طبیعی است که نوزادان و کودکان گهگاهی استفراغ کنند. در بیشتر موارد، این وضعیت بیشتر از یک تا دو روز طول نمی کشد و نشانه ای از بیماری جدی نیست. با این حال، استفراغ مداوم گاهی اوقات میتواند باعث کمآبی شدید کودک شما شود و گاهی اوقات میتواند نشانهای از بیماری جدیتری مانند مننژیت باشد. در ادامه این مطلب سلام دنیا درباره اینکه تب و استفراغ در کودکان نشانه چیست ، بعد از استفراغ کودک چه کنیم و بهترین درمان خانگی اسهال و استفراغ کودکان با روش های گیاهی و طب سنتی و داروهای ضد تهوع و برخی از علت شایع استفراغ در کودکان و نوزادان را توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.
تب و استفراغ در کودکان نشانه چیست
اغلب اوقات، ترکیب تب و استفراغ به معنی وجود عفونت در بدن کودک است. برای مثال ممکن است کودک شما به آنفولانزای معده (گاستروانتریت) مبتلا باشد، البته تب نیز میتواند با برخی موارد مسمومیت غذایی نیز همراه باشد. علاوه بر این، عفونت ادراری و سرماخوردگی و نیز می تواند باعث بروز استفراغ و تب در کودکان شود.
بعد از استفراغ کودک چه کنیم
- اگر کودک شما استفراغ کرد، باید مراقب او باشید. به حس خود اعتماد کنید و در صورت نگرانی فوراً با پزشک اطفال تماس بگیرید.
- اگر علت استفراغ کمی بهم ریختگی معده باشد، کودک شما باز هم باید آنقدر حالش خوب باشد که غذا بخورد، بازی کند و خود همیشگی باشد. در این حالت، به غذا دادن به طور معمول ادامه دهید و به آنها نوشیدنی های معمول خودش را بدهید.
- اما اگر خوب به نظر نمی رسند ،به عنوان مثال، اگر بی رمق، تحریک پذیر یا به شما پاسخی نمی دهد– ممکن است به شدت بیمار باشد، بنابراین باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
حتما بخوانید: درمان یبوست کودکان با روش خانگی و گیاهی
درمان خانگی استفراغ کودکان
1. دریافت مایعات کافی
استفراغ باعث کاهش آب بدن کودک می شود. بنابراین به عنوان یک درمان خانگی باید دادن مایعات بدون قند به کودک خود را فراموش نکنید.
2. مصرف نوشیدنی های مناسب
آب نعنا یکی از نوشیدنی های مناسب برای بعد استفراغ کودک در نظر گرفته شده است.برای تهیه این نوشیدنی نعنا را له کنید و با عسل و آب لیمو ترکیب کنید و به کودک بدهید،این نوشیدنی به بازگشت قوای از دست رفته او کمک می کند.
3. آب برنج
آب برنج یک ماده غذایی موثر در کاهش علائم استفراغ کودکان است.
4. چای زنجبیل و میخک
برای تهیه این چای، کمی میخک و زنجبیل را به آب جوش اضافه و مخلوط کنید و برای خوش طعم شدن کمی عسل اضافه کرده و به کودک خود بدهید.
5. مصرف میوه
بعد از استفراغ برای جبران ویتامین ها و مواد معدنی از دست رفته به کودک خود میوه های غنی از پتاسیم مانند موز رسیده یا سیب پخته بدهید.
6. تغییر محیط کودک
سعی کنید برای عوض شدن محیط و حال و هوای کودک آهنگ های کودکانه و آرامبخش پخش کنید و همزمان او را در آغوش بگیرید تا بخوابد.برای غذا خوردن او را تشویق کنید تا غذا یا نوشیدنی مورد علاقه اش را میل کند.سعی کنید با زبان کوکانه اهمیت غذا خوردن بعد از استفراغ را به او توضیح دهید.
حتما بخوانید: درمان خانگی سرماخوردگی کودک
درمان استفراغ در کودکان زیر 2 سال
- اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه می کند به شیر دادن او ادامه دهید! شیر مادر نوعی ماده طبیعی است که هضم و جذب آسان و سریعی دارد. حتی اگر کودک شیر را هم استفراغ کند، بخشی از مایع و مواد مغذی قبل از استفراغ، جذب بدنش شده است.
- میزان شیردهی را به نصف مدت قبل کاهش دهید،اما دفعات شیردهی را دو برابر کنید. کودک بیمار خیلی زود از شیر خوردن خسته می شود بنابراین می توانید کمی شیر بدوشید و پستان کم شیرتر را در دهان کودک قرار دهید.
- اگر کودک استفراغ نامنظم یا با فاصله زیاد اتفاق می افتد بین دفعات استفراغ مایعات به کودک بنوشانید.
- اگر کودک به طور طبیعی،غذای جامد میل کرده و 4 تا 6 ساعت است که استفراغی نداشته، میتوانید بدون نگرانی رژیم معمولی غذایی را دوباره از سر بگیرید.
- برای درمان استفراغ نباید به کودکان زیر 2 سال هیچ دارویی داده شود.برای تجویز دارو حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید.
با این همه اگر استفراغ نامنظم یا با فاصله بیش از 24 ساعت ادامه داشت، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.
درمان خانگی اسهال و استفراغ کودکان
- بهترین کار برای درمان اسهال و استفراغ در کودکان، جبران آب و املاح از دست رفته بدن کودک است. برای جبران آب و املاح بدن کودک استفاده از پودرهای ORS که حاوی املاح و الکترولیت های لازم بدن کودک است و به صورت محلول در آب استفاده می شوند،گزینه سودمنی هستند.
- نتایج تحقیقات مشخص کرده است که مصرف مکمل های حاوی روی نیز در کاهش شدت اسهال و استفراغ کودکان نقش موثری داشته اند.
- در زمان بروز اسهال و استفراغ به کودک غذاهای شیرین مانند نوشابه، آب میوه، شکلات، آب نبات و بستنی ندهید زیرا باعث تشدید اسهال می شود.
- یک روش خانگی ساده و موثر برای درمان اسهال و استفراغ کودکان مصرف کته با ماست پروبیوتیک، پوره سیب زمینی و سوپ صاف شده مرغ، هویج و سیب زمینی است.
حتما بخوانید: درمان اسهال کودکان با 15 روش خانگی
- استراحت کافی برای درمان اسهال و استفراغ در کودکان،امر ضروری می باشد.
- از دادن داروهای ضداسهال بدون مشورت پزشک (منجر به تجمع ویروس و باکتری در بدن و بروز عوارض می گردد) خودداری کنید.
- بعد از هر بار استفراغ و اسهال، 15 الی 20 دقیقه منتظر بمانید،و سعی نکنید بلافاصله به کودک غذا بدهید.
- اگر کودک شیرخوار شما دچار اسهال و استفراغ شده شیردهی به او را ادامه دهید.زیرا شیر مادر به دلیل داشتن انواع آنتی بادی ها و عوامل مفید دیگر روند بهبودی کودک را سرعت می بخشد.
درمان استفراغ کودکان در طب سنتی
1. دانه های زیره سبز
زیره سبز ادویه شگفت انگیزی است که می تواند با کمک به تحریک ترشح آنزیم های پانکراس عوارض گوارشی را درمان کند.برای کمک به درمان استفراغ در کودکان پودر دانه زیره سبز را درون آب گرم بریزید و به کودک خود بدهید. در روش جایگزین می توانید ترکیب پودر دانه های زیره سبز با عسل را به کودک بدهید تا آن را لیس بزند.
2. مواد غذایی ترش
در طب سنتی مصرف مواد غذایی ترش مثل رب به ترش، رب ریواس، آب غوره، سکنجبین و شربت انار نعناع برای درمان استفراغ کودکان توصیه شده است.استفاده از آلوی ترش در غذای کودک مفید است.
3. سوپ
برای درمان استفراغ کودکان در طب سنتی برای کودکانی که بزرگتر هستند، سوپی از 7 لیوان آب یک فنجان رشته فرنگی، یک قاشق غذا خوری روغن زیتون، بادام پوست کنده 30 عدد، تره خرد شده 2 قاشق غذاخوری، شوید 3 قاشق غذاخوری تهیه کنید و برای هر وعده به مقدار یک کاسه ماست خوری کوچک به او بدهید.
4. بابونه
بابونه علاوه بر خواص آرام بخشب برای هضم و ایجاد خواب آرام در کودکان با رفع احساسات ناخوشایند موثر عمل کمک میکند. برای درمان استفراغ کودک یک قاشق چای خوری بابونه را در آب گرم بریزید و عسل را به آن اضافه کنید. این چای را روزانه 2 الی 3 دفعه به کودک خود بدهید.
5. دانه رازیانه
دانه رازیانه هم یک دارو طبیعی برای استفراغ کودکان است،زیرا این دانه ها از خواص ضد میکروبی دانه برخوردار هستند و می توانند به درمان تهوع و استفراغ در کودکان کمک کنند.برای این منظور یک قاشق چای خوری دانه رازیانه را برای 10 دقیقه، بجوشانید و آب بدست آمده را روزانه 3-4 به کودک خود بخورانید.
حتما بخوانید:روش تشخیص تب بدون دماسنج
داروی ضد تهوع کودکان
در بعضی موارد می توان از داروی ضد تهوع برای درمان این وضعیت استفاده کرد. دومپریدون (Domperidone) و اندانسترون (ondansetron) رایج ترین داروی ضد تهوع کودکان هستند. استفاده از قطره دومپریدون نیز می تواند به درمان تهوع در کودکان کمک کند.
سخن پایانی:
توجه به علائم کودک می تواند در تشخیص و درمان دقیق علت تهوع و استفراغ کودک موثر باشد.اگر استفراغ کودک نامنظم است می توان آن را در خانه با راهکارهایی که ارائه دادیم درمان کرد اما در صورتی که استفراغ ادامه داشت باید به پزشک اطفال مراجعه کنید.
مقالات مرتبط:
تعداد دفعات مدفوع نوزاد چقدر باید باشد
روش مصرف شربت فروگلوبین B12 ویتابیوتیکس