علت و درمان خارش پا با 7 روش خانگی و دارویی ساده

علت و درمان خارش پا با 7 روش خانگی و دارویی ساده خارش پا در هر یک از قسمت‌های بدن می‌تواند اتفاق بیفتد اما در پا شایع‌تر است. روش‌های مختلف درمان خارش پا با ناشی از گرما یا سرما، ناشی از آلرژی یا پوست خشک، درمان خارش پا بعد از اصلاح کردن در سلام دنیا بخوانید.

اگر پاهایتان دائماً متورم می شوند یا احساس خارش می‌کنند، این مشکلات می‌تواند زندگی روزمره شما را مختل کند. خارش پاها می تواند به دلیل طیف وسیعی از بیماری ها، آلرژی ها یا عوامل محیطی ایجاد شود، بنابراین مدتی طول می‌کشد تا بفهمید علت خارش پای شما چیست. پس از یافتن علت خارش پاها، می توانید پاهای خود را معالجه کرده و پوستی که دچار ناراحتی شده را تسکین دهید. در این مقاله از سلام دنیا با علت خارش پا و روش درمان آن پرداختیم.

روش اول درمان خارش پا

سوالات متداول در مورد خارش پا

1.  چرا پاهایم دچار خارش می‌شوند؟

خارش پوست می‌تواند در اثر عوامل مختلفی از جمله دما، ورزش، آلرژی، خشکی پوست، بیماری‌ها، استرس و اصلاح پوست ایجاد شود. مشخص کردن علت خارش پاها می‌تواند برای درمان علت مفید باشد، اما اگر 100٪ از علت خارش پاهایتان مطمئن نیستید، مشکلی وجود ندارد. حتی اگر علت خارش پاها را نمی‌دانید، باز هم می توانید علائم را درمان کنید.
اگر خارش پوست در قسمت پایین پاهایتان باشد، ممکن است علت آن پوشیدن جوراب‌های غیر قابل تنفس در تمام طول روز باشد. اگر از دلیل خارش دقیق پاهای خود مطمئن نیستید، به آنچه که در طول هفته گذشته انجام داده‌اید یا با آن تماس داشته اید فکر کنید. به احتمال زیاد، چیز جدیدی در محیط‌تان است که پوست شما با آن سازگار نیست.

2. علائم خارش پا چیست؟

لایه برداری (پیلینگ)، قرمزی، بثورات پوستی، خشکی، زخم، تاول، scaliness (دلمه هایی که روی ضایعات ایجاد می شود)، زبری و درد علائم خارش پا هستند. در هنگام مقابله با خارش پا ممکن است تعدادی یا همه این علائم را تجربه کنید. هرچه پوست شما بیشتر دچار خارش شود، معمولا این علائم شدیدتر می شوند.


حتما بخوانید: درمان خشکی پوست بدن با روش های ساده


علائم خارش پا

3. چگونه می‌توانم از بدتر شدن خارش پاهای خود جلوگیری کنم؟

پوست را نخارانید! اگرچه این اولین کاری است که می خواهید انجام دهید، اما خاراندن می‌تواند خارش شما را بدتر کند (و حتی می تواند میکروب ها را به پوست وارد کند). در صورت نیاز می‌توانید ناخن‌های خود را کوتاه کنید تا پوست تان خراشیده نشود. اگر خارش شما واقعاً بد باشد، ممکن است در خواب پوست تان را خراشیده کنید. سعی کنید برای پوشاندن دستان خود از دستکش یا دستکش های تک انگشتی  در رختخواب استفاده کنید.

4. چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر نمی‌توانید علت خارش پاهایتان را مشخص کنید یا اینکه چطور آن را بهتر کنید، به پزشک عمومی یا متخصص پوست مراجعه کنید. آنها می‌توانند در تشخیص علت خارش و درمان ان با دارو به شما کمک کنند. اگر اخیراً ورزش کرده‌اید و دچار کهیر، خستگی، گرما ، خارش یا بی هوشی شده اید، بلافاصله به دنبال کمک پزشکی باشید. این علائم می تواند نشانه آنافیلاکسی ناشی از ورزش باشد، و این وضعیت می تواند خطرناک باشد.

روش دوم درمان خارش پا

درمان خارش پا با ناشی از گرما یا سرما

1. هر لباس گرم و خارش دار را از تن خارج کنید

اگر بیش از حد گرمتان شده یا واقعا عرق کرده‌اید، ممکن است فقط بیش از حد لباس پوشیده باشید. چند تا از لباس‌ها را دربیاورید تا پوست شما تسکین یابد و اجازه دهید نفس بکشد. سعی کنید در تابستان لباس‌های نرم و سبک بپوشید تا از گرم شدن بیش از حد جلوگیری کنید.
اگرچه این کار در زمستان دور از عقل بنظر می رسد، اما پوشیدن لباس بیش از حد در زمستان می تواند شما را بیش از حد گرم کند. اگر در حالی که نشسته‌اید و بی تحرک هستید، احساس تعریق می‌کنید، چند لباس را از تن تان دربیاورید.


2. برای تسکین پوست خود از کمپرس سرد استفاده کنید

برای کمپرس سرد یک قالب یخی را که با حوله پیچیده‌اید یا پارچه خنک را امتحان کنید. هر بار 10 دقیقه آن را روی پوست خود فشار دهید تا دیگر پاهای شما خارش نداشته باشد. هرگز کیسه یخ را روی پوست لخت خود قرار ندهید! همیشه آن را در حوله بپیچید تا خیلی سردتان نشود.

3. در حمام سرد به آرامی پاها را لمس کنید

 وان حمام را با آبی که کمی سردتر از دمای اتاق است پر کنید. پاها را در آن خیس کرده و به آرامی لمس کنید، اما آنها را مالش ندهید. مالیدن پاها می‌تواند آنها را بیشتر تحریک کند، بنابراین فقط از حرکات کوتاه مدت استفاده کنید تا پوست شما مرطوب شود. وقتی کارتان تمام شد، اجازه دهید پوست‌تان به جای اینکه با حوله خشک شود با جریان هوا خشک شود تا از تحریک شدن پوست جلوگیری کنید.


حتما بخوانید: درمان خشکی پوست با 10 روش خانگی


درمان خارش پا در شب

4. پاها را مرطوب کنید

 از لوسیون کالامین برای تسکین پوست و آبرسانی به نقاط خشک و خارش‌دار استفاده کنید. از استفاده از کرم‌ها و پمادهای مشتقات نفتی یا روغن معدنی خودداری کنید، زیرا این مواد می توانند خارش شما را بدتر کنند. لوسیون کالامین را می توانید در اکثر داروخانه ها پیدا کنید.

5. پوست خود را با یک مرطوب کننده آبرسانی کنید

 اگر هنگام خواب پاهای شما خارش دارد، ممکن است هوای خشک روی آنها تأثیر گذاشته باشد. یک دستگاه مرطوب‌کننده در اتاق خود تنظیم کنید تا هوا را مرطوب کند. این موضوع به ویژه اگر در منطقه خشک زندگی می کنید بسیار مهم است.

روش سوم برای تسکین خارش پا

درمان خارش پا ناشی از ورزش کردن

1. پوست خود را مرطوب کنید

بعد از دوش گرفتن، روی پوست تان لوسیون مرطوب کننده بمالید تا پوست شما آبرسانی شود و رطوبت را در پوستتان حفظ کند. به آرامی و با دقت لوسیون را مالش دهید تا پوست شما بیشتر تحریک نشود. اگر پوست شما خارش زیادی دارد، یک لوسیون کالامین می تواند برای تسکین آن مفید باشد.

2. یک کرم یا اسپری بی‌حس‌کننده را امتحان کنید

 این پمادهای بدون نسخه می‌توانند به درمان خارش پوست و تسکین التهاب کمک کنند. به دنبال کرم یا اسپری هیدروکورتیزون باشید و دستورالعمل های موجود در قوطی را با دقت دنبال کنید. به احتمال زیاد باید دو بار در روز یا هر زمان که پاهای شما احساس خارش می کند، از اسپری یا کرم استفاده کنید.

درمان خانگی خارش کف پا

3. آنتی‌هیستامین مصرف کنید

این داروهای خوراکی به کاهش التهاب و خارش پا کمک می‌کنند. یک بطری شربت دیفن هیدرامین، برم فنیرامین یا کلماستین را از داروخانه محلی خود تهیه کنید و به دقت دستورالعمل ها دارو را دنبال کنید. اگر فشار خون یا غده تیروئید پرکار دارید، قبل از مصرف آنتی هیستامین‌ها با پزشک خود صحبت کنید.


حتما بخوانید: بهترین غذاهای ضد التهاب


4. شدت تمرینات خود را کاهش دهید

 اگر خیلی سخت تمرین می‌کنید، این کار می‌تواند خارش پاهایتان را بدتر کند. سعی کنید شدت و مدت زمان تمرینات خود را کاهش دهید تا پاهای شما بهبود پیدا کنند. این مسئله به ویژه اگر برای مدتی ورزش نکرده باشید بسیار مهم است. ممکن است بدنتان برای سازگاری با روتین جدیتان به کمی زمان  نیاز داشته باشد.

5. لباس‌های تمرینی با قابلیت جذب رطوبت بپوشید

 به دنبال لباس‌های تمرینی که از پلی استر ساخته شده اند و پنبه ای نیستند باشید. این نوع پارچه رطوبت را از روی بدنتان جذب می‌کند و به بیرون می‌دهد، به جای اینکه روی پوست شما بنشیند و باعث تحریک آن شود. قبل از خرید می‌توانید برچسب لباس تمرینی خود را بررسی کنید تا ببینید از چه موادی ساخته شده اند.

6. از ورزش کردن در هوای گرم خودداری کنید

 گرمای شدید باعث خارش بیشتر پاها می‌شود، خصوصاً اگر مستعد تحریک هم باشند. در طول تابستان، سعی کنید یک سالن ورزشی یا پیست مناسب برای انجام تمرینات خود پیدا کنید که در این صورت گرمتان هم نمی شود. اگر قرار است در هوای گرم تمرین کنید، حتما لباس مناسب بپوشید. لباس های گشاد و رطوبت‌گیر نسبت به لباس های تنگ راحتی بیشتری برای شما ایجاد خواهند کرد.

روش چهارم برای درمان خانگی خارش پا

درمان خارش پا ناشی از آلرژی یا پوست خشک

1. آنتی هیستامین مصرف کنید

 داروهای بدون نسخه، مانند دیفن هیدرامین، برم فنیرامین یا کلماستین، می‌توانند تورم و خارش را کاهش دهند. قبل از مصرف هر داروی جدید با پزشک خود صحبت کنید. این داروها را می‌توانید در هر داروخانه نزدیک خود پیدا کنید.

2. پوست خشک را مرطوب کنید

 بعد از بیرون آمدن از حمام، برای حفظ رطوبت پوست از مرطوب کننده استفاده کنید. در حالت ایده آل، باید هر روز کار رطوبت‌رسانی را انجام دهید تا پوست خود را نرم و لطیف نگه دارید. روی هر قسمت از پاهایتان که خشک یا پوسته‌پوسته شده برای رطوبت رسانی تمرکز کنید. اگر در محیطی با آب و هوای خشک زندگی می کنید، برای آبرسانی به پوستتان یک مرطوب کننده را در خانه یا محل کار بگذارید.

3. لوسیون کالامین را برای واکنش های حساسیت زا امتحان کنید

 لوسیون کالامین می تواند به تسکین خارش ، بثورات یا قرمزی پوست کمک کند. یک لایه نازک را بروی کل پا پخش کنید تا خارش و سوزشی را که احساس می کنید متوقف کند. اگر با ماده حساسیت‌زا در تماس بوده اید، مطمئن شوید که پوست تان را قبل استفاده از لوسیون می شویید. اگر با پیچک سمی تماس داشته اید، ممکن است لازم باشد از کرم ضد خارش و همچنین کرم خشک کن استفاده کنید.


حتما بخوانید: پماد کالامین برای چیست


درمان خارش پا با کلامین

4. با بلغور جو دوسر کلوئیدی حمام کنید

 وان حمام را با آب کمی سردتر از دمای اتاق پر کنید. 1 تا 2 پیمانه بلغور جو دوسر کلوئیدی را به آب اضافه کنید، سپس پاهای خارش دار خود را در آب فرو ببرید تا آنها را تسکین داده و تحریک را کاهش دهد. بلغور جو دوسر کلوئیدی را می توانید در اکثر داروخانه ها پیدا کنید. این نوع جو از جو دوسر که خیلی خوب پودر شده تهیه شده است تا برای حل شدن در حمام راحت باشد.

5. با مقداری کرم هیدروکورتیزون پوست‌تان را آرام کنید

 این کرم بدون نسخه می‌تواند به تسکین التهاب و کاهش تحریک کمک کند. می‌توانید آن را در اکثر داروخانه‌ها پیدا کنید و مطمئن شوید که دستورالعمل های موجود در قوطی کرم را دنبال می کنید. به احتمال زیاد باید روزی یک یا دو بار تا زمانی که خارش شما متوقف شود کرم را روی پاها بمالید.

6. از مصرف مواد حساسیت‌زا خودداری کنید

 اگر مطمئن نیستید که چه چیزی باعث واکنش حساسیت زا شما شده است، سعی کنید مصرف صابون یا لوسیون‌هایی را که استفاده می‌کنید را قطع کنید. مواد شوینده، لباس و غذایی که می‌خورید می تواند دلیل حساسیت شما باشد، بنابراین اگر مطمئن نیستید، با یک متخصص پوست صحبت کنید. سراغ صابون ها، شوینده ها و محصولات زیبایی ملایم و بدون عطر بروید. سعی کنید به جای لباس‌های الیاف مصنوعی لباس های با پارچه پنبه ای و پشمی بپوشید.

روش پنجم برای درمان خارش پا با  روش خانگی

درمان خارش پا بعد از اصلاح کردن  (درمان خارش پا بعد از ژیلت)

1. کمپرس گرم را امتحان کنید

یک حوله‌ی کوچک را زیر آب گرم (داغ نباشد) قرار دهید. آن را هر بار به مدت 15 تا 20 دقیقه بر روی پوست خود فشار دهید و سعی کنید 3 تا 4 بار در روز از آن استفاده کنید. اگر متوجه برجستگی های کوچک و قرمز رنگی شبیه آکنه شدید، ممکن است دچار فولیکولیت یا عفونت پوستی در فولیکول‌های موی خود شده باشید. این عفونت پوستی بعد از اصلاح نسبتاً شایع است و باید با گذشت زمان از بین برود.

2. پاهای خود را با لوسیون مرطوب کنید

کرم‌های هیدروکورتیزون بدون نسخه می‌توانند به تسکین التهاب و تورم کمک کنند. کرم را روی نواحی که دچار خارش شده بمالید و اجازه دهید تا زمانی که پاهای شما احساس خارش دارد کرم روی پوستتان بماند. اگر برای مدت طولانی پاهای شما دچار خارش شدید شود، ممکن است پزشک برای درمان عفونت در فولیکول‌های مو یک کرم آنتی بیوتیک را برای شما تجویز کند.

3. ناحیه دچار عفونت شده را دو بار در روز تمیز کنید

 از حوله‌ی کوچک گرم و کف دار استفاده کنید تا ناحیه را به راحتی زیر دوش یا وان تمیز کنید. برای خشک کردن آن از یک حوله خشک استفاده کنید و تا زمانی که خارش پاهای تان بهبود پیدا کند حوله‌های خود را در اختیار افراد دیگر قرار ندهید. تمیز نگه داشتن این ناحیه باعث بهبود سریعتر پوست خواهد شد.

درمان خارش پا ناشی از حساسیت

4. تا زمانی که خارش پاها متوقف نشود، از اصلاح کردن پاها خودداری کنید

سعی کنید حداقل 30 روز پس از اصلاح کردن برای وکس کردن، چیدن یا اصلاح مجدد صبر کنید. این کار به پوست شما زمان خواهد داد تا بدون اینکه حساسیت بیشتری ایجاد کند خودش را ترمیم کند. هنگامی که دوباره آماده اصلاح شدید، سعی کنید پوست خود را در آب گرم خیس کنید تا ابتدا منافذ پوست شما باز شود. این کار کمک می کند تا خارش بعد از اصلاح به حداقل برسد.
اگر بعد از 30 روز  هنوز پوست شما دچار خارش است، ممکن است لازم باشد با یک متخصص پوست صحبت کنید.

روش ششم برای درمان خارش پا

درمان خارش پا جای نیش حشرات

1. با پارچه سرد خارش پوست را تسکین دهید

 یک حوله‌ی کوچک را زیر آب سرد قرار دهیدو آن را بر روی پوست خود فشار دهید. این کار را به طور مرتب 10 تا 20 دقیقه ادامه دهید تا زمانی که پوست‌تان احساس خارش کمتری کند. همچنین می‌توانید کیسه ای را پر از قالب یخ کنید و به جای حوله خیس آن را با یک کهنه ظروف بپیچید.

2. از کرم موضعی ضد خارش استفاده کنید. برای تسکین خارش پوست به دنبال کرم هیدروکورتیزون 0.5٪ یا 1٪ باشید. همچنین می توانید روزانه چندین بار از لوسیون کالامین استفاده کنید. مصرف لوسیون را تا زمانی که خارش گزش حشره را از بین ببرید ادامه دهید.

3. آنتی هیستامین بدون نسخه را امتحان کنید. قرص‌های آنتی هیستامین خوراکی می‌توانند به شما کمک کنند تورم و خارش پا را کاهش دهید. یک بسته از این دارو را از داروخانه محلی خود تهیه کنید و دستورالعمل های پشت آن را دنبال کنید. اگر فشار خون دارید یا از داروهای دیگری استفاده می‌کنید‌، قبل از مصرف آنتی هیستامین ها با پزشک خود صحبت کنید.


حتما بخوانید: برای پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم


درمان خارش پا ناشی از گزش

4. اگر خارش برطرف نشد به پزشک مراجعه کنید. معمولاً علائم گزش حشرات بعد از 1 تا 2 روز از بین می رود. اگر اینطور نباشد، ممکن است واکنش شدیدتری داشته باشید. اگر مشکل تنفسی دارید، احساس سرگیجه می‌کنید یا از هوش می‌روید، فورا به مراکز اورژانس مراجعه کنید.

5. با پوشیدن لباس مناسب از گزش حشرات جلوگیری کنید. برای جلوگیری از گزش حشرات، هر زمان که بیرون هستید، شلوار و جوراب بلند بپوشید. پشه ها تمایل به گزش مچ پا و پشت زانو دارند، بنابراین ابتدا این نواحی را بپوشانید. قبل از اینکه لباس خود را بپوشید، می توانید لباس‌های تان را با مواد ضد دافع حشرات نیز آغشته کنید.

روش هفتم درمان خانگی خارش پا

نحوه درمان خارش پا ناشی از بیماری یا استرس

یک کرم بدون نسخه را برای خارش امتحان کنید. یک کرم هیدروکورتیزون می‌تواند به تسکین خارش کمک کرده و پوست ملتهب شما را تسکین دهد. اگر داروی بدون نسخه به اندازه کافی قوی نیست، با پزشک خود در مورد داروی بدون نسخه قوی‌تر صحبت کنید. اگر خارش شما خیلی بد باشد، پزشک ممکن است دارو را مستقیماً به پوست شما تزریق کند تا التهاب را کاهش دهد.
2. گردش خون ضعیف را با جوراب‌های واریس درمان کنید. اگر به اگزمای ناشی از واریس مبتلا هستید، ممکن است علت التهاب پوست‌تان گردش خون نادرست باشد. برای تقویت جریان خون و تسکین پوست خود، روزانه از جوراب‌های واریس استفاده کنید. در برخی موارد، جوراب‌های واریس می‌توانند خارش پوست را بدتر کنند. در صورت بروز چنین اتفاقی، می‌توانید از پوشیدن جوراب های واریس خودداری کنید.


حتما بخوانید: درمان واریس پا با روش های خانگی و طبیعی


درمان خارش پا به روش خانگی

3. برای کاهش استرس مدیتیشن کنید یا یوگا انجام دهید. اضطراب و استرس می‌تواند باعث ایجاد خارش و التهاب در پوست شود. سعی کنید با مدیتیشن، یوگا و ورزش روزانه سطح استرس خود را کاهش دهید. اگر احساس اضطراب یا استرس شدید کردید، سعی کنید با یک متخصص بهداشت روان صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا برای حل این مشکل ریشه اضطراب خود را پیدا کنید.

4. در مورد نوع عوارض جانبی داروی فعلی خود از پزشک تان سوال بپرسید. برخی از داروهای ضد درد عوارضی دارند که می توانند باعث خارش پوست شوند. اگر روزانه دارویی مصرف می کنید، با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص کند ایا این دارو باعث بروز مشکل شده است یا خیر. اگر مشکل از داروی شما باشد، ممکن است لازم باشد دوز خود را کاهش دهید یا به داروی دیگری را مصرف کنید.

 سخن آخر

خارش پا در هر یک از قسمت‌های بدن می‌تواند اتفاق بیفتد اما در پا شایع‌تر است. دلایل زیادی برای بروز خارش در پا وجود دارد که ما در این مقاله به آنها و درمان خارش پا به روش‌های خانگی اشاره کردیم. توجه به نظافت پا، عدم استفاده از شوینده‌های محرک پوست، استفاده از مواد دافع حشرات برخی از راه‌های رفع خارش هستند. با این حال، در صورتی که شما دلیل این خارش را پیدا نکردید لازم است به پزشک مراجعه کنید تا تحت مداوا قرار بگیرید. شما می‌توانید تجربیات مشابه یا نظرات خود را در پایان این مقاله با خوانندگان سلام دنیا به اشتراک بگذارید. 


مقالات مرتبط:

کمبود کدام ویتامین باعث خارش بدن میشود و راه درمان آن

انواع آلرژی های شایع پوستی در کودکان، علل و راه های درمان آن

از
10
رای