علائم سرطان رحم چیست، علت و درمان سرطان رحم [آندومتر]

علائم سرطان رحم چیست، علت و درمان سرطان رحم [آندومتر] سرطان رحم چیست و چه علائمی دارد؛ علت سرطان رحم (آندومتر) چیست؛ روش تشخیص سرطان آندومتر و اینکه آیا سرطان رحم درمان دارد و عوامل خطر در سرطان رحم در سلام دنیا بخوانید.

سرطان آندومتر (Endometrial cancer) یا سرطان رحم چیست؟ سرطان آندومتر، همچنین به عنوان سرطان آندومتر شناخته می شود، یک نوع سرطانی است که از قسمت داخلی رحم شروع می شود. این پوشش داخلی رحم آندومتر نامیده می شود. به گفته موسسه ملی سرطان، سرطان آندومتر حدود 6 درصد از انواع سرطان در زنان آمریکایی را تشکیل می دهد. این نیز شایع ترین نوع سرطان رحم است.

علائم سرطان رحم چیست و چه زمانی باید به پزشک مرجعه کرد؟

اگر علائم مربوط به سرطان آندومتر دارید، باید با پزشک خود ملاقات داشته باشید. با این حال، در نظر داشته باشید که این علائم همچنین می تواند توسط مشکلات غیر سرطانی دیگر نیز ایجاد شود. شایعترین علامت خونریزی غیرطبیعی و یا لکه بینی است. این عارضه اغلب به عنوان بخشی طبیعی از روند یائسگی اتفاق می افتد، اما باید به عنوان یک اقدام احتیاطی به پزشک خود مراجعه کنید. با این حال، اگر خونریزی واژینال پس از یائسگی رخ دهد، باید همیشه با پزشک خود تماس بگیرید.
خونریزی پس از یائسگی به عنوان خونریزی تعریف می شود که پس از 12 ماه بدون دوره قاعدگی در یک زن که در سن یائسگی است، رخ می دهد.

سایر علائم سرطان رحم عبارتند از:

  • مشاهده ترشحات رقیق و سفید و روشن در زمان بین دوران قاعدگی و یا قاعدگی طولانی تر از حد معمول
  • خونریزی سنگین یا خونریزی که طولانی مدت ادامه داشتنه باشد یا خونریزی منظم در سن بالای 40 سال
  • درد کمتر در شکم یا کمر
  • مقاربت دردناک

حتما بخوانید: علت مقاربت دردناک [دیسپارونی] چیست


علت سرطان رحم چیست؟

علت دقیق سرطان آندومتر ناشناخته است. برخی کارشناسان معتقدند که سطح بالای استروژن ممکن است مسئول این بیماری باشد. پروژسترون و استروژن هورمون  های جنسی زنانه تولید شده در تخمدان هستند. هنگامی که تعادل این دو هورمون تغییر می کند، اندومتر نیز تغییر می کند. تحقیقات نشان داده است که افزایش استروژن بدون افزایش پروژسترون منجر به ضخامت اندومتر و به احتمال زیاد سرطان می شود.
آنچه که دانشمندان با اطمینان می دانند این است که سرطان زمانی شروع می شود که یک جهش ژنتیکی در سلول های طبیعی اندومتری شما ایجاد شود و غیر طبیعی باشد. این سلولها به سرعت تکثیر می شوند و تومور را تشکیل می دهند. در موارد پیشرفته، سلول های سرطانی متاستاز می شوند یا به سایر قسمت های بدن گسترش می یابند.

عوامل خطر در سرطان رحم چیست و آیا من در معرض خطر هستم؟

  • سن و یائسگی: اغلب موارد سرطان آندومتر در زنان بین 60 تا 70 ساله رخ می دهد. اگر شما در این سن یا سنی قرار داشته باشید که در معرض یائسگی هستید، بعضی عوامل دیگر می توانند خطر ابتلا شما را افزایش دهد. اینها عبارتند از:
  • هورمون درمانی جایگزین با استروژن (HRT): هورمون درمانی جایگزین تنها شامل استروژن است، شامل پروژسترون نیست و خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهد. این نوع درمان بعضی اوقات برای درمان علائم یائسگی استفاده می شود.
  • یائسگی دیرهنگام: یائسگی دیرهنگام به علت تولید طولانی مدت تر استروژن، همراه با افزایش ریسک سرطان آندومتر است.
  • قرار گرفتن در معرض استروژن: اگر نخستین دوره قاعدگی خود را قبل از سن 12 سالگی خود داشته باشید، خطر ابتلا به سرطان آندومتر در اثر افزایش زمان ترشح استروژن در طول زندگی شما افزایش می یابد. این شرایط در صورت ناباروری یا عدم بارداری نیز رخ می دهد.
  • تغییرات هورمونی: شرایط خاص یا بیماری وجود دارد که منجر به تغییراتی بر تعادل بین میزان استروژن و پروژسترون در بدن می شود. این تغییرات می تواند منجر به ضخیم شدن جداره رحم و افزایش خطر ابتلا به بیماری های غیر طبیعی و سرطان شود.

عوامل خطر هورمونی سرطان آندومتر عبارتند از:

  • سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • پولیپ آندومتر یا رشد های خوش خیم دیگر
  • هورمون درمانی اندومتر با تاموکسیفن برای سرطان پستان
  • تومورهای تخمدانی که استروژن آزاد می کنند

سرطان رحم چیست

رابطه چاقی با سرطان رحم چیست؟

زنان چاق و یا دارای اضافه وزن، 2 تا 4 برابر احتمال ابتلا به سرطان اندومتر را بیشتر از زنان لاغر دارند. کارشناسان معتقدند این خطر به این دلیل است که بافت های چربی باعث تولید سطوح بالای استروژن می شوند. دیابت و فشار خون بالا در زنان احتمال ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهند. محققان در اصل معتقد بودند  این شرایط اغلب ناشی از چاقی هستند. با این حال، تحقیقات منتشر شده توسط انجمن قلب آمریکا و انجمن سرطان آمریکا نشان داده است که هر دو از این شرایط به طور مستقل می توانند سرطان آندومتر را ایجاد کنند. افرادی که سرطان کولورکتال غیر پالیپوس ارثی دارند (HNPCC) خطر ابتلا به سرطان آندومتر بیشتر از حد نرمال دارند.

راه تشخیص سرطان آندومتر

پزشک ممکن است آزمایش ادرار یا خون درخواست کند و تست هایی برای بررسی سلامت کلی بدهد. سایر آزمایشهای احتمالی عبارتند از:

  • معاینه لگنی
     بررسی رحم، واژن، راست روده و مثانه را برای اختلالاتی مثل توده ها 
  • تست پاپ اسمیر
    این آزمون برای بررسی سلولهای غیر معمولی از گردن رحم و قسمت فوقانی واژن انجام می گیرد.

حتما بخوانید: تست پاپ اسمیر چیست


  • سونوگرافی واژینال
    آزمایش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری از رحم انجام می شود.
  • بیوپسی
    این روش جراحی به صورتی است که پزشک یک نمونه بافت از اندومتر شما برای آزمایش بر می دارد.

مرحله بندی سرطان آندومتر

بعد از تشخیص، گام بعدی این است که کشف کنید که پیشرفت سرطان شما چقدر است. آزمایشاتی که معمولا برای تعیین سرطان اندومتر استفاده می شود، عبارتند از:

آزمایش خون، اشعه X رادیوگرافی و اسکن (CT)؛ سی تی اسکن یک نمایش مقطعی از بدن شماست که با چندین اشعه ایکس گرفته می شود. در بعضی موارد، ممکن است پزشک شما تا زمانی که عمل جراحی را انجام نداده باشد قادر به شناسایی مرحله سرطان شما نباشد.

مراحل سرطان رحم عبارتند از:

مرحله 1: سرطان فقط در رحم است.
مرحله 2: سرطان دردهانه رحم و رحم است.
مرحله 3: سرطان در خارج از رحم و احتمالا در گره های لنفاوی لگن یافت می شود، اما نه در مثانه یا راست روده
مرحله 4: سرطان در خارج از ناحیه لگن پخش شده و ممکن است به راست روده، مثانه و سایر قسمتهای بدن حمله کند.

آیا سرطان رحم قابل درمان است

راه های متعددی برای درمان سرطان آندومتر وجود دارد. گزینه های درمان شما بستگی به مرحله ای از سرطان، سلامت کلی و خصوصیات شخصی شما دارد.

درمان سرطان رحم با عمل جراحی

اکثر زنان مبتلا به این سرطان هیسترکتومی انجام می دهند که در آن کل رحم را بر میدارند. یکی دیگر از روش های معمول، salpingoophorectomy است که شامل تخلیه تخمدانها و لوله های فالوپ می شود. داشتن جراحی همچنین به پزشک اجازه می دهد تا در مورد رحم آزمایشاتی انجام شود تا درباره گسترش سرطان نظر داده شود.

درمان سرطان رحم با پرتو درمانی

  • این نوع درمان با استفاده از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی است. دو نوع مختلف پرتودرمانی در دسترس وجود دارد. اولين پرتو درمانی از دور ناميده مي شود که در آن تابش از يک دستگاه خارج از بدن شما به تومور منتقل مي شود.
  • دوم، brachytherapy نامیده می شود که شامل قرار دادن مواد رادیواکتیو در داخل واژن یا رحم شما است. اشعه ای که در براکی تراپی استفاده می شود فقط در فاصله های کوتاه کار می کند. این اجازه می دهد تا پزشک به راحتی مقدار زیادی تابش به سلول های سرطانی بدهد و اثرات کمتر بر روی بافت سالم داشته باشد.
  • براکی تراپی در مراحل اولیه بیماری بعد از عمل جراحی انجام می شود و با شیمی درمانی ترکیب شده یا در مراحل آخر بیماری زمانی که ریسک سرطان بسیار بالاست.
  • اگر به علت سایر شرایط پزشکی قادر به عمل جراحی نباشید، تابش همراه با شیمی درمانی ممکن است یک گزینه مناسب باشد.

حتما بخوانید: پرتو درمانی چیست و چگونه انجام میشود


درمان سرطان رحم با شیمی درمانی

داروهای شیمی درمانی حاوی مواد شیمیایی هستند که سلولهای سرطانی را از بین می برند. این دارو ها را می توان از طریق قرص یا تزریق وریدی استفاده کرد. برخی از برنامه های درمانی شامل یک دارو، در حالی که برخی دیگر شامل دو یا چند دارو می شوند. این فرم درمان می تواند به تنهایی یا همراه با اشعه استفاده شود.

درمان سرطان رحم با هورمون درمانی

در این نوع درمان برای تغییر سطوح هورمونی از داروها استفاده می کنند. اگر مرحله سرطان پیشرفته دارید، پزشک هورمون درمانی را توصیه می کند. برخی داروها سطح پروژسترون را افزایش می دهند که می تواند باعث جلوگیری از رشد سریع سلول های سرطانی شود. داروهای دیگر سطوح استروژن را کاهش می دهند تا رشد سلول های سرطانی را کاهش دهند. این درمان به طور معمول استفاده نمی شود، زیرا اثبات شده است که با وجود درمان های موجود دیگر موثر نیست.

مراحل سرطان رحم

چگونه می توان خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش داد؟

تست لگن و پاپ اسمیر: پزشک خود را برای آزمایشات منظم لگن و پاپ اسمیر، به ویژه اگر تحت درمان با جایگزین استروژن هستید ، ملاقات کنید. این آزمایشات می تواند به پزشک شما کمک کند علائم اختلالات را پیدا کند. اگر فاکتورهای خطر برای سرطان آندومتر دارید، بگذارید دکتر در جریان باشد. پزشك ممكن است بخواهد شما را اغلب برای تست لگن و پاپ اسمیر راهنمایی كند.

کنترل تولد: مصرف قرص های ضد بارداری برای حداقل یک سال ممکن است خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش دهد. این به این دلیل است که سطوح استروژن و پروژسترون را تراز می کنند. اثرات پیشگیرانه می تواند چندین سال بعد از مصرف قرص ها ادامه یابد. قبل از مصرف آنها با عوارض جانبی بالقوه آنها آشنا شوید.

سخن آخر

سرطان رحم از قسمت داخلی رحم شروع می شود. عوامل خطر در سرطان رحم شامل سن و یائسگی، هورمون درمانی، یائسگی دیرهنگام، قرار گرفتن در معرض استروژن و تغییرات هورمونی است. مراحل سرطان رحم و گزینه های درمانی در این مطلب برای شما بیان شد. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد.


مقالات مرتبط:

علائم سرطان دهانه رحم چیست 

کیست رحم چیست و چه عوارضی دارد

از
5
رای