سندرم کمپارتمان یک وضعیت دردناک است که فشار عضلانی به سطوح خطرناکی می رسد. سندرم کمپارتمان حاد یک اورژانس پزشکی است که معمولاً در اثر تروما مانند تصادف اتومبیل یا شکستگی استخوان ایجاد می شود. سندرم کمپارتمان مزمن (یا فعالیتی) در اثر ورزش شدید و مکرر ایجاد میشود و معمولاً با استراحت یا تغییر در برنامههای روتین متوقف میشود. در این مطلب از سلام دنیا درباره سندرم کمپارتمان، انواع، علائم، علت، تشخیص و آزمایش، مدیریت و درمان، پیشگیری و زندگی با سندروم کمپارتمان صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
سندرم کمپارتمان چیست؟
سندرم کمپارتمان زمانی رخ می دهد که فشار در داخل و اطراف عضلات افزایش می یابد. فشار دردناک است و می تواند خطرناک باشد. سندرم کمپارتمان می تواند جریان خون، اکسیژن و مواد مغذی را به عضلات و اعصاب محدود کند. می تواند باعث آسیب جدی و مرگ احتمالی شود. سندرم کمپارتمان اغلب در ساق پا رخ می دهد. اما میتواند سایر قسمتهای پا، و همچنین پاها، بازوها، دستها، شکم و باسن را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
حتما بخوانید: سندرم کراش یا له شدگی چیست
انواع سندرم کمپارتمان
آیا انواع مختلفی از سندرم کمپارتمان وجود دارد؟
دو نوع سندرم کمپارتمان وجود دارد:
- سندرم کمپارتمان حاد معمولاً به دلیل یک آسیب بد ایجاد می شود و یک اورژانس پزشکی است. بدون درمان، سندرم کمپارتمان حاد می تواند به طور دائمی به عضلات آسیب برساند. همچنین می تواند منجر به ناتوانی، فلج یا حتی مرگ شود.
- سندرم کمپارتمان مزمن معمولاً اورژانسی نیست. اغلب در اثر فعالیت بدنی، مانند ورزش شدید، ایجاد می شود. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی گاهی اوقات به این دلیل آن را سندرم محفظه فشاری می نامند.
علائم و علت سندرم کمپارتمان
محفظه چیست؟
محفظه گروهی از ماهیچه ها، اعصاب و عروق خونی است. یک غشای نازک اما سفت (پوشش) به نام فاسیا روی هر بخش قرار دارد. ماهیچه ها را در جای خود نگه می دارد. اما فاسیا قرار نیست زیاد کشیده یا منبسط شود.
چه چیزی باعث سندرم کمپارتمان می شود؟
آسیب جدی یا فعالیت بدنی بیش از حد می تواند باعث تورم یا خونریزی در محفظه شود. فاسیا برای ایجاد فضا منبسط نمی شود، بنابراین تورم یا خونریزی به اعصاب و عضلات فشار وارد می کند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی به این فشار تقسیمی می گویند.
اگر فشار خیلی زیاد شود، بافت ها نمی توانند خون کافی که حاوی اکسیژن و مواد مغذی است، دریافت کنند. بافت ها می توانند بمیرند و منجر به آسیب دائمی به ناحیه شود. این عوارض می تواند زندگی شما را نیز تهدید کند.
چه نوع آسیب هایی می تواند باعث سندرم کمپارتمان شود؟
نمونه هایی از آسیب هایی که می توانند باعث سندرم کمپارتمان شوند عبارتند از:
- عضله به شدت کبود شده است.
حتما بخوانید: درمان خانگی کبودی بدن
- تصادف ماشین.
- آسیب مانند زمانی که چیزی روی شما می افتد.
- شکستگی (شکستگی استخوان) .
- بازگشت ناگهانی جریان خون پس از انسداد جریان خون، مانند جراحی یا از دست دادن هوشیاری.
- استروئیدهای آنابولیک همچنین می توانند با افزایش سریع سایز عضله باعث سندرم کمپارتمان شوند. علل دیگر شامل گچ گیری یا بانداژهای بزرگ است که خیلی سفت هستند و برای مدتی پوشیده می شوند.
چه نوع فعالیت هایی می تواند باعث سندرم کمپارتمان محفظه فعالیتی شود؟
سندرم کمپارتمان مزمن زمانی رخ می دهد که فرد بیش از حد تمرین کند (ورزش بیش از حد). ورزش با حرکات بسیار تکراری خطر خاصی دارد. مثالها عبارتند از:
- دوچرخه سواری
- در حال دویدن
- شنا كردن
علائم سندرم کمپارتمان چیست؟
علائم سندرم کمپارتمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- برآمدگی یا تورم قابل مشاهده عضله.
- احساس می کنید که ماهیچه پرتر، متورم یا به نوعی بزرگتر از حد طبیعی است.
- بی حسی
- درد عضلانی که قوی تر از آن چیزی است که از آسیب انتظار دارید.
- درد شدید هنگام کشش عضله.
- سفتی در عضله.
- احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش در داخل یا زیر پوست شما که پارستزی نامیده می شود.
تشخیص و آزمایشات سندرم کمپارتمان
سندرم کمپارتمان چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر فکر می کنید به سندرم کمپارتمان حاد مبتلا هستید، فورا به اورژانس مراجعه کنید. این یک اورژانس پزشکی است که نیاز به درمان دارد. اگر فکر می کنید مبتلا به سندرم کمپارتمان فعالیت هستید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.
یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی چند کار را برای تشخیص سندرم کمپارتمان انجام می دهد:
- معاینه فیزیکی: ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی به دنبال نشانههایی است که ممکن است چیز دیگری داشته باشید. برای مثال، ارائهدهنده تاندونهای شما را از نظر تاندونیت و ساق پا را از نظر شین اسپلینت بررسی میکند.
حتما بخوانید: پارگی تاندون چیست
- اشعه ایکس: ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است برای بررسی اینکه آیا شما دچار شکستگی شده اید، عکس رادیوگرافی بخواهد.
- تست اندازه گیری فشار محفظه : اگر ارائه دهنده به سندرم محفظه مشکوک باشد، برای اندازه گیری فشار به آزمایشی نیاز دارید. ارائه دهنده یک سوزن را به عضله وارد می کند. دستگاهی که به سوزن متصل است، فشار را نشان می دهد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است سوزن را در چندین مکان مختلف وارد کند.
تکرار تست فشار: برای سندرم محفظه فعالیتی، تست بعد از تمرین تکرار می شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی نتایج قبل و بعد را مقایسه می کند.
مدیریت و درمان سندرم کمپارتمان
چگونه سندرم کمپارتمان حاد را درمان می کنید؟
سندرم کمپارتمان حاد باید درمان فوری داشته باشد. جراح عملی به نام فاشیوتومی را انجام خواهد داد. برای کاهش فشار، جراح یک برش (برش) از طریق پوست و فاسیا (پوشش محفظه) ایجاد می کند.
پس از از بین رفتن تورم و فشار، جراح برش را می بندد. گاهی اوقات این نمی تواند بلافاصله اتفاق بیفتد. جراح ممکن است یک پیوند پوست انجام دهد و پوست را از ناحیه دیگری از بدن شما بگیرد تا برش را بگذارد.
چگونه سندرم کمپارتمان ورزشی را درمان می کنید؟
اگر ورزش را متوقف کنید، معمولاً سندرم محفظه فعالیت از بین می رود. اما همچنان باید آن را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید. ارائه دهنده شما ممکن است توصیه کند:
- داروهای ضد التهابی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) .
- تمرینات متقاطع (ترکیب کردن انواع تمرینات، به جای تکرار یک کار مشابه).
- ورزش کم تاثیر
- ارتز (درج برای کفش شما).
- فیزیوتراپی.
- سطوح نرم تر برای تمرین (مثلاً دویدن روی مسیر به جای بتن).
اگر این گزینه ها کارساز نبود، فاشیوتومی ممکن است یک گزینه باشد.
آیا می توانید از سندرم کمپارتمان حاد پیشگیری کنید؟
شما نمی توانید از سندرم کمپارتمان حاد ناشی از تصادف یا آسیب جلوگیری کنید. اما برای جلوگیری از عوارض می توانید به دنبال تشخیص زودهنگام و درمان باشید.
اگر آتل یا گچ دارید که خیلی سفت شده است، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر داروی ضد درد مصرف کرده اید و آن قسمت از بدن شما هنوز درد می کند یا ورم می کند، توجه ویژه ای داشته باشید. گچ یا آتل باید برای جلوگیری از سندرم کمپارتمان تنظیم شود.
حتما بخوانید: علت و درمان للتهاب یا ورم بدن چیست
آیا می توانید از سندرم کمپارتمان مزمن پیشگیری کنید؟
شما می توانید از سندرم کمپارتمان ورزشی با موارد زیر جلوگیری کنید:
- به جای اینکه خیلی زود انجام دهید، استقامت ورزش را به تدریج ایجاد کنید.
- تغییر وضعیت بدن در هنگام ورزش (مثلاً راه رفتن هنگام دویدن).
- بهبود انعطاف پذیری.
- تمرین نکردن بیش از حد عضلات
- پوشیدن کفش مناسب.
- روی سطوح نرم تر که برای بدن شما راحت تر است، ورزش کنید.
اگر سندرم کمپارتمان حاد را درمان نکنید چه اتفاقی می افتد؟
سندرم کمپارتمان حاد نیاز به درمان فوری دارد. اگر فشار به سرعت از بین نرود، این وضعیت می تواند منجر به موارد زیر شود:
- انقباض عضلانی (سفتی و تغییر شکل).
- آسیب دائمی به عضلات و اعصاب، در عرض 24 ساعت.
- ناتوانی دائمی.
- قطع عضو
- مرگ.
آیا سندرم کمپارتمان عود می کند؟
بخش حاد درمان شده با فاشیوتومی معمولاً عود نمی کند. اما اگر دوباره ورزش شدید یا تکراری را شروع کنید، سندرم کمپارتمان مزمن ممکن است بازگردد.
زندگی با سندرم کمپارتمان
چگونه می توانید سندرم کمپارتمان مزمن را مدیریت کنید؟
استراحت و تغییر در برنامه ورزشی شما ممکن است به تسکین سندرم کمپارتمان ورزشی کمک کند. اما علائم ممکن است عود کنند، به خصوص اگر به فعالیت شدید یا تکراری برگردید. اگر درد با گذشت زمان بدتر شد یا با استراحت احساس بهتر نشد، با پزشک خود تماس بگیرید.
سخن آخر
اگر فکر می کنید پس از آسیب به سندرم کمپارتمان حاد مبتلا هستید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. همچنین اگر درد، تورم یا ضعف غیرعادی در عضلات خود دارید که مدام عود می کند، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. ممکن است مشخص شود که تاندونیت یا شین اسپلینت است، اما برای اطمینان باید بررسی کنید. ممکن است سندرم کمپارتمان مزمن باشد. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند استراتژی هایی را برای کمک به احساس بهتر و جلوگیری از آسیب به اعصاب و ماهیچه ها پیشنهاد کند.
مقالات مرتبط:
علائم سندرم تونل کارپال چیست و درمان آن
دیدگاه ها