آیا تا به حال در طول شب با یک گرفتگی شدید و ناگهانی عضلات پا از خواب بیدار شده اید یا با این مشکل در هنگام راه رفتن یا دویدن متوقف شده اید؟ اگرچه این گرفتگی ها معمولا بی ضرر هستند، اما باعث درد شدید لحظه ای می شوند و برطرف شدن آنها گاهی چندین روز طول می کشد. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، قصد داریم تا دلایل مختلف بروز گرفتگی عضلات پا و همچنین درمان خانگی اسپاسم و گرفتگی عضلات پا را توضیح داده و به هر گونه سوال تان در این خصوص پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
گرفتگی عضلات پا چه حسی دارد؟
گرفتگی عضلات پا معمولا با درد شدید و تیر کشیدگی شروع شده و شخص احساس می کند که تارهای عضلانی او در هم گره خورده است. گرفتگی عضلات پا بیشتر در ناحیه قوس کف پا، ساق پا و ران پا مشاهده می شود. این گرفتگی ممکن است از چند ثانیه تا چند روز طول بکشد.
علل درد و گرفتگی عضلات پا چیست؟
معمولا گرفتگی عضلات پا دلیل مشخصی ندارد، اما هر کدام از عوامل زیر می توانند در بروز گرفتگی پا نقش داشته باشند:
1. علت گرفتگی عضلات پا: کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
بدن تان به میزان مناسبی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد تا بتواند کارایی و عملکرد مناسبی داشته باشد. گرفتگی عضلات ساق پا ممکن است به دلیل کمبود یکی از ویتامین ها یا مواد معدنی زیر اتفاق بیافتد:
کمبود کدام ویتامین باعث گرفتگی عضلات می شود
- ویتامین E: کمبود این ویتامین می تواند میزان اکسیژن رسانی به بافت ساق پا و پا را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
- ویتامین D: قرارگیری روزانه به مدت 15 دقیقه در زیر تابش آفتاب می تواند مشکل کمبود ویتامین D را برطرف کند. وجود این ویتامین برای حفظ استحکام و تقویت استخوان ها ضروری است.
- کلسیم: مصرف زیاد کافئین و کمبود ویتامین D و مصرف سدیم زیاد می تواند باعث کاهش کلسیم در بدن شود.
- پتاسیم: تعریق زیاد یا استفراغ کردن و مشکلات کلیوی می تواند باعث کاهش پتاسیم در بدن شود.
- منیزیم: کمبود منیزیم می تواند راه یون های سدیم و کلسیم به عضله را مسدود کند در نتیجه عضلات به شکل منقبض باقی مانده و شل نمی شوند.
- ویتامین B6: این ویتامین برای حفظ سلامتی و عملکرد سالم عضلات و عصب ها بسیار حیاتی است.
حتما بخوانید: درمان گرفتگی عضلات بدن با کمک مواد غذایی
2. علت گرفتگی عضلات پا: آسیب عصبی
عصب ها وظیفه انتقال سیگنال ها را از مغز به عضلات دارند و به آنها دستور می دهند که چه زمانی شل و یا چه زمانی منقبض شوند. در صورتی که عصب ها دچار آسیب دیدگی شوند، سیگنال ها به درستی عبور نمی کنند و ممکن است عوارضی مانند گرفتگی عضلات پا ایجاد شود.
3. علت گرفتگی عضلات پا: کم آبی بدن
تعریق زیاد می تواند باعث دفع کلسیم و سدیم و پتاسیم از بدن شود و میزان این مواد معدنی را در بدن کاهش دهد. تعریق زیاد خطر کم آبی بدن را نیز افزایش می دهد.
4. علت گرفتگی عضلات پا: دارو درمانی
گاهی اوقات گرفتگی عضلانی در نتیجه عوارض برخی از داروهای مصرفی است. یکی از شایع ترین این داروها، ادرارآورها یا دیورتیک ها هستند که میزان دفع ادرار را در بدن افزایش داده و می تواند تعادل پتاسیم و کلسیم در بدن را به هم بزند.
5. علت گرفتگی عضلات پا: وجود بیماری های زمینه ای
گرفتگی عضلات پا ممکن است در اثر بروز یک بیماری باشد. بیماری هایی مثل دیابت، اختلالات تیروئیدی، کم خونی، بیماری پارکینسون و بیماری هانتینگتون می توانند باعث گرفتگی عضلات پا شوند.
حتما بخوانید: تیروئید چیست
6. علت گرفتگی عضلات پا: ورزش نکردن
عدم تحرک و ورزش نکردن می تواند باعث چاقی و ضعف بدن شود. هر دو این موارد می تواند باعث گرفتگی و درد عضلات پا شود.
7. علت گرفتگی عضلات پا: آسیب دیدگی
آسیب دیدگی می تواند باعث اسپاسم و گرفتگی عضلات شود. این یک واکنش طبیعی بدن برای جلوگیری از آسیب دیدگی بیشتر است. به عنوان مثال اگر عضله ساق پا بیش از حد کشیده شده یا تاندون آن دچار پارگی شود، به عنوان یک واکنش طبیعی و دفاعی بدن عضلات ساق پا نیز دچار گرفتگی می شوند.
8. علت گرفتگی عضلات پا: خستگی زیاد
اگر زیاد تمرین کرده و به عضلات خود فشار وارد کنید و یا تمرینات سخت و شدیدی انجام دهید، احتمال بروز گرفتگی عضلات پا افزایش پیدا می کند.
حتما بخوانید: درمان خستگی مفرط
9. علت گرفتگی عضلات پا: انقباض عضله
10. علت گرفتگی عضلات پا: انقباض عضلات پا
انقباض عضلات ساق پا نیز می تواند باعث گرفتگی عضلات شود
11. گرفتگی پا در بارداری
اکثر خانم های باردار گرفتگی عضلات پا را به خصوص در هنگام خواب تجربه می کنند. این مساله در سه ماهه سوم بارداری شایع تر است که بر اثر فشار جنین بر روی رگ هایی که خون را به ناحیه پا می آورند، ایجاد می شود.
12. علت گرفتگی عضلات پا: استفاده از کفش های نامناسب
پوشیدن کفش های پاشنه بلند و یا کفش های با جای پنجه باریک و تنگ احتمال گرفتگی عضلات پا را افزایش می دهد.
چه درمان های خانگی برای تسکین گرفتگی عضلات پا وجود دارد؟
اگر به گرفتگی عضلات پا دچار می شوید، استفاده از راهکارهای زیر می تواند گرفتگی را تسکین داده و یا از بروز آن جلوگیری نماید.
1. درمان گرفتگی عضلات پا با: کشش و ماساژ
ماهیچه و عضلات منقبض شده را کشیده و منبسط کنید. ماهیچه ها را به آرامی مالش دهید تا شل شوند. سعی کنید تا وزن خود را بر روی ساق پایی که دچار گرفتگی شده، قرار داده و زانوی خود را به آرامی خم کنید. در صورتی که با خم کردن زانوی خود قادر به ایستادن نیستید، می توانید پای منقبض خود را باز کرده و بر روی زمین بنشینید.
2. درمان گرفتگی عضلات پا با: گرم یا سرد کردن
می توانید از یک حوله گرم یا تشک برقی برای ماهیچه ای که دچار گرفتگی شده، استفاده کنید. دوش آب گرم و یا جریان آب گرم بر روی ماهیچه منقبض شده می تواند تاثیر فوق العاده ای داشته باشد. ماساژ ماهیچه منقبض شده با یخ نیز می تواند به حل مشکل کمک کند.
3. برای درمان گرفتگی عضلات پا: از کم آبی بدن جلوگیری کنید
سعی کنید تا در طول روز میزان زیادی آب و مایعات بنوشید. میزان آب مصرفی به جنسیت، سن، وزن و میزان فعالیت بدن و آب و هوای منطقه و هر دارویی که مصرف می کنید، بستگی دارد. مایعات می توانند به ماهیچه ها کمک کنند تا منقبض شده و به حالت آرامش خود بازگردند. مایعات همچنین می توانند ماهیچه ها را پر آب نگه داشته و از تحریک پذیری آنها جلوگیری کند.
4. برای درمان گرفتگی عضلات پا: ماهیچه های خود را منبسط کنید
اگر می خواهید برای مدت طولانی از ماهیچه های خود استفاده کنید، توصیه می شود تا قبل و بعد از آن به خوبی ماهیچه ها را منبسط کرده و آن را بکشید. اگر در طول شب دچار گرفتگی عضلانی در ماهیچه های خود می شوید، توصیه می شود که قبل از خواب پای خود را منبسط و شل کنید. ورزش های سبک مثل رکاب زدن بر روی یک دوچرخه ثابت برای چند دقیقه قبل از خواب می تواند به جلوگیری از گرفتگی عضلانی در هنگام خواب کمک کند.
چه زمانی نیاز است تا برای گرفتگی عضلات پا به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به طور مکرر گرفتگی عضلات پا را تجربه می کنید و یا با اقدامات درمان خانگی نتوانستید مشکل گرفتگی عضلات پا را برطرف کنید، توصیه می شود که جهت تشخیص و درمان به مطب پزشک مراجعه کنید. به طور معمول گرفتگی های عضلات پا به خودی خود برطرف می شوند و دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. با این حال اگر هر یک از حالات زیر را تجربه می کنید، باید فورا به مطب پزشک مراجعه کنید:
- ایجاد ناراحتی های طاقت فرسا و شدید
- در صورتی که گرفتگی عضلات پا همراه با ورزش شدید اتفاق بیافتد
- ضعف عضلانی پاها
- در صورتی که گرفتگی عضلانی با مراقبت های اولیه در خانه بهبود پیدا نکند
- درد و گرفتگی عضلانی که بارها و بارها و به طور مکرر اتفاق بیافتد
- تورم در ناحیه پا، قرمزی یا تغییرات پوستی
درمان این مشکل به علت بروز آن بستگی دارد. پزشک می تواند با توجه به شرایط شما درمان مناسب را ارائه دهد. به عنوان مثال اگر گرفتگی عضلات به دلیل بیماری خاصی باشد، با شروع درمان این گرفتگی ها نیز بهبود پیدا می کند. و یا اگر شخص به کمبود ویتامین یا ماده معدنی دچار باشد، پزشک مصرف مکمل ها را برای برطرف شدن علائم گرفتگی تجویز می کند.
سخن آخر
گرفتگی عضلات پا با درد و تیر کشیدگی شدید پاها شروع شده و می تواند بسیار آزاردهنده باشد. علل مختلفی برای گرفتگی عضلات پا وجود دارد که از جمله آنها می توان به کم آبی بدن، کمبود ویتامین ها، وجود بیماری های خاص مثل دیابت و آسیب دیدگی و ... اشاره کرد. در این مقاله سعی کردیم تا چندین درمان خانگی ساده را برای تسکین گرفتگی عضلات پا ارائه دهیم. با این حال اگر گرفتگی عضلات پا ادامه پیدا کرده و یا با درمان های خانگی برطرف نمی شود، توصیه می شود که جهت تشخیص و درمان به مطب پزشک مراجعه کنید. پزشک با توجه به سابقه سلامتی و مشکل تان می تواند بهترین روش های درمانی را به شما ارائه دهد.