دوره یک زن ( قاعدگی ) بخشی طبیعی از چرخه ماهانه او است. تعداد روزهای قاعدگی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بیشتر افراد به مدت دو تا هفت روز خونریزی دارند. علائم قبل از قاعدگی (PMS) معمولاً 5 تا 11 روز قبل از شروع دوره شما شروع می شود. نوسانات گاه به گاه در علائم، جریان قاعدگی و مدت زمان کلی باعث نگرانی نمی شود. رژیم غذایی، ورزش و استرس همگی می توانند بر روی غده های تنظیم کننده تعادل هورمون بدن تأثیر بگذارند، که به نوبه خود, بر دوره های ماهانه شما تأثیر می گذارد. در ادامه از وب سایت سلام دنیا، بخوانید تا دریابید که درمان خانگی پریود نامنظم چیست و چگونه می توانید با تغییر در شیوه زندگی، مکمل ها و سایر روش های درمانی، دوره نوسانی قاعدگی را پشت سر بگذارید.
20 نکته کلیدی و درمان خانگی برای تنظیم دوره قاعدگی نامنظم (پریود نامنظم)
1. برای تنظیم پریودی نامنظم، رژیم غذایی خود را بررسی کنید
خوردن غذای خیلی کم و یا عدم استفاده از ترکیب مناسب مواد مغذی ممکن است بر غدد هیپوتالاموس، هیپوفیز و آدرنال فشار وارد کند. این غدد تعادل هورمون بدن را تنظیم می کند، که می تواند بر دوره های قاعدگی تأثیر بگذارد. خواندن را ادامه دهید تا یاد بگیرید که از چه چیزهایی باید پرهیز کنید و از چه چیزی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
الف: برای تنظیم قاعدگی نامنظم از رژیم کم کربوهیدرات صرف نظر کنید
عدم دریافت کربوهیدرات کافی می تواند منجر به چرخه های نامنظم یا حتی از دست رفته (آمنوره) شود. رژیم های کم کربوهیدرات ممکن است عملکرد تیروئید و کاهش سطح لپتین در بدن را مختل کنند. لپتین توسط سلول های چربی تولید می شود و به تنظیم هورمون های تولید مثل کمک می کند. کارشناسان توصیه می کنند در صورت مصرف یک رژیم غذایی 2000 کالری، روزانه 225 تا 325 گرم کربوهیدرات مصرف کنید. این بدان معناست که باید حدود 45 تا 65 درصد از کل کالری دریافتی روزانه خود را از کربوهیدرات دریافت کنید.
ب: به رژیم غذایی پر فیبر نه بگویید
فیبر ممکن است غلظت های زیر را کاهش دهد:
- پروژسترون
- استروژن
- هورمون لوتئین کننده (LH)
- هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH)
محققان گمان می كنند كه به همین دلیل در زنانی كه رژیم غذایی پر فیبر مصرف می كنند، خطر ابتلا به سرطان پستان كمتر است. این هورمون ها همچنین نقش مهمی در روند تولید مثل بدن دارند. در نتیجه، خوردن بیش از حد فیبر ممکن است بر تخمک گذاری اثر بگذارد، باعث به تاخیر افتادن دوره قاعدگی شود و یا باعث شود که شما به طور کلی از آنها صرف نظر کنید. اما همه تحقیقات از این ایده پشتیبانی نمی کنند. در برخی مطالعات هیچ تأثیری از فیبر بر تخمک گذاری و دوره قاعدگی مشاهده نشده است. کارشناسان توصیه می کنند 25 تا 30 گرم فیبر در روز مصرف کنید.
حتما بخوانید: روش محاسبه تخمک گذاری
2. اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی چربی دریافت می کنید
مصرف کافی چربی ممکن است سطح هورمون و تخمک گذاری را تقویت کند. به نظر می رسد اسیدهای چرب اشباع نشده (PUFAs) بیشترین تفاوت را دارند. منابع مشترک شامل موارد زیر است:
- ماهی سالمون
- روغن های گیاهی
- گردو
- دانه های کتان
کلینیک کلیولند توصیه می کند که 20 تا 35 درصد کالری روزانه شما از چربی باشد. تقریباً 5 تا 10 درصد از این کالری ها باید بطور خاص از اسیدهای چرب اشباع نشده تهیه شوند.
3. اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی فولات دریافت می کنید
گفته می شود فولات باعث افزایش تخمک گذاری منظم و افزایش سطح پروژسترون در نیمه دوم چرخه قاعدگی می شود. این ممکن است باروری را تقویت کند. توصیه های فعلی روزانه 400 میکروگرم (میلی گرم) است. پزشک شما بسته به سابقه سلامتی ممکن است 800 میکروگرم یا بیشتر به شما پیشنهاد کند.
4. برای تنظیم پریودی نامنظم، از آناناس و پاپایا لذت ببرید
گفته هایی مبنی بر این که آناناس و پاپایا ممکن است به تنظیم دوره قاعدگی کمک کنند, وجود دارد.
- پاپایا حاوی کاروتن است، ماده مغذی که سطح استروژن را تقویت می کند. این میوه گرمسیری همچنین ممکن است به منقبض شدن رحم کمک کند.
- آناناس حاوی آنزیم بروملین است، که ممکن است به جریان خون و تولید گلبول های قرمز و سفید کمک کند.
هر دو غذای کاملا سالم هستند که بدون توجه به تأثیرات آنها ارزش افزودن در رژیم غذایی شما را دارند.
حتما بخوانید: استروژن هورمون ضروری برای زنان
5. به مکمل های رژیمی توجه کنید
مکمل های خاص ممکن است نظم قاعدگی را با تقویت سطح هورمون و یا رفع کمبودهای غذایی ارتقا دهند. همیشه قبل از مصرف هر گونه مکمل، باید با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. اگر چه مکملها بر روی پیشخوان بدون تجویز پزشک شما در دسترس هستند، آنها تحت نظارت سازمان غذا و دارو (FDA) نیستند. این بدان معناست که آن ها قبل از فروش در فروشگاه ها نیازی به ایمن بودن و موثر بودن ندارند. برخی مکمل ها همچنین می توانند با شرایط اساسی سلامت و همچنین داروهای بدون نسخه (OTC) و داروهای تجویزی تأثیر متقابل داشته باشند. علاوه بر این، اگر باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید، ممکن است برخی مکمل ها برای مصرف بی خطر نباشند.
داروی گیاهی برای پریود شدن سریع
6. اینوزیتول برای تنظیم قاعدگی نامنظم
اینوزیتول یک ماده شبیه ویتامین B است که به طور طبیعی در بدن شما رخ می دهد. همچنین در غذاهای متنوعی از جمله گوشت، مرکبات و لوبیا وجود دارد. اینوزیتول در نحوه استفاده بدن از هورمون انسولین نقش دارد. این ماده همچنین می تواند بر سایر هورمون ها از جمله هورمون محرک فولیکولی تأثیر بگذارد و برای عملکرد تخمدان نیز مهم است، بنابراین ممکن است دوره های نامنظم را نیز بهبود بخشد. مصرف مکمل های اینوزیتول همچنین می تواند باعث افزایش تخمک گذاری و میزان بارداری در خانم هایی شود که برای ناباروری درمان پزشکی می کنند.
7. تنظیم پریود نامنظم با دارچین
دارچین می تواند به تنظیم سطح انسولین در بدن شما کمک کند، که ممکن است در هورمون های دیگر و چرخه قاعدگی تأثیر داشته باشد. در خانم های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که غالباً سطح انسولین بالا و دوره های نامنظم دارند، دارچین می تواند باعث چرخه قاعدگی منظم تر شود. مکمل های دارچین همچنین ممکن است در خانم هایی که دوره قاعدگی دردناک دارند، درد را کاهش دهد. هنگامی که دارچین به عنوان مکمل استفاده می شود، به طور معمول سه بار در روز از دوزهای 500 میلی گرم (mg) مصرف می شود.
حتما بخوانید: 10 خاصیت دارچین برای سلامتی با پشتوانه علمی
8. زردچوبه درمان خانگی قاعدگی نامنظم
ریشه زردچوبه حاوی کورکومین است که به نظر می رسد دارای خواص درمانی بسیاری از جمله کاهش التهاب و بهبود خلق و خو است. به دلیل این اثرات، مصرف مکمل های حاوی کورکومین می تواند علائم سندرم پیش از پریودی را کاهش دهد. زردچوبه همچنین ممکن است اثراتی مشابه هورمون استروژن داشته باشد. این بدان معنی است که ممکن است به تنظیم چرخه قاعدگی شما نیز کمک کند. دوزهای معمولی کورکومین از 100 میلی گرم تا 500 میلی گرم دو بار در روز مصرف می شود.
9. روغن گل مغربی
روغن گل مغربی حاوی اسید گاما لینولنیک (GLA)، اسید چرب امگا 6 است که باعث کاهش التهاب می شود. روغن گل مغربی برای بسیاری از ناراحتی های سلامتی زنان از جمله گرگرفتگی، درد پستان و علائم سندرم پیش از قاعدگی استفاده می شود. برخی مطالعات قدیمی نشان می دهد که روغن گل مغربی می تواند علائم سندرم پیش از قاعدگی را کاهش دهد، اما سایر منابع مطالعاتی معتبر هیچ مزیتی نیافتند. از دوز 3 تا 6 گرم روغن گل مغربی روزانه استفاده می شود.
10. تنظیم پریودی نامنظم با روغن کرچک
روغن کرچک به طور سنتی به عنوان "قاعده آور" طبقه بندی می شود، به این معنی که تصور می شود جریان قاعدگی را تحریک می کند. تحقیقات در حیوانات نشان می دهد که روغن کرچک ممکن است بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است التهاب را کاهش دهد، که می تواند درد قاعدگی و گرفتگی را بهبود بخشد. برای استفاده از روغن کرچک، سعی کنید یک بسته روغن کرچک تهیه کنید:
- یک پارچه فلانل (نوعی پارچه پشمی) را در روغن کرچک خیس کنید، سپس روغن اضافی آن را بگیرید.
- پارچه فلانل آغشته به روغن کرچک را روی شکم خود قرار دهید.
- فلانل را با پوشش پلاستیکی بپوشانید.
- یک پد گرم یا بطری آب داغ را روی فلانل پلاستیکی پوشانده قرار دهید. به مدت 45 تا 60 دقیقه در جای خود بمانید و استراحت کنید. این کار را یک بار در روز به مدت سه روز یا در صورت لزوم طولانی تر انجام دهید.
اخطار: اگر باردار هستید از روغن کرچک استفاده نکنید. ممکن است برای بارداری مضر باشد.
حتما بخوانید: خواص روغن کرچک
11. مکمل های گیاهی را امتحان کنید
به یاد داشته باشید، مکمل ها -چه رژیم غذایی و چه گیاهی- تحت نظر سازمان غذا و دارو نیستند. شما همیشه باید قبل از استفاده با یک ارائه دهنده مراقبت بهداشتی صحبت کنید. برخی مکمل ها می توانند با شرایط اساسی سلامت و همچنین داروهای بدون نسخه و داروهای تجویز شده ارتباط برقرار کنند.
12. کوهوش سیاه
کوهوش سیاه گیاهی گلدار بومی آمریکای شمالی است. بعضی اوقات برای کمک به کاهش علائم یائسگی- از جمله گرگرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن- و برای تنظیم قاعدگی استفاده می شود. برخی محققان معتقدند که این گیاه با افزایش سطح هورمون های استروژن، هورمون لوتئینه کننده و هورمون محرک فولیکولی عمل می کند. دوزهای 20 تا 40 میلی گرم روزانه معمولاً استفاده می شود.
13. گیاه پنج انگشت درمان خانگی قاعدگی نامنظم
گیاه پنج انگشت یکی از رایج ترین گیاهان برای سلامتی خانم ها به ویژه برای کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی است. همچنین ممکن است نام های دیگری برای این گیاه مانند فلفل کوهی و درخت پاکدامن بشنوید. پنج انگشت ممکن است به پایین آمدن پرولاکتین و افزایش سطح پروژسترون در بدن کمک کند. چرخه ممکن است منظم تر باشد وقتی این دو هورمون در تعادل باشند. مطالعات همچنین نشان می دهد که باعث کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی از جمله خلق افسرده، درد پستان و احتباس مایعات می شود. اگر پنج انگشت را امتحان می کنید، حتما برچسب های محصول را از نزدیک بخوانید و توصیه های دوز محصول را دنبال کنید. بهترین دوز بستگی به نحوه تهیه محصول دارد.
14. برنجاسف
برنجاسف یکی از نخستین گیاهانی بود که توسط انسان پرورش یافت. متون کهن آن را به عنوان یک نیروبخش ماهانه توصیف میکنند و مدعی هستند که آن دوره های ماهانه که چه به تاخیر می افتند یا از دست می روند تحریک می کند. استفاده از آن امروزه ادامه دارد. اگر احتمال اینکه باردار باشید وجود دارد، قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید. برنجاسف اغلب به عنوان چای یا کپسول های مکمل مصرف می شود، اما هیچ تحقیقی برای افراد وجود ندارد، و دوز ایده آل مشخص نیست.
15. حفظ وزن ایده آل
وزن بدن ممکن است بر چرخه قاعدگی شما تأثیر بگذارد، اما دقیقاً چگونگی تأثیر وزن بر قاعدگی کاملاً مشخص نیست. طبق گفته برخی منابع معتبر, اگر اضافه وزن دارید، احتمالاً قاعدگی دردناک خواهید داشت. با این حال، تحقیقات دیگر این ارتباط را پیدا نکرده اند. یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که در صورت اضافه وزن بیشتر احتمال دارد که دچار پریودهای نامنظم و ناباروری شوید. دانشمندان بر این باورند که اضافه وزن می تواند بر محورهای هيپوتالاموس- هيپوفيز- آدرنال, که تنظیم کننده هورمون های بدن هستند، تأثیر بگذارد. تغییر وزن نیز ممکن است باعث قاعدگی نامنظم شود. در هنگام کاهش وزن یا افزایش وزن، شما احتمالاً دچار تغییر قاعدگی خواهید شد. بهترین گزینه برای حفظ دوره های منظم، هدف قرار دادن وزن سالم و پایدار است.
حتما بخوانید: 7 تمرین ورزشی برای لاغری شکم و پهلو در خانه
16. ورزش منظم داشته باشید
ورزش منظم دارای مزایای بسیاری از جمله کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی و قاعدگی دردناک است. برای کاهش علائم، هر روز حدود 30 دقیقه ورزش هوازی، مانند پیاده روی، دویدن، دوچرخه سواری، یا شنا انجام دهید. به خاطر داشته باشید که ورزش شدید همچنین ممکن است با از بین بردن یا به تأخیر انداختن دوره شما بر چرخه شما تأثیر بگذارد.
17. عادات خواب خوب را تمرین کنید
مشکلات قاعدگی، به خصوص سندرم پیش از قاعدگی، می تواند منجر به مشکلات خواب در بسیاری از خانم ها شود، که می تواند علائم را بدتر کند. شما می توانید با تمرین عادات خواب خوب در مقابله با مشکلات خواب کمک کنید. برای کمک به بهبود خواب این مراحل را انجام دهید:
- به رختخواب بروید و هر روز تقریباً در یک زمان از خواب بیدار شوید.
- چرت نزنید.
- در رختخواب مطالعه نکنید یا تلویزیون تماشا نکنید.
- پس از ظهر از مصرف کافئین خودداری کنید.
- مرتباً ورزش کنید، اما قبل از ساعت 2 بعد از ظهر سعی کنید این کار را انجام دهید
18. کاهش استرس
دانشمندان دریافته اند که غدد فوق کلیوی در پاسخ به استرس، هم کورتیزول و هم پروژسترون ترشح می کنند. در حالی که آزاد شدن پروژسترون ممکن است تنش یا اضطراب را به طور موقت کاهش دهد، همچنین ممکن است چرخه قاعدگی معمول شما را از بین ببرد. کاهش استرس مزمن از طریق مدیتیشن، تنفس عمیق و سایر روش ها ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید و چرخه خود را به عقب برگردانید. در یک مطالعه، افرادی که هر روز به مدت 35 دقیقه یوگا تمرین می کردند، 5 روز در هفته شاهد پیشرفت در نظم چرخه، درد و علائم دستگاه گوارش مرتبط با پریود آنها بودند.
حتما بخوانید: راههای مقابله با استرس
19. استفاده از طب سوزنی
طب سوزنی شامل قرار دادن سوزن های بسیار نازک در نقاط مختلف انرژی در بدن است. طبق طب سنتی چینی، طب سوزنی می تواند جریان انرژی در بدن را متعادل کند. این ممکن است به تنظیم دوره ها و بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی یا قاعدگی دردناک کمک کند. برخی تحقیقات نشان می دهد که طب سوزنی می تواند سطح هورمون محرک فولیکولی را کاهش داده و به شروع مجدد قاعدگی در زنانی که از داشتن عادت ماهانه جلوگیری کرده بودند، کمک کند. برخی از مطالعات همچنین نشان می دهد که طب سوزنی می تواند قاعدگی دردناک را کاهش دهد، اما نتایج با هم ترکیب شده اند.
20. دریافت قرص های پیشگیری از بارداری هورمونی
قرص های پیشگیری از بارداری هورمونی اغلب برای كمك به دوره های نامنظم قاعدگی تجويز می شود. محصولات مختلفی وجود دارد، اما همه آنها برای ثابت نگه داشتن سطح هورمون عمل می کنند. آنها همچنین ممکن است چرخه ها را تنظیم کرده و علائمی مانند گرفتگی شدید یا آکنه را تسکین دهند. برخی از محصولات ممکن است دوره شما را به کلی حذف کنند. یک پزشک میتواند به شما کمک کند تا یک وسیله جلوگیری از بارداری را که ممکن است برایتان مناسب باشد انتخاب کنید. ممکن است عوارض جانبی از جمله تهوع، افزایش وزن یا سردرد را تجربه کنید. اگر سیگار می کشید حتما به پزشک خود بگویید. ممکن است خطر لخته شدن خون را افزایش دهد.
آیا قاعدگی نامنظم میتواند بر باروری شما تاثیر بگذارد؟
اگرچه قاعدگی نامنظم گاهى متداول است، اما یک قاعدگی بطور مداوم نامنظم ممکن است باردار شدن را دشوارتر کند. نکته اصلی باردار شدن داشتن رابطه جنسی قبل و در حین تخمک گذاری است که بارورترین پنجره شماست. یک چرخه ماهانه نامنظم مشخص کردن تخمک گذاری یا این که چه زمانی شما باردار هستید, یا خواهید شد را مشکل می کند. در بعضی موارد، یک دوره نامنظم ممکن است توسط شرایط دیگری ایجاد شود که روی باروری تأثیر می گذارد، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک یا از بین رفتن عملکرد تخمدان. اگر دوره های شما نامنظم هستند و به دنبال بارور شدن هستید، تنظیم قرار ملاقات قبل از حاملگی با یک پزشک را در نظر بگیرید.
چه زمانی باید به پزشک یا دیگر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید
در حالی که تغییرات گاه به گاه در چرخه قاعدگی ممکن است به دلیل استرس یا سایر عوامل سبک زندگی باشد، بی نظمی مداوم می تواند نشانه ای از یک وضعیت اساسی بهداشتی باشد. با یک پزشک یا ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی ملاقات کنید اگر:
- به مدت سه ماه شما پریود نشده اید.
- شما بیش از یک بار در هر 21 روز پریود داشته اید.
- کمتر از یک بار در هر 35 روز پریود داشته اید
- قاعدگی شما بیش از یک هفته در هر زمان ادامه دارد
- شما هر ساعت یک یا چند محصول قاعدگی خیس می کنید
- لخته های خون به اندازه یا بزرگتر از یک چهارم را دفع می کنید
پزشک شما برای تعیین علت اصلی و تهیه برنامه ای متناسب با نیازهای شما با شما همکاری خواهد کرد. این ممکن است کمی با آزمایش و خطا طول بکشد، بنابراین با پزشک خود رو راست باشید و به او فرصت دهید.
سخن آخر
عادت ماهانه یا قاعدگی بخش طبیعی از زندگی زنان است. تعداد روزهای پریودی زنان با هم متفاوت است. گاهی این دوره دچار نامنظمی و نوسانات می شود. ما در این مطلب به شما روش درمان خانگی پریود نامنظم با روش های گیاهی و نکات کلیدی و تاثیر قاعدگی نامنظم بر باروری بیان کردیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد.
منبع: healthline
مقالات مرتبط:
خواص فوق العاده عرق و دمنوش گیاه بومادران برای دوران قاعدگی
دلایل خارش واژن قبل از دوران قاعدگی و درمان های خانگی و پزشکی آن