علائم سرطان کبد چیست و روش تشخیص و درمان سرطان کبد

علائم سرطان کبد چیست و روش تشخیص و درمان سرطان کبد سرطان کبد در مراحل اولیه ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد. اگر کبد شما متورم شده باشد ممکن است علائم سرطان کبد مانند: کاهش وزن بی دلیل، زرد شدن پوست داشته باشید. مراحل و درمان سرطان کبد در سلام دنیا بخوانید.

علائم بیماری سرطان کبد شامل یرقان که زردی رنگ پوست و چشم و یک توده در زیر قفسه سینه در سمت راست بدن است. عوامل خطر سرطان کبد شامل سایر بیماریهای کبدی ، دیابت و مرد بودن است. تعداد افرادی که به سرطان اولیه کبد در ایالات متحده مبتلا می شوند رو به افزایش است. ما در این مقاله از بخش بیماری های سلام دنیا، درباره اینکه سرطان کبد چیست و چه علائمی دارد، روش های درمان سرطان کبد و اینکه آیا سرطان کبد کشنده است یا نه، صحبت کرده ایم. با ما همراه باشید.

سرطان کبد چیست؟

سرطان بیماری است که در اثر رشد سریع و غیر طبیعی سلول های بدن ایجاد می شود و این رشد غیرطبیعی سلول ها فضای کمتری برای سلول های طبیعی باقی می گذارد. سرطان کبد به دو دسته طبقه بندی می شود.

  • سرطان اولیه کبد نوعی سرطان کبد است که از بافت کبد شروع می شود. کارسینوم هپاتوسلولار شایع ترین نوع سرطان اولیه کبد است. تعداد موارد ابتلا به سرطان اولیه کبد در ایالات متحده طی سالها در حال افزایش بوده است.
  • سرطان کبد ثانویه سرطانی است که از نقاط دیگر بدن شروع شده و به کبد گسترش می یابد. این نوع سرطان متاستاتیک کبد هم نامیده می شود.

نقش کبد در بدن

یکی از مهمترین ارگان های بدن کبد است. کبد به بخش هایی تقسیم می شود که لوب نامیده می شوند که به عنوان تصفیه کننده خون عمل می کند. یعنی مواد مضر را از خون خارج می کند که بعداً به عنوان مواد زائد از بدن دفع می شود. کبد همچنین عملکردهایی زیر را هم در بدن ایفا می کند:


حتما بخوانید: برای پاکسازی کبد چه بخوریم


  • باعث تولید صفرا می شود ، مایعی که به هضم چربی کمک می کند.
  • سایر مواد مغذی مانند قند که برای دریافت انرژی مصرف می شود را هضم و ذخیره می کند.
  • برای انجام بسیاری از عملکردهای بدن موادی را مورد استفاده قرار می دهد ، از جمله آنهایی که باعث لخته شدن خون می شوند.

علائم سرطان کبد

عوامل خطر سرطان کبد چیست؟

عوامل خطر به این معنا نیست که شما به بیماری سرطان کبد مبتلا می شوید ، اما شانس ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. عوامل خطر بیماری سرطان کبد شامل:

  • ابتلا به سایر بیماریهای کبدی ، از جمله هپاتیت B یا C (بیماریهای ویروسی که کبد را مورد حمله قرار می دهند) یا بیماری سیروز کبدی (بیماری که باعث ایجاد زخم در کبد می شود). سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری های کبدی که می تواند باعث سیروز شود هم یک عامل خطر برای این بیماری محسوب می شود.
  • ابتلا  به دیابت
  • چاق بودن
  • مرد بودن. مردان بیشتر از زنان به سرطان کبد مبتلا می شوند.
  • نوشیدن بیش از حد الکل برای مدت زمان طولانی.
  • قرار گرفتن در معرض نوعی سم که توسط محصولات کپک زده ایجاد می شود.

علائم و علل بروز سرطان کبد

علائم و نشانه های سرطان کبد چیست؟

سرطان کبد در مراحل اولیه ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد. اگر کبد شما متورم شده باشد، ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:

  • وجود توده ای در زیر قفسه سینه یا درد در سمت راست شکم، یا درد در نزدیکی شانه سمت راست.
  • یرقان (بیماری که باعث زرد شدن پوست و چشم می شود).
  • کاهش وزن بی دلیل ، تهوع یا کاهش اشتها.
  • خستگی بیش از حد.
  • ادرار تیره رنگ.
  • نفخ

اما به خاطر داشته باشید که سرطان کبد فقط یکی از دلایل تورم کبد است.


حتما بخوانید: 18 علت ادرار تیره و سیاه رنگ


علت سرطان کبد

ممکن است مانند بیماری های کبدی از جمله هپاتیت به سرطان کبد هم مبتلا شوید. ابتلا به سیروز کبدی نیز خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد. با این حال ، برخی از افرادی که به سرطان کبد مبتلا می شوند، سابقه ابتلا به هیچ بیماری کبدی دیگری ندارند. در بسیاری از موارد، علل واقعی ابتلا به سرطان کبد مشخص نیست.

تشخیص و آزمایشات سرطان کبد

سرطان کبد چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورتیکه پزشک در حین معاینه فیزیکی توده یا علائم دیگری مشاهده کند، ممکن است مشکوک به سرطان کبد شود. ممکن است پزشک تان برای تشخیص قطعی آزمایشات دیگری را تجویز کند، آزمایشاتی مانند:

علائم سرطان کبد در آزمایش خون

  • آزمایش خون: تست سرم مارکرها میزان برخی از مواد مرتبط با ابتلا به سرطان را اندازه گیری می کند. در موارد ابتلا به سرطان کبد، سیروز و هپاتیت ، ماده آلفا فتوپروتئین (AFP) ممکن است در سطوح بالاتری در خون ظاهر شود. وجود آلفا فتوپروتئین در سطوح بالا یک تومور مارکر در نظر گرفته می شود. آزمایشات آنزیم های کبدی که میزان بالای آنزیم های کبدی را نشان می دهند ممکن است به بیماری کبد نیز اشاره کنند.

حتما بخوانید: بالابودن آنزیم کبد چه خطراتی دارد؟


علائم سرطان کبد در آزمایش خون

تشخیص سرطان کبد با سونوگرافی

سونوگرافی (اولتراسوند): این آزمایش تصاویری از ساختارهای نرم بافت کبد شما ارائه می دهد.

  • توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن): این آزمایش نوع خاص از اشعه ایکس است که تصاویری دقیق از اندام ها را ایجاد می کند.
  • تصویربرداری تشدید مغناطیس یا ام آر آی (MRI): این آزمایش با استفاده از مغناطیس عظیم ، امواج رادیویی و کامپیوتری، تصاویر بسیار واضحی از بدن انسان تهیه می کند.
  • آنژیوگرام: در طی این آزمایش ، رنگی به داخل شریان تزریق می شود که بافت کبد و هرگونه تومور را نشان می دهد.
  • لاپاراسکوپی: پزشک از یک لوله نازک دارای نور (لاپاراسکوپ) برای مشاهده کبد و سایر اندام های داخل ناحیه معده استفاده می کند. 
  • بیوپسی یا نمونه برداری: قسمتی از بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ جدا می کنند. ممکن است با استفاده از لاپاراسکوپی انجام شود. نمونه برداری مطمئن ترین روش برای تشخیص سرطان است.

مراحل ابتلا به سرطان کبد چیست؟

زمانی که مطلع شدید به بیماری سرطان کبد مبتلا شده اید ممکن است به این موضوع فکر کنید که "آیا این بیماری گسترش پیدا می کند؟" پزشک از فرآیندی به نام مرحله بندی برای تشخیص سرطان از مرحله 1 تا 4 استفاده می کند. هرچه تعداد این مراحل بیشتر باشد، احتمال گسترش سرطان بیشتر است. سرطانها همچنین بر اساس نحوه درمان آنها، و اکثرا بر اساس تصمیم گیری در مورد اینکه آیا سرطان با جراحی برطرف می شود یا خیر تعریف می شوند.

مراحل سرطان کبد شامل موارد زیر است:

مرحله اول: فقط یک تومور در کبد پیدا می می شود.

مرحله دوم: یک تومور یافت می شود، اما به عروق خونی گسترش پیدا کرده است، یا در بافت بیشتر از یک تومور وجود دارد، اما سایز همه آنها کوچکتر از 3 سانتی متر هستند.

مرحله سوم: در مرحله سوم سرطان کبد، بیش از یک تومور وجود دارد و سایز یکی از آنها حداقل بزرگتر از 5 سانتی متر است، یا سرطان از کبد به رگ های خونی بزرگ، اندام دیگر یا گره های لنفاوی گسترش پیدا کرده است.

مراحل اخر سرطان کبد

مرحله چهارم: سرطان به سایر نقاط بدن مانند ریه ها یا استخوان ها و همچنین غدد لنفاوی گسترش پیدا کرده است.

سرطان کبدی که مجدد ایجاد می شود را می توان سرطان عود کننده هم نامید.سرطان عود کننده کبد می تواند در کبد یا هر جای دیگر بدن ظاهر شود.

مدیریت و درمان سرطان کبد

سرطان کبد چگونه درمان می شود؟

اگر مبتلا به سرطان کبد هستید، درمان و شانس بهبودی شما (که پیش بینی نیز نامیده می شود) ممکن است به موارد خاصی بستگی داشته باشد. این موارد شامل سلامت عمومی شما، نحوه عملکرد خوب کبد شما ، مراحل سرطانی و سطوح آلفا فتوپروتئین می شود.

سرطان کبد می تواند با کمک یک یا چند روش درمان شود: این درمان ها شامل جراحی، رادیوتراپی، انواع مختلف دارو درمانی و حتی پیوند کبد است.

درمان سرطان کبد با جراحی

  • هپاتکتومی جزئی:  قسمتی از کبد یعنی گوه کوچکتر تا کل لوب برداشته می شود.
  • هپاتکتومی کامل و پیوند کبد: در طی این جراحی کل کبد برداشته می شود و با کبد اهداکنندگان عضو جایگزین می شود.

حتما بخوانید: فواید قرص لیور در درمان بیماری های کبدی


سایر درمان های سرطان کبد

ابلیشن یا ریشه کنی: ابلیشن روش درمانی است که تومورهای کبد را بدون خارج کردن از بین می برد. روشهای مختلفی برای انجام این کار وجود دارد ، مانند: کرایوآبلیشن، ابلیشن با استفاده از امواج مایکروویو ، ابلیشن رادیو فرکانس و تزریق اتانول ابلیشن.

شیمی درمانی سرطان کبد

شیمی درمانی: شیمی درمانی با استفاده از داروها برای از بین بردن سلول های سرطانی یا جلوگیری از تکثیر آنها عمل می کند. شیمی درمانی می تواند سیستمیک باشد یعنی از طریق قرص یا تزریق، دارو در تمام بدن منتشر شود و سلول های سرطانی را از بین ببرد.

درمان هدفمند: در این روش درمانی با استفاده از داروها احتمال بروز ژن یا بافت سرطانی در بدن را به صفر می رسانند. درمان هدفمند با شیمی درمانی متفاوت است.

ایمونوتراپی: ایمونوتراپی یا ایمنی درمانی نوعی روش درمانی برای سرطان کبد است که با استفاده از داروها سیستم ایمنی بدن را برای حذف سلول های سرطانی هدایت می کند. این درمان نیز با شیمی درمانی متفاوت است.

رادیوتراپی: در این روش درمانی رادیو، دارو به کبد تزریق می شوند که رگ خونی که  تومورها از آن تغذیه می کنند را مورد هدف پرتودرمانی موضعی قرار می دهد (رادیوآمبولیزاسیون). نوع دیگر این درمان، کموامبولیزاسیون از راه شریان کبدی نامیده می شود. داروی شیمی درمانی با مهره های پرتودرمانی برای مسدود کردن شریان کبد ترکیب می شوند.

روش های درمان سرطان کبد

پیشگیری از بروز سرطان کبد

چگونه می توان از سرطان کبد جلوگیری کرد؟

اگرچه نمی توانید به طور کامل از بروز سرطان کبد جلوگیری کنید، اما می توانید برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان کبد موارد زیر را انجام دهید:

پرهیز از رفتارهایی که منجر به بروز بیماری سیروز کبدی می شوند. الکل مصرف نکنید. برای پیشگیری از بیماری کبد چرب غیر الکلی به وزن سالم برسید یا وزن سالم را حفظ کنید.

واکسن هپاتیت B را دریافت کنید. این واکسن تقریباً برای همه افراد بی خطر است. از پزشک خود در مورد تزریق واکسن هپاتیت A  سوال بپرسید. جلوگیری از ابتلا به هپاتیت c با برقراری رابطه جنسی ایمن، عدم استفاده از داروهای وریدی (IV) ، و خودداری از انجام تتو یا پیرسینگ در هر مکانی که این کارها انجام می شود چون نمی تواند به شما اطمینان دهد که از سوزن های تمیز استفاده می کند. اگر از داروهای وریدی استفاده می کنید ، سوزن خود را در اختیار افراد دیگر قرار ندهید یا از سوزن های که تمیز نیستند استفاده نکنید.

در صورت ابتلا به هر نوع بیماری کبدی ، از پزشک خود بپرسید که هر چند وقت باید غربالگری سرطان کبد را  انجام دهید. همچنین اگر الکل زیادی مصرف می کنید، دیابت دارید یا وزنی بیشتر از حد توصیه شده دارید ، در مورد غربالگری با پزشک خود صحبت کنید.

آیا سرطان کبد کشنده است

در صورت ابتلا به سرطان کبد ، دورنمای بیماری شما چگونه است؟

دورنمای شما که پیش بینی وضعیت بیماری شما نیز نامیده می شود ، بستگی به مواردی مانند سلامت کلی شما ، نوع و مرحله سرطان شما و نحوه پاسخگویی شما به درمان دارد. سرطان کبد در  تعداد کمی از مبتلایان که قادر به پیوند موفقیت آمیز کبد هستند ، درمان می شود. سرطان کبد تقریباً از هر سه نفری که برای برداشتن تومورها یا قسمت هایی از کبد جراحی را انجام می دهند، رفع و درمان می شود. سرطان کبدی که درمان موفقیت آمیزی ندارد منجر به مرگ فرد می شود ، اما محققان در تلاش برای یافتن درمان های موثرتر هستند.


مقالات مرتبط:

از خواص آلبالو و چای آن برای کبد چرب غافل نشوید!

خواص عالی مصرف قهوه بر روی کبد و بیماری های مربوط به آن

از
10
رای