فواید و مضرات خرما خشک؛ خواص انواع خرما خشک برای زنان و مردان

فواید و مضرات خرما خشک؛ خواص انواع خرما خشک برای زنان و مردان فواید و مضرات خرما خشک چیست ؛ خواص خرما خشک برای مردان، زنان، لاغری، چاقی، دیابت، بدنسازی، بارداری، خواص خرما خشک زاهدی و سیاه و ارزش غذایی خرما در سلام دنیا بخوانید.

خرما 6000 سال است که کشت می شود و یکی از قدیمی ترین محصولاتی است که ارزش غذایی، اقتصادی و سلامت بالقوه دارد. نام علمی خرما Phoenix dactylifera L. است که هم ارزش زیبایی شناختی و هم مزیت زیست محیطی دارد. مناطق کویری و گرم برای رشد خرما بسیار مساعد هستند. آسیای جنوب غربی، شمال آفریقا، عربستان سعودی، مصر و ایران تولیدکنندگان عمده خرما هستند. بیشترین تقاضا برای خرما در ماه مبارک رمضان است و از این خرماها برای افطار استفاده می شود. خرما بیشتر به صورت خشک مصرف می شود و خوردن آن بعد از ماه رمضان کاهش می یابد.

خرما را به طور سنتی در آفتاب خشک می‌کنند که این کار هفت تا ده روز طول می‌کشد. خرما به دلیل وجود مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی نقش عمده ای در سلامتی دارد. در این مقاله سلام دنیا اطلاعات کاملی در مورد کالری و ارزش غذایی خرمای خشک و خواص و مضرات خرما خشک براس سلامت زنان، مردان، کودکان، لاغری، دیابت، چاقی، بدنسازی، فواید انواع خرما خشک زاهدی، خرما خشک سیاه، طریقه مصرف خرما حشک ارائه کرده ایم .لطفا تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.

ارزش غذایی خرمای خشک

انرژی موجود در 100 گرم خرما 277 کیلوکالری است. مواد مغذی موجود در خرما به شرح زیر است:

  • کربوهیدرات ها: 75 گرم 
  • پروتئین:  1.81 گرم 
  • چربی: 0.15 گرم 
  • قند: 66.5 گرم 
  • فیبر : 6.7 گرم 
  • کلسیم: 64 میلی گرم 
  • منیزیم: 54 میلی گرم 
  • سدیم: 1 میلی گرم 
  • روی: 0.44 میلی گرم 
  • فسفر : 62 میلی گرم 
  • آهن: 0.9 میلی گرم 
  • مس : 0.362 میلی گرم 
  • منگنز: 54 میلی گرم 

حتما بخوانید: انواع خرما در ایران و جهان با ویژگی های ظاهری


خرما حاوی ویتامین های زیر هم هست:

  • تیامین (ویتامین B1)
  • ریبوفلاوین (ویتامین B2)
  • نیاسین (ویتامین B3)
  • اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)
  • پیریدوکسین (ویتامین B6)
  • فولات
  • اسید اسکوربیک (ویتامین C)

ارزش غذایی خرمای خشک

خواص خرمای خشک برای درمان بیماری ها

خرما ممکن است دارای خواص زیر باشد:

  • ممکن است در برابر میکروارگانیسم های مختلف (خواص ضد میکروبی) موثر باشد.
  • ممکن است به کاهش سطح قند خون کمک کند (خاصیت ضد دیابت).
  • ممکن است در برابر رشد تومورها موثر باشد (خاصیت ضد تومور).
  • ممکن است به تسکین التهاب نامتعادل (خواص ضد التهاب) کمک کند.
  • ممکن است به محافظت از کلیه کمک کند (خاصیت محافظت کلیه).
  • ممکن است یک آنتی اکسیدان باشد.
  • ممکن است به محافظت از کبد (خاصیت محافظت کبد) کمک کند.

خواص خرمای خشک برای سلامت کلی بدن

مواد غذایی که حاوی چندین ماده مغذی هستند مزایای سلامتی بیشتری دارند و به عنوان غذاهای کاربردی شناخته می شوند. خرما ممکن است به دلیل ترکیبات کاربردی موجود در آن، به عنوان یک غذای کاربردی عمل کند و ممکن است برای سلامت انسان مفید باشد. برخی از خواص بالقوه خرما خشک به شرح زیر است.

1. خواص خرما خشک برای التهاب

خرما ممکن است توانایی کاهش التهاب را داشته باشد،یکی از مطالعات نشان داد که خرما می‌تواند از تولید آنزیم‌های خاصی (آنزیم‌های سیکلواکسیژناز COX-1 و COX-2) که نقش مهمی در التهاب دارند، جلوگیری کند.در مطالعه دیگری مشاهده شد که خرما ممکن است در کاهش تورم پا نقش داشته باشد. با این حال، مطالعات بیشتری برای اثبات این اثرات بالقوه خرما نیاز است.

2. خواص خرمای خشک برای عفونت

خرما ممکن است دارای خاصیت ضد میکروبی باشد، به همین دلیل ممکن است اثر بالقوه ای برای مبارزه با باکتری هایی مانند کلبسیلا پنومونی و اشریشیا کلی داشته باشد. همچنین ممکن است در کاهش عوارض جانبی ناشی از داروی متیل پردنیزولون (یک استروئید) نقش داشته باشد.عصاره اتانولی خرما ممکن است اثر بالقوه ای بر علیه انتروکوک فکالیس داشته باشد و ممکن است برای بیماری های روده ای مفید باشد. با این حال، مطالعات بیشتری برای اثبات خواص بالقوه خرمای خشک برای عفونت ها مورد نیاز است.


حتما بخوانید: برای عفونت ادراری چی بخوریم


3. خواص خرمای خشک برای استرس اکسیداتیو

خرمای خشک ممکن است منبع طبیعی خوبی از مواد شیمیایی گیاهی مانند پلی فنول ها و کاروتنوئیدها باشد که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می کنند. آنتی اکسیدان های موجود در خرما ممکن است نقش مهمی در جذب و خنثی کردن رادیکال های آزاد داشته باشند، بنابراین به کاهش استرس اکسیداتیو که ممکن است منجر به بیماری های مختلفی مانند دیابت، سرطان و غیره شود، کمک می کند.

خواص خرمای خشک برای سلامت کلی بدن

4. خواص خرمای خشک برای تومور

چندین مطالعه نشان داده اند که خرمای خشک ممکن است فعالیت بالقوه ای علیه تومورها داشته باشد، اما مکانیسم دقیق آن هنوز شناخته نشده است. برخی فرضیه ها بیان می کنند که خواص ضد تومور خرمای خشک ممکن است به دلیل ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در آن باشد. یک مطالعه نشان داد که ترکیب موجود در خرما به نام گلوکان ممکن است دلیل فعالیت ضد توموری آن باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای اثبات این ادعاها مورد نیاز است. لطفاً توجه داشته باشید که یک بیماری جدی مانند سرطان فقط باید توسط پزشک تشخیص داده و درمان شود. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که قبل از مصرف ان با پزشک مشورت می کنید.

5. خواص خرمای خشک برای کلیه

در یک مطالعه حیوانی، مشاهده شد که خرمای خشک ممکن است افزایش غلظت کراتینین و اوره پلاسما را کاهش دهد. (سطوح بالای اوره و غلظت کراتینین نشان می دهد که کلیه ها به درستی کار نمی کنند). بنابراین، خرما ممکن است به محافظت از کلیه کمک کند و دارای خاصیت محافظت کننده کلیه باشد.

اگرچه مطالعاتی وجود دارد که خواص بالقوه خرمای خشک برای درمان بیماری های مختلف را نشان می دهد، اما این موارد کافی نیست و نیاز به مطالعات بیشتر برای تعیین میزان واقعی فواید خرمای خشک بر سلامت انسان وجود دارد.

6. خواص خرما خشک برای مردان

نتایج مطالعات صورت گرفته درمورد خواص خرما خشک برای مردان نشان داده که مصرف خرما می تواند به درمان اختلالات جنسی در مردان کمک کند. خرما به لطف وجود مقادیر بالای فلائنوئیدها می تواند  با تحریک غدد جنسی تعداد اسپرم را افزایش دهد و درنتیجه ناباروری را درمان کند.در طب سنتی مصرف معجون خرما، شیر و عسل برای درمان ناباروری مفید عنوان شده است.

خواص خرما خشک برای مردان

7. خواص خرما خشک برای کودکان

  • خرما حاوی کلسیم و منیزیم است،این دو ماده معدنی به تقویت و افزایش رشد استخوان ها در نوزادان و کودکان کمک می کنند.
  • مصرف خرما انگل های روده در نوزادان و کودکان را درمان می کند.
  • خرما به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی مهم می تواند سلامت کبد را حفظ کند. علاوه براین، درمان تیفوئید، هپاتیت و زردی و یرقان در نوزادان و کودکان با مصرف خرما امکان پذیر است. 
  • خرما می تواند موجب تقویت لثه ها و دندان ها در نوزادان و کودکان شود.
  • مصرف خرما به دلیل وجود فیبر و سایر ترکیبات مهم برای درمان اسهال و یبوست در نوزادان و کودکان نوپا موثر عمل می کند.

حتما بخوانید: درمان اسهال کودکان با 15 روش خانگی


8. خواص خرما خشک برای لاغری

خرما خشک حاوی مقادیر بالای فیبر است به همین دلیل می تواند با کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری برای لاغری و کاهش وزن ماده موثری محسوب شود.علاوه براین،به گفته متخصصان تغذیه مصرف خرما به عنوان میان وعده دستیابی به اهداف لاغری و کاهش وزن را زودتر میسر می کند.

خواص خرما خشک برای لاغری

9. خواص خرما خشک برای چاقی

وجود مقادیر بالایی قند طبیعی، پروتئین و ویتامین های ضروری در خرما خشک،آن را به ماده خوراکی موثر برای رسیدن به هدف چاقی و افزایش وزن تبدیل کرده است.بنابراین،افرادی که فصد افزایش وزن دارند می توانند خرما را در برنامه رژیم غذایی خود قرار دهند.

10. خواص خرما خشک برای زنان

خرما خشک به دلیل داشتن ترکیبات موثر شیمیایی برای سلامت زنان نیز موثر است.یکی از خواص خرما خشک برای زنان در دوران بارداری است.در ادامه به بررسی خواص خرما خشک برای زنان باردار هم می پردازیم.

11. خواص خرما خشک در بارداری

  • مصرف روزانه خرما به دلیل داشتن مقادیر خوبی از فیبر می تواند مانع از برزو یبوست در زنان باردار شود.
  • از آنجایی که خرما حاوی سطح بالای آهن است پس مصرف آن در دوران بارداری می تواند به درمان کم خونی زنان باردار کمک کند،علاوه براین،باعث تقویت عضلات رحم و افزایش شیر مادر در دوران شیردهی هم می شود.

حتما بخوانید: کم خونی در بارداری چه علائم و خطراتی دارد


  • خرما با داشتن ترکیبات مهم و مغذی می تواند به افزایش هوش و تقویت حافظه جنین کمک کند.
  • نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف خرما چهار هفته قبل از زایمان می تواند به داشتن زایمان آسان تر کمک کند.
  • مصرف خرما علاوه بر دوران بارداری بعد از بارداری هم مفید است زیرا می تواند هدف کاهش وزن و بازگشت به وزن ایده آل را میسر کند.

خواص خرما خشک در بارداری

12. خواص خرما خشک زرد

خرما در مرحله خارک و رطب  دارای رنگ زرد متمایل به قهوه ای روشن است همچنین خرما زرد در این مرحله دارای طعم شیرین و مطبوعی است که با نام رطب زرد عسلی شناخته می شود.این خرما به خارج از کشور صادر می شود.خواص این خرما هم همانند خرما خشک است که در این مطلب برای شما ارائه داده ایم.

13. خواص خرما خشک سیاه

1. بهبود قلب

وجود آنتی‌اکسیدان در خرمای سیاه با جلوگیری از انسداد عروق،به پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی کمک می‌کند. این آنتی‌اکسیدان‌ها به رفع کلسترول‌ها از سلول‌های عروقی موثر عمل می کند.علاوه براین،وجود ماده ای به نام ایزوفلاون در خرما  می‌تواند منجر به کاهش خطر بیماری‌های قلبی شود.

2. درمان آلرژی

اگرچه از فواید خرمای سیاه در مورد درمان الرژی حرف زیادی گفته نشده اما خرما میتواند به درمان آلرژی کمک کند. وجود مقادیر بالای سولفور در خرما می تواند با مقابله با آلرژی فصلی به کاهش خطر واکنش‌های آلرژیی زا کمک کند.

خواص خرما خشک سیاه

3. افزایش سطح انرژی

مصرف خرما به دلیل وجود قندهای طبیعی مانند فروکتوز، گلوکز و ساکاروز همراه با کربوهیدرات‌های ترکیبی روشی ساده و آسان برای افزایش سطح انرژی است. برخی از صخره نوردهای حرفه‌ای برای افزایش انرژی فوری همیشه با خود کشمش و خرما دارند.

4. بهبود سیستم گوارش

مصرف خرمای سیاه به دلیل وجود مقدار زیاد فیبر خوراکی کمک زیادی به بهبود سیستم گوارش و هضم غذا می کند.

14. خواص خرما خشک زاهدی

خرما خشک زاهدی از نوع صادراتی است و به خارج از کشور ارسال میشود. این خرما به صورت نیمه خشک است و رنگ قهوه ای متمایل به زرد دارد.خرما خشک زاهدی به دلیل وجود مواد مغذی فراوان و کربو هیدرات به تامین انرژی روزانه بدن کمک می کند.این خرما در مقایسه با سایر خرما ها دارای مقادیر فیبر بیشتری است، هر صد گرم خرما زاهدی خشک دارای حدود 280 کالری است و مصرف زیاد آن موجب افزایش وزن در فرد می شود، بعد از مصرف این خرما  احساس سیری زیادی می کنید.در مورد ارش غذایی و خواص خرما زاهدی باید بگوییم که این خرما در هر صد گرم حاوی کالری، قند، چربی، کربوهیدرات، پروتئین و فیبر زیادی است.

15. خواص خرما خشک در بدنسازی

همان طور که گفته شد خرما خشک به دلیل وجود قندهای طبیعی مانند فروکتوز و گلوکز می تواند به تامین و جایگزینی انرژی ورزشکارهایی های که ورزش های سنگین کمک کند.علاوه بر این،خرما منبع غنی کربوهیدرات محسوب می شود که می تواند در تسریع روند ساخت و تقویت عضلات ورزشکاران بدنساز موثر عمل کند. به همین دلیل ورزشکاران ورزش های سنگین خرما را در برنامه رژیم غذایی خود قرار می دهند.

16. خواص خرما خشک برای دیابت

مطالعات متعدد نشان داده اند که خرمای خشک ممکن است پتانسیل کاهش دیابت و عوارض آن را داشته باشد. خرما ممکن است به کاهش جذب گلوکز یا افزایش تولید انسولین کمک کند. این فعالیت بالقوه خرمای خشک ممکن است به دلیل وجود فلاونوئیدها و سایر ترکیبات زیست فعال در آن باشد. خرما ممکن است به عنوان پاک کننده رادیکال های آزاد عمل کند، بنابراین در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از دیابت کمک می کند.


حتما بخوانید: خواص هسته خرما برای دیابت


با این حال، مکانیسم دقیق آن هنوز مشخص نشده است. علاوه بر این، بیماری هایی مانند دیابت خطرناک هستند و باید به درستی توسط یک پزشک متخصص تشخیص داده و درمان شوند، بنابراین قبل از مصرف هر ماده خوراکی برای درمان دیابت حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

خواص خرما خشک برای دیابت

17. خواص خرما خشک برای اسهال

وجود مقادیر بالای پتاسیم در خرما خشک ان را به یک ماده غذایی موثر برای درمان اسهال تبدیل کرده است، علاوه براین،وجود فیبر محلول در خرما به بهبود اسهال کمک می کند.

18. خواص خرما خشک برای دیابت بارداری

از آنجایی که شاخص گلیسمی خرما خشک پایین است بنابراین مصرف ان موجب افزایش سطح قند خون شما نمی شود. به همین دلیل،مصرف خرما در زمان ابتلا به دیابت بارداری می تواند گزینه بی خطری محسوب شود. با این وجود حتما در مصرف آن، تعادل را رعایت کنید و در هر وعده فقط یک یا دو خرما میل کنید.

19. خواص خرما خشک با چای

متخصصان تغذیه توصیه می کنند از مصرف خرما خشک با چای خودداری کنید زیرا زمانی که قند خرما با با آب جوش و یا چای داغ تماش پیدا می کند جذب بدن می شود اما انرژی موجود در ان جذب بدن نمی شود و باعث از بین رفتن مزایای ان می شود. از طرف دیگر برخی افراد خرمای خشک را به دلیل داشتن قند طبیعی به جای قند و شکر مصرف می کنند که این کار مفید است و به راحتی جذب بدن می شود. اما کالری خرما خشک زیاد است به خاطر داشته باشد که مصرف بیش از حد ان می تواند با افزایش کالری بدن موجب افزایش وزن و چاقی شود.

خواص خرما خشک با چای

20. خواص خرما خشک برای سگ

  • از آنجایی که خرما خشک حاوی هیچ گونه مواد آلرژی‌ زا نیست و سرشار از آهن، کلسیم،منیزیم، ویتامین های A,C,ریبوفلاوین است پس می تواند یک خوراکی مفید برای سگ ها محسوب شود.
  • وجود مقدار کمی چربی در خرما آن را به یک ماده خوراکی مفید برای سگها تبدیل کرده است..
  • فیبر موجود در خرما می تواند مانع از ابتلا به اضافه وزن ناشی از  دیابت در سگ ها شود.
  • خرما به حفظ سلامت قلب و عروق سگ ها کمک کرده و به دلیل وجود پتاسیم موجب حفظ تعادل فشار خون در انها می شود.

طریقه استفاده از خرما خشک

خرمای خشک را می توان همانطور که هست مصرف کرد. آنها به صورت تجاری در بازار موجود هستند. همچنین می توان از آنها برای تهیه دسر، کیک، بستنی، میلک شیک و غیره استفاده کرد. مصرف آنها در مقادیر غذایی بی خطر است.قبل از مصرف مقدار زیاد خرما، باید با پزشک متخصص مشورت کنید. بدون مشورت با پزشک متخصص، درمان مداوم طب مدرن را با داروهای آیورودا/گیاهی جایگزین نکنید.

طریقه استفاده از خرما خشک

اقدامات احتیاطی در مورد خرمای خشک

فقط پس از  مشورت با پزشک و اطمینان از بی خطر بودن مصرف خرما آن را بخورید. به خصوص اگر باردار و یا در دوران شیردهی و یا به هر بیماری مبتلا هستید. هیچ اطلاعاتی در مورد اثراتی که خرما ممکن است بر کودکان و نوزادان داشته باشد وجود ندارد. لطفا قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید

تداخل خرمای خشک با سایر داروها

خرمای خشک ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشد. قبل از مصرف خرما باید با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر تحت درمان مداوم هستید و دارو مصرف می کنید.

مضرات خرما خشک

خرمای خشک در صورت مصرف به مقدار خوراکی عوارض خاصی ایجاد نمی کند. اما اگر بعد از خوردن خرما علائمی مشاهده کردید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید. بنابراین، مهم است که با پزشک مشورت کنید و  او تأیید کند که آیا مصرف خرما برای شما بی خطر است یا خیر.برخی عوارض جانبی ناشی از مصرف خرما خشک شامل:

  • در برخی موارد افزودن مواد شیمیایی نگه دارنده مانند سولفیت به خرما خشک می تواند موجب بروز عوارض گوارشی مانند دل درد، گاز معده، نفخ، و اسهال شود.

حتما بخوانید: بهترین دمنوش برای نفخ شکم و باد معده


  • مصرف بیش از حد خرما خشک به دلیل کالری بالای ان می تواند موجب افزایش وزن و چاقی شود.
  • سولفیت موجود در خرما خشک می تواند باعث جوش زدن شود.
  • مصرف بیش از حد خرما به دلیل وجود پتاسیم می تواند منجر به هیپرکلامی شود.

مضرات خرما خشک

سوالات متداول

آیا خرمای خشک برای سلامتی ما مفید است؟

بله، خرمای خشک ممکن است برای سلامتی ما مفید باشد. ممکن است خواص بالقوه ضد دیابت، ضد التهاب، ضد تومور، محافظت کبد، محافظت کلیه، آنتی اکسیدان و ضد میکروبی داشته باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای اثبات این خواص بالقوه خرمای خشک نیاز است.

آیا خرمای خشک حاوی مواد مغذی است؟

بله،خرمای خشک حاوی مواد مغذی مانند کربوهیدرات، پروتئین، چربی، قند، مواد معدنی (کلسیم، روی، آهن، فسفر و غیره) و ویتامین ها (B1، B2، C و غیره) است. همچنین حاوی ترکیبات زیست فعال مختلفی مانند تانن ها، کاروتنوئیدها، پلی فنول ها و غیره است.

آیا خرمای خشک برای پوست فوایدی دارد؟

هیچ گزارش معتبری حاکی از اثرات مثبت بالقوه خرمای خشک بر روی پوست در دسترس نیست. برای اثبات این موضوع به مطالعات بیشتری نیاز است.

آیا خرمای خشک برای بیماران دیابتی قابل خوردن است؟

خرمای خشک ممکن است به کاهش سطح قند خون و افزایش سطح انسولین در خون کمک کند که ممکن است برای افراد دیابتی مفید باشد. با این حال، باید با پزشک مشورت کنید و  او تایید کند که آیا مصرف خرمای خشک برای بیمار دیابتی بی خطر است یا خیر. لطفا از خوددرمانی پرهیز کنید.

آیا خرمای خشک برای چشم مفید است؟

هیچ شواهدی مبنی بر از تاثیر خرما خشک برای چشم گزارش نشده است. با این حال، ممکن است مصرف خرما به کاهش اثرات سوء دیابت بر چشم (رتینوپاتی دیابتی) کمک کند. لطفاً برای مشکلات چشمی خود با پزشک مشورت کنید و خوددرمانی نکنید.

آیا خوردن خرمای خشک برای فشار خون ما مفید است؟

هیچ گزارش یا مطالعه ای خواص خرمای خشک برای درمان یا کاهش فشار خون را نشان نداده اند. تحقیقات بیشتری در مورد این موضوع نیاز است.

سخن پایانی:

خرما یک ماده خوراکی مغذی است که قدمت بیش از 6000 سال دارد. این خوراکی مغذی به دلیل داشتن ترکیبات مهم نظیر ویتامین ها و مواد معدنی برای سللامت بدن خواص زیادی فراهم می کند. در این مطلب به خواص خرما خشک که نوعی فراورده خرما است اشاره کردیم. با مصرف متعادل خرما از فواید سلامتی آن بهره مند شوید.


مقالات مرتبط:

خواص و مضرات شیره خرما برای سلامتی، لاغری و مقدار مصرف

خواص و مضرات رژیم شیر و خرما برای لاغری سریع



از
2
رای