مارچوبه برای چی خوبه؛ خواص مارچوبه برای مردان و زنان و مضرات

مارچوبه برای چی خوبه؛ خواص مارچوبه برای مردان و زنان و مضرات خواص مارچوبه چیست؛ خواص و مضرات مارچوبه برای سلامتی، لاغری، مردان، زنان، اسپرم، کودکان، بدنسازی، سوهاضمه در طب آیورودا؛ فواید مارچوبه سفید و خشک و طریقه مصرف مارچوبه را در سلام دنیا بخوانید.

فواید مارچوبه برای سلامتی عبارتند از: سلامت قلب و عروق، بارداری سالم، بهبود باروری، تسکین سندرم پیش از قاعدگی و بهبود سلامت استخوان‌ها، همچنین در کنترل وضعیت افراد مبتلا به دیابت، حالت بی‌حالی یا خماری، در درمان آب مروارید، روماتیسم، افسردگی، بیماری های نوروژنیک و تشنج ها مفید است. کلسترول خون و عفونت‌های دستگاه عصبی مرکزی را کاهش می دهد و همچنین برای سلامت گوارش نیز مفید است و مشاهده ها حاکی از این است که مارچوبه پتانسیل ضد سرطانی دارد. در این مطلب سلام دنیا درباره خواص مارچوبه برای سلامتی زنان و مردان، بهبود باروری، کنترل دیابت، رفع جوش، سرطان، چشم و لاغری؛ مضرات و نحوه مصرف مارچوبه صحبت کنیم. لطفا تا پایان ما را همراهی کنید.

مارچوبه چیست و برای چی خوبه

مارچوبه از نظر علمی به عنوان اسپارگوس افیسینالیس شناخته می شود و متعلق به خانواده نیلوفرهاست که دارای خواص درمانی ارزشمندی است و نشات گرفته از کلمه یونانی به معنای جوانه است و حدود سیصد نوع مختلف از این sprout، یا همان جوانه در سراسر جهان وجود دارد.

در رنگ های سفید، سبز و بنفش موجود است و مارچوبه سفید بدلیل رشد در مکانی بدور از نور خورشید بوجود آمده است و کمبود رنگدانه سبز، کلروفیل، دارد و نوع بنفش آن در اثر فرآیندهای نورشیمیایی و آنتوسیانین ها بوجود آمده است که سبب ایجاد رنگ منحصر به فرد بنفش در این گیاه شده است. تاثیر دارویی این گیاه از ریشه تا ساقه های آن پخش شده است و کاربرد آن در سیستم های پزشکی مثل پزشکی سیددا، آیورودا و یونانی آزمایش و ثبت شده است.


حتما بخوانید: کمبود کدام ویتامین باعث خواب رفتن دست و پا (پارستزی) میشود


ارزش غذایی مارچوبه

مارچوبه منبعی غنی از ویتامین ها، املاح معدنی و پروتئین های ضروری می‌باشد و سرشار از ویتامین‌های A و B1 یا تیامین، B2 یا ریبوفلاوین، B3 یا نیاسین، B5 یا پانتوتنیک اسید، B6، اسید فولیک و نیز ویتامین‌های C و E یا آلفا_نوکوئرول و K یا فیلوکین می‌باشد.

مارچوبه حاوی منابع ارزشمند املاح معدنی آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، زینک، سلنیوم و پتاسیم می‌باشد. و همچنین حاوی مقدار بسیار کمی کالری بدون کلسترول می‌باشد و نیز مقدار ناچیزی سدیم، علاوه بر این یک منبع غنی از فیبر رژیمی می‌باشد که برای بدن ضروری است.

مارچوبه چیست و ارزش غذایی آن

خواص مارچوبه برای سلامتی

اجازه دهید فواید و خواص متنوع مارچوبه برای سلامتی را با ذکر جزئیات در قسمت پایین مشاهده کنیم.

1. خواص مارچوبه برای حفظ سطح هموسیستئین 

مارچوبه غنی از ویتامین‌های گروه B می‌باشد که به حفظ سطح هموسیستئین در بدن کمک می‌کند. درست زمانی که یک آمینواسید (متیونین) در بدن شکسته و تجزیه می‌شود این ماده در خون تولید می‌شود. ویتامین‌های گروه B بخصوص اسید فولیک، B6 و B12 نقشی کلیدی را در تبدیل هموسیستئین به سییتئین بازی می کند که پس از آن به متیونین تبدیل می‌شود که به عنوان بخشی از چرخه متیلاسیون طبیعی می‌باشد.

کمبود ویتامین B در بدن می‌تواند سطح هموسیستئین خون را بالا برده و خطر آسیب به رگ های خونی، ترومبوز وریدی که در آن خون در رگ ها لخته می شود و سایر اختلالات قلبی را افزایش دهد. علاوه بر این، ویتامین B سطح مناسب قند خون را با اطمینان از سوخت و ساز مناسب نشاسته و قندهای موجود در بدن را حفظ کند.

2. خواص مارچوبه برای کمک به بارداری

محتوای زیاد اسید فولیک موجود در مارچوبه ریسک تولد نوزادان کم وزن و دارای نقایص را در دوران بارداری کاهش می دهد. اسید فولیک برای رشد جنین ضروریست. همچنین در کاهش عوارض ورم مؤثر است و آب موجود در بافت های بدن را به علت اثر دیورتیک حفظ می کند.


حتما بخوانید: سندرم پیش از قاعدگی (PMS) چیست


3. خواص مارچوبه برای مبارزه با سندرم پیش از قاعدگی

عصاره مارچوبه می تواند بطور مؤثری برای تسکین ورم پیش از قاعدگی استفاده شود و وجود مواد مغذی ضروری در مارچوبه به مبارزه با افسردگی و خستگی کمک می کند و همچنین باعث کاهش گرفتگی های دوران قاعدگی می‌ شود و همچنین از دست دادن خون و حفظ تعادل هورمونی را در طول قاعدگی کنترل می‌کند.

فواید مارچوبه برای بارداری و باروری

4. خواص مارچوبه برای بهبود باروری

ریشه خوشه های مارچوبه در آیورودا درمانی بطور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است و مشهور به Shatavari (شاتوری) می‌ باشد که به معنای «فردی با 100 شوهر» شناخته می شود. مارچوبه (شاتوری) خاصیت برانگیزنده جنسی دارد و تنظیم کننده هورمون هاست ‌‌‌‌و اختلالات جنسی مردان و زنان را درمان می‌کند و با خواص ضد اضطرابی که دارد به درمان ضعف جسمی و ذهنی در مردان کمک می کند و همچنین باعث افزایش میل جنسی و تعداد اسپرم ها و حرکت آنها می‌شود. به اثبات رسیده است که در زنان در درمان سندرم یائسگی و کم خونی مؤثر است. مارچوبه (شاتوری) به عنوان یک ماده افزایش دهنده‌ شیر مورد قبول واقع شده است و همچنین در بهبود مؤثر کیفیت و کمیت شیر موجود در پستان دارای ارزش زیادی است، درحالی که میل مراقبت در زنان را افزایش و تقویت می‌کند. تحقیقات انجام‌ شده بر روی حیوانات حاکی از این است که اثرات مثبتی بر روی اندام های تناسلی و غدد پستان زنانی که مقدار مناسب و کافی از مارچوبه را مصرف کرده اند، دارد.

5. خواص مارچوبه برای بهبود هضم غذا

مارچوبه حاوی مقادیر چشم گیری از مواد مغذی اینولین می‌باشد که نوعی کربوهیدرات پیچیده است که بطور معمول به عنوان پری بیوتیک شناخته می شود و تا زمانی که به روده بزرگ نرسد و در آنجا توسط نوعی باکتری مفید به نام لاکتوباسیل مورد استفاده قرار نگیرد هضم نمی شود. اینولین به بهبود جذب مواد مغذی کمک می کند.

مارچوبه یک رژیم غذایی دارای فیبر خوبی را ارائه می دهد و دارای خواص ملینی است که به عملکرد صحیح روده کمک می کند و نفخ و یبوست را برطرف می‌کند. همراه با هضم صحیح، فیبر به کاهش سطح کلسترول بدن کمک می‌ کند. مارچوبه بطور گسترده در آیورودا درمانی در درمان اسهال، اسهال خونی مؤثر است. سوءهاضمه احساس ناراحتی شکمی از جمله احساس سوزش با درد است که در حین غذا خوردن یا بعد از آن رخ می دهد. مطالعات نشان داده است که خوشه های مارچوبه به اندازه‌ داروهای تجاری مدرن در درمان سوءهاضمه مؤثر است.

6. خواص مارچوبه برای پتانسیل ضد سرطانی

طبق مقالات منتشر شده در مجله Cancer Letters، ساپونین های خالص موجود در شاخه های مارچوبه، عملکرد صد تومور از خود نشان می دهند. مقاله منتشر شده در مجله Journal Functional food (مجله غذاهای کاربردی) در سال 2016 نیز دریافته اند که ساپونین ها ویژگی های معمولی مرگ برنامه ریزی شده سلول ها را تحریک می‌کنند. با ایده گرفتن از این مقاله می توان استراتژی دخالت تغذیه در مدیریت سلول های سرطانی ریه را ارائه داد. علاوه بر این، مارچوبه نیز به افزایش سطح گلوتاتیون، ترکیب آنتی اکسیدانی و سم زدایی کمک می کند.


حتما بخوانید: بهترین غذاهای ضد سرطان


7. خواص مارچوبه برای کنترل دیابت

مواد مغذی ضد التهابی موجود در مارچوبه به کاهش خطر بیماری های مزمن از جمله دیابت نوع دو کمک می کند و تاثیر مثبتی آن به علت وجود ماده معدنی کروم است و نقش حیاطی را در تنظیم قندخون بازی می کند. مطالعات انجام شده در این زمینه نتایج قابل توجهی را ارائه می دهد و ثابت کرده است که قند خون را کنترل کرده و ترشح انسولین را افزایش می دهد و اثر ضد دیابتی دارد.

خواص و عوارض جانبی مارچوبه

8. خواص مارچوبه برای درمان حالت خماری

عصاره مارچوبه حاوی اسیدآمینه های ضروری می‌باشد که ممکن است در زمان حالت خماری مؤثر باشد. حالت خماری با اشاره به اثر فیزیکی ناخوشایند بدن ناشی از مصرف بیش از حد نوشیدنی‌ های الکلی بوجود می آید و علائم آن شامل نگرانی و اضطراب، خستگی، ناراحتی های معده مثل حالت تهوع و استفراغ و کم آبی بدن می‌باشد. مطالعات تحقیقاتی ثابت کرده است که برگ ها و شاخه های مارچوبه حاوی مقادیر مناسبی از مواد معدنی غیر آلی می‌باشد که از سلول های کبدی در برابر اثرات سمی الکل محافظت می‌کند.

9. خواص مارچوبه برای مراقبت از چشم

مارچوبه یک منبع غذایی سرشار از ویتامین A می‌باشد که برای سلامت بینایی ضروریست. به دلیل وجود آنتی اکسیدان های موجود در مارچوبه، از شبکیه چشم در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد اکسیژن محافظت می کند. همچنین آمینو اسید گلوتاتیون موجود در آن به کاهش خطر بیماری چشم مانند آب مروارید و شب کوری کمک می کند.

خواص باورنکردنی مارچوبه برای سلامتی

10. خواص مارچوبه برای درمان روماتیسم

آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن است که باعث التهاب مفاصل می شود. مطالعات نشان می‌ دهد که مصرف غذاهای غنی از اسید فولیک مثل مارچوبه که نیز دارای خواص ضد التهابی می‌باشد، امکان دارد به رفع درد و کاهش عملکرد ضعیف در سرتاسر بدن همراه با آرتریت کمک کند.

11. خواص مارچوبه برای کاهش فشار خون

مارچوبه همچنین یک منبع غنی از روتوسید است. روتوسید یک ریبوفلاونوییک است که دارای خاصیت ضد التهابی است و در درمان هموروئید استفاده می شود و از لخته شدن خون جلوگیری می‌ کند. نفوذ پذیری مویرگها، تقویت رگهای خونی و محافظت از آنها در برابر شکننده شدن را افزایش می‌دهد. همچنین روتوسید با کاهش غلظت خون از سخت شدن سرخرگ ها جلوگیری می‌ کند و به کاهش فشار خون بالا و کلسترول و حفظ سلامت قلب و عروق کمک می کند.

12. خواص ضدعفونی کننده مارچوبه

مطالعات شواهدی را ارائه داده‌ اند که نشان می دهد خوشه های مارچوبه در کاهش خطر ابتلا به بیماری های نوروژنیک مثل آلزایمر، پارکینسون و بیماری  هانتینگتون مؤثر است. این تاثیرات مفید به دلیل وجود ماده فیتواستروژن در مارچوبه است که دارای اثر ضد عفونی کننده خاصی است. بیماری نوروژنیک مولکولی یا ژنتیکی هستند که یا بدلیل شرایط دوره‌ای بوجود می آید. که بر نورون های مغزی تأثیر می‌گذارند و بدن بطور طبیعی توانایی جابجایی نورون های آسیب دیده را ندارد.

13. خواص مارچوبه برای درمان افسردگی

تحقیقات علمی حاکی از این است که  مارچوبه همانند یک داروی ضد اضطراب و ضد افسردگی عمل می کند و به افزایش حافظه، تولید و ترشح استروژن کمک می کند و دارای اثر تجدید حیات و آرام بخش بر روی سیستم عصبی دارد.


حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه بدون دارو


بر اساس یک مقاله علمی منتشر شده در سال 2008، فولات ممکن است خطر افسردگی را کاهش دهد.این ماده معدنی ممکن است این کار را با جلوگیری از تشکیل بیش از حد هموسیستئین در بدن انجام دهد. هموسیستئین یک آمینو اسید است که می تواند مانع از رسیدن خون و مواد مغذی منبع مطمئن به مغز شود.درصورتی که مقدار زیادی هموسیستئین در مغز وجود داشته باشد، ممکن است با تولید هورمون های احساس خوب سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین نیز تداخل داشته باشد. این هورمون ها خلق و خو، خواب و اشتها را تنظیم می کنند.از انجایی که مارچوبه حاوی مقادیر خوبی از فولات است پس مصرف ان در رژیم غذایی می تواند خطر افسردگی را کاهش دهد.

مارچوبه برای لاغری

14. خواص مارچوبه برای درمان صرع

صرع یک اختلال مزمن است که بر مغز تأثیر گذاشته و منجر به تشنج مجدد یا حمله ناگهانی در فرد می‌ شود. مغز سیگنال های غیر طبیعی که در اثر تغییرات غیر قابل برگشت بوجود آمده است را به بافت مغز منتقل می کند. ریشه های مارچوبه می تواند به عنوان یک ماده ضد صرع، علائم صرع را درمان کند.

15. خواص مارچوبه برای درمان عفونت‌ های مجاری ادراری

مطالعات تحقیقاتی حاکی از این است که خوشه های مارچوبه دارای اثر ضد تشکیل سنگ کلیه است که به درمان عفونت‌های مجاری ادراری کمک می کند و با توجه به خاصیت ادرارآور سبزیجات، مصرف مارچوبه باعث افزایش دفعات ادارار و حجم آن می شود و به سم زدایی کمک کرده و سم اضافی را از بدن خارج می کند. بر طبق تحقیق صورت گرفته، تاثیر ضد سنگ کلیه مارچوبه را می توان بدلیل وجود آنتی‌ کسیدان ها و ویتامین های ضروری C ،E دانست.

و نیز به عنوان ایجاد کننده‌ بوی تند ادرار شناخته می شود که کاملاً طبیعی است و به این دلیل است که مارچوبه ترکیب اجزای آمونیاک و سولفور موجود در ترکیبات شیمیایی فرار را در هم می شکند و در واقع به سم زدایی بدن کمک می‌ کند.


حتما بخوانید: درمان خانگی عفونت ادراری با 6 ماده طبیعی


16. خواص مارچوبه برای حفظ سطح کلسترول خون

مطالعات این موضوع را روشن کرده است که وفور آنتی‌ اکسیدان های موجود در مارچوبه دارای پتانسیل درمان استرس فرسایشی به همراه سایر اختلالاتی مثل چربی خون بالا و کلسترول بالای خون را دارد. این امراض به دلیل وجود چربی و کلسترول بالای موجود در بدن است. در حالت دیگر مارچوبه می تواند درمان اصلی شرایط وخیم مانند بیماری قلبی عروقی و تصلب شریان باشد.

17. خواص مارچوبه برای کاهش سکته مغزی

بر اساس نتایج تحقیقات بررسی شده توسط دفتر مکمل های غذایی(ODS)دریافت فولات برای مدیریت سطوح هموسیستئین،ممکن است خطر سکته مغزی را کاهش دهد.از این رو منابع غذایی حاوی فولات مانند مارچوبه نیز ممکن است برای کاهش سکته مغزی مفید باشند.

18. خواص مارچوبه برای سلامت قلب

مارچوبه حاوی فیبر، پتاسیم و آنتی اکسیدان است که همگی ممکن است سلامت قلب را تقویت کنند.نویسندگان یک بررسی در سال 2017 متوجه شدند افرادی که رژیم غذایی با فیبر بالا مصرف می‌کنند فشار خون پایین‌تری دارند و لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول «بد» در خونشان کمتر است.یک فنجان مارچوبه می تواند حدود 10 درصد از نیاز روزانه یک بزرگسال به فیبر را تامین کند که این می تواند به حفظ سلامت قلب کمک کند.

19. خواص مارچوبه برای مردان

مارچوبه به عنوان یک عامل تقویت قوای جنسی قدرتمند برای مردان و زنان شناخته شده است.ویتامین E موجود در مارچوبه باعث بهبود کیفیت هورمون‌ها و سلول‌های جنسی در مردان و زنان می شود.اما یکی از مهمترین خواص مارچوبه برای مردان تقویت و افزایش تعداد اسپرم های انها است که در ادامه به بررسی این خواص مارچوبه خواهیم پرداخت.

20. خواص مارچوبه برای اسپرم

همانطور که گفته شد مارچوبه برای اسپرم خواص بسیار زیادی داد،مارچوبه می تواند باعث کاهش پراکسیددار شدن لیپید در سلول‌های اسپرم شود و از این طریق اسپرم ها را سالم و متحرک نگه دارد.وجود مقادیر خوبی از فولات در مارچوبه می تواند با حفظ سلامت و افزایش تعداد اسپرم ها منجر به حفظ باروری در مردان شود.علاوه براین ویتامین C موجود در مارچوبه هم با تغذیه سلول های اسپرم نقش موثری در افزایش تعداد و حفظ سلامت اسپرم ها دارد.به طور کلی مصرف 5 عدد مارچوبه با تامین این مواد مغذی خود می تواند به حفظ سلامت و افزایش تعداد اسپرم ها کمک کند،که این نقش مهمی در بهبود باروری انها دارد.

21. خواص مارچوبه برای زنان

خانوم ها در دوره‌های قاعدگی با خستگی و ناآرامی رو به رو هستند،ویتامین B برای رفع این مشکلات مفید است.از انجایی که مارچوبه سرشار از ویتامین B است بنابراین مصرف ان می تواناد با تامین این ویتامین به درمان اختلالات قاعدگی کمک کند.نتایج تحقیقات نشان داده است که این سبزی پر خاصیت حتی می تواند باعث بهبود سندروم پیش از قاعدگی شود. با این حال شواهد زیادی در این رابطه وجود ندارد.همچنین مارچوبه به عنوان ماده ای برای تولید استروژن هم شناخته شده است،هورمونی که به درمان علائم یائسگی کمک می کند.با این وجود،باید در این زمینه پژوهش های بیشتری انجام شود.

خواص مارچوبه برای زنان

22. خواص مارچوبه برای واژن

یکی دیگر از خواص مارچوبه برای زنان تنگ کردن واژن است.مارچوبه در جوانسازی پوست و سلامت عملکرد اندام‌های زنانه مفید است و در طولانی مدت از اندام های داخلی و خارجی در مقابل پیری زودرس، سست شدن ماهیچه و تغییر شکل ظاهری محافظت می کند.علاوه براین، مارچوبه می تواند به تقویت قوای جنسی بانوان هم کمک کند.به همین دلیل مصرف مارچوبه در رژیم غذایی هفتگی یا ماهیانه بانوان برای تقویت قوای جنسی توصیه شده است.


حتما بخوانید: روش های تنگ کردن واژن با تمرینات ساده


23. خواص مارچوبه برای لاغری

مارچوبه حاوی کالری بسیار کم و فاقد چربی است و برای رژیم لاغری و کاهش وزن یک گزینه مناسب محسوب می شود. علاوه براین فیبری که در مارچوبه وجود دارد بعد از مصرف این سبزی با کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری می تواند هدف کاهش وزن و لاغری را میسر کند.به طور کلی مصرف سبزیجات تازه در برنامه غذایی نقش موثری برای کاهش وزن دارد.

24. خواص مارچوبه برای کودکان

 مارچوبه منبع بسیار خوبی از فولیک اسید، ویتامین C و K شناخته شده است.وجود این ویتامین ها برای حفظ سلامت استخوان، چشم ها و جلوگیری از کم خونی در کودکان موثر هستند.همچنین وجود اسید آمینه‌ای به نام آسپاراگینز در مارچوبه با سم‌زدایی بدن،برای حفظ سلامت کودکان مفید است.

25. خواص مارچوبه در بدنسازی

مارچوبه فاقد چربی و کالری بسیار کمی دارد (یک پیمانه از آن تنها 32 کالری دارد) و حاوی فیبرهای محلول و نامحلول زیادی است.تمامی این ترکیبات برای کاهش وزن و مصرف افرادی که بدنسازی انجام می دهند بسیار مفید هستند.زیرا هضم آهسته فیبر در بدن،باعث ایجاد حس سیری بیشتری خواهد شد و مانع از گرسنه زودهنگام فرد می شود. برای اینکه خواص مارچوبه را افزایش دهید،این سبزی را به همراه تخم مرغ آب پز مصرف کنید.مصرف این ترکیب حاوی فیبر و پروتئین به ایجاد حس سیری بیشتر کمک می کند.

خواص مارچوبه در بدنسازی

26. خواص مارچوبه سفید

اگرچه مارچوبه دارای رنگ های مختلفی است،اما باید بگوییم که کاربرد انها تقریبا یکسان است.تنها تفاوت موجود در انها مربوط به نحوه کاشت و رشد است که باعث بروز تغییرات کمی در ارزش غذایی انها می شود.مارچوبه سفید هم یکی از این انواع مختلف است که در کشورهای اروپایی بسیار محبوب است.ساقه های این نوع مارچوبه به دلیل اینکه نور خورشید به انها نمی رسد در مقایسه با مارچوبه سبز طعم ملایم تر و خوشمزه تری دارند.مارچوبه سفید هم از خواص مشابه مارچوبه که در این مطلب اشاره کردیم برخوردار است.

27. خواص مارچوبه خشک

احتمالا شما هم در عطاری‌ها یا بازار مارچوبه خشک را نیز مشاهده کرده اید. مارچوبه خشک هم از طریق خشک کردن مارچوبه تازه تهیه شده است بنابراین همان ویتامین ها و مواد مغذی موجود در مارچوبه تازه را دارد.از مارچوبه خشک هم می‌توان در تهیه غذاهای مختلف استفاده کرد.برخی خواص مارچوبه خشک شامل موارد زیر است.

  •   مارچوبه خشک برای حفظ سلامت بینایی مفید است
  • باعث پاکسازی رگ‌های خونی مانع از انسداد آن‌ها شود
  •  مصرف مارچوبه خشک به کنترل بسیاری از بیماری‌های قلبی عروقی کمک می کند.

حتما بخوانید: برای تقویت قلب چه بخوریم


28. مصارف پختنی مارچوبه

مارچوبه دارای طعم خوشمزه است و می توان آن را بصورت خام، گریل شده یا کباب شده مصرف کرد و می تواند به عنوان یک جزء ترکیبی به ترشی ها، به دستور سالادها و سوپ‌ها اضافه کرد. ساقه های این گیاه به عنوان چاشنی پیش غذا استفاده می شود و به شیوه‌های گوناگونی در سراسر دنیا طبخ می شود. به زمان پخت کمی نیاز دارد که جمله مشهور رومی از این  قضیه بوجود آمده است که می گوید «سرعتی مانند سرعت پخت مارچوبه» که برای هر کاری که سریع انجام می گیرد، اطلاق می شود.

طریقه مصرف مارچوبه

  • از مارچوبه می توانید بصورت خشک، تازه، کنسروی و یا به صورت چاشنی استفاده کنید.
  • مارچوبه به عنوان چاشنی با سرکه و مواد ترشی مصرف می شود.
  •   مارچوبه در تهیه غذاهای پخته شده مانند پاستا،سوپ،خورش استفاد می شود.
  • می‌توانید از این گیاه در تهیه سالادهای سبز استفاده کنید.
  • مارچوبه به صورت دمنوش هم مصرف می شود.
  • می توانید ساقه مارچوبه‌ی تازه را به املت و نیمرو اضافه کنید.

خواص درمانی مارچوبه

عوارض جانبی مارچوبه 

همچنین از مارچوبه به عنوان گیاه راسایانا در آیورودا اشاره می شود و دامنه وسیعی از فواید سالم را به همراه استثنائات محدود و یا عوارض جانبی ارائه می دهد که در قسمت پایین فهرست بندی شده است.

1. گاز معده

مارچوبه حاوی کربوهیدرات معروفی به نام رافینوز می‌باشد و در طول هضم این قند پیچیده، بدن انسان لازم است که آن را تخمیر کند. در طی فرایند تجزیه کربوهیدراتها، اغلب گاز معده تولید شده و متعاقبا به دنبال خروج از بدن است.

2. بارداری و شیردهی

مارچوبه تعادل هورمونی را تغییر می دهد و بطور سنتی برای کنترل تولد مورد استفاده قرار می‌ گرفته است.در طی دوران بارداری و شیردهی، معمولا مصرف مقدار طبیعی و کم از مارچوبه بی‌خطر است اما مصرف آن به اندازه‌ دوزهای دارویی بدون تجویز پزشک نباید مصرف شود. 

3. واکنش‌های حساسیت‌ زا

مارچوبه می تواند باعث ایجاد حساسیت در افرادی شود که مستعد واکنش‌های حساسیت‌ زا در برابر مواد غذایی شامل پیاز ها، تره فرنگی ها و سایر اعضای خانواده نیلوفرها باشند.

4. سنگ کلیه

مارچوبه حاوی پورین می‌باشد. پورین ها برای ایجاد اسید اوریک تجزبه شده که می تواند در نتیجه وجود مقادیر زیاد پورین در بدن روی هم انباشته شوند و برای افرادی که از عوارض مرتبط با اسید اوریک مثل نقرس یا سنگ کلیه رنج می برند، مناسب نیست. همچنین توصیه شده است برای بیمارانی با این شرایط از مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد پورین مثل مارچوبه خودداری کنند یا در صورت امکان مصرف آن را محدود کنند.

مارچوبه جوان کننده است و عملکردی مشابه تونیک برای رشته های عصبی دارد و نیز برای درمان آکنه، یرقان، شیستوزمیازیس یا همان تب حلزون و جذام مفید می‌باشد .تقویت کننده سیستم ایمنی بدن می‌باشد و به تقویت قوای جسمی و ذهنی کمک می کند.


حتما بخوانید: برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم


قیمت مارچوبه

مارچوبه نسبت به سایر سبزیجات از قیمت نسبتا بالایی برخوردار است قیمت مارچوبه تازه که تا نیمه اردیبهشت برداشت می شود از 100 گرم مارچوبه 149000 تومان  متغیر است. و هر سال نیز تغییر می کند.

قیمت مارچوبه

سخن پایانی:

مارچوبه منبع عالی از مواد مغذی نظیر فیبر، فولات و ویتامین‌های A، C و K است،مصرف ان در رژیم غذایی چه بصورت خام و پخته مزایای بالقوه‌ای برای سلامتی دارد.فواید سلامتی مارچوبه شامل کاهش وزن، بهبود هضم، سلامت قلب،مغز و کاهش فشار خون است. لازم به ذکر است که مصرف بیش از حد مارچوبه در برخی افراد مبتلا به بیماری هایی نظیر روماتیسم و سنگ کلیه خوب نیست و عوارض جانبی در پی دارد.

منبع: organicfacts


مقالات مرتبط:

خواص و مضرات ویتامین E برای جوش صورت

درمان خانگی ورم معده و تنگی نفس



از
2
رای