درماتیت سبورئیک (درماتیت سبوره): علائم، عوامل و درمان های خانگی و دارویی آن

درماتیت سبورئیک (درماتیت سبوره): علائم، عوامل و درمان های خانگی و دارویی آن درماتیت سبورئیک یک بیماری التهابی پوست است که باعث ایجاد لکه های زبر و قرمز می شود. کلاه گهواره که در نوزادان شایع است یکی از انواع درماتیت سبوره می باشد. استفاده از آلوده ورا، روغن ماهی از درمان های طبیعی آن است.

درماتیت سبورئیک یک بیماری التهابی پوست است. اغلب بر روی پوست سر تأثیر می گذارد و باعث ایجاد لکه های زبر و قرمز می شود. لکه ها همچنین ممکن است بر روی صورت و قسمت بالای بدن نیز ظاهر شوند. نواحی تحت تاثیر ممکن است ترشح یک ماده چرب به فولیکول های مو را داشته باشد. درماتیت سبورئیک (SD) در اثر واکنش خود ایمنی یا آلرژی ایجاد می شود، و مسری نیست. این بیماری همچنین قابل درمان نیست اما با روش های مختلف درمانی می توان آن را کنترل نمود.

درمان درماتیت سبورئیک همیشه ضروری نیست، زیرا علائم می توانند به طور طبیعی کاملاً از بین بروند. اما برای بیشتر افراد، درماتیت سبورئیک یک وضعیت مادام العمر است که همچنان عود خواهد کرد و از بین خواهد رفت. مراقبت مناسب از پوست می تواند علائم بیماری را دور نگه دارد.

حقایق کوتاه در مورد بیماری درماتیت سبورئیک

  • درماتیت سبورئیک دقیقاً به اندازه آکنه شایع است.
  • این بیماری افراد در سنین مختلف را تحت تأثیر قرار می دهد.
  • یک پزشک برای تشخیص بیماری درماتیت سبورئیک، -به طور معمول یک متخصص پوست - نواحی تحت تاثیر را معاینه می کند.
  • هر شخص برای تصمیم گیری در مورد بهترین درمان باید با متخصص پوست یا پزشک خود صحبت کند.

درماتیت سبورئیک (درماتیت سبوره) چیست؟

این بیماری می تواند باعث ایجاد جوش هایی به رنگ قرمز، متورم، چرب و دارای پوسته سفید یا زرد شود.

درماتیت سبورئیک (سبوره) چیست؟

انواع بیماری درماتیت سبورئیک

بیماری درماتیت سبورئیک دو نوع دارد:

1. کلاه گهواره

کلاه گهواره در نوزادان شایع است. این بیماری باعث ایجاد لکه های فلس دار در پوست سر کودک می شود که ممکن است چرب یا پوسته پوسته باشد. کلاه گهواره معمولاً مضر نیست و ممکن است طی چند ماه بدون نیاز به درمان از بین برود. برخی از نوزادان ممکن است در ناحیه پوشک دچار درماتیت سبورئیک شوند که معمولاً با جوش پوشک اشتباه گرفته می شود.

در موارد نادر، بیماری درماتیت سبورئیک ممکن است کل بدن کودک را بپوشاند و باعث ایجاد لکه های قرمز، فلس دار و پوست ملتهب شود. صرف نظر از شکلی که درماتیت سبورئیک در نوزادان به خود می گیرد، معمولا قبل از سن یک سالگی به طور دائم از بین می رود. انتخاب روش های درمانی موضعی برای کودکان زیر یک سال باید با مشورت پزشک انجام شود.

انواع بیماری درماتیت سبورئیک

2. بیماری درماتیت سبورئیک در بزرگسالان

درماتیت سبورئیک در بزرگسالان بیماری است که در کل زندگی یک فرد به وجود می آید و از بین می رود. آب و هوا و استرس باعث عود کردن علائم بیماری می شوند. درمان می تواند این عود کردن علائم را کاهش دهد و حتی موجب تسکین برخی از آن ها شود.

علل و عوامل خطر بیماری درماتیت سبورئیک

براساس گزارشی از مجله پزشکی پزشک خانواده آمریکایی، بیماری درماتیت سبورئیک در 1-3 درصد از جمعیت شیوع دارد. دلایل ایجاد بیماری درماتیت سبورئیک ناشناخته است، اما به نظر می رسد که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری در مناطق تحت تاثیر مخمر بیش از حد در پوست خود داشته باشند. داشتن بیماری های خاصی می تواند خطر ابتلا به بیماری درماتیت سبورئیک را افزایش دهد. سایر شرایطی که ممکن است یک فرد را در معرض خطر ابتلا به بیماری درماتیت سبورئیک قرار دهد عبارتند از:

  • آکنه مزمن
  • الکلیسم یا استفاده بیش از حد از الکل
  • افسردگی
  • اختلالات اشتها
  • پسوریازیس
  • روزاسه

محققان فکر می کنند که ژنتیک و هورمون ها ممکن است در ایجاد درماتیت سبورئیک نقش داشته باشند، اما هنوز باید جهش های ژنی خاصی را که مربوط به این بیماری است، شناسایی کنند. استرس، مخمر پوستی بیش از حد طبیعی و هوای سرد و خشک نیز از محرک های بالقوه عود کردن بیماری درماتیت سبورئیک می باشند.

علل و عوامل خطر بیماری درماتیت سبورئیک

علائم بیماری درماتیت سبورئیک چیست؟

علائم بیماری درماتیت سبورئیک در فصول با هوای سرد و خشک، و یا هنگامی که فرد دچار استرس است، بدتر می شوند. بیوپسی (بافت برداری) از پوست آسیب دیده معمولاً برای رد شرایط دیگری که می توانند علائم مشابه ایجاد کنند، انجام می شود. علائم درماتیت سبورئیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شوره سر، یا پوسته پوسته شدن پوست سر، مو، ریش، سبیل یا ابروها
  • لکه های پوستی چرب روی پوست سر، صورت، بینی، پلک ها، گوش ها، قفسه سینه، زیر بغل، کشاله ران و زیر سینه ها
  • پوست قرمز و ملتهب
  • پوست خارش دار

درمان های طبیعی برای بیماری درماتیت سبورئیک چیست؟

محرک های درماتیت سبوره به نوع پوست و حساسیت آن بستگی دارد. وقتی صحبت از راه حل های طبیعی می شود، هیچ گزینه یکسانی، متناسب با همه شرایط وجود ندارد. در اینجا چند روش درمانی طبیعی وجود دارد که ممکن است علائم درماتیت سبورئیک را دور نگه دارد یا عود کردن علائم را درمان کند:

1. مراقبت خوب از پوست

برای درماتیت سبورئیک بر روی بدن، به خصوص صورت، عاقلانه است که مناطق تحت تاثیر را با شستن آن با آب و صابون به صورت روزانه تمیز نگه دارید. همچنین دریافت مقدار زیادی نور خورشید می تواند مانع از رشد مخمرهایی شود که هنگام تشدید بیماری درماتیت سبورئیک پوست را ملتهب می کند. برای درمان علائم پوست سر، بزرگسالان می توانند از شامپوهای بدون نسخه ضد شوره استفاده کنند که حاوی تار ذغال سنگ، اسید سالیسیلیک، سلنیوم سولفید یا پیریتون زینک است.

علائم و درمان طبیعی بیماری درماتیت سبوره

2. روغن ماهی

روغن ماهی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است به خاطر خواص ضد التهابی آن مشهور است. مطالعات نشان داده اند که مصرف مکمل های روغن ماهی باعث کاهش علائم پوستی در بیماری های مختلف التهابی پوست می شود. روغن ماهی بی خطر است، به شرط آنکه طبق دستورالعمل مصرف شود. مادران شیرده باید توجه داشته باشند که مصرف روغن ماهی باعث افزایش سطح اسیدهای چرب امگا 3 در شیر مادر می شود. شخص باید قبل از اضافه کردن اسیدهای چرب امگا 3 به غذای یک کودک زیر 1 سال، با یک پزشک صحبت کند.

3. آلوئه ورا

آلوئه ورا نیز همچنین دارای خواص ضد التهابی است و تحقیقات نشان داده است که در درمان درماتیت سبورئیک موثر است. مکمل های آلوئه ورا می توانند به مهار عود کردن بیماری و کاهش شدت آن ها کمک کنند. مکمل های آلوئه ورا را قبل از اینکه ابتدا در مورد ایمنی و میزان دوز مصرفی با پزشک صحبت کرده باشید، به کودکان زیر 10 سال ندهید. از آلوئه ورا همچنین برای درمان یبوست استفاده می شود، بنابراین مکمل ها می توانند عوارض جانبی نیز داشته باشند، از جمله:

  • گرفتگی شکم
  • اسهال
  • یبوست
  • تغییر رنگ ادرار

استفاده موضعی از آلوئه ورا همچنین ممکن است به کنترل قرمزی و خارش در هنگام عود این بیماری کمک کند. قبل از استفاده از آلوئه ورا موضعی، مقدار کمی از آن را بر روی ناحیه کوچکی از پوست سالم، اعمال کنید تا بررسی نمایید که به آن آلرژی دارید یا خیر. اگر در طی 12-24 ساعت بعدی واکنشی مشاهده نشود، استفاده موضعی باید بی خطر باشد. توجه داشته باشید که واکنش های آلرژی زا می توانند به مرور زمان ایجاد شوند. در صورت بروز علائم آلرژی، استفاده از آلوئه ورا موضعی را قطع کنید.

عوارض جانبی آلوئه ورای موضعی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • قرمزی
  • سوزش
  • گزش
  • واکنش آلرژی زای بالقوه در افراد با حساسیت پوستی

درمان های خانگی و طبیعی بیماری درماتیت سبورئیک

4. پروبیوتیک

پروبیوتیک ها می توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و واکنش های التهابی را در کل بدن کاهش دهند. در حالی که تحقیقات در مورد اثرات پروبیوتیک ها بر روی تعداد موارد عود بیماری درماتیت سبورئیک محدود است، پروبیوتیک ها هنوز هم واکنش های ایمنی سالم تری را ترویج می دهند، بنابراین ممکن است ارزش امتحان کردن را داشته باشند. به كودكان زير 1 سال هيچ محصول حاوی پروبيوتيك ها، مانند ماست يا مكمل های خوراكی ندهيد، چون اثرات آن برای كودكان بسيار كوچك مورد تحقيق قرار نگرفته است.

5. روغن درخت چای

روغن درخت چای به مدت طولانی به عنوان درمانی برای بسیاری از بیماری های پوستی مورد مطالعه قرار گرفته است. این روغن دارای خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد التهابی است. استفاده موضعی از روغن درخت چای بی خطر است، اما باید آن را با یک روغن حامل مانند: نارگیل یا روغن زیتون رقیق کرد. قبل از استفاده 3-5 قطره روغن درخت چای را در 30 گرم روغن حامل مخلوط کنید. این کار می تواند به کاهش خارش کمک کرده و باعث بهبودی لکه های پوستی فلس دار شود.

درمان طبیعی و گیاهی درماتیت سبوره

6. روغن های اسانسی دیگر

روغن گل پامچال غروب، روغن گل گاوزبان و روغن دانه انگور سیاه نیز حاوی خواصی هستند که ممکن است به درمان علائم درماتیت سبورئیک کمک کند. آن ها می توانند به کاهش خارش و قرمزی کمک کنند. این روغن ها باید قبل از استفاده با یک روغن حامل رقیق شوند. استفاده از روغن های اسانسی در کودکان خردسال، نوزادان، زنان باردار و مادران شیرده به صورت عمیق مورد مطالعه قرار نگرفته است. استفاده از روغن های اساسی توسط افراد برای نوزادان باید فقط با احتیاط جدی و پس از مشورت با پزشک انجام شود. روغن های اسانسی نباید قورت داده شوند و فقط باید بصورت موضعی یا با استفاده از دیفیوزر مصرف شوند.

بیماری درماتیت سبورئیک و درمان های خانگی آن

درمان های دارویی بیماری درماتیت سبورئیک

داروهای موضعی شایع ترین درمان برای تشدید بیماری درماتیت سبوره است. این موارد عبارتند از:

  • کرم ها
  • فوم ها
  • ژل ها
  • لوسیون ها
  • پمادهای حاوی کورتیکواستروئیدها یا هیدروکورتیزون

این داروها در صورت استفاده بیش از حد می توانند باعث نازک شدن پوست شوند، بنابراین پزشکان فقط آنها را برای استفاده کوتاه مدت توصیه می کنند. مصرف این داروهای موضعی با درمان های طبیعی می تواند عوارض جانبی را کاهش دهد و ممکن است در دراز مدت بهتر باشد. ژل های ضد باکتری را می توان برای درمان نوعی از درماتیت سبوره که بر روی پوست سر توسط باکتری ها ایجاد می شود، تجویز کرد. شامپوها و کرم های ضد قارچ نیز گزینه هایی برای درمان این علائم هستند. در موارد شدید درماتیت سبورئیک از نور درمانی استفاده شده است. نور درمانی شامل قرار گرفتن مناطق تحت تاثیر پوست بدن یا سر در معرض نور ماوراء بنفش است.

درمان های دارویی بیماری درماتیت سبورئیک

نتیجه گیری

بیماری درماتیت سبورئیک یک وضعیت مادام العمر است که به وجود می آید و از بین می رود. بهتر است با درمان کنترل و مدیریت شود. بسیاری از درمان های طبیعی وجود دارد که می تواند به درمان های پزشکی بیفزایند. برای کودکان خردسال، شخص همیشه قبل از استفاده از هر یک از این محصولات باید با پزشک صحبت کند. این امر به این دلیل است که تحقیقات زیادی در مورد اثرات و ایمنی آنها در کودکان وجود ندارد.

شخص باید همیشه به خاطر داشته باشد که سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) گیاهان، روغن های اسانسی یا مکمل ها را از نظر قدرت، کیفیت، خلوص و ایمنی آنها بررسی و نظارت نمی کند. بنابراین خواندن برچسب‌ها و بررسی برندهای مختلف قبل از خرید مهم است. کنترل عوامل خطر و انجام مراقبت های مناسب از پوست می تواند شدت بیماری درماتیت سبورئیک را کاهش دهد.

منبع: medicalnewstoday

از
2
رای