سرطان معده چیست و چه علائمی دارد؛ علت و انواع سرطان معده

سرطان معده چیست و چه علائمی دارد؛ علت و انواع سرطان معده سرطان معده چیست ؛ علائم سرطان معده پیشرفته و اولیه چیست ؛ با انواع سرطان معده، علت و نشانه های هشدار دهنده سرطان معده خوش خیم و بدخیم در سلام دنیا بخوانید.

سرطان معده را می توان رشد بدون کنترل سلول های بدخیم در معده دانست. علل مبتلا شدن به سرطان معده هنوز به طور قطعی شناخته نشده است. ما در این مقاله سلام دنیا، به بررسی سرطان معده از جمله اینکه علائم سرطان معده اولیه و پیشرفته چیست، انواع سرطان معده پرداختیم. با ما همراه باشید.

سرطان معده چیست

سرطان معده زمانی آغاز می شود که سلول های کنترل نشده در پوشش داخلی معده ایجاد و شروع به رشد و تکثیر می کنند. سرطان معده که به سرطان شکمی هم معروف است و شایع ترین فرم آن، آدنوکارسینوم یا سرطان غددی در معده است. سرطان معده را می توان رشد بدون کنترل سلول های بدخیم در معده دانست. سرطان معده در مردان پس از سرطان ریه شایعترین سرطان است حال آنکه در زنان سرطان سینه شایع ترین سرطان به شمار می آید.

انواع سرطان معده کدامند؟

همان‌طور که سلول‌های سرطانی تکثیر می‌شوند، پیشروی تومور در دیواره معده عمیق‌تر می‌شود و به مرور زمان از دیواره معده می‌گذرد و به اندام‌های مجاوری مانند پانکراس یا کبد می‌رسد. تومور گاهی رو به بالا (مری) و گاهی رو به پایین (روده کوچک) منتشر می‌شود. گاهی چند سلول از تومور جدا می‌شود و به درون جریان خون یا مجاری لنفاوی راه می‌یابد، سپس سرطان در غدد لنفاوی نزدیک یا در دیگر ناحیه‌های بدن منتشر می‌شود (متاستاز). حدود 95 % از سرطان معده از نوع آدنوکارسینوم می باشد. در ادامه انواع سرطان معده ذکر می شود البته این موارد سرطان معده نادر می باشند:

1. آدنوکارسینوم: سرطان معده در اکثر موارد از سلولی شروع می‌شود که روی لایه مخاطی داخلی معده قرار دارد؛ این نوع سرطان را آدنوکارسینوم معده می‌گویند. 

2. سرطان سلول سنگفرشی: درمان آن همانند آدنوکارسینوم معده است.

3. لنفوم معده: این گونه از سرطان از بافت لنفاوی درون دیواره معده نشات می‌گیرد و این نوع سرطان ناشایع معده از نوع لنفوم غیر هوچکین است و همانند لنفوم درمان می شود. 

4. پسارکوم استرومال: این گونه از سرطان معده از عضله یا بافت همبند درون دیواره معده منشاء می‌گیرد.

5. تومورهای نورواندوکرین: شایع ترین نوع این گروه، تومور کارسینویید است. این گونه از سرطان از سلول‌های داخل لایه مخاطی معده که مسئول تولید هورمون‌ها هستند نشات می‌گیرد. 

انواع سرطان معده کدامند؟

علت ابتلا به سرطان معده:

علل مبتلا شدن به سرطان معده هنوز به طور قطعی شناخته نشده است. ولی می توانیم عواملی که موجب افزایش خطر ابتلاء به سرطان معده می شود را در اینجا بیان کنیم.

1. جنسیت: میزان شیوع سرطان معده درمردان دو برابر زنان است.

2. نژاد: مردمی که دارای نژاد افریقایی .امریکایی هستند و همچنین مردم آسیایی که در اطراف دریاچه خزر زندگی می کنند بیشتر مستعد ابتلا شدن به سرطان معده هستند.

3. هلیکوباکتر پیلوری H.pylori : آلوده شدن به باکتری  هلیکوباکتر که لایه پوشاننده معده را آلوده کرده و باعث التهاب و زخم معده مزمن می شود؛ خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد البته لازم به ذکر است که هر فرد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر  دچار سرطان معده نمی شود، زیرا بیش از 55 درصد مردم جهان به این عفونت مبتلا هستند ولی فقط 3 درصد از این افراد ممکن است به سرطان معده مبتلا شود اما بیمارانی که دچار عفونت هلیکوباکترپیلوری هستند حتما باید درمان شوند و تحت نظر متخصص قرار بگیرند تا در آینده مشکلی برای آنان به وجود نیاید.


حتما بخوانید: درمان خانگی هلیکوباکتر پیلوری چیست


4. ژنتیک: یکی دیگر از عللی هست که ممکن است باعث ابتلا به سرطان معده شود ، مشکلات ژنتیکی و یا سندرم های ارثی سرطان خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد

5. گروه خون : افرادی که دارای گروه خونی (A) هستند بیشتر از افرادی که گروه خونی (O) دارند مستعد ابتلا به سرطان معده هستند.

6. افزایش سن: با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان معده افزایش پیدا می کند و این سرطان بین سنین 70 تا 74 شایع تر است،البته با توجه به اینکه سن سرطان معده در ایران 10 سال جوانتر از دنیاست، می توان گفت: «بروز سرطان معده در ایران، عمدتاً از 50 سال به بالا آغاز می‌شود و زیر سن 40 سال به ندرت رخ می‌دهد و سن شیوع و افزایش شیب بیماری، از 60 سال به بالاست.»

7. سابقه خانوادگی: درصورتی که یکی از اعضای درجه یک دچار سرطان معده شود خطر ابتلا به این سرطان 2 تا 3 برابر افزایش می یابد.

8. نواحی جغرافیایی: خطر ابتلا به سرطان معده در کشورهایی مانند شوروی سابق ، ژاپن ، و امریکا و همچنین افریقای مرکزی بیشتر و شایع تر است.

9. برخی از مشاغل خاص: کار کردن در معدن ذغال سنگ ، کارخانه های لاستیک ،چوب سازی و همچنین پالایش نیکل خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد. 

10. بیماری های خاص: بیماری های مثل ورم معده حاد ، پولیپ معده ، متاپلازی روده ای و یا جراحی معده، یکی دیگر از عللی است که ممکن است ریسک ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد.

11. سبک زندگی: سبک زندگی افراد مثل سیگار کشیدن ، مصرف الکل ، و رژیم غذایی کم میوه و سبزی و یا شور، دودی یا مواد غذایی که حاوی مواد نگهدارنده نیترات دار هستند نیز خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.

دلایل سرطان معده

علائم اولیه و پیشرفته سرطان معده چیست؟ (سرطان معده چه علائمی دارد)

سلول های سرطانی معمولا به مرور رشد می کنند و تبدیل به تومور می شوند، برای همین اطلاع داشتن از علائم بیماری، مهمترین گزینه در درمان موفقیت آمیز است.

علائم اولیه سرطان معده

1. سوء هاضمه: البته باید به خاطر داشته باشید که سوء هاضمه داشتن لزوماً از علائم سرطان معده نیست و در بیشتر موارد ارتباطی با سرطان ندارد.

2.احساس نفخ پس از غذا خوردن: درد یا ناراحتی قسمت فوقانی شکم به ویژه بعد از صرف غذا


حتما بخوانید: از بین بردن باد شکم فوری با 25 درمان خانگی


3. سوزش معده: سوزش سر دل، سوءهاضمه و علائم دیگری که موجب ناراحتی و پریشانی در دستگاه گوارش می توانند از نشانه ها و علائم اولیه ابتلا به سرطان معده باشند. البته باید این نکته را در نظر داشت که ممکن است این نشانه های به مشکل دیگری غیر از سرطان مرتبط باشد، ولی مراجعه به پزشک و بررسی آن ایده منطقی و خوبی می باشد.

4. تهوع خفیف 

5. کاهش اشتها: در حالی که بسیار گرسنه هستید، به سراغ غذا می روید؛ اما هنوز چند لقمه بیشتر نخورده اید اشتهای شما کم می شود و میل به غذا از بین می رود. این سیری زود رس ، یکی دیگر از نشانه هایی هست که می تواند به  وجود سرطان معده اشاره کند. اگر خیلی سریعتر از قبل احساس سیری می کنید این نشانه را جدی بگیرید.

6. احساس بیماری و یا بی میلی به غذا: برخی از بیماران بعد از خوردن غذا احساس سیری و افراط در خوردن دارند.

علائم و نشانه های هشدار دهنده سرطان معده پیشرفته

1. مشاهده خون در مدفوع یا استفراغ: در برخی از شرایط، نشانه ای قطعی از مبتلا شدن به سرطان معده نیست، زیرا کولیت و بیماری کرون نیز می توانند موجب وجود خون در مدفوع شوند، اما می توان جز نشانه های هشدار دهنده از ابتلا به سرطان در نظر گرفت. زمانی که در مدفوع یا استفراغ خود ، خون مشاهده کردید باید به پزشک متخصص دستگاه گوارش مراجعه نمایید. اگر این خونریزی مرتبط با سرطان معده باشد، در این صورت مدفوع تیره رنگ، قیر مانند و چسبناک می شود یا در حالتی با شیوع کمتر در سرطان معده ، خون تیره رنگ در به جای خون قرمز روشن در مدفوع دیده می شود. دلیل رنگ تیره خون تعامل آن با آنزیم های گوارشی است. خون در استفراغ هم احتمالا به رنگ قرمز روشن دیده می شود و بافتی زبر دارد، به دلیل اینکه نسبتا گوارش شده است.

2.کاهش وزن: خیلی از بیماری های دیگر مثل دیابت نوع 1، بیماری ادیسون و بیماری کرون، می توانند باعث کاهش وزن بی دلیل شوند. سرطان معده هم جز این بیماری ها محسوب می شود. اگر بدون اینکه رژیم غذایی خاصی بگیرید، وزن از دست می دهید و این کاهش وزن به جای اینکه تدریجی باشد، به طور چشمگیر است باید این هشدار را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه نمایید.

 نشانه های هشدار دهنده سرطان معده پیشرفته

3. نفخ، اسهال و یبوست: رشد سرطان در معده می تواند موجب احساس نفخ، یا به هم خوردن شرایط مزاج شود. البته این ها نشانه های قطعی ابتلا به سرطان معده نیستند،  اما زمانی که این علائم را در کنار علای دیگری که در بالا به آنها اشاره کردیم ، مواجه شدید بهتر است سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

4. داشتن درد دایم و پایدار: می توان گفت که معده درد در بعضی موارد نشانه ای از ابتلا به سرطان معده است، ولی ممکن است این درد به خاطر برخی بیماری های و ناراحتی های روده ای و معده ای دیگری باشد. درد که به سرطان معده مرتبط باشد، یک درد پایدار و گزنده است و چیزی نیست که تنها یک روز آن را احساس کنید و بعد از دو هفته دوباره درد داشته باشید. درد سرطان معده مثل احساس دردی مبهم در میانه معده می باشد. 

5. مشکل در بلع

6. رنگ شدن رنگ پوست یا چشم

7. ضعف و احساس خستگی

علائم سرطان معده که در ادامه مطرح می شود در مراحل شدید بیماری بروز می کند

1. تمامی علائم اولیه ای که ذکر شده البته به صورت تشدید شده

2. احساس بیماری مداوم و خستگی بیش از اندازه

3. کم خونی بر اثر خونریزی مداوم تومور :کم خونی باعث می شود تا بیمار بیش از حالت طبیعی احساس خستگی کند.

4. تومور سرطانی بزرگ شده و راه عبور غذا و نوشیدنی را مسدود می کند و به انسداد معده می انجامد.

سخن آخر

در صورت پخش شدن سرطان در دیگر قسمت های بدن؛ علائم متعدد دیگری نیز بروز می یابد. باید این نکته را به خاطر داشته باشید که گاهی علت بروز تمام علائم مطرح شده ابتلا به عارضه ای دیگر است. برای همین انجام آزمایش برای تایید تشخیص ابتلا به سرطان الزامی است و نمی توان تنها از بروز علائم سرطان معده تشخیص به ابتلای فرد به این بیماری داد.


مقالات مرتبط:

مراحل سرطان معده و راه های تشخیص آن

10 درمان خانگی برای انواع دل دردها

از
7
رای