گاباتین یک داروی پیشگیری و کنترل تشنج است. از این دارو برای تسکین دردهای عصبی ناشی از بیماری زونا در بزرگسالان استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل در مورد موارد مصرف و عوارض کپسول گاباتین به شما اطلاعات دهیم. با ما همراه باشید.
کپسول گاباتین چیست؟
گاباتین از داروهای پرمصرف برای صرع است. این دارو مرحله اول درمان نوعی صرع به نام «صرع جزئی» است. در این بیماری، حمله های تشنج کوتاه مدت در اثر اختلال جریان الکتریکی سلول های مغزی یک سمت از مغز رخ می دهد. در نتیجه این علائم در بخشی از بدن بروز می کند. این کپسول با کاهش جریان الکتریکی غیرطبیعی سلول های مغزی می تواند به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع باعث کاهش حملات تشنج شود. گاباتین همچنین برای درمان دردهای مزمن ناشی از آسیب عصبی تجویز می شود. به این نوع درد، «درد نوروپاتیک» گفته می شود. برای درمان حملات میگرن نیز داروی گاباتین مصرف می کنند.
حتما بخوانید: تشنج چیست و انواع آن
نکاتی در خصوص نحوه مصرف گاباتین
- این دارو را می توانید همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
- بهتر است که قبل از شروع مصرف، راهنمای دارویی درج شده در بسته بندی محصول را مطالعه کنید و در صورتی که هر گونه سوالی داشتید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
- دوز مصرفی گاباتین بستگی به سن، وزن، وضعیت بیمار و پاسخ بدن به درمان و سایر داروهای مصرفی دارد. در کودکان این دوز مصرفی بر اساس وزن تعیین می شود.
- در صورتی که کپسول این دارو را مصرف می کنید، باید آن را با آب زیاد میل کنید.
- این دارو را حتما در فواصل زمانی معین مصرف کنید تا همیشه دوز مشخصی از این دارو در بدنتان باقی بماند.
- مصرف این دارو را تا زمان تجویز شده توسط پزشک، ادامه دهید.
- در صورتی که از این دارو برای کنترل تشنج استفاده می کنید، روزانه سه نوبت از این دارو مصرف کنید. نباید بین بازه های زمانی مصرف این دارو بیش از 12 ساعت فاصله ایجاد شود، زیرا خطر بروز تشنج را افزایش می دهد.
- هرگز بدون تجویز پزشک، دوز مصرفی دارو را افزایش ندهید، با افزایش دوز مصرفی شرایط تان سریع تر بهبود پیدا نمی کند، بلکه خطر عوارض جانبی افزایش پیدا می کند.
- گاباتین با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد. کپسول و یا قرص آن را به طور کامل با یک لیوان آب ببلعید. آن را باز نکرده و نجوید.
- اگر فرم مایع این دارو برای شما تجویز شده است، مقدار مصرف در هر نوبت را با سرنگ مخصوص اندازه گیری کرده و در مورد نحوه مصرف و نحوه اندازه گیری از پزشک خود سوال بپرسید.
- در صورتی که شربت های ضد اسید معده یا هر گونه داروی سوء هاضمه مصرف می کنید، بین مصرف این داروها با قرص گاباتین حداقل یک فاصله دو ساعته ایجاد کنید.
حتما بخوانید: 21 درمان خانگی و طبیعی سوء هاضمه و معده درد
عوارض جانبی مصرف گاباتین
- این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی، سرگیجه، عدم تعادل، خستگی، تاری دید یا دوگانه دیدن، حرکات غیر معمول چشم یا لرزش شود. اگر هر یک از این عوارض جانبی ادامه پیدا کرد و یا وخیم تر شد، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
- اگرچه نادر است اما ممکن است برخی از افراد به این دارو آلرژی داشته باشند. واکنش آلرژی زا به این دارو باعث تب، تورم غدد لنفاوی، علائم پوستی و خارش و تورم می شود. اگر هر کدام از این علائم را مشاهده کردید، مصرف قرص را قطع کرده و فورا به اورژانس مراجعه کنید.
عوارض جدی مصرف گاباتین
- به ندرت ممکن است افرادی که از این دارو برای حل مشکل تشنج و درد استفاده می کنند، دچار افسردگی شده یا افکار خودکشی داشته و اقدام به خودکشی کنند. اگر خود یا خانواده تان متوجه افسردگی یا تغییر در رفتار شده اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- در موارد نادر، مصرف گاباتین باعث مشکلات خونی جدی یا اختلال در عملکرد پانکراس و کبد شده است. در صورتی که زردی پوست یا چشم را با مصرف این دارو تجربه می کنید، احتمال اختلال در کبد وجود دارد. در صورت خونریزی یا کبودی فوری نیز احتمال مشکلات خونی جدی وجود دارد که باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
تداخلات دارویی گاباتین
تداخلات دارویی یا گاباتین ممکن است بر روی عملکرد این دارو تاثیر گذاشته و یا عوارض جانبی آن را افزایش دهد. از جمله داروها و موادی که باعث عوارض جانبی با گاباتین می شود، به شرح زیر است:
- الکل
- ماری جوانا
- آنتی هیستامین ها
- اورلیستات
- داروهای خواب آور یا ضد اضطراب از جمله آلپرازولام، دیازپام
- داروهای شل کننده عضلانی
- داروهای مسکن از مشتقات تریاک مثل کدئین ها
مصرف داروی گاباتین در دوران بارداری
اگر قصد مصرف گاباتین در دوران بارداری را دارید، باید قبل از مصرف مزایای احتمالی مصرف این دارو را با آسیب های احتمالی که این دارو به جنین می رساند، مقایسه کنید.
- کنترل تشنج در دوران بارداری اهمیت ویژه ای دارد. تشنج می تواند هم به مادر و هم به جنین آسیب برساند.
- هرگز در دوران بارداری بدون تجویز پزشک، اقدام به شروع مصرف یا قطع مصرف داروی گاباتین نکنید.
موارد منع مصرف گاباتین
در صورتی که به هر یک از بیماری های زیر دچار هستید، هرگز نباید از گاباتین مصرف کنید:
- بیماری های کلیوی
- دیابت
- افسردگی یا اختلال خلقی (مثلا قبلا افکار خودکشی در سر داشته یا اقدام به خودکشی کرده اید)
- تشنج
- ابتلا به بیماری های کبدی
- بیماری های قلبی
حتما بخوانید: دیابت چیست
شرایط نگهداری گاباتین
- این دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
علائم اوردوز گاباتین
از هوش رفتن و مشکل تنفسی از جمله علائم اوردوز مصرف گاباتین است. در صورتی که این علائم را مشاهده کردید، فورا به اورژانس مراجعه کنید.
نتیجه گیری
گاباتین یک داروی پیشگیری یا کنترل تشنج است که برای درمان صرع از آن استفاده می شود. این دارو با کاهش جریان الکتریکی غیرطبیعی سلول های مغزی می تواند به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع باعث کاهش حملات تشنج شود. به خاطر داشته باشید که هرگز هیچ دارویی را بدن تجویز پزشک مصرف نکنید. پزشک با توجه به شرایط سلامتی و سن و سابقه پزشکی تان، می تواند بهترین داروها و روش های درمانی را برای شما تجویز کند.
مطالب مرتبط:
زونا چیست؟ علائم، علل، عوارض، راه تشخیص و درمان هرپس زوستر
صرع در دوران بارداری؛ علائم، خطرات و داروهای تشنج در بارداری
دیدگاه ها