بیماری دیابت نوع 2 که به یکی از مشکلات جدی و در حال افزایش در جهان تبدیل شده است، بر سلامت و کیفیت زندگی افراد تاثیر می گذارد. در کنار رژیم غذایی مصرف برخی داروها مانند آمپول ملیتاید با مکانیسم فوق العاده خود علاوه بر تاثیر گذاری بر سطح قند خون اثرات جانبی سایر داروهای را هم کاهش می دهد. ما در این مقاله سلام دنیا درباره آمپول ملیتاید برای چیست؛ موارد مصرف آمپول ملیتاید برای لاغری، نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخل دارویی آمپول ملیتاید و قیمت آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
آمپول ملیتاید برای چیست
آمپول ملیتاید حاوی لیراگلوتید، آنالوگ پپتید-1 شبه گلوکاگون انسانی (GLP-1) است و به عنوان آگونیست گیرنده GLP-1 عمل می کند.آمپول ملیتاید یک داروی تجویزی تزریقی است.این دارو همراه با رژیم غذایی و ورزش برای کاهش قند خون (گلوکز) در بزرگسالان و کودکان 10 ساله و بالاتر مبتلا به دیابت نوع 2 و برای کاهش خطر حوادث قلبی عروقی عمده مانند حمله قلبی، سکته مغزی یا مرگ در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 با بیماری های شناخته شده قلبی این آمپول برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می گیرد.آمپول ملیتاید احساس سیری را افزایش داده و با کاهش اشتها تاثیر خوبی بر کنترل قند خون می گذارد،این تاثیر میتواند باعث افزایش تولید انسولین توسط بدن شده و نحوه استفاده بدن از انسولین را بهبود ببخشد.
حتما بخوانید: آمپول مانجارو چیست
آمپول ملیتاید برای لاغری
آمپول ملیتاید با هدف کنترل وزن در بزرگسالان مبتلا به چاقی مزمن استفاده می شود. اگرچه یکی از موارد مصرف این دارو کاهش وزن و لاغری است اما باید توجه داشته باشید که این دارو مناسب هر نوع چاقی نیست و تنها در شرایط خواص و با تجویز پزشک قابل استفاده است.آمپول ملیتاید با کاهش سرعت تخلیه معده باعث کاهش اشتها و در نتیجه لاغری میشود.
نحوه تزریق آمپول ملیتاید
- آمپول ملیتاید به عنوان یک محلول (مایع) در یک قلم دوز از قبل پر شده برای تزریق زیر جلدی (زیر پوست) در معده، ران یا بازو مورد استفاده قرار می گیرد.این دارو معمولاً یک بار در روز با غذا یا بدون غذا تزریق می شود.
- تقریباً در زمان مشخصی در هر روز آمپول ملیتاید را تزریق کنید.
- به دقت دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را دنبال کنید و دارو را دقیقاً طبق دستور استفاده نمایید. توجه داشته باشید که از مقدار کمتر یا بیشتر از آن استفاده نکنید یا از افزایش دوز تجویزی پزشک خودداری کنید.
- دوز توصیه شده 6 میلی گرم SC (زیرجلدی) در روز به مدت 1 هفته، سپس به 1.2 میلی گرم در روز افزایش پیدا می کند. در صورت عدم کنترل شاخص گلیسمی، میتواند به 1.8 میلی گرم در روز افزایش پیدا کند.
- انسولین و آمپول ملیتاید را در یک نوبت تزریق با هم مخلوط نکنید.
- ممکن است آمپول ملیتاید و انسولین را در همان ناحیه بدن (مانند ناحیه شکم) تزریق کنید، اما نباید دقیقا در کنار یکدیگر باشند.
- آمپول ملیتاید خود را با افراد دیگر به اشتراک نگذارید، حتی اگر سوزن آن عوض شده باشد. شما ممکن است به افراد دیگر یک عفونت جدی بدهید یا از آنها عفونت جدی بگیرید.
- میزان قند خون فرد قبل از مصرف و همچنین در طی مصرف باید بررسی شود.
حتما بخوانید: آمپول اوزمپیک (Ozempic) برای چیست
تفاوت آمپول ملیتاید با آمپول ساکسندا و ویکتوزا چیست
در بررسی ساختار دارویی و مولکولی آمپول ملیتاید(Melitide)، ساکسندا (saxenda) و ویکتوزا (victoza) تفاوتی پیدا نشده است و هر سه این دارو حاوی لیراگلوتاید هستند. تفاوت اصلی در اندازه آمپول ساکسندا و ویکتوزا است، قلم ساکسندا حاوی 3 میلی گرم و ویکتوزا حاوی 1.8 میلی گرم است. علاوه بر این موارد مصرف آمپول ساکسندا کاهش وزن و آمپول ویکتوزا در مبتلایان به دیابت کنترل سطح گلوکوز می باشد، اما آمپول ملیتاید یک داروی ضد دیابت است که برای درمان دیابت نوع 2 و چاقی مزمن مورد استفاده قرار می گیرد.آمپول ساکسندا و ویکتوزا تولید شرکت خارجی Novo Nordisk و آمپول ملیتاید یک محصول ایرانی و تولید داخل است.در حقیقت آمپول ملیتاید(Melitide) با داشتن ترکیبات و مواد مشابه دو آمپول خارجی برای کاهش وزن استفاده می شود.
عوارض آمپول ملیتاید
از جمله عوارض جانبی آمپول ملیتاید می توان به حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، کاهش اشتها، اسهال یا یبوست، سردرد، خستگی، کاهش اشتها، نفخ شکم و…اشاره کرد. در صورت ماندگاری این علائم یا بدتر شدن آنها فورا پزشک یا دکتر داروخانه را مطلع کنید.با اینکه آمپول ملیتاید خودش باعث کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) نمیشود، اما در برخی موارد ممکن است مصرف هم زمان این دارو با سایر داروهای دیابت، باعث افت قند خون شود.علائم پایین آمدن قند خون ممکن است شامل تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه، سردرد یا سوزن سوزن شدن دست باشد. در ادامه از عوارض جانبی آمپول ملیتاید (Melitide) را معرفی خواهیم کرد:
- حالت تهوع (39.3%)
- هیپوگلیسمی در دیابت T2 (23%)
- اسهال (20.9%)
- یبوست (19.4%)
- استفراغ (15.7%)
- سردرد (13.6%)
- کاهش اشتها (10%)
- سوء هاضمه (9.6%)
- خستگی (7.5%)
- سرگیجه (6.9%)
- درد شکم (5.4%)
- درد بالای شکم (5.1%)
- بیماری ریفلاکس معده (4.7%)
- اتساع شکم (4.5%)
- عفونت ادراری (4.3%)
- نفخ شکم (4%)
حتما بخوانید: چه داروهایی باعث بالا رفتن و افزایش قند خون میشوند
تداخل دارویی آمپول ملیتاید
- تداخلات شدید: آلفالیپوئیکوم اسیدوم، فلورکینولونها، کلروکین(انواع)، فلومکوئین، هیدروکسیکلروکین، انسولین(انواع)، لانرئوتاید، اکترئوتاید، پازیرئوتاید، سدیم تیوکتات، تیوکتیکاسید
- تداخلات متوسط: آسبوتولول، آتنولول، بنازپریل، بتاکسولول، بیزوپرولول، کاپتوپریل، کارتلول، کارودیلول، سلیپرولول، کلروتیازید، کلرتالیدون، انالاپریل، انالاپریلات، اسمولول، فوزینوپریل، فوروزماید، هیدروکلروتیازید، هیدروفلومتیازید، اینداپامید، لابتالول، لووبونولول،
- افزایش تاثیر داروها توسط ملیتاید: آگونیستهای شبه گلوکاگونی پپتید یک، عوامل کاهندهی قندخون، انسولینها، لووتیروکسین، مگلیتینایدها، سولفونیلاورهها
- داروهایی که سطح خونی ملیتاید را بالا میبرند: آلفالیپوئیکاسید، آندروژنها، بتابلاکرها، بورتزومیب، ضدویروس با اثر مستقیم (HCV)، گوانتیدین، مایتاکه، مهارکنندگان مونوآمین اکسیداز، پگویزومانت، پروتیونامید، کینولونها، سالیسیلاتها، مهارکنندگان بازجذب اختصاصی سروتونین، سماگلوت
شرایط نگهداری آمپول ملیتاید
- اگر می خواهید برای نخستین بار از آمپول ملیتاید استفاده کنید، دارو را در یخچال و در دمای بین 2 تا 8 درجه سانتیگراد نگهداری کنید.
- بعد از نخستین استفاده، می توان آمپول ملیتاید را در دمای اتاق یا در یخچال نگهداری کرد.
- دقت داشته باشید که این دارو هم مانند سایر داروها باید دور از دسترس کودکان و حیوانات و البته نور خورشید نگهداری شود.
قیمت آمپول ملیتاید
قیمت آمپول ملیتاید هر عدد : 7448760 ریال می باشد. البته این تنها قیمت ارائه شده از یک داروخانه است برای اطلاع دقیق از قیمت آمپول ملیتاید به داروخانه شهرتان مراجعه کنید.
سخن پایانی:
آمپول ملیتاید یک آمپول برای لاغری، کاهش اشتها و به عنوان یک راهکار مؤثر در مدیریت دیابت نوع 2 در نظر گرفته شده است. نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد که آمپول ملیتاید تاثیر چشمگیری بر سطح قند خون دارد. با این حال پیش از مصرف دارو حتما با پزشک خود مشورت کنید.
مطالب مرتبط:
شایعترین علت هیپوگلیسمی و درمان آن
بهترین ورزش ها برای دیابتی ها و کاهش قند خون