هپاتیت چیست؛ علائم هپاتیت در مردان و زنان، تشخیص و درمان آن

هپاتیت چیست؛ علائم هپاتیت در مردان و زنان، تشخیص و درمان آن هپاتیت چیست؛ علائم بیماری هپاتیت در زنان و مردان، علت، تشخیص و درمان بیماری هپاتیت، بهترین زمان برای آزمایش هپاتیت، جواب آزمایش هپاتیت را در این مطلب سلام دنیا بخوانید.

هپاتیت به معنای التهاب کبد است. کبد یک اندام مهم است که مواد مغذی را پردازش، خون را فیلتر و با عفونت ها مبارزه می کند. زمانی که کبد ملتهب یا دچار آسیب می شود، عملکرد آن تحت تأثیر قرار می گیرد. مصرف زیاد الکل، سموم، برخی داروها و برخی شرایط پزشکی می تواند باعث هپاتیت شود. در ادامه این مقاله سلام دنیا درباره هپاتیت چیست، علائم هپاتیت در مردان و زنان، علت هپاتیت، تشخیص و درمان هپاتیت , بهترین زمان برای آزمایش هپاتیت، جواب آزمایش هپاتیت صحبت خواهیم کرد.

هپاتیت چیست

هپاتیت یک وضعیت التهابی در کبد است. این بیماری معمولاً نتیجه یک عفونت ویروسی است، اما علل احتمالی دیگری نیز برای هپاتیت وجود دارد. این عوامل شامل هپاتیت خودایمنی و هپاتیت است که در نتیجه عوارض ثانویه درمان ها، داروها، سموم و الکل ایجاد می شود. هپاتیت خود ایمنی بیماری است که زمانی رخ می دهد که بدن شما آنتی بادی هایی را علیه بافت کبد شما تولید کند.

انواع هپاتیت

پنج طبقه بندی اصلی هپاتیت ویروسی شامل هپاتیت A، B، C، D و E است. البته یک ویروس متفاوت مسئول بروز هر نوع هپاتیت ویروسی است.

هپاتیت چیست

علائم بیماری هپاتیت در زنان

درصورتی که فردی برای اولین بار به ویروس هپاتیت C مبتلا شود، عفونت حاد را تجربه خواهید کرد.عفونت حاد می‌تواند برای هفته‌ها تا ماه‌ها ادامه پیدا کند و ممکن است با بروز علائمی با شدت متفاوت همراه باشد.برخی از افراد با پاک کردن ویروس علائمی را تجربه نمی کنند. اما احتمال اینکه زنان ویروس هپاتیت C را پاک کنند بیشتر است، این اتفاق ممکن است به سطوح بالاتر استروژن در بدن زنان مرتبط باشد.


حتما بخوانید: علائم هپاتیت C چیست


عوارض جانبی شدید ناشی از هپاتیت C، که نظیر سیروز یا سرطان کبد است سرعت رشد کندتری در زنان دارد. بررسی‌ها مشخص کرده است که زنان معمولاً در سال‌های بعدتر، بعد از یائسگی افزایش ناگهانی فعالیت بیماری مواجه خواهند شد.

علائم بیماری هپاتیت در زنان

علائم بیماری هپاتیت در مردان

مردان مبتلا به هپاتیت C پیشرفت بیماری را با ثبات تر و سریع‌تر، تجربه می‌کنند. میزان مرگ و میر در مردانی که از هپاتیت C مزمن رنج می برند بالاتر است.هپاتیت مزمن B نیز عمدتاً مردان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.

علت بیماری هپاتیت

اگرچه هپاتیت معمولاً نتیجه یک عامل عفونت است، اما عوامل دیگری نیز می توانند در بروز این بیماری دخیل باشند،که به عنوان علل غیر عفونی بیماری هپاتیت شناخته می شوند.

الکل و سایر سموم

مصرف بیش از حد الکل می تواند منجر به آسیب کبد و التهاب شود. این ممکن است به عنوان هپاتیت الکلی نیز شناخته شود.الکل به طور مستقیم به سلول های کبد شما آسیب می رساند. با گذشت زمان، می تواند آسیب دائمی را در پی داشته باشد و باعث ضخیم شدن یا زخم شدن بافت کبد (سیروز) و نارسایی کبد شود.سایر علل سمی هپاتیت عبارتند از استفاده نادرست از داروها و قرار گرفتن در معرض سموم.

علت بیماری هپاتیت

پاسخ سیستم خود ایمنی

در برخی موارد، سیستم ایمنی به اشتباه سلول های کبد را دشمن می داند و به آن حمله می کند. این اتفاق منجر به التهاب دائمی می شود که می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد که اغلب عملکرد کبد را  دچار اختلال می کند. احتمال بروز این علت ابتلا به هپاتیت در زنان سه برابر بیشتر از مردان است.


حتما بخوانید: تقویت سیستم ایمنی بدن با 15 داروی گیاهی و مواد غذایی


تشخیص هپاتیت در آزمایش خون

اگر نتایج آزمایشات عملکرد کبد غیرطبیعی باشد، احتمالاً پزشک برای تشخیص عامل بروز مشکل، انجام آزمایشات خونی را در دستور کار قرار خواهد داد. این آزمایشات به جهت بررسی وجود ویروس های عامل هپاتیت و یا آنتی بادی های شایع در صورت بروز شرایطی مانند هپاتیت خود ایمنی انجام می شوند.

بهترین زمان برای آزمایش هپاتیت

در صورت بروز علائم زیر بهتر است آزمایش هپاتیت را انجام دهید:

  • اگر از ناراحتی در کبد رنج می برید.
  • شریک جنسی شما به هپاتیت مبتلا است.
  • جریان طبیعی خون در کبد برهم خورده است.
  • به عفونت مبتلا می‌شوید.
  • از احساس خستگی دائمی رنج می برید.
  • بی‌اشتهایی بدون دلیل داشته اید.
  • رنگ پوستتان زرد شده است.
  • احساس خارش شدید دارید.

آزمایش هپاتیت نیاز به ناشتایی دارد

در صورتی که آزمایش هپاتیت به روش الایزا انجام شود برای دستیابی به نتیجه دقیق بهتر است که بیمار ناشتا باشد.زیرا در این روش کمپلکس های آنتی ژن و آنتی بادی براساس تولید رنگ خود را نشان می دهد.با این وجود،به دلیل وجود غلظت آنتی ژن یا آنتی بادی در حدود بسیار کم یا بسیار بالا در خون افراد می توان به این نتیجه رسید که که ناشتا بودن بیمار تاثیر بسزایی در فرآیند آزمایش ایجاد نمی کند و خوردن ناشتا نمی تواند در انجام آزمایش مانعی ایجاد کند.علاوه براین آزمایش هپاتیت به روش پی سی آر یا روش مولکولی نیز مانند روش الایزا  به ناشتا بودن نیاز ندارد.در نتیجه می توان گفت که آزمایش هپاتیت در هر دو روش نیاز به ناشتایی ندارد.

جواب آزمایش هپاتیت

  • Hepatitis A antibody: در صورتی که این گزینه منفی باشد شما به هپاتیت مبتلا نیستید و کاملا سالم هستید، درصورتی که Hepatitis A antibody در آزمایش مثبت باشد نشانگر واکسن HAV است یا اینکه نماینگر این است که شما در معرض خطر ابتلا به هپاتیت قرار دارید که آزمایش HAV (علائم انواع هپاتیت در آزمایش خون است) به راحتی آن را تشخیص می‌دهد.
  • Hepatitis B core antibody: در صورتی که منفی باشد فرد سالم است و درصورت مثبت بودن به ویروس هپاتیت مبتلا هستید. اگر پزشک به عفونت حاد مشکوک باشد این آزمایش به شما توصیه می شود.
  • Hepatitis B surface antibody: در صورت مثبت بودن نشانه سلامت است و در صورتی که منفی بودن نشانه عدم درمان عفونت HBV است.

جواب آزمایش هپاتیت

برای درمان هپاتیت به چه پزشکی باید مراجعه کرد

برای درمان هپاتیت باید به پزشک متخصص عفونی - هپاتیت مراجعه کرد.


حتما بخوانید: انواع هپاتیت در بارداری


درمان بیماری هپاتیت

موارد حاد هپاتیت مانند هپاتیت A و E معمولا با کمک درمان دارویی بعد از یک دوره کوتاه درمان می‌شوند. اما اکثر مبتلایان به عفونت مزمن به ویژه عفونت مزمن هپاتیت B تا پایان عمر خود باید به مصرف دارو ادامه دهند. درمان علاوه بر کاهش خطر عوارض کبدی مانع از انتقال عفونت به سایر افراد هم می شود. علاوه براین درمان هپاتیت شامل موارد زیر است:

  • داروهای ضدویروسی: چندین داروی ضدویروسی خوراکی نظیر تنوفوویر و آدفوویر می توانند در کمک به سیستم ایمنی برای مقابله با ویروس و کاهش عوارض کبدی موثر عمل کنند.
  • تزریق اینترفرون: اینترفرون آلفا-2-B یک نوع مصنوعی از یک ماده طبیعی ضدویروسی در بدن است. تزریق این دارو نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی برای مبارزه با ویروس هپاتیت دارد.
  • پیوند کبد: درصورتی که کبد به شدت دچار آسیب شده باشد پیوند کبد ممکن است یک گزینه درمانی محسوب شود.

درمان بیماری هپاتیت

سخن پایانی:

هپاتیت به یک وضعیت التهابی در کبد اشاره دارد. مصرف الکل، ابتلا به چندین بیماری و مصرف برخی داروها همگی می توانند موجب بروز این وضعیت شوند. مراجعه به متخصص بیماری های عفونی و نجام آزمایشات به موقع می تواند به درمان موثر بیماری کمک کند.


مقالات مرتبط:

علائم ظاهری بیماریهای کبدی و نشانه های شایع آن

چگونه آزمایش کبد بدهیم؛ بالابودن آنزیم کبد چه خطراتی دارد؟



از
1
رای