سرطان معده متاسفانه یکی از شایع ترین نوع سرطان بشمار می آید که انسان های زیادی را درگیر خود کرده است. در این مطلب سعی شده است. انواع روش های درمان آن بصورت کامل بررسی شود. در این مقاله سلام دنیا، قصد داریم راه های درمان سرطان معده را برای شما مطرح کنیم.
سرطان معده چیست و نشانه های آن
سرطان معده یکی از شایع ترین سرطان های کشور ایران است.و تاریخچه سرطان معده به 500 سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. سرطان معده در طی سالیان و به آرامی رشد می کند ولی قبل از اینکه سرطان به معنای واقعی ایجاد شود، تغییراتی در لایه های معده ایجاد می شود. این تغییرات اولیه بندرت علایم ایجاد می کنند و تشخیص داده نمی شوند.
نشانه هایی مثل سوء هاضمه و ناراحتی معده ، احساس نفخ و بادکردن بعد از غذا خوردن ، تهوع خفیف ، کاهش اشتها و سوزش سردل از علامت های اولیه سرطان معده است. و علایمی مثل کاهش وزن بدون علت قابل توجیه، زردی ، تجمع آب داخل شکم(آسیت)، خون در مدفوع ، استفراغ جز علایم پیشرفته سرطان معده است.
حتما بخوانید: علائم سرطان معده چیست
علت سرطان معده
عواملی مثل کم خونی ، سیگار کشیدن ، رژیم غذایی (پرنمک،کم میوه و کم سبزیجات ) خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.
راه های درمان سرطان معده با روش های پزشکی
انتخاب روش درمانی سرطان معده به عوامل متعددی مثل شدت بیماری ، ترجیحات و وضعیت کلی سلامت بیمار بستگی دارد. چهار نوع روش استاندارد (روش هایی که در حال حاضر برای درمان از آنها استفاده می شود ) که در درمان سرطان معده مورد استفاده قرار می گیرد:
1. درمان سرطان معده با عمل جراحی
عمل جراحی ، یک درمان رایج برای تمامی مراحل سرطان معده است.هدف جراح در این روش از بین بردن بیماری از طریق برداشتن بافت سرطانی است. جراح باید مطمئن شود که هیچ سلول سرطانی باقی نمانده است.
عمل جراحی انواع مختلفی دارد و بسته به مرحله سرطان مورد استفاده قرار می گیرد:
1.1. برداشتن مخاط اندوسکوپی
در مراحل اولیه سرطان ، جراح به کمک اندوسکوپی تومورهای بسیار ریز را از لایه داخلی معده بیرون می کشد.
1.2. معده برداری جزیی
در این روش بخشی از معده و غدد لنفاوی مجاور و بخش هایی از بافت ها و اندام های دیگر که مجاور تومور طحال است برداشته می شود.به این روش ساب توتال گاسترکتومی گفته می شود.
طحال اندامی است که در قسمت فوقانی شکم قرار دارد و وظیفه پالایش خون و جداکردن سلول های قدیمی خون را بر عهده دارد.
1.3. معده برداری کلی
در این روش کل معده به همراه غدد لنفاوی مجاور و بخش هایی از مری ، روده کوچک و بافت های مجاور تومور برداشته می شود. در برخی مواقع ممکن است طحال برداشته شود. زمانی که معده به طور کامل برداشته شود ، برای اینکه بیمار بتواند به خوردن و نوشیدن ادامه دهد، مری به روده کوچک وصل می شود. به این روش نیز توتال گاسترکتومی گفته می شود. زمانی که تومور تمام معده را در برگرفته باشد ولی جراح نتواند با استفاده از جراحی استاندارد آن را به طور کامل بردارد. از روش های زیر استفاده می کند.
1.4. قرار دادن استنت داخل مجرایی
زمانی که تومورهای راه عبور به داخل و بیرون معده را بسته باشند، از این روش استفاده می کنند. در این روش یک استنت ( یک لوله باریک قابل ارتجاع ) برای بازنگه داشتن یک راه عبور (مثل شریان ها یا مری) از مری به معده یا از معده به روده کوچک قرار می دهند تا بیمار بتواند به صورت عادی غذا بخورد.
1.5. لیزر درمانی داخل مجرایی
در این روش یک آندوسکوپ (یک لوله باریک روشن) که یک لیزر به آن متصل است به بدن وارد می شود. لیزر یک ابزاری است که با تاباندن نور خاصی می تواند به عنوان یک چاقوی جراحی مورد استفاده قرار گیرد.
2. درمان سرطان معده با شیمی درمانی
شیمی درمانی نوعی درمان سرطان است که در آن، برای اینکه رشد سلول های سرطانی متوقف شود، از داروها برای کشتن سلول ها یا مانع از تقسیم شدن آنها، استفاده می کنند.
1.2. انواع شیمی درمانی
1.1.2.شیمی درمانی سیستمیک
وقتی شیمیدرمانی از راه خوردن دارو و یا تزریق آن در رگ یا ماهیچه انجام میشود،داروها وارد جریان خون شده و به سلولهای سرطانی سراسر بدن میرسند ، که به آن شیمی درمانی سیستمیک می گویند
1.2.2. شیمی درمانی منطقه ای
وقتی دارو مستقیماً در ستوان فقرات، یک اندام، و یا حفره بدن، مثل شکم وارد میشود، داروها عمدتاً سلولهای سرطانی آن مناطق را تحت تاثیر قرار میدهند، که به آن شیمی درمانی منطقه ای گفته می شود. لازم به ذکر است که راهی که برای انجام شیمی درمانی انتخاب می شود، به نوع و مرحله سرطان مورد درمان بستگی دارد.
حتما بخوانید: شیمی درمانی چیست و چگونه کار می کند
2.2. روش های شیمی درمانی
2.2.1. شیمی درمانی نیوادجوانت (Neoadjuvant therapy)
این روش از شیمی درمانی قبل از عمل جراحی انجام می شود و هدف آن کوچک کردن تومورها به کمک دارو است تا برداشتن آنها به وسیله عمل جراحی آسان تر شود.
2.2.2. شیمی درمانی کمکی
این روش شیمی درمانی بعد از عمل جراحی صورت می گیرد.هدف آن از بین بردن سلول های باقیمانده (احتمالی ) در اطراف معده است. برای برخی از سرطان های معده شیمی درمانی روشی مناسب است.مثلاً تومورهای استرومال دستگاه گوارش و لنفوم معده ، که استفاده از شیمی درمانی در درمان آنها اولیت دارد.
3. پرتو درمانی یا رادیو تراپی
در این روش از اشعه ایکس (X.RAY) پرانرژی یا انواع دیگر اشعه ها برای کشتن یا متوقف کردن رشد سلول های سرطانی استفاده می شود. البته باید به این نکته توجه کرد که به خاطر آسیب زدن پرتو به اندام های نزدیک معده ، معمولا از این روش برای درمان سرطان معده استفاده نمی شود، مگر اینکه سرطان پیشرفت کرده باشد یا باعث خونریزی و درد شدید در فرد شود، که در این صورت پرتو درمانی از گزینه های درمان فرد خواهد بود
3.1. انواع پرتو درمانی
3.1.1. پرتو درمانی بیرونی
در این نوع پرتودرمانی ، برای فرستادن اشعه برای مقابله با سرطان از دستگاهی خارج بدن استفاده می شود.
3.1.2. پرتودرمانی درونی
در این نوع از پرتودرمانی ، از مواد رادیواکتیو که در سوزن ها، دانه ها یا سوندهایی که مستقیماً درون یا مجاور سرطان قرار داده شده اند، استفاده می شود.
3.2. روش های پرتو درمانی
پرتودرمانی 2 روش دارد
3.2.1 پرتو درمانی نیوادجوانتی
این روش پرتودرمانی قبل از عمل جراحی استفاده میشود. به کمک تابش پرتوهای حامل انرژی ، تومورها کوچکتر می شود و برداشتن آنها به وسیله عمل جراحی راحت تر می شود.
3.2.2. پرتو درمانی کمکی
از این روش پرتودرمانی بعد از عمل جراحی استفاده می شود. هدف آن از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده (احتمالی) در اطراف معده است. کسانی که از پرتودرمانی استفاده می کنند امکان دارد دچار سوء هاضمه ، اسهال و استفراغ شوند.
همانند شیمی درمانی ، روش انجام پرتودرمانی به نوع و مرحله سرطان مورد درمان بستگی دارد.
4. شیمی پرتو درمانی
در این روش برای افزایش آثار درمان،شیمی درمانی و پرتودرمانی را باهم ترکیب می شوند.
4.1 انواع شیمی پرتودرمانی
4.1.1 شیمی پرتودرمانی کمکی
زمانی که از شیمی پرتو درمانی پس از انجام عمل جراحی برای افزایش امکان درمان استفاده شود، شیمی پرتودرمانی کمکی نامیده می شود.
4.1.2. شیمی پرتودرمانی قبل از عمل
اگر از شیمی پرتودرمانی قبل از جراحی استفاده شود، به آن شیمی پرتو درمانی قبل از عمل می گویند.
5. هدف درمانی
در این روش از داروهای هدف داری مثل ساتنت (سانیتینیب) و گلیوک (ایمانیتیب) استفاده می کنند که این داروها به سلول های سرطانی در بیماران مبتلا به تومورهای استرومال دستگاه گوارش حمله می کنند.
روش های جدید درمان سرطان معده
1. پژوهش های بالینی
با توجه به اینکه انواع جدید درمان در پژوهش های بالینی در حال آزمایش هستند، برای برخی بیماران ، شرکت در یک پژوهش بالینی می تواند بهترین انتخاب درمان باشد. پژوهش های بالینی بخشی از کارهای تحقیقاتی سرطان هستند و برای دانستن اینکه آیا درمان های جدید سرطان،مطمئن و موثرتر از درمان های استاندارد هستند، انجام می شوند.
بیماران در مورد استفاده از این روش ها باید با خانواده و دکتر خود مشورت و خود را برای جنبه های ناشناخته ی این درمان ها آماده کنند.به دلیل اینکه این درمانها به علت تحقیقات کم ممکن است اثرات جانبی داشته باشد که هنوز مشخص نشده است.
2. درمان های آزمایشی
بررسی بیمارانی که سرطان آنها با درمان استاندارد بهتر نشده است، انجام می گیرد. برخی از آزمایش ها به منظور آگاهی از نحوه عملکرد درمان تکرار می شوند. تا تصمیم گرفته شود که درمان ادامه پیدا کند، یا تغییر داده و یا متوقف شود. در بعضی مواقع این عمل را ارزیابی مجدد می نامند.
حق انتخاب های درمان هر مرحله
سرطان معده دارای چندین مرحله می باشد در این بخش یک توضیح مختصر درباره هر مرحله و سپس حق انتخاب های درمان آن صحبت خواهیم کرد.
مرحله بندی سرطان معده و درمان مورد استفاده در هر مرحله
مراحل زیر برای سرطان معده مورد استفاده قرار میگیرند
1. مرحله صفر کارسینومای درجا (Carcinoma in Situ)
در مرحله صفر ، سلولهای غیرعادی در ساختار لایه مخاطی (داخلیترین لایه) دیواره معده یافت میشوند. این سلولهای غیرعادی که ممکن است تبدیل به سرطان شوند و به بافتهای سالم مجاور سرایت کنند. مرحله صفر کارسینومای درجا ( Carcinoma in Situ ) نامیده میشود.
درمان مرحله صفر
درمان مورد استفاده در مرحله صفر معمولاً عمل جراحی است که با توجه به نوع آن معده برداری به طور کلی یا جزیی برداشته می شود.
2. سرطان معده گرید 1
- در مرحله (1) سرطان تشکیل شده است، و بسته به اینکه در کجا منتشر شده، به مرحله 1.A و 1.B تقسیم می شود.
- ( مرحله 1.A ) : سرطان در لایه مخاطی (درونیترین لایه) دیواره معده کاملاً رسوخ کرده است.
- ( مرحله 1.B ) سرطان در بخشهای زیر انتشار یافته:
- در لایه مخاطی (درونیترین لایه) دیواره معده و تا 6 غده لنفاوی مجاور تومور یا در لایه ماهیچهای (میانی) دیواره معده
درمان سرطان معده مرحله یک :
برای درمان سرطان مرحله یک به روش های زیر انجام می شود:
1. عمل جراحی (معده برداری کلی یا جزیی)
2. عمل جراحی (معده برداری کلی یا جزیی) که با شیمی درمانی ادامه می یابد.
3. پژوهش بالینی شیمی رادیودرمانی که قبل از عمل جراحی انجام می شود.
3. سرطان معده گرید 2
در مرحله دو سرطان معده، سرطان در بخشهای زیر گسترش پیدا کرده است:
1. کاملاً در لایه مخاطی (داخلیترین لایه) دیواره معده و در 7 الی 15 غده لنفاوی مجاور تومور نیز یافت میشود.
2. در لایه ماهیچهای (میانی) دیواره معده و تا 6 غده لنفاوی مجاور تومور یافت میشود.
3. در لایه سروزی (بیرونیترین) دیواره معده گسترش یافته ولی به هیچ غده لنفاوی یا اندامهای دیگری رسوخ نکرده است.
درمان مرحله دو سرطان معده :
درمان مرحله دو سرطان معده می تواند به شیوه های زیر انجام شود:
1.عمل جراحی (معده برداری کلی و جزیی)
2. عمل جراحی (معده برداری کلی یا جزیی) که با شیمی پرتودرمانی ، درمان آن ادامه می یابد.
3. شیمی درمانی قبل از عمل جراحی
4. پژوهش بالینی جراحی که با شیمی پرتودرمانی که داروهای جدید ضدسرطان را آزمایش می کنند، ادامه می یابد.
5.پژوهش بالینی شیمی رادیو درمانی که قبل از عمل جراحی انجام می شود.
4. سرطان معده گرید 3
در مرحله سه سرطان معده بسته به جاهایی که سرطان گسترش یافته ، به مراحل 3.A و 3.B سرطان تقسیم میشود
در مرحله ( 3.A ) سرطان در بخشهای زیر گسترش یافته است :
- در لایه ماهیچهای (میانی) دیواره معده و در 7 الی 15 غده لنفاوی مجاور تومور یافت میشود.
- در لایه سروزی (بیرونیترین لایه) دیواره معده پیشروی کرده و در 1 الی 6 غده لنفاوی مجاور نیز یافت میشود.
- در اندامهای مجاور معده رسوخ کرده اما به هیچ غده لنفاوی یا اندامهای دیگر بدن سرایت نکرده است.
- در مرحله ( 3.B ) سرطان به لایه سروزی (بیرونیترین لایه) دیواره معده سرایت کرده و در 7 الی 15 غده لنفاوی مجاور تومور یافت میشود.
درمان مرحله سه سرطان معده:
برای درمان مرحله سه سرطان معده از روش های زیر استفاده می شود:
1.عمل جراحی (معده برداری کلی )
2.عمل جراحی که با شیمی پرتو درمانی انجام می شود
3. شیمی درمانی که قبل و بعد از عمل جراحی انجام می شود.
4.پژوهش بالینی جراحی که با شیمی رادیو درمانی ای که داروهای ضدسرطان جدید را آزمایش می کند،دنبال می شود.
5. پژوهش بالینی شیمی رادیو درمانی که قبل از عمل جراحی انجام می شود.
حتما بخوانید: راه های تشخیص سرطان معده
5. سرطان معده گرید 4
در مرحله چهار سرطان به بخشهای زیر سرایت کرده است:
1. اندامهای مجاور معده و حداقل یک غده لنفاوی
2. بیش از 15 غده لنفاوی
3. بخشهای دیگر بدن
درمان مرحله چهار سرطان معده:
درمان مرحله چهار سرطان معده که در آن سرطان به اندام های دورتر سرایت کرده است، از روش های زیر استفاده می شود:
1. عمل جراحی (معده برداری کلی )
2. عمل جراحی که با شیمی پرتودرمانی ادامه می یابد.
3. شیمی درمانی که قبل و بعد از عمل انجام می شود.
4. پژوهش بالینی جراحی که با شیمی رادیودرمانی ای که داروهای ضدسرطان جدید را آزمایش می کند،دنبال می شود.
5.پژوهش بالینی شیمی رادیودرمانی که قبل از عمل جراحی انجام می شود.
6. استفاده از شیمی درمانی به عنوان درمان مسکن برای کاهش علایم بیماری و بهبود کیفیت زندگی
7. لیزردرمانی داخل مجرایی یا قرار دادن استنت داخل مجرایی برای کاهش گرفتگی معده
8.استفاده از پرتودرمانی که به عنوان مسکن برای متوقف کردن خونریزی، تسکین درد یا کوچک کردن توموری که معده را بسته (فراگرفته ) است.
9. به کار بردن عمل جراحی به عنوان درمان مسکن برای متوقف کردن خونریزی یا کوچک کردن توموری که معده را فراگرفته و بسته است.
10.پژوهش بالینی که از ترکیبات جدید شیمی درمانی به عنوان مسکن برای کاهش علایم بیماری و بهبود کیفیت زندگی استفاده می کند.
6. سرطان معده عودکننده
سرطان معده عودکننده، سرطانی است که بعد از درمان عود میکند (بازمیگردد). سرطان ممکن است در معده یا بخشهای دیگر بدن مانند ریه یا غدد لنفاوی عود کند.
درمان سرطان معده عود کننده:
درمان سرطان معده عودکننده به روش های زیر انجام می شود:
1. استفاده از شیمی درمانی به عنوان درمان مسکن برای کاهش علایم بیماری و بهبود کیفیت زندگی
2.لیزر درمانی داخل مجرایی یا قرار دادن استنت داخل مجرایی برای کم کردن گرفتگی (بسته بودن) معده
3. به کار بردن پرتودرمانی به عنوان یک درمان مسکن برای کوچک کردن توموری که معده را بسته است ویا برای متوقف کردن خونریزی معده.
4. استفاده از عمل جراحی به عنوان درمان مسکن برای متوقف کردن خونریزی و یا کوچک کردن توموری که کل معده را فراگرفته است.
5. روش پژوهش بالینی که از ترکیبات جدید شیمی درمانی به منظور درمان مسکن برای کم کردن علایم بیماری و همچنین بهبود کیفیت زندگی استفاده می شود.
درمان سرطان معده با استفاده از گیاهان
هر زمان که از سرطان صحبت می شود ، متوجه می شویم که ما هیچ وقت تسلیحات کافی برای مبارزه با این بیماری را نخواهیم داشت.ولی از طرف دیگر به دلیل اینکه انسان موجودی شگفت انگیز است و نبود تسلیحات به معنای ناتوانی کامل ما انسانها نیست.مطالعاتی که بر روی گیاهان و خواص شگفت انگیز آنها صورت گرفته است ، به کشف فواید فوق العاده برخی گیاهان برای کمک به مبارزه با سرطان ها منجر شده است.
در اینجا برخی از گیاهان دارویی که در کمک به مبارزه با سرطان معده نقش چشمگیری دارند ، مطرح کرده ایم.
گیاهان مفید در درمان سرطان معده
1. درمان خانگی سرطان معده با زنجبیل:
زنجبیل علاوه بر اینکه طعم و عطر خاصی دارد و این طعم و عطر خود را به خوبی به کلوچه ها و غذاها می بخشد، دارای ویژگی های قدرتمند ضدسرطانی و نابودکنندگی تومور است.به دلیل اینکه زنجبیل دارای ترکیبات مختلف (جینجرول، پارادول، شوگایول و زرومبون ) است.و طبق پژوهشی که در نشریه (International Journal of Preventive Medicine) منتشر شد، نشان داد که به لطف این چهار ترکیب مختلف ممکن است زنجبیل به درمان سرطان های سینه ، معده ، روده بزرگ ، کبد ، پروستات و پوست کمک کند.
2. درمان خانگی سرطان معده با گیاه شیرین بیان :
مهمترین خاصیت شیرین بیان که جدیداً کشف شده و در اروپا و آمریکا استفاده میشود، درمان کننده زخم و سرطان معده است . مطالعات نشان داده اند که گلابریدین و دیگر ترکیبات قوی که در ریشه شیرین بیان یافت می شوند ممکن است در زمینه مبارزه با سرطان سینه و سرطان های دستگاه گوارش نیز موثر باشند.
حتما بخوانید: خواص شیرین بیان برای معده
3. درمان خانگی سرطان معده با چای سبز:
چای سبز از بوته ای به نام «کامیلیا سینسیس» به دست می آید. و از این بوته چای سیاه، سبز و سفید استخراج می شود.رنگ و طعم و مزه آن به میزان رشد برگ ها، زمان برداشت و طرز عمل آوری آن ارتباط دارد. چای سبز با سرطان معده ، سینه و پوست مقابله می کند.
4.درمان خانگی سرطان معده با سیر:
این گیاه با بروز سرطان گوارشی ( سرطان معده ، مری ، کبد) مقابله می کند. علاوه بر آن مصرف سیر در حفظ سلامت قلب و عروق نیز نقش دارد.
5. درمان خانگی سرطان معده با عصاره دانه انگور :
نتایج آزمایش بالینی صورت گرفته نشان می دهد که عصاره دانه انگور با سرطان معده ، سینه ، روده بزرگ ، پروستات و ریه مبارزه می کند. لازم به ذکر است که عصاره دانه انگور بی ضرر است.
درمان سرطان معده در طب اسلامی و سنتی:
درمان خانگی سرطان معده با طب سنتی : نسخه اول:
1. قبلاز غذا دمکرده شیرینبیان (یعنی یک قاشق چایخوری پودر شیرینبیان در یکاستکان آبجوش).
2. بعداز غذا پنج دقیقه راه بروید، سپس یک قاشق چایخوری موملایی شیرین بیان یا یک عدد قرص گیاهی شیرینوش میل کنید.
3. رژیم آب انگور طبیعی.
4. مامیران.
5. عصرانه: خربزه.
6. کاهو (بدون سُس) به همراه غذا
حتما بخوانید: درمان خانگی ورم معده و تنگی نفس
درمان خانگی سرطان معده با طب سنتی : نسخه دوم:
1. صبح ها پنج گرم قدومه شیرازی را در آب حلّ کرده تا لعاب دهد، سپس مخلوط با شکر میل کنید.
2. ظهرها پنج گرم سیاهدانه را کوبیده و مخلوط با عسل میل کنید.
3. شبها پنج گرم تخم تُرُب را کوبیده و مخلوط با مربّای بالنگ میل کنید (توجّه: زیادهروی در مصرف بالنگ در شب نشود؛ زیرا انحراف چشم میآورد یعنی کلاج شدن و چپولی)
داروی جدید سرطان معده :
به تازگی ، سازمان غذا و داروی امریکا ، اولین داروی سرطان معده (شکم) پیشرفته را که تا به امروز به شیمی درمانی پاسخ نداده است، را تایید کرد. این دارو که «Cyramza» نام دارد دارای مکانیسم جلوگیری از رسیدن مواد غذایی به تومورهای خونی است، و گونه ای از داروهای مهارکننده رگ زایی می باشد. مهارکننده های رگزایی ، به جای هدف قرار دادن خود تومور ، مانند داروهای شیمی درمانی ، رگ های خونی اطراف تومور را هدف قرار می دهد و از رسیدن اکسیژن و موادغذایی به تومور جلوگیری می کند.
داروی Cyramza که توسط تایید شده FDA اولین مهارکننده رگزایی برای سرطان معده است.
چارلز فوچز، مدیر محققان مطالعات بالینی می گوید: « نیاز به درمانی جدیدتر و هدفمندتر که با آگاهی از بیولوژی پایه سرطان معده طراحی شده باشد، وجود داشت و من می توانم به یقین بگویم ما با این روش به راه حل صحیح درمان سرطان معده دست یافته ایم. علاوه بر آن، بیشتر داروهای مهارکننده رگزایی سرطان، به تنهایی موثر نبوده اما Cyramza به تنهایی و یا به صورت مصرف همزمان با شیمی درمانی می تواند اثربخش باشد.»
هزینه درمانی سرطان معده
بررسیها از هزینههای درمان سرطان در ایران نشان میدهد که یک بیمار مبتلا به سرطان به طور میانگین ماهانه سهمیلیونتومان باید صرف درمان خود کند.بر اساس برآوردهای صورت گرفته از سوی بیماران مبتلا به سرطان، مراکز درمانی، پژوهشهای دانشگاهی و نظرات متخصصان درمان سرطان، اقتصاد درمان و دارو، هزینه درمانی ماهانه سرطان گوارش مثل معده معادل دو میلیون و 830 هزار تومان می باشد که این ارقام جمع هزینه های مستقیم و غیرمستقیم درمانی می باشد.
هزینه های درمان سرطان چگونه محاسبه می شود
محاسبه هزینه ها به روش های مختلفی طبقه بندی و دسته بندی می شوند. شناخته ترین دسته این هزینه ها، هزینه های مستقیم سرطان است.این هزینه ها مستقیما در رابطه با ارایه خدمات پزشکی برای بیماران است و شامل هزینه پرسنل پزشکی ، خدمات پزشکی ، مراقبت های جایگزین و داروهای مصرفی می باشد. و همچنین هزینه های مستقیم غیر درمانی مانند هزینه رفت و آمد و اقامت و ... می باشد.
نتیجه :
زمینه ابتلا به سرطان معده به طور قابل توجهی به شیوه زندگی و نوع تغذیه وابسته است. به طوری که بررسیها نشان داده ایمنی در برابر سرطان معده با حفظ و رعایت بهداشت و شستوشوی دقیق مواد غذایی، استفاده از غذاها به صورت آب پز، نگهداری از غذاها در یخچال و نه در محیط باز، مصرف قابل توجه میوه و سبزیجات و کاهش مصرف غذاهای دودی و نمک سود شده میتواند در کاهش ابتلا به سرطان معده بسیار موثر باشد.