علائم خونریزی داخلی چیست؛ علت و عوارض خونریزی داخلی

علائم خونریزی داخلی چیست؛ علت و عوارض خونریزی داخلی علائم خونریزی داخلی چیست؛ نشانه ها، علت و عوارض خونریزی داخلی و علت خونریزی داخلی مغز، شکم، ریه و استخوان و اینکه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ در سلام دنیا آشنا شوید.

فردی که دچار خونریزی داخلی شده است تا با بروز علائم آن مواجه نشود اطلاعی از وضعیت خود نمی یابد، ما در این مطلب از سلام دنیا درباره علائم خونریزی داخلی، علل، علائم و نشانه ها، عوارض و اینکه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ صحبت خواهیم کرد. لطفا با ما همراه باشید.

علائم خونریزی داخلی

علائم خونریزی داخلی می تواند از یک فرد به فرد دیگر متفاوت باشد. می تواند ناگهانی و سریع همراه با درد شدید، شوک و غش باشد. یامی تواند آهسته و بی صدا و با علائم کمی همراه باشد تا زمانی که از دست دادن خون بسیار زیاد باشد.

با این اوصاف، علائم همیشه میزان خونریزی و شدت آن را نشان نمی دهند. ممکن است به دنبال آسیب شکم یا کلیه قبل از ظاهر شدن علائم، مقادیر زیادی خون از دست برود. در مقابل، حتی مقادیر کمی خونریزی در بخش‌هایی از مغز می‌تواند باعث علائم زیادی و حتی مرگ شود.

این مقاله علائم، عوارض خونریزی داخلی و اینکه چه علائمی نیاز به مراقبت های ویژه دارد را نشان می دهد.

علائم خونریزی داخلی

علائم و نشانه ها

علائم خونریزی داخلی همیشه با شدت خونریزی مطابقت ندارد. در موارد تروما، فقدان اولیه علائم یا نشانه ها به این معنا نیست که فرد در حالت خوبی است. بعدا ممکن است علائم ایجاد شوند و شدیدتر شوند.

علائم خونریزی داخلی عبارتند از:

1. علائم خونریزی داخلی: سبکی سر

با از دست دادن سریع و شدید خون ، سبکی سر و سرگیجه شایع است. در مواردی که از دست دادن خون تدریجی است، سبکی سر ممکن است تنها زمانی رخ دهد که فرد سعی می کند بایستد و فشار خون کاهش می یابد (به نام افت فشار خون ارتواستاتیک).

2. علائم خونریزی داخلی: درد

درد یکی از علائم رایج خونریزی داخلی است زیرا خون بافت ها را تحریک می کند. در برخی از قسمت های بدن، مانند قفسه سینه، درد ممکن است محدود به ناحیه خونریزی باشد. در موارددیگر، مانند شکم، درد ممکن است در سایر قسمت های بدن احساس شود (به عنوان درد ارجاعی شناخته می شود). به عنوان مثال، خونریزی در نزدیکی دیافراگم اغلب در شانه احساس می شود.

3. علائم خونریزی داخلی: مراقبت از خود

زمانی که خونریزی داخلی رخ می دهد، معمول است که افراد مراقب خود باشند. مراقبت تلاشی ناخودآگاه برای جلوگیری از لمس قسمتی از بدن است که حساس یا آسیب دیده است.

4. علائم خونریزی داخلی: تنگی نفس

تنگی نفس می تواند نشانه خونریزی داخلی در هر قسمتی از بدن باشد. با از دست دادن خون، گلبول های قرمز کمتری برای حمل اکسیژن به بافت ها وجود دارد. کمبود اکسیژن باعث ایجاد مشکل در تنفس می شود.

علائم خونریزی داخلی /1

5. علائم خونریزی داخلی: سوزن سوزن شدن در دست و پا

با از دست دادن خون، بدن اغلب رگ‌های خونی اندام‌ها را می‌بندد تا خون را دوباره به اندام‌های مهم هدایت کند. از دست دادن اکسیژن در اندام ها می تواند باعث سوزن سوزن شدن دست ها یا پاها شود. خونریزی داخلی همچنین می تواند باعث هیپرونتیلاسیون (تنفس سریع) شود زیرا بدن تلاش می کند سطح اکسیژن را بالا ببرد.


حتما بخوانید: آیا کمبود آهن باعث گزگز و سوزن سوزن شدن دست و پا میشود


6. علائم خونریزی داخلی: تغییرات در بینایی

تغییرات در بینایی با خونریزی داخلی رایج است. این مشکل قبل از "سیاه شدن" زمانی که از دست دادن خون سریع یا شدید است رخ می دهد. سایر تغییرات ممکن است به دلیل خونریزی مغزی باشد که در آن تاری دید و دوبینی شایع است.

7. علائم خونریزی داخلی: حالت تهوع یا استفراغ

تهوع و استفراغ ممکن است به دلیل از دست دادن خون یا در پاسخ به درد رخ دهد. این علائم زمانی رایج است که خونریزی در دستگاه گوارش یا مغز باشد.

8. علائم خونریزی داخلی: تعریق شدید

تعریق شدید بدون دلیل واضح (به نام دیافورز) زمانی رخ می دهد که از دست دادن خون ناگهانی یا شدید باشد. از دست دادن خون می تواند باعث تغییر سریع دمای بدن شود که به نوبه خود باعث تعریق شدید و ناگهانی می شود. مردم اغلب این را "عرق سرد" توصیف می کنند.

9 . علائم خونریزی داخلی: کبودی

کبودی گاهی اوقات می تواند نشان دهنده محل وقوع خونریزی باشد. کبودی اطراف ناف، که به آن علامت کالن گفته می شود، نشان دهنده خونریزی در شکم است. کبودی در پهلو که به عنوان علامت گری ترنر شناخته می شود، ممکن است زمانی رخ دهد که خونریزی در شکم یا خلف صفاقی وجود داشته باشد.(جایی که کلیه ها قرار دارند). کبودی زیاد ممکن است با شکستگی ایجاد شود.

10. علائم خونریزی داخلی: تغییر در وضعیت روانی

تغییر در وضعیت روانی، از جمله سردرگمی و گیجی، نشانه آن است که خون زیادی از دست رفته است. این می تواند شامل از دست دادن کامل هوشیاری باشد. تغییر وضعیت روانی نیاز به اورژانس پزشکی دارد.

علائم خونریزی داخلی /2

نکته : علائم و نشانه های خونریزی داخلی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سبکی سر
  • درد
  • تنگی نفس
  • گزگز دست یا پا
  • تغییرات در بینایی
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • تعریق ناگهانی و شدید
  • کبودی

حتما بخوانید: کمبود کدام ویتامین باعث کبودی بدن میشود


  • تغییرات در وضعیت روانی
  • از دست دادن هوشیاری

خونریزی داخلی در قسمت های خاصی از بدن ممکن است به علائم مشخصی منجر شود. این موارد عبارتند از:

11. علائم خونریزی داخلی مغز

خونریزی مغزی اغلب باعث سردرد شدید، حالت تهوع و استفراغ می شود. ضعف در یک طرف بدن یا تغییر در بینایی نیز شایع است. با پیشرفت خونریزی، گیجی و به دنبال آن از دست دادن هوشیاری یا تشنج رخ می دهد .

12. علائم خونریزی داخلی قفسه سینه

خونریزی در قفسه سینه می تواند باعث تنگی نفس، سرفه  و هموپتیزی شود(سرفه خونی). سرفه کردن حتی یک قاشق چایخوری خون نیاز به اورژانس پزشکی دارد. سرفه کردن 1/4 فنجان خون یا بیشتر با خطر بالای مرگ مرتبط است.

خونریزی در اطراف قلب (معروف به افیوژن پریکارد) می تواند عملکرد قلب را محدود کند. این می تواند منجر به تامپوناد قلبی تهدید کننده زندگی شود.

هنگامی که ریه سوراخ می شود و فرو می ریزد (پنوموتوراکس)، کبودی اغلب در اطراف قفسه سینه و گردن دیده می شود. پوست گردن و قسمت فوقانی شکم نیز ممکن است مانند پوشش حباب دار چروکیده شود، زیرا هوا وارد لایه های پوست می شود. با وجود خون در قفسه سینه (هموتوراکس)، درد،زمانی که افراد به موقعیت های مختلف حرکت می کنند، افزایش می یابد.

13. علائم خونریزی داخلی شکم

خونریزی داخل شکم می تواند باعث تورم همراه با درد  شود. هنگامی که پزشک گوشی پزشکی را روی معده قرار می دهد، صداهای روده ممکن است وجود نداشته باشد. کبودی اطراف ناف یا پهلو به شدت حاکی از خونریزی داخلی است.

خونریزی در مری یا معده می تواند منجر به استفراغ خونی شود، در حالی که خونریزی در قسمت تحتانی دستگاه گوارش ممکن است باعث خونریزی رکتوم یا مدفوع خونی شود . خونریزی در کلیه ها یا مثانه می تواند باعث ایجاد خون در ادرار شود.

14. علائم خونریزی داخلی استخوان ها، مفاصل و ماهیچه ها

خونریزی ناشی از شکستگی یا آسیب مفاصل یا عضله معمولاً باعث کبودی می شود که گاهی اوقات شدید است. از سوی دیگر، زمانی که خونریزی باعث سندرم کمپارتمان می شود، پوست ممکن است رنگ پریده و سفت شود، این یک وضعیت دردناک است که به دلیل فشار زیاد در بافت های عضلانی ایجاد می شود. حرکت دادن مفاصل یا راه رفتن ممکن است سخت باشد.

علائم خونریزی داخلی /3

علت خونریزی داخلی

علل خونریزی داخلی، علائم و نشانه ها متفاوت است. برخی از آنها توسط یک نیروی خارجی مانند ضربه به بدن ایجاد می شوند، در حالی که برخی دیگر به دلیل بیماری یا ضعف ساختاری در داخل بدن ایجاد می شوند.

1. خونریزی داخلی در اثر ضربه

تروما یکی از شایع ترین علل خونریزی داخلی است. می تواند شامل انواع آسیب ها باشد:

  • ضربه نافذ: زمانی است که جسمی مانند چاقو، شیشه شکسته، ترکش یا گلوله وارد بدن می شود.
  • ضربه‌های بلانت : این می‌تواند از ضربه‌ها و مشت‌ها که ممکن است در ابتدا علائم واضحی ایجاد نکنند تا ضربه‌هایی با سرعت بالا که اغلب ایجاد می‌کنند، متغیر باشد.
  • صدمات کاهش سرعت: معمولاً در تصادفات اتومبیل رخ می دهد. هنگامی که یک وسیله نقلیه با سرعت زیاد به طور ناگهانی متوقف می شود، می تواند باعث پارگی یا جدا شدن عروق و اندام ها از یکدیگر شود.
  • شکستگی ها: برخی از شکستگی ها بیشتر از سایرین خونریزی می کنند. شکستگی استخوان های بازو، ساق پا و لگن می تواند باعث از دست دادن خون زیادی شود. استخوان ها همچنین می توانند رگ های خونی را پاره کنند.

2. خونریزی داخلی ناشی از آنوریسم 

 آنوریسم برآمدگی در رگ خونی ناشی از ضعف در دیواره رگ خونی است. این می تواند باعث پارگی رگ شود. گاهی اوقات، پارگی آنوریسم با فعالیت شدید اتفاق می افتد. در مواقع دیگر، بدون هیچ دلیل مشخصی در هنگام استراحت یا خواب ممکن است انوریسم رخ دهد.


حتما بخوانید: علت آنوریسم مغزی چیست


آنوریسم ها می توانند در هر رگ خونی رخ دهند، اگرچه در مغز ( آنوریسم مغزی ) یا آئورت ، چه در قفسه سینه (آنوریسم آئورت سینه ای صعودی یا نزولی) یا در شکم (آنوریسم آئورت شکمی) شایع تر هستند. 

آنوریسم

3. خونریزی داخلی ناشی از اختلالات خونریزی

اختلالات خونریزی مانند هموفیلی می تواند فرد را در معرض افزایش خطر خونریزی از جمله خونریزی داخلی قرار دهد. این امر زمانی ایجاد می شود که خون آنطور که باید لخته نمی شود، یا به دلیل کمبود سلول های خونی به نام پلاکت یا پروتئین هایی به نام فاکتورهای انعقادی این اتفاق می افتد.

استفاده بیش از حد از برخی داروها می تواند همین اثر را داشته باشد. این شامل رقیق کننده های خون مانندوارفارین و داروهای ضد پلاکت مانند پلاویکس (کلوپیدوگرل) است. حتی داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین و ادویل (ایبوپروفن) در صورت استفاده بیش از حد می توانند باعث خونریزی داخلی شوند، به خصوص اگر زخم معده یا هر بیماری دیگری که باعث خونریزی معده می شود، دارید.

4. خونریزی داخلی ناشی از تب های خونریزی دهنده

یکی از علل خونریزی داخلی تب های هموراژیک ویروسی است.  این مورد خیلی رایج نیست.برخی از ویروس ها می توانند باعث ایجاد لخته های خونی کوچک در رگ های خونی در سراسر بدن شوند. با انجام این کار، پلاکت های کمتری برای توقف خونریزی وجود دارد.

علائم شایع عبارتند از استفراغ، اسهال، درد عضلانی، لکه های ریز قرمز یا بنفش روی پوست (به نام پتشی ) خونریزی و افت فشار خون.

بسیاری از بیماری‌های ویروسی وجود دارند که می‌توانند باعث خونریزی داخلی شوند که بیشتر آن‌ها به آفریقا محدود می‌شوند. این موارد عبارتند از:

  • تب چیکونگونیا
  • تب دنگی
  • ویروس ابولا
  • هانتا ویروس
  • تب لاسا
  • تب دره ریفت
  • تب زرد

تب های خونریزی دهنده

نکته: علل شایع خونریزی داخلی عبارتند از: تروما، آنوریسم و ​​اختلالات خونریزی. استفاده بیش از حد از برخی داروها همچنین می تواند باعث خونریزی داخلی شود، همانطور که تب های خونریزی دهنده ویروسی عمدتاً به آفریقا محدود می شود.

عوارض خونریزی داخلی

از دست دادن خون می تواند منجر به عوارض جدی شود. این می تواند شامل مرگ ناشی از از دست دادن خون باشد که به عنوان تخلیه خون شناخته می شود. این اغلب زمانی اتفاق می افتد که نیم تا دو سوم خون بدن از بین می رود.  اما عوارض دیگری نیز وجود دارد که می تواند منجر به مرگ یا آسیب دائمی شود:

1. شوکه شدن

شوک یک اورژانس پزشکی است که زمانی رخ می دهد که بافت های بدن شما نتوانند خون و اکسیژن کافی دریافت کنند. هنگامی که به دلیل حجم کم خون باشد، مانند خونریزی، به آن شوک هیپوولمیک می گویند. 

بیشتر اوقات، علائم شوک (از جمله پوست لطیف، ضربان قلب سریع و مشکل در تنفس) زمانی رخ می‌دهد که فرد بین 10 تا 15 درصد از حجم خون خود را از دست داده باشد.


حتما بخوانید: علائم هیپوکسمی [افت اکسیژن خون] چیست


2. نارسایی یا آسیب اندام

برخی از اندام ها نسبت به سایرین حساس تر هستند. به عنوان مثال، در مورد قلب و کلیه ها، کمبود جریان خون باعث می شود بافت ها به سرعت ازبین بروند و بمیرند، که به آن نکروز گفته می شود. این می تواند عملکرد این اندام ها را کاهش دهد، اغلب به طور دائمی، که منجر به نارسایی اندام می شود. 

همین امر می تواند در مورد خونریزی های مغزی رخ دهد که در آن مرگ بافت می تواند منجر به فلج شدن، از دست دادن بینایی، تغییرات شخصیتی، از دست دادن حافظه و مشکلات بلع شود. 

نکته: عوارض خونریزی داخلی شامل شوک، نارسایی اندام، آسیب اندام ها و مرگ به دلیل از دست دادن شدید خون (بیرون زدگی) است.

عوارض خونریزی داخلی

خونریزی می تواند نگرانی های خاصی را در گروه های مختلف افراد، به ویژه کودکان و افراد باردار ایجاد کند.

3. فرزندان

برخلاف بزرگسالان، کودکان ممکن است نتوانند علائمی را که دارند توصیف کنند. به جای شکایت از درد، ممکن است بی‌حوصله شوند، مدام گریه کنند، یا دلداری دادن آنها دشوار باشد. همچنین ممکن است اشتهایشان کم باشد یا اصلا غذا نخورند.

تغییرات در وضعیت روانی نیز سرنخ های رایج هستند. به عنوان مثال، کودکی که به طور معمول عاشق بازی کردن است، ممکن است بی حال شود. تغییر در بینایی می تواند باعث شود کودک به دیوارها برخورد کند یا اشیایی را که به انها می دهیم نتوانند بگیرند.

4. بارداری

در اوایل بارداری، خونریزی ممکن است نشانه سقط جنین یا یک وضعیت بالقوه کشنده تر به نام حاملگی خارج از رحم باشد.بعداً جفت سرراهی، جدا شدن جفت یا پارگی رحم می تواند باعث خونریزی داخلی شود.

چنین عوارضی اغلب باعث خونریزی واژینال می شوند، اما همیشه اینطور نیست. موقعیت نوزاد در رحم ممکن است مانع از خروج خون شود. این می تواند خطر تشخیص دیرهنگام و مرگ را افزایش دهد.

عوارض خونریزی داخلی در بارداری

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

خونریزی داخلی می تواند باعث مرگ شود و نیاز به اقدام فوری برای جلوگیری از مرگ یا آسیب غیرقابل برگشت اندام دارد.

اگر خوتان یا شخصی که می شناسید علائم خونریزی داخلی را نشان داد، مهم است که با اورژانس تماس بگیرید، از جمله:

  • درد شدید شکم یا قفسه سینه
  • تنگی نفس یا مشکل در تنفس
  • سبکی سر یا غش
  • سرفه  خونی

حتما بخوانید: تشخیص و درمان سرفه خلط دار خونی


  • تغییرات در بینایی
  • تغییرات در وضعیت روانی

خونریزی داخلی و زمان مراجعه به پزشک

افراد همچنین باید پس از هر نوع ضربه، از جمله سقوط شدید یا آسیب‌های شدید ناشی از تصادفات رانندگی یا ورزش‌های تماسی، معاینه شوند. اینها گاهی اوقات تا زمانی که از دست دادن خون شدید است علائم ظاهری ایجاد نمی کنند. 

نکته:  خونریزی داخلی معمولاً در اثر مواردی مانند ضربه (از جمله زخم‌های سوراخ‌شده، شکستگی‌ها و آسیب‌های ناشی از نیروی بلانت) و همچنین پارگی آنوریسم و ​​اختلالات خونریزی ایجادمی‌شود. استفاده بیش از حد از برخی داروها و تب های خونریزی دهنده ویروسی علل غیر معمول اما بالقوه جدی هستند.

علائم شامل درد، سبکی سر، حالت تهوع یا استفراغ، کبودی، عرق سرد، گزگز دست یا پا، تغییرات بینایی، گیجی و غش است. عوارض ممکن است شامل شوک، آسیب یا نارسایی اندام و مرگ باشد.

سخن آخر

 خونریزی داخلی از عارضه های مهمی است که هرگر نباید شوخی گرفته شوند، امیدواریم که با خواندن این مطلب از علائم و عوارض خونریزی داخلی آگاه شده باشید.


مقالات مرتبط:

علت خونریزی رحم چیست

آنوریسم کاذب [سودوآنوریسم] چیست



از
2
رای