ایزوفلاون ها به عنوان استروژن گیاهی در نظر گرفته می شوند که این خود به این معنی است که از نظر ساختار شبیه به هورمون زنانه، استروژن میباشند. مطالعات متعددی درباره فواید و ایمنی ایزوفلاون ها انجام شده است. در واقع، ایزوفلاونها میتوانند بحث برانگیزترین مکمل های طبیعی در هنگامی که صحبت از سنجش فواید و خطرات آن ها میشوند، باشند. چرا که بسیاری از تحقیقات پزشکی متفاوت است. ما در این مطلب سلام دنیا ، قصد داریم درباره اینکه قرص ایزوفلاون چیست و چه فواید و عوارضی دارد، صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
قرص ایزوفلاون چیست
ایزوفلاون ها نوعی از مکمل های غذایی در نظر گرفته میشوند که منحصراً توسط خانواده Fabaceae (باقلائیان) (لگومینوز یا لوبیا) تولید میشود. ایزوفلاون ها گروه خاصی از مولکولها هستند. این مولکول ها شامل فیتوشیمیایی (مواد شیمیایی گیاهی طبیعی) که در غذاهایی مانند حبوبات و گیاهانی مانند شبدر قرمز یافت میشود، می باشد. ایزوفلاون ها به عنوان استروژن گیاهی در نظر گرفته می شوند که این خود به این معنی است که از نظر ساختار شبیه به هورمون زنانه، استروژن میباشند. ایزوفلاون ها همچنین به عنوان نوعی از ترکیبات آنتی اکسیدانی در نظر گرفته می شوند. این تعریف خود به این معنی است که آنها آسیب های ناشی از اکسیژن (مانند رادیکال های آزاد) که میتوانند به مبارزه با انواع خاصی از سرطان کمک کنند را کاهش می دهند.
مطالعات متعددی درباره فواید و ایمنی ایزوفلاون ها انجام شده است. در واقع، ایزوفلاونها میتوانند بحث برانگیزترین مکمل های طبیعی در هنگامی که صحبت از سنجش فواید و خطرات آن ها میشوند، باشند. چرا که بسیاری از تحقیقات پزشکی متفاوت است.
ایزوفلاون ها برای چه مواردی استفاده می شوند؟
وقتی صحبت از مواد غذایی میشود، سویا شامل بالاترین سطح از ایزوفلاون میشود. منابع گیاهی سرشار از ایزوفلاون ها هستند، این منابع شامل شبدر قرمز (Trifolium pratense) و یونجه (Medicago sativa) میشود. شبدر قرمز مثل سویا، حبوباتی است که حاوی استروژنهای گیاهی میشود.
ایزوفلاون های سویا در رایج ترین شکل خود شامل جنیستئین، دایدزین و گلیسیرین میشوند. ایزوفلاونهای موجود در شبدر قرمز شامل فورمونونتین، بیوکانین A، دایدزین و جنیستئین میشوند.
حتما بخوانید: خواص شبدر قرمز برای سلامتی زنان و مردان
توجه کردن به این نکته که مصرف یک منبع از مکمل های ایزوفلاون ها و خوردن یک منبع غذایی/پروتئینی از ایزوفلاون ها - مانند توفو، تمپه، شیر سویا، میسو، یا سایر محصولات سویا - نتایج متفاوتی را به همراه دارد مهم است (برای فواید و عوارض جانبی).
ایزوفلاونها و استروژن
استروژنها هورمونهایی هستند که بر رشد جنسی و تولید مثل (عمدتاً در زنان) تأثیر خود را میگذارند. ایزوفلاون ها دارای ساختاری مشابه با استروژن هستند. این خود به ایزوفلاون ها اجازه می دهد تا به گیرنده های استروژن متصل شوند. بسته به وضعیت هورمونی یک فرد، ایزوفلاونها هم میتوانند به همان روشی که استروژن با ایجاد اثرات استروژنی یا ضد استروژنی روی فرد تأثیر میگذارد، تاثیر خود را بگذارند.
قرص سویا برای چیست
در مطالعاتی که شامل مکملهای ایزوفلاون برای علائم یائسگی میشود، فوایدی مانند بهبود خستگی و تحریکپذیری و کاهش گرگرفتگی نشان داده شده است.
اما، طبق گفته مجله Pharmaceutical، ایزوفلاونها بهعنوان یک محصولی مؤثر برای درمان جایگزینی هورمون طبیعی (HRT) به بازار عرضه میشوند. تحقیقات بیشتری برای این گفته لازم است و مصرفکنندگان تا زمانی که تحقیقات بیشتری برای اثبات ایمنی و اثربخشی محصولات انجام نشده است، نباید از ایزوفلاون ها برای HRT طولانی مدت استفاده کرد.
ایزوفلاونها علاوه بر تسکین علائم یائسگی از برخی از سرطان ها پیشگیری و از قلب محافظت میکنند. چندین مطالعه نشان داده است که مکملهای پروتئین سویا (حاوی ایزوفلاونها) هم کلسترول کل و هم کلسترول کم چگالی (LDL) را در مطالعات حیوانی و انسانی کاهش میدهند.
نتایج مطالعات متناقض در مورد ایزوفلاونها نشان میدهد که برخی از آنها برای سلامتی شما فوایدی را به همراه دارند و برخی دیگر عوارض جانبی مضر را نشان میدهند.
برخی از گزارشهای موردی نشان میدهند که ایزوفلاونهای موجود در شبدر قرمز به کاهش گرگرفتگی و اضطراب در دوران یائسگی کمک میکند. اگرچه که این گیاه به عنوان یک مکمل غذایی به نام پرومنسیل در بازار عرضه میشود ولی شبکه ملی سلامت زنان گزارش میدهد که دادههای تحقیقات بالینی کافی برای حمایت از این ادعاها وجود ندارد. مشخص شده است که شبدر قرمز فواید قلبی عروقی را برای شما به همراه دارد و کلسترول خوب به نام HDL را افزایش می دهد.
سویا در رژیم غذایی
در آسیا، میزان بیماری قلبی، سرطان سینه و سرطان پروستات کمتر از ایالات متحده دیده شده است چرا که در آن جا سویا به عنوان یک غذای اصلی و عمده مصرف می شود. بسیاری از آسیایی ها سویا را متفاوت از کشورهای غربی مصرف می کنند.
به عنوان مثال، آسیاییها روزانه مقادیر بسیار بیشتری از سویا را میخورند. همچنین در شرق خوردن انواع تخمیر شده ی سویا از جمله میسو، تمپه و تاماری رایج است. این گونه تصور می شود که تخمیر کردن به هضم کردن سویا کمک می کند و حتی میتواند توانایی بدن برای جذب ایزوفلاون ها را هم افزایش دهد.
بسیاری از متخصصان سلامت معتقدند که خوردن سویای تخمیر شده در حد اعتدال میتواند فواید زیر را به شما ارائه دهد:
- تراکم استخوان را افزایش میدهد
- به پیشگیری از سرطان سینه و رحم کمک میکند
- بروز سرطان پروستات را کاهش میدهد
- سطح کلسترول بد را کاهش میدهد
- عملکرد ذهنی را بهبود میبخشد
- کاهش درد عضلانی (مخصوصاً بعد از ورزش کردن)
حتما بخوانید: علائم سرطان سینه چیست
کاربردهای پزشکی و فواید قرص ایزوفلاون
کاربردهای پزشکی رایج بسیاری برای ایزوفلاون ها در دسترس میباشد. بیماری هایی که ممکن است با استفاده از ایزوفلاون ها بهبود یابند، متنوع هستند.
- سرطان پستان: تحقیق ها باهم ترکیب شده اند. کسانی که در دوران نوجوانی از رژیم غذایی سرشار از سویا استفاده می کنند میتوانند در آینده در معرض خطر کمتری از سرطان سینه قرار بگیرند. برخی از مطالعات نشان می دهد که ایزوفلاون های موجود در سویا می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
- دیابت نوع 2: این تحقیق نشان دهنده این است که خوردن پروتئین سویا یا سویای تخمیر شده میتواند قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد.
- اسهال در نوزادان: مکمل شیر خشک سویا (در مقایسه با نوشیدن شیر خشک از شیر گاو) میتواند طول مدت زمان اسهال شدن را کوتاه کند.
- کلسترول بالا: شواهد تحقیقات بالینی نشان می دهد که ایزوفلاون های موجود در سویا باعث کاهش کلسترول بد که به نام LDL معروف است، می شوند. توجه به این نکته مهم است که فقط منابع غذایی مبتنی بر پروتئین ایزوفلاون ها مانند توفو، تمپه و سایر محصولات سویا کلسترول را کاهش می دهند و مکمل های ایزوفلاون خود موثر نبودند.
- فشار خون بالا: خوردن سویا ممکن است فشار خون را اندکی کاهش دهد. خوردن سویا برای افرادی که دارای فشار خون کمی بالا هستند توصیه میشود. خوردن سویا برای افرادی که فشار خون شدیداً بالا دارند، توصیه نمیشود.
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS): برخی تحقیقات نشان داده اند که ایزوفلاون های سویا ممکن است علائم IBS مانند درد شکم را بهبود بخشد.
- علائم یائسگی: علائمی مانند زود رنجی ، افسردگی و گرگرفتگی میتوانند با استفاده از ایزوفلاون ها کاهش یابند. ایزوفلاون ها برای تعریق کردن شبانه مفید نیستند.
- پوکی استخوان: پروتئین سویا از منابع غذایی و ایزوفلاون ها به شکل مکمل هر دو باعث افزایش تراکم استخوان می شوند.
شواهد کافی برای حمایت از این ادعا که میگوید استفاده از ایزوفلاون ها برای درمان بسیاری از بیماری های پزشکی کافی است وجود ندارد. این بیماری ها شامل موارد زیر میشوند:
- بیماری آلزایمر
- آسم
- بیماری قلبی (مانند سکته مغزی یا حمله قلبی)
- قولنج (در نوزادان)
- بیماری کرون
- سرطان آندومتر (سرطان پوشش داخلی رحم)
- سرطان معده هپاتیت C
- سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
- پروستات بزرگ شده
- سرطان پروستات
- روماتیسم مفصلی
- سرطان تیروئید
- بیماری کلیوی
حتما بخوانید: 20 درمان خانگی روماتیسم مفصلی گیاهی و پزشکی
مطالعات انجام شده درباره خواص و مضرات مکمل ایزوفلاون ها
یک بررسی و مرور که در سال 2016 در مجله بریتانیایی فارماکولوژی منتشر شد، گزارش داد که هنوز به خوبی ثابت نشده است که آیا ترکیبات مشتق شده از گیاه (مانند ایزوفلاون ها) مزایایی دارد که بر عوامل خطر برتری داشته باشد یا خیر.
طبق مطالعه ای که در سال 2016 در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شد، 60 مطالعه دیگر را بررسی کرد و دریافت که برخی از درمانهای گیاهی - مانند ایزوفلاونها - در کاهش متوسط گرگرفتگی و خشکی واژن مؤثر هستند. از طرفی دیگر مشخص شد که درمانهای گیاهی برای کاهش تعریق شبانه بیاثر هستند.
چندین مطالعه، هم بر روی حیوانات و هم بر روی انسان ها، نشان داده است که مکمل پروتئین سویا (حاوی ایزوفلاون ها) ممکن است، کلسترول کل و کلسترول کم چگالی (LDL) را کاهش دهد.
مطالعهای که در مجله Nutrients منتشر شده است اینگونه گزارش میدهد: همانطور که با این خلاصه شواهد فراوان نشان داده شد، ایزوفلاونها خواص ضد التهابی چشمگیری را در مدلهای مختلف حیوانی و حتی در انسانها از طریق افزایش فعالیتهای آنتیاکسیدانی نشان میدهند. به دلیل عوارض جانبی بالقوه مضر ایزوفلاون ها - مانند اثرات سرکوب کننده سیستم ایمنی (کاهش پاسخ ایمنی) و سرطان زا (سرطان زا) - فاکتور ایمنی در آن ها هنوز هم ثابت نشده است.
عوارض جانبی ایزوفلاون
- بیشتر عوارض جانبی ایزوفلاون ها با استفاده طولانی مدت از مکمل ها و نه از منابع غذایی مانند محصولات سویا مرتبط میباشد. داده های اپیدمیولوژیک (شاخه ای از پزشکی که به بروز و کنترل بیماری می پردازد) نشان داده است که بین مصرف طولانی مدت سویا و بیماری کاوازاکی (KD) رابطه ای وجود دارد. این را هم باید اضافه کنم که ایزوفلاون های سویا در ایجاد این بیماری نقش دارند.
- مطالعه دیگری نشان داد که خوردن شیر خشک مبتنی بر سویا برای نوزادان ، اثرات منفی بر رشد درازمدت نوزادان میگذارد.
- رشد سلول های سرطان سینه مرتبط با قرار گرفتن طولانی مدت در معرض جنیستئین میباشد. این خود منجر به چیزی که تومورهای ناشی از پروتئین سویا و فنوتیپ های رشد پیشرفته نامیده می شود، میشود.
- مطالعات حیوانی نشان داده است که ایزوفلاون جنیستئین میتواند اثرات نامطلوبی بر دستگاه تناسلی زنان در حال رشد داشته باشد.
هنگامی که سویا به صورت کوتاه مدت (حداکثر شش ماه) مصرف شود، میتواند بی خطر در نظر گرفته شود. عوارض جانبی رایج ممکن است شامل موارد زیر شود:
- ناراحتی GI
- یبوست، نفخ و حالت تهوع
- واکنشهای آلرژیک (شامل بثورات پوستی، خارش، و در موارد شدید تر آنافیلاکسی)
- از دست دادن اشتها
- تورم مچ پا و حساس شدن شکم در دوزهای بالای ایزوفلاون چهار تا هشت میلی گرم در کیلوگرم (میلی گرم بر کیلوگرم) مشاهده شده است.
- استفاده طولانی مدت از این مکمل های عصاره سویا میتواند منجر به رشد غیرطبیعی بافت در رحم شود.
اقدامات پیشگیرانه و احتیاطی (موارد منع مصرف قرص ایزوفلاون)
داده های تحقیقاتی بالینی کافی برای مصرف ایمن محصولات سویا در دوران بارداری یا شیردهی، به ویژه در دوزهای بالاتر، وجود ندارد. برخی از یافتههای تحقیقاتی اولیه وجود دارد که شیر خشک سویا را با تاخیر در رشد نوزادان مرتبط میداند. باید همیشه با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی برای استفاده طولانی مدت از شیر خشک سویا صحبتی داشته باشید و با او مشورت کنید.
- کودکان نباید سویا را به مقدار زیاد مصرف کنند. هنوز مشخص نیست که آیا سویا در دوزهای بالا برای کودکان بی خطر است یا خیر.
- افراد مبتلا به آسم یا تب یونجه میتوانند در معرض خطر بالاتری برای واکنش آلرژیک به سویا قرار بگیرند.
- افراد مبتلا به سرطان سینه باید در مورد استفاده از مکمل های ایزوفلاون با متخصص سرطان یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنند. دادههای تحقیقاتی با یک دیگر ترکیب شده اند. ممکن است سویا مانند استروژن عمل کند و رشد سلولهای سرطانی را در انواع خاصی از سرطان های سینه افزایش دهد.
- کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک باید از مصرف ایزوفلاونها اجتناب کنند، چرا که ممکن است در فرآیند پردازش پروتئین این کودکان اختلال ایجاد کنند.
حتما بخوانید: فیبروز کیستیک چیست
- در افراد مبتلا به دیابت باید قبل از استفاده از ایزوفلاونها با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی صحبت شود، زیرا محصولات سویا ممکن است قند خون را کاهش دهند و با داروهای دیابت تداخل داشته باشند.
- کم کاری تیروئید ممکن است با استفاده از ایزوفلاون های سویا بدتر شود.
- کسانی که سنگ کلیه دارند باید از مصرف ایزوفلاون های سویا خودداری کنند. با این کار ممکن است که یک ماده شیمیایی به نام اگزالات را افزایش دهند که این خود در ایجاد سنگ کلیه نقش کلیدی را دارد. همچنین، کسانی که بیماری کلیوی دارند باید از استفاده از فیتواستروژنها مانند ایزوفلاونهای سویا که میتواند در دوزهای بالا برای مبتلایان به نارسایی کلیه سمی باشد، اجتناب کنند.
تداخلات دارویی قرص ایزوفلاون
تداخلات دارویی ایزوفلاون ها ممکن است با برخی داروها تداخل نامطلوب داشته باشند. این دارو ها شامل موراد زیر میشود:
- مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs): این نوعی از داروی ضد افسردگی میباشد که با محصولات تخمیر شده سویا تداخل دارد.
- آنتی بیوتیک ها ممکن است اثربخشی محصولات سویا را با تأثیر منفی بر فلور طبیعی روده مورد نیاز برای پردازش مؤثر ایزوفلاون ها کاهش دهند.
- استروژنهایی مانند پریمارین، استرادیول و سایر HRT برای یائسگی نباید با ایزوفلاونها مصرف شوند، زیرا ایزوفلاونها ممکن است اثر استروژن را کاهش دهند.
- نولوادکس (تاموکسیفن) دارویی است که در درمان نوع سرطان تحت تأثیر استروژن استفاده می شود و نباید همراه با ایزوفلاون ها مصرف شود.
- محصولات سویا کومادین (وارفارین) میتواند اثربخشی کومادین را کاهش دهند. شبدر قرمز میتواند خاصیت رقیق کنندگی خون را به همراه داشته باشد. این نباید با کومادین مصرف شود.
ایزوفلاونها میتوانند بر سرعت متابولیزه کردن برخی از داروها توسط کبد تأثیر منفی بگذارند. این داروها عبارتند از:
- تولبوتامید (عامل هیپوگلیسمی)
- گلیپیزید (عامل هیپوگلیسمی)
- فنی توئین (ضد تشنج)
- فلوربیپروفن (عامل ضد التهابی)
- وارفارین (ضد انعقاد خون)
هرکسی که داروهای نسخه ای یا بدون نسخه مصرف می کند باید قبل از مصرف ایزوفلاون ها یا هر مکمل گیاهی یا تغذیه ای دیگر با پزشک مشورت کند.
دوز و مقدار مصرف قرص ایزوفلاون
دوزهای زیر توسط مطالعات تحقیقاتی بالینی مورد حمایت قرار میگیرند:
- برای زنان یائسه: مکملی با حداقل 54 میلی گرم جنیستئین (یک ایزوفلاون سویا) در روز برای گرگرفتگی پیشنهاد می شود.
- برای IBS: مکمل 40 میلی گرم ایزوفلاون در روز به مدت شش هفته
- برای محافظت در برابر پوکی استخوان: مکمل 80 میلی گرم ایزوفلاون سویا در روز با دوز کاهشی از دست دادن استخوان در زنان یائسه همراه بوده است (محافظت در برابر پوکی استخوان).
- برای مکمل های کلی: دارو سازها، استفاده از دوز روزانه 40 تا 120 میلی گرم ایزوفلاون در روز (از سویا) یا 40 تا 80 میلی گرم ایزوفلاون (از شبدر قرمز) را برای شرایط مختلف پیشنهاد می کند.
توجه داشته باشید امن بودن استفاده از ایزوفلاونها که بهعنوان مکمل مصرف میشوند، در صورت مصرف بیش از شش ماه قابل تضمین نمیباشد.
باید دنبال چه چیزی باشیم
از آنجایی که مکملها توسط FDA تنظیم نمیشوند، برای اطمینان از کیفیت و اثربخشی ایزوفلاونها و سایر مکملهای طبیعی باید به دنبال موارد متعددی از آن ها باشید.
- به دنبال محصولی باشید که به صورت عصاره ساخته شده باشد. از مکملهای پودری که می تواند قدرت بسیار ضعیفتری داشته باشند اجتناب کنید.
- اطمینان حاصل کنید که قدرت و دوز مکمل ایزوفلاون با توصیه های داده های تحقیقات بالینی مطابقت داشته باشد. کسانی که از این بابت مطمئن نیستند، باید با متخصص مراقبت های بهداشتی یا داروساز خود مشورت کنند. برچسب روی آن را بررسی کنید تا از این که محصول دارای مواد فعال، مانند فیتواستروژنهای طبیعی موجود در ایزوفلاونها (به شکل عصاره) باشد، مطمن شوید.
- بررسی های لازم را انجام دهید تا مطمئن شوید که محصول از نظر ایمنی و استحکام توسط شخص ثالث تست شده و ساخت ایالات متحده باشد.
- اطمینان حاصل کنید که محصول انتخاب شده از منابع اصلاح شده ژنتیکی (GMO) نباشد.
- شرکتی را انتخاب کنید که محصولات خود را با ضمانت 60 روزه ارائه دهد تا شما زمان کافی برای ارزیابی اثربخشی محصول را داشته باشد.
سخن آخر
اگرچه که بسیاری از دادههای تحقیقات بالینی در مورد ایزوفلاونها از مزایای سلامتی آن، مانند ارتقای سلامت قلب، کاهش علائم یائسگی و موارد دیگر پشتیبانی میکنند ولی اطلاعات بسیار متناقضی درباره آن وجود دارد. برای مثال، برخی شواهد از استفاده از ایزوفلاونها برای پیشگیری از سرطان سینه حمایت کرده اند. از طرفی دیگر چندین مطالعه بر روی انواع مختلف سرطان -از جمله برخی از انواع سرطان های سینه را- به عنوان خطر استفاده از ایزوفلاونها شناسایی کردهاند.
به دلیل تعداد گزارشهای دادههای مطالعاتی در مورد ایزوفلاونها، از جمله خوردن مقادیر زیادی از محصولات سویا، مصرف منابع گیاهی ایزوفلاون های شبدر قرمز، یا مصرف هر گونه مکمل با هر شکل دیگری از ایزوفلاون ها، اکیداً توصیه میشود قبل از استفاده از این مکمل غذایی به هر شکلی، با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود مشورت کنید.