تحقیقات نشان داده اند که NAFLD با مصرف نمک بدتر می شود، به دو دلیل – معمولاً با غذاهای پرچرب و کالری بالاتر همراه است، مانند برخی دیگر از این لیست، و همچنین می تواند منجر به اختلال در تنظیم سیستم رنین-آنژیوتانسین شود. ، خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش می دهد.
8. غذاهای سرخ شده:
غذاهای سرخ شده نیز اغلب کالری بالایی دارند و توصیه متخصصان برای پیروی از یک رژیم غذایی با کالری محدودتر را نفی می کند.
راه های دیگر برای معکوس کردن بیماری کبد چرب (درمان خانگی کبد چرب)
علاوه بر تغییر در شیوه غذا خوردن، این اصلاحات سبک زندگی می تواند به معکوس کردن بیماری کبد چرب کمک کند.
1. بیشتر ورزش کنید
کاهش وزن، تغذیه و سایر روشهای سالم میتواند بیماری کبد را به شدت بهبود بخشد، و زمانی که آنها را با هم اجرا میکنید بهترین عملکرد را دارند. دکتر دلگادو-بورگو 60 دقیقه فعالیت بدنی در روز را توصیه میکند، اما افرادی را که این کار را پرفشار میدانند تشویق میکند که جلسات را به مراحل کوچکتر تقسیم کنند، مانند چهار پیادهروی 15 دقیقهای. وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده 150 دقیقه در هفته فعالیت هوازی با شدت متوسط را توصیه می کند و همچنین حداقل دو بار در هفته تمرینات قدرتی را توصیه می کند.
2. خواب بیشتری دریافت کنید
در حالی که خواب برای همه مهم است، اما برای افراد مبتلا به بیماری های کبدی می تواند حتی بیشتر از این مهم باشد. دلگادو-بورگو میگوید: شرایطی مانند آپنه انسدادی خواب شایع هستند و میتوانند بیماری کبد را با کاهش اکسیژن رسانی به کبد بدتر کنند. "افراد با مشکلات خواب احتمالی باید به طور رسمی برای آنها ارزیابی شوند." بنیاد خواب هفت تا نه ساعت در شب را برای بزرگسالان توصیه می کند. سعی کنید بهتدریج هر شب چند دقیقه زودتر به رختخواب بروید، به جای اینکه سعی کنید برنامه صبحگاهی خود را تغییر دهید، که ممکن است سختتر باشد.
3. مکمل ها را با پزشک خود در میان بگذارید
همه کارشناسان ما توصیه می کنند قبل از شروع هر مکملی ابتدا با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. این امر به ویژه در مورد ویتامین E، مکملی که معمولا برای افراد مبتلا به مشکلات کبدی استفاده می شود، صادق است، زیرا مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به سایر عوارض سلامتی مانند مشکلات قلبی عروقی شود. مکمل ها همچنین باید همراه با رژیم غذایی سالم و تغییر سبک زندگی برای حداکثر اثربخشی استفاده شوند.
4. داروها را امتحان کنید
طبق گفته هاروارد بهداشت، در حال حاضر هیچ دارویی برای بیماری کبد چرب مورد تایید FDA وجود ندارد. موثرترین درمان، پیوگلیتازون (معمولاً برای درمان دیابت استفاده می شود) است که گاهی اوقات برای مشکلات کبدی نیز استفاده می شود.
سخن آخر
با پایداری و ثبات، کبد چرب را می توان معکوس و حتی درمان کرد. مدت زمان اغلب بستگی به مدت زمانی دارد که بیمار به طور ایمن وزن خود را کاهش دهد، ( در صورت لزوم). همچنین به میزان سازگاری آنها با تغییرات رژیم غذایی و ورزش نیز بستگی دارد. همچنین تغییرات سبک زندگی را در نظر بگیرید که استرس شما را کاهش می دهد، زیرا یک مطالعه نشان می دهد که استرس سلولی در مغز کبد چرب را بدتر می کند.