آنژیوسارکوم نوعی بیماری نادر است که به شکل سرطان خود را بروز می دهد، در این مطلب از سلام دنیا درباره آنژیوسارکوم چیست؟ علائم ، زمان مراجعه به پزشک، علت بروز، عوامل خطر، تشخیص و درمان بیماری آنژیوسارکوم صحبت خواهیم کرد. لطفا با ما همراه باشید.
آنژیوسارکوم چیست؟
آنژیوسارکوم نوعی سرطان نادر است که در رگ های خونی و رگ های لنفاوی ایجاد می شود. عروق لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی هستند. رگهای لنفاوی باکتریها، ویروسها و مواد زائد را از بدن جمعآوری میکنند و آنها را دفع میکنند. اما اغلب در پوست سر و گردن رخ می دهد.
به ندرت ممکن است در پوست سایر قسمت های بدن مانند سینه ایجاد شود. یا ممکن است در بافت های عمیق تر مانند کبد و قلب تشکیل شود. آنژیوسارکوم می تواند در مناطقی رخ دهد که در گذشته با پرتودرمانی درمان شده اند. درمان بستگی به محل قرارگیری سرطان دارد. درمانها ممکن است شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی باشد.
حتما بخوانید: علائم کلانژیوکارسینوما (سرطلان مجرای صفراوی) چیست
علائم آنژیوسارکوم
علائم و نشانههای آنژیوسارکوم ممکن است بر اساس محل وقوع سرطان متفاوت باشد.
علائم آنژیوسارکومی که بر روی پوست تاثیر می گذارد
اغلب در پوست سر و گردن اتفاق می افتد. علائم این شکل از آنژیوسارکوم عبارتند از:
- ناحیه برجسته ای از پوست که شبیه کبودی است
- ضایعه ای مانند کبودی که با گذشت زمان بزرگتر می شود
- ضایعه ای که ممکن است هنگام خراشیدن یا برآمدگی خونریزی کند
- تورم در پوست اطراف ضایعه
علائم آنژیوسارکوم که اندام ها را تحت تاثیر قرار می دهد (آنژیوسارکوم قلبی یا کبد)
وقتی آنژیوسارکوم بر اندام هایی مانند کبد یا قلب تاثیر می گذارد، اغلب باعث درد می شود. سایر علائم به محل آنژیوسارکوم بستگی دارد.
زمان مراجعه به پزشک
اگر علائم مداومی دارید که شما را نگران می کند، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
علت بروز آنژیوسارکوم
مشخص نیست چه چیزی باعث آنژیوسارکوم می شود. محققان عواملی را شناسایی کردهاند که ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. آنژیوسارکوم زمانی اتفاق میافتد که سلولهای پوشش رگ خونی یا رگ لنفاوی تغییراتی در DNA خود ایجاد کنند. DNA یک سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد.
حتما بخوانید: علائم سرطان کبد چیست و درمان آن
تغییراتی که پزشکان آنها را جهش می نامند، به سلول ها می گوید که به سرعت تکثیر شوند. این تغییرات باعث میشود که سلولها در زمانی که سلولهای سالم میمیرند به حیات خود ادامه دهند. نتیجه، تجمع سلولهای سرطانی است که میتوانند فراتر از رگ خونی یا رگ لنفاوی رشد کنند. سلول های سرطانی می توانند به بافت های سالم بدن حمله کرده و آن ها را از بین ببرند. با گذشت زمان، سلولهای سرطانی ممکن است شکسته شده و به سایر نواحی بدن گسترش یابند.
عوامل خطر آنژیوسارکوم
عواملی که ممکن است خطر آنژیوسارکوم را افزایش دهند عبارتند از:
- پرتو درمانی: درمان سرطان یا سایر شرایط با پرتودرمانی ممکن است خطر آنژیوسارکوم را افزایش دهد. آنژیوسارکوم یک عارضه جانبی نادر پرتودرمانی است.
- تورم ناشی از آسیب عروق لنفاوی: تورم ناشی از ذخیره مایع لنفاوی را لنف ادم می نامند. زمانی اتفاق می افتد که سیستم لنفاوی مسدود یا آسیب ببیند. زمانی که غدد لنفاوی در حین جراحی برداشته شوند، لنف آدم ممکن است رخ دهد. این اغلب در طول جراحی برای درمان سرطان انجام می شود. لنف ادم همچنین می تواند در صورت وجود عفونت یا شرایط دیگر رخ دهد.
- مواد شیمیایی: آنژیوسارکوم کبدی با قرار گرفتن در معرض چندین ماده شیمیایی مرتبط است. نمونه هایی از این مواد شیمیایی عبارتند از وینیل کلرید و آرسنیک.
- سندرم های ژنتیکی: برخی تغییرات ژنی که افراد می توانند با آن متولد شوند می تواند خطر ابتلا به آنژیوسارکوم را افزایش دهد. به عنوان مثال می توان به تغییرات ژنی که باعث نوروفیبروماتوزیس، سندرم مافوچی، یا سندرم کلیپل-ترنای و ژن های BRCA1 و BRCA2 می شود اشاره کرد.
تشخیص بیماری آنژیوسارکوم
آزمایشات و روش های مورد استفاده در تشخیص آنژیوسارکوم عبارتند از:
1. معاینه فیزیکی:
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما را به طور کامل معاینه می کند تا وضعیت شما را درک کند.
2. برداشتن نمونه ای از بافت برای آزمایش:
پزشک شما ممکن است نمونه ای از بافت مشکوک را برای آزمایش آزمایشگاهی بردارید. این روش بیوپسی نامیده می شود. آزمایشات در آزمایشگاه می تواند سلول های سرطانی را شناسایی کند. آزمایشهای ویژه میتواند جزئیات بیشتری در مورد سلولهای سرطانی به ارائه دهنده شما بدهد.
حتما بخوانید: عجیب ترین عوامل افزایش دهنده سرطان
3. تستهای تصویربرداری:
آزمایشهای تصویربرداری میتواند به پزشک شما ایدهای درباره وسعت سرطان بدهد. آزمایشات ممکن است شامل MRI، CT و توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) باشد. اینکه کدام آزمایش را انجام دهید به وضعیت شما بستگی دارد. تیم مراقبت بهداشتی شما محل سرطان، اندازه آن و اینکه آیا به نواحی دیگر بدن سرایت کرده است را در نظر می گیرد.
درمان بیماری آنژیوسارکوم
گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1. درمان آنژیوسارکوم با عمل جراحی:
هدف از جراحی برداشتن تمام آنژیوسارکوم است. جراح سرطان و برخی از بافت های سالم اطراف آن را از بین می برد. گاهی اوقات جراحی یک گزینه نیست. این ممکن است در صورتی اتفاق بیفتد که سرطان بسیار بزرگ باشد یا به نواحی دیگر بدن سرایت کرده باشد.
2. درمان آنژیوسارکوم با پرتودرمانی:
پرتودرمانی از پرتوهایی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. رادیوتراپی گاهی بعد از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده استفاده می شود. در صورت عدم امکان جراحی، پرتودرمانی نیز ممکن است یک گزینه باشد.
حتما بخوانید: پرتو درمانی چیست و چگونه انجام میشود
3. درمان آنژیوسارکوم با شیمی درمانی:
شیمی درمانی، درمانی است که از داروها یا مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. اگر آنژیوسارکوم به سایر نواحی بدن سرایت کرده باشد، شیمی درمانی ممکن است یک گزینه باشد. گاهی اوقات در صورتی که نمی توانید تحت عمل جراحی قرار بگیرید، ممکن است شیمی درمانی با پرتودرمانی ترکیب شود.
4. درمان آنژیوسارکوم با درمان دارویی هدفمند:
درمانهای دارویی هدفمند به مواد شیمیایی خاص موجود در سلولهای سرطانی حمله میکنند. با مسدود کردن این مواد شیمیایی، درمانهای دارویی هدفمند میتوانند باعث مرگ سلولهای سرطانی شوند. اگر سرطان پیشرفته باشد، برای درمان آنژیوسارکوم، داروهای هدفمند ممکن است یک گزینه باشد.
5. درمان آنژیوسارکوم با ایمونوتراپی:
ایمونوتراپی از سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن شما ممکن است به سرطان شما حمله نکند زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی می سازند که به آنها کمک می کند از سلول های سیستم ایمنی پنهان شوند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند کار می کند. برای آنژیوسارکوم، ایمونوتراپی ممکن است یک گزینه درمانی برای سرطان پیشرفته باشد.
سخن آخر
اگر علائمی دارید که شما را نگران می کند، با مراجعه به پزشک خود شروع کنید. اگر پزشک شما مشکوک باشد که شما ممکن است آنژیوسارکوم داشته باشید، ممکن است به متخصص ارجاع دهد. این ممکن است پزشکی باشد که بیماری های پوستی را درمان می کند (متخصص پوست) یا پزشکی که سرطان را درمان می کند (انکولوژیست).
مقالات مرتبط:
بهترین غذاهای ضد سرطان؛ 7 ماده غذایی قاتل انواع سرطان کدامند
انواع سرطان های رایج در کودکان و علائم آنها
دیدگاه ها