قرص کلیدینیوم سی برای چیست، نحوه مصرف و عوارض آن

قرص کلیدینیوم سی برای چیست، نحوه مصرف و عوارض آن کلیدینیوم سی چیست؟ قرص کلیدینیوم سی، ترکیبی از 2 دارو کلیدینیوم و کلردیازپوکساید است. این دارو همراه با سایر داروها برای کمک به درمان اختلالات معده یا روده استفاده می شود. نحوه مصرف و عوارض در سلام دنیا بخوانید.
دیدگاه ها

قرص کلیدینیوم یکی از پرمصرفترین داروها برای بهبود ناراحتی‌های گوارشی است. این دارو با خاصیت ضد اسپاسمی که دارد کاهش درد ناشی از پیچش در معده و روده کمک می‌کند. در ادامه این مقاله از سلام دنیا، به معرفی کاملتری از قرص کلیدینیوم سی، موارد مصرف، عوارض و تداخلات دارویی آن می‌پردازیم. 

قرص کلیدینیوم سی برای چیست (کلردیازپوکساید کلیدینیوم)

این دارو ترکیبی از 2 دارو کلیدینیوم و کلردیازپوکساید است. این دارو همراه با سایر داروها برای کمک به درمان اختلالات معده یا روده (مانند زخم معده، سندرم روده تحریک پذیر، عفونت روده) استفاده می شود. کلیدینیوم به کاهش علائم گرفتگی معده و روده کمک می کند. با کند کردن حرکات طبیعی روده و شل شدن عضلات معده و روده عمل می کند. کلیدینیوم متعلق به دسته‌ای از داروها است که به عنوان آنتی کولینرژیک یا ضد اسپاسم شناخته می شوند. کلردیازپوکساید به کاهش اضطراب کمک می کند. روی مغز و اعصاب اثر می گذارد تا اثر آرام بخشی ایجاد کند. این دارو به گروهی از داروها که به عنوان بنزودیازپین شناخته می شوند، تعلق دارد.


حتما بخوانید: قرص کلردیازپوکساید یا لیبریوم برای چه بیماری است


موارد مصرف کلیدینیوم سی

نحوه مصرف قرص کلیدینیوم سی

قبل از شروع مصرف کلیدینیوم یا کلردیازپوکسید و هر بار که نسخه را تجدید می شوید، راهنمای دارویی ارائه شده توسط داروساز خود را بخوانید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.

این دارو را بصورت خوراکی، معمولاً 3 تا 4 بار در روز (30 تا 60 دقیقه قبل از غذا و هنگام خواب) یا طبق دستور پزشک مصرف کنید. اگر در حال مصرف دارو آنتی اسید هستید، آن را بعد از غذا مصرف کنید و این دارو را قبل از غذا مصرف کنید.

مقدار مصرف براساس سن، شرایط پزشکی و پاسخ به درمان است. بزرگسالان مسن معمولاً برای کاهش خطر عوارض جانبی از دوز پاین تر دارو را شروع می کنند. بدون تأیید پزشک مقدار دارو خود را افزایش ندهید و دفعات مصرف آن را افزایش ندهید. با این کار بیماری شما سریعتر بهبود پیدا نخواهد کرد و ممکن است خطر عوارض جانبی جدی افزایش پیدا کند.

هنگامی که این دارو برای مدت طولانی استفاده می شود، ممکن است به خوبی عمل نکند. ممکن است پزشک شما نیاز به افزایش دوز یا تغییر داروی شما داشته باشد. اگر این دارو دیگر تاثیری  نداشت با پزشک خود صحبت کنید. اگرچه این دارو به بسیاری از افراد کمک می کند، اما گاهی اوقات ممکن است باعث اعتیاد در فرد شود. در صورت ابتلا به سوء مصرف مواد (مانند استفاده بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل) این خطر ممکن است بیشتر باشد. این دارو را دقیقاً طبق دستورالعمل مصرف کنید تا خطر اعتیاد را کاهش دهید. از دکتر یا داروساز خود برای جزئیات بیشتر بپرسید. در صورت تداوم یا بدتر شدن وضعیت، به پزشک خود اطلاع دهید.

موارد استفاده کلیدینیوم سی

عوارض قرص کلیدینیوم سی (کلردیازپوکساید –کلیدینیوم)

ممکن است عوارضی مانند سرگیجه، خواب آلودگی، ضعف، تاری دید، خشکی چشم، خشکی دهان، حالت تهوع، یبوست و نفخ شکم رخ دهد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، سریعاً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.


حتما بخوانید: 10 درمان ساده خانگی و طبیعی برای سرگیجه


برای از بین بردن خشکی دهان، آب نبات سفت (بدون قند) یا چیپس یخی را بمکید، آدامس (بدون قند) بجوید، آب بنوشید یا از جایگزین بزاق استفاده کنید. برای رفع خشکی چشم، با داروساز خود در مورد اشک مصنوعی یا سایر مواد روان کننده چشم مشورت کنید. برای جلوگیری از یبوست، مواد غذایی حاوی فیبر بخورید، آب کافی بنوشید و ورزش کنید. همچنین ممکن است نیاز به مصرف ملین داشته باشید. از داروساز خود بپرسید کدام نوع ملین برای شما مناسب است.

به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را تجویز کرده است زیرا او تشخیص داده است که سود شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی بعید اما جدی، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید:

کاهش تعریق، پوست خشک یا گرم یا رافروخته، ضربان قلب سریع یا نامنظم ، از دست دادن تعادل، مشکل در صحبت کردن، غش کردن، حرکات غیر قابل کنترل یا غیرمعمول عضلانی، تغییرات ذهنی یا خلقی (مانند گیجی، تحریک، اضطراب غیرمعمول، افسردگی، افکار عجیب)، مشکل در ادرار کردن، کاهش توانایی جنسی. در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر اما جدی، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید: علائم عفونت (مانند تب، گلودرد مداوم)، علائم مشکلات کبدی (ادرار تیره، حالت تهوع مداوم، استفراغ، درد معده یا شکم، زردی چشم یا پوست، خستگی غیرمعمول).

در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی بسیار جدی، از جمله: درد چشم یا تورم یا قرمزی، تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین کمان در اطراف چراغ ها در شب) بلافاصله کمک های اورژانسی دریافت کنید. واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله: بثورات پوستی، خارش یا تورم (به ویژه در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفس، فوراً به کمک های اورژانسی دریافت کنید. این لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی نیست. در صورت مشاهده عوارض دیگری که در بالا ذکر نشده، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

آیا کلیدینیوم سی خواب آور است

اقدامات احتیاطی در مصرف کلیدینیوم سی 

قبل از مصرف این دارو، اگر به کلیدینیوم یا کلردیازپوکسید یا سایر بنزودیازپین ها (مانند دیازپام، لورازپام) حساسیت دارید، یا آلرژی دیگری دارید به پزشک یا داروساز خود بگویید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد، که می تواند باعث واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید. قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز اطلاع دهید، خصوصاً:

سابقه شخصی یا خانوادگی به گلوکوم (نوع بسته شدن زاویه)، بزرگ شدن پروستات، مشکلات ادرار به دلیل انسداد مجاری  ادرار، سایر مشکلات معده یا روده (مانند یبوست، انسداد، کولیت اولسراتیو، عفونت، اسید معده کم یا فاقد اسید، ایلئوستومی یا بیماران کولوستومی مبتلا به اسهال)، تیروئید پرکار، مشکلات قلبی (مانند بیماری عروق کرونر، آنژی، نارسایی احتقانی قلب، ضربان قلب سریع یا نامنظم، مشکلات قلبی به دلیل خونریزی شدید)


حتما بخوانید: 6 درمان خانگی و گیاهی برای بزرگی پروستات


فشار خون بالا، مشکلات سوزش معده (مانند رفلاکس اسید معده، فتق هیاتال، مشکلات مری)، یک مشکل خاص سیستم عصبی (نوروپاتی اتونوم)، میاستنی گراویس، مشکلات کبدی، مشکلات کلیوی، مشکلات تنفسی یا ریوی ، سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال سوء مصرف مواد (مانند استفاده بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل)، مشکلات روحی یا خلقی (مانند افسردگی، افکار خودکشی، روان پریشی، اسکیزوفرنی)، یک بیماری خونی خاص (پورفیری).

کلردیازپوکساید کلیدینیوم ممکن است باعث شود که کمتر عرق کنید و احتمال این را نیز به وجود بیاورد که دچار گرمازدگی شوید. از انجام کارهایی که ممکن است باعث گرم شدن بیش از حد شما شوند، مانند کار کردن سخت یا ورزش در هوای گرم یا استفاده از وان آبگرم، خودداری کنید. وقتی هوا گرم است، مایعات زیادی را بنوشید و لباس های رنگی و خنک به تن کنید. اگر بیش از حد گرم شدید (گرما زده شدید)، به سرعت به دنبال مکانی برای خنک شدن و استراحت باشید. در صورت داشتن تبی که برطرف نمیشود، تغییرات ذهنی یا خلقی ، سردرد یا سرگیجه سریعاً از کمک پزشکی استفاده کنید.

افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساسیت بیشتری را  به خصوص خواب آلودگی، گیجی، هیجانات غیرمعمول، مشکلات حافظه، یبوست، مشکلات در ادرار و بی ثباتی را نشان دهند. خواب آلودگی، گیجی و عدم ثبات می تواند خطر زمین خوردن را نیز افزایش دهد.

آیا قرص کلیدینیوم سی خواب آور است؟

کلیدینیوم سی ممکن است شما را گیج یا خواب آلود کند یا بینایی شما را تاری کند. الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) می تواند باعث سرگیجه یا خواب آلودگی شما شود. تا زمانی که نتوانید این کار را با خیال راحت انجام دهید، رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید یا هر کاری را که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارد را انجام ندهید. از مصرف نوشیدنی های الکلی خودداری کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (شاهدانه) با پزشک خود صحبت کنید.

آیا مصرف کلیدینیوم سی در طول بارداری مضر است؟

این دارو برای استفاده و مصرف در دوران بارداری توصیه نمی شود. این ممکن است به نوزاد متولد نشده (جنین) آسیب برساند. برای جزئیات بیشتر با دکتر خود مشورت کنید. اگر حین مصرف این دارو باردار شده اید یا فکر می کنید که باردار هستید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. این دارو به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است اثرات نامطلوبی را بر نوزاد شیرخوار شما بگذارد. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض کلیدینیوم سی

تداخلات دارویی کلیدینیوم سی با سایر داروها

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر و یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهند. این مقاله شامل همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از تمام محصولات دارویی که استفاده می کنید (از جمله داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک در میان بگذارید. بدون تأیید پزشک، دوز داروها را شروع، متوقف یا تغییر ندهید. برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از:

  • قرص یا کپسول پتاسیم، سدیم اکسیبات، داروهایی که تحت تأثیر حرکت آهسته روده قرار می گیرند (مانند پراملینتید).
  • این دارو ممکن است بر جذب سایر محصولات دارویی مانند داروهای ضد قارچ آزول (کتوکونازول ، ایتراکونازول)، اشکال حل شده آهسته دیگوکسین و غیره تأثیر بگذارد. اگر از کتوکونازول یا ایتراکونازول استفاده می کنید، حداقل 2 ساعت قبل از این دارو آن ها را مصرف کنید.
  • سایر داروها می توانند در حذف کلردیازپوکسید از بدن شما تأثیر بگذارند، که ممکن است بر نحوه عملکرد این دارو نیز تأثیر متقابل بگذارد. به عنوان مثال می توان به سایمتیدین، ​​دی سولفیرام و سایر موارد اشاره کرد.
  • استعمال سیگار باعث کاهش میزان کلردیازپوکسید در خون می شود. اگر سیگار می کشید یا اخیراً سیگار را ترک کرده اید، به پزشک خود بگویید.
  • بسیاری از داروهای دیگر که باعث خشکی دهان و یبوست می شوند ممکن است با داروهای آنتی کولینرژیک یا ضد اسپاسم مانند کلیدینیوم تداخل داشته باشند.
  • در مورد تمام محصولات دارویی که مصرف می کنید از جمله: داروهای ضد کولینرژیک دیگر (مانند آتروپین، گلیکوپیرولات، اسکوپولامین)، سایر داروهای ضد اسپاسم (مانند دی سیکلومین، پروپاتلین)، آلکالوئیدهای بلادونا، داروهای خاصی که برای درمان بیماری پارکینسون استفاده می شود (مانند تری هکسی فنیدیل)، داروهای خاصی که برای درمان ریتم ضربان قلب نامنظم استفاده می شود ( به عنوان دیسوپیرامید، کینیدین)، مهارکننده های MAO (ایزوکارباکسازید، لاینزولید، متیلن بلو، موکلوبمید، فنلزین، پروکاربازین، راساژیلین، سافینامید، سلژیلین، ترانسیپرومین)، فنوتیازین ها (مانند کلرپرومازین)، داروهای ضد افسردگی (مانند آمی تریپتیلین)، به دکتر خود بگویید.

حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه بدون دارو


  • خطر عوارض جانبی جدی (مانند تنفس آرام یا کم عمق، خواب آلودگی شدید یا سرگیجه) ، در صورت مصرف این دارو با سایر محصولاتی که ممکن است باعث خواب آلودگی یا مشکلات تنفسی شود، افزایش می یابد. در صورت استفاده از سایر محصولات مانند داروهای تسکین دهنده درد یا سرفه (مانند کدئین، هیدروکدون)، الکل، ماری جوانا (شاهدانه)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم)، داروهای شل کننده عضلات (مانند کاریزوپرولول، سیکلوبنزپرین)، یا آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)، به پزشک یا داروساز خود بگویید.
  • برچسب روی تمام داروهای خود(مانند آلرژی یا محصولات سرفه و سرماخوردگی، کمکهای غذایی) رابررسی کنید، زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خواب آلودگی یا ضربان سریع  قلب شما شوند. از داروساز خودتان نحوه استفاده مطمئن و درست داروها را سوال کنید.

مصرف بیش از حد کلیدینیوم سی 

اگر کسی این دارو را بیش از حد مصرف کرده و علائم جدی ای مانند از دست دادن یا مشکل تنفس را دارد، با شماره 115 تماس بگیرید. در غیر این صورت، بلافاصله با یک مرکز کنترل سم تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل: خواب آلودگی شدید، گرمی یا خشکی پوست، تب، سرگیجه شدید، تشنگی شدید، تغییرات ذهنی یا خلقی (مانند گیجی، هیجانات غیرمعمول)، ضربان قلب سریع یا نامنظم، ضعف عضلانی، عدم توانایی در حرکت (فلج)، تنفس کند، غش، تشنج شود.

نکات قابل توجه در مصرف کلردیازپوکساید –کلیدینیوم

  • این دارو را در اختیار دیگران نگذارید.
  • مدیریت اختلالات گوارشی ممکن است علاوه بر دارو  شامل تغییر در سبک زندگی مانند برنامه های کاهش استرس، ورزش، قطع سیگار و تغییر رژیم غذایی نیز باشد. با دکتر یا داروساز خود در مورد تغییر سبک زندگی که ممکن است برای شما مفید باشد صحبت کنید.
  • اگر این دارو برای مدت زمان طولانی استفاده شود، آزمایشات آزمایشگاهی و یا یا آزمایشات پزشکی (مانند خون، آزمایش عملکرد کبد) ممکن است به طور دوره ای برای بررسی عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با دکتر خود مشورت کنید.

دوز فراموش شده از کلیدینیوم سی

اگر دوز مصرفی را فراموش کرده اید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک زمان دوز بعدی بود، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. دوز بعدی را در زمان معین مصرف کنید. دوز را برای جبران کردن دوبرابر نکنید.

نحوه نگهداری قرص کلیدینیوم سی

آن را در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. آن را در حمام نگهداری نکنید. همه داروها را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید. داروها را به داخل چاه توالت نریزید و روی آن سیفون نکشید، مگر اینکه دستور داده شده این را به شما بدهد. به درستی این محصول را در صورت نیاز نداشتن منقضی کنید. با داروساز یا شرکت محلی دفع زباله خودمشورت کنید.

سخن آخر

قرص کلیدینیوم سی یا کلیدینیوم-کلرودیازپوکساید برای برخی ناراحتی‌های گوارشی تجویز می‌شود و از آنجایی که به گروه داروهای آرام بخش بنزوئنی تعلق دارد با انتقال پیام آرام بخشی مغز به کاهش درد در ناحیه معده و روده کمک می‌کند. با این حال به خاطر وجود تداخلات دارویی و عوارض احتمالی باید از مصرف خودسرانه آن جداً خودداری کرد. 


مقالات مرتبط:

برای افسردگی چه قرصی بخوریم؟ (معرفی داروهای ضد افسردگی)

رفلاکس معده چیست؛ علائم، علت و درمان اسید معده به مری

از
5
رای

دیدگاه ها