اگرچه مصرف متوسط چای به طور معمول برای اکثر افراد سالم است، اما نوشیدن بیش از حد ممکن است منجر به عوارض جانبی مانند اضطراب، خواب ضعیف و سردرد شود. بیشتر عوارض جانبی مربوط به محتویات کافئین و تانن موجود در چای است. در این مطلب سلام دنیا قصد داریم تا درباره علت زیاد چای خوردن چیست؛ دلایل ضعف بعد از خوردن چای؛ مضرات خوردن چای در شب؛ مضرات مصرف بیش از حد چای سیاه و...صحبت کنیم.
علت زیاد چای خوردن چیست
در ابتدا باید بگوییم که علت زیاد چای خوردن بصورت دقیق مشخص نشده است. با این حال عدم توازن قند خون را می توان یکی از علت های نوشیدن بیش از حد چای دانست. طبق گفته بسیاری از متخصصان علت زیاد چای خوردن احتمالا می تواند ناشی از یک نوع حساسیت و یا آلرژی غذایی هم باشد.به همین دلیل افرادی که بیش از حد معمول چای می نوشند برای مشخص شدن علت دقیق مشکل باید آزمایشات مختلفی انجام دهند.
حتما بخوانید: خواص و مضرات چای سیاه برای بدن
گاهی اوقات حساسیت به یک غذا و یا یک نوشیدنی خاص فرد را به مصرف بیش از حد آن سوق می دهد برای مثال در زمان های پیش از قاعدگی فرد ممکن است تمایل زیادی به نوشیدن نوشیدنیهای کافئین دار داشته باشد و به همین دلیل چای سبز و سیاه زیادی مصرف کند.
علت ضعف بعد از خوردن چای
احساس ضعف بعد از نوشیدن چای را می توان به چند عامل نسبت داد:
1. حساسیت به کافئین
چای حاوی کافئین است که یک محرک است. اگر به کافئین حساس هستید، حتی مقدار متوسطی از چای می تواند منجر به علائمی مانند بی قراری، افزایش ضربان قلب و احساس ضعف یا خستگی شود.
2. نوسانات قند خون
اگر چای را با معده خالی یا با غذای کم می نوشید، ممکن است منجر به افزایش سریع و متعاقب آن کاهش سطح قند خون و در نتیجه احساس ضعف شود.
3. کم آبی
چای، به خصوص اگر به مقدار زیاد مصرف شود، می تواند اثر ادرارآور داشته باشد و منجر به افزایش خروجی ادرار و کم آبی احتمالی شود. کم آبی بدن می تواند باعث احساس ضعف و خستگی شود.
4. تانن ها
چای حاوی تانن است، ترکیباتی که می توانند در جذب برخی مواد معدنی مانند آهن اختلال ایجاد کنند. اگر سطح آهن پایینی دارید، نوشیدن چای ممکن است احساس ضعف را تشدید کند.
5. واکنش های شخصی
برخی از افراد ممکن است واکنش های شخصی به ترکیبات خاص در چای داشته باشند که منجر به احساس ضعف یا ناراحتی می شود.
حتما بخوانید: مضرات چای مانده
مضرات خوردن چای در شب
1. خواب بد
از آنجایی که چای به طور طبیعی حاوی کافئین است، مصرف بیش از حد آن ممکن است چرخه خواب شما را مختل کند.ملاتونین هورمونی است که به مغز شما سیگنال می دهد که زمان خواب فرا رسیده است. برخی تحقیقات نشان می دهد که کافئین ممکن است تولید ملاتونین را مهار کند و در نتیجه کیفیت خواب پایینی داشته باشد.افراد کافئین را با سرعتهای متفاوتی متابولیزه میکنند و پیشبینی اینکه دقیقاً چگونه بر الگوی خواب در همه افراد تأثیر میگذارد دشوار است. برخی از مطالعات نشان داده اند که حتی تنها 200 میلی گرم کافئین مصرف 6 ساعت یا بیشتر قبل از خواب می تواند بر کیفیت خواب تأثیر منفی بگذارد، در حالی که مطالعات دیگر هیچ اثر قابل توجهی را مشاهده نکرده اند. اگر علائم مربوط به کیفیت خواب پایین را تجربه می کنید و به طور منظم چای کافئین دار می نوشید، ممکن است بخواهید میزان مصرف خود را کاهش دهید، به خصوص اگر سایر نوشیدنی ها یا مکمل های حاوی کافئین را نیز مصرف می کنید.
مضرات مصرف بیش از حد چای سیاه
1. کاهش جذب آهن
چای منبعی غنی از دسته ای از ترکیبات به نام تانن است. تانن ها می توانند به آهن موجود در غذاهای خاص متصل شوند و آن را برای جذب در دستگاه گوارش شما غیرقابل دسترس کنند. کمبود آهن یکی از شایع ترین کمبودهای مواد مغذی در جهان است و اگر سطح آهن پایینی دارید، مصرف بیش از حد چای ممکن است وضعیت شما را تشدید کند.
حتما بخوانید: علائم شایع کم خونی چیست
2. افزایش اضطراب، استرس و بی قراری
برگ های چای به طور طبیعی حاوی کافئین هستند. مصرف بیش از حد کافئین از چای یا هر منبع دیگری ممکن است به احساس اضطراب، استرس و بیقراری کمک کند.یک فنجان متوسط (240 میلی لیتر) چای بسته به نوع و روش دم کردن، حدود 11 تا 61 میلی گرم کافئین دارد. چای سیاه نسبت به انواع سبز و سفید دارای کافئین بیشتری است و هر چه بیشتر چای خود را دم کنید میزان کافئین آن بیشتر می شود.تحقیقات نشان می دهد که دوزهای کافئین کمتر از 200 میلی گرم در روز بعید است که در اکثر افراد باعث اضطراب قابل توجهی شود. با این حال، برخی از افراد نسبت به سایرین نسبت به اثرات کافئین حساس تر هستند و ممکن است نیاز به محدود کردن بیشتر مصرف خود داشته باشند
3. حالت تهوع
برخی از ترکیبات موجود در چای ممکن است باعث حالت تهوع شود، به خصوص زمانی که به مقدار زیاد یا با معده خالی مصرف شود.تانن موجود در برگ چای عامل طعم تلخ و خشک چای است. ماهیت قابض تانن ها همچنین می تواند بافت گوارشی را تحریک کند و به طور بالقوه منجر به علائم ناراحت کننده مانند حالت تهوع یا معده درد شود.البته مقدار چای مورد نیاز برای داشتن این عوارض جانبی می تواند به طور چشمگیری بسته به فرد متفاوت باشد.
4. سردرد
مصرف متناوب کافئین ممکن است به تسکین انواع خاصی از سردرد کمک کند. با این حال، هنگامی که بیش از حد استفاده می شود، اثر معکوس می تواند رخ دهد.مصرف روتین کافئین چای ممکن است باعث بروز سردردهای مکرر شود.برخی تحقیقات نشان می دهد که حداقل 100 میلی گرم کافئین در روز می تواند به عود سردرد روزانه کمک کند، اما مقدار دقیق مورد نیاز برای شروع سردرد می تواند بر اساس تحمل فرد متفاوت باشد.
حتما بخوانید: برای درمان سردرد چی بخوریم
5. سرگیجه
اگرچه احساس سبکی سر یا سرگیجه یک عارضه جانبی کمتر رایج است، اما ممکن است به دلیل نوشیدن بیش از حد کافئین از چای باشد.این علامت معمولاً با دوزهای زیاد کافئین، معمولاً بیشتر از 400-500 میلی گرم یا تقریباً 6-12 فنجان (1.4-2.8 لیتر) چای همراه است. با این حال، ممکن است با دوزهای کمتر در افرادی که به ویژه حساس هستند رخ دهد.
مضرات چای برای معده
کافئین موجود در چای ممکن است باعث سوزش سر دل یا تشدید علائم قبلی رفلاکس اسید شود.تحقیقات نشان میدهد که کافئین میتواند اسفنکتری را که مری شما را از معده جدا میکند، شل کند و به محتویات اسیدی معده اجازه دهد راحتتر به مری برود. کافئین همچنین ممکن است به افزایش تولید کل اسید معده کمک کند.البته ممکن است نوشیدن چای لزوما باعث سوزش سر دل نشود. واکنش افراد نسبت به قرار گرفتن در معرض مواد غذایی مشابه بسیار متفاوت است.گفته می شود، اگر به طور معمول مقادیر زیادی چای مصرف می کنید و اغلب دچار سوزش سر دل می شوید، ممکن است ارزش آن را داشته باشد که مصرف خود را کاهش دهید و ببینید آیا علائم شما بهبود می یابد یا خیر.
مضرات چای برای روده
مصرف بیش از حد چای سیاه یا سبز به دلیل وجود کافئین در آنها ممکن است باعث بدتر شدن اسهال و علائم سندروم روده تحریک پذیر را بدتر کند.سندروم روده تحریک پذیر IBS با احساس ناراحتی، درد مزمن در ناحیه شکم، نفخ و تغییرات در عادات رودهای بدون هرگونه علت دیگری مشخص می شود.
مضرات چای برای قلب
وجود کافئین در چای سیاه و سبز در برخی افراد خاص باعث ایجاد ضربان قلب نامنظم می شود. در صورت ابتلا به بیماری قلبی، مصرف کافئین را محدود کنید.
حتما بخوانید: بهترین شرایط نگهداری از چای برای حفظ طعم و کیفیت آن
مضرات چای سیاه برای پوست
- آنتی اکسیدان های چای می توانند برای پوست شما مفید باشند، اما مصرف زیاد آن می تواند نتیجه معکوس داشته باشد. کافئین موجود در چای می تواند پوست شما را کم آب کند و با گذشت زمان ممکن است به ایجاد خطوط ریز و چین و چروک کمک کند. چای حاوی کافئین است که ادرار آور است و می تواند باعث افزایش ادرار شود.
- مصرف بیش از حد کافئین می تواند پوست شما را حساس تر کند. ممکن است منجر به افزایش قرمزی یا سوزش شود، به خصوص اگر بیماری پوستی مانند روزاسه یا اگزما دارید. اگر متوجه شدید حساسیت شدید، مصرف چای خود را کاهش دهید.
- برخی از افراد ممکن است در نتیجه مصرف زیاد چای، جوش های آکنه را تجربه کنند. این می تواند به دلیل عدم تعادل هورمونی ناشی از کافئین باشد. اگر متوجه ارتباط بین مصرف چای و آکنه شدید، کاهش آن را در نظر بگیرید.
- چای حاوی کافئین است که ادرار آور است و می تواند باعث افزایش ادرار شود. اگر با نوشیدن آب کافی جبران نکنید، این می تواند منجر به کم آبی بدن شود. کم آبی می تواند پوست شما را خشک، پوسته پوسته و کمتر درخشنده نشان دهد.
بهترین زمان مصرف چای سیاه
خواه برای کاهش وزن، لذت ساده یا سلامت عمومی چای سیاه می نوشید، در ادامه نکاتی در مورد زمان مناسب نوشیدن چای سیاه وجود دارد که بعد نیست نگاهی به آنها بیاندازید:
- در طول روز: در طول روز چای سیاه بنوشید، به خصوص اگر به کافئین حساس هستید. اگرچه چای حاوی کافئین کمتری نسبت به قهوه است، اما ممکن است به خواب شما آسیب برساند. تحقیقات نشان می دهد که خواب با کیفیت برای سلامت عمومی و دستیابی به تعادل وزن مهم است.
- بعد از صرف غذا: از آنجایی که چای سیاه یکی از بهترین انواع چای برای کمک به هضم غذا است، توصیه می کنیم 30 دقیقه بعد از صبحانه و ناهار یک فنجان چای سیاه بنوشید. این کار قطعا به دستیابی به اهداف کاهش وزن شما نیز کمک می کند.
حتما بخوانید: خواص چای برگ زیتون
آب بهتر است یا چای؟
در نبرد آب و چای، آب همچنان برنده است. از آنجایی که آب حاوی کافئین، شکر یا سایر مواد افزودنی نیست، خالص ترین شکل آبرسانی است. اگر به طور منظم چای می نوشید، می توانید به نوشیدن چای ادامه دهید و این به سطح کلی هیدراتاسیون شما کمک می کند. البته نباید چای جایگزین آب شود، به خصوص اگر بیش از شش یا هفت فنجان چای سیاه در روز می نوشید. مهم است که مقداری آب را در مایعات مصرفی روزانه خود بگنجانید. زیرا مهم است که هیدراته بمانید. این کار به حفظ سلامت مو، پوست، خلق و خو، سطح هوشیاری و تقریباً تمام عملکردهای بدن شما کمک می کند. انواع دیگر مایعات، مانند آبمیوه، شیر و چای، می توانند به هیدراتاسیون کلی شما کمک کنند، اما شما نباید آب را با چای جایگزین کنید.با این حال می توانید هر دو را بنوشید و بدن خود را شاد نگه خواهید داشت.
سخن پایانی:
چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در جهان است. این نوشیدنی نه تنها خوشمزه است، بلکه با فواید سلامتی متعددی از جمله کاهش التهاب و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مرتبط است.اگرچه مصرف متوسط برای اکثر افراد مفید است، اما نوشیدن بیش از حد می تواند منجر به عوارض جانبی منفی مانند اضطراب، سردرد، مشکلات گوارشی و اختلال در الگوی خواب شود.اگر هر گونه عوارض جانبی را تجربه می کنید که فکر می کنید می تواند با مصرف چای شما مرتبط باشد، سعی کنید به تدریج کاهش دهید تا زمانی که سطح مناسب خود را پیدا کنید.
مطالب مرتبط:
خواص علف چای [هوفاریقون] برای فشار خون، سلامتی + طرز مصرف
خواص و مضرات چای گزنه برای سلامتی
خواص و مضرات چای سبز و لیمو ترش برای لاغری و سلامتی