روز جهانی کلیه هر سال در 4ام مارچ با هدف آگاهی رسانی درمورد جنبههای مختلف سلامت کلیهها برگذار می شود. وقتی کلیهها در وضعیت سالمی قرار داشته باشند، بدن ما میتواند سموم را به طور موثرتری نابود و از این رو قدرت ایمنی کلی را تضمین کند. کلیهها با عملکرد اولیه خود در مورد پاکسازی بدن از سموم، در زمان مواجه شدن با عفونت و بیماریها جزو اعضای حساس بدن محسوب می شوند. شعار امسال روز جهانی کلیه "سلامت کلیه برای همه در همهجا" کوششی برای تمرکز بیشتر بر افزایش تعداد بیماریهای کلیوی در سطح جهان و پیشگیری، مدیریت و درمان آن است. بیماریهای مرتبط کلیوی برای تمامی جنسیتها و سنین است. طبق گزارش انجمن بین المللی نفرولوژی و فدراسیون بین المللی کلیه، حدود 850 میلیون انسان در سراسر دنیا از بیماریهای کلیوی رنج میبرند. به همین علت آگاهی از اختلالات کلیوی بسیار حیاتی است.
4 مشکل رایج کلیه که باید از آن آگاه باشید
1. بیماری مزمن کلیوی:
با توجه به آخرین ارقام، بیماری مزمن کلیوی (CKD) هرساله علت مرگ حدود 2.4 میلیون انسان است و بر مبنای سایت (WorldKidneyDay.org) ششمین علت تسریع مرگ و میر به شمار میرود، بیماری مزمن کلیوی وقتی اتفاق می افتد که کلیهها از عملکرد خود در بهترین حالت باز میمانند و به تدریج توانایی انجام نقش خود که خروج سموم است را از دست میدهند. این معمولا بر افراد مسن تاثیر میگذارد و در مراحل ابتدایی، علائم واضح نیست. بر اساس (EGFR) یا میزان تصفیه گلومرولی برآورد شده، CKD میتواند با عنوانهای خفیف، متوسط یا شدید نامیده شود. در مراحل بعدی اگر درمان به موقع صورت نگیرد، کلیهها به طور کامل از کار میافتند. درمان و تجویز دارو میتواند به کاهش علائم کمک کند. دیالیز نیز در مراحل بعدی انجام میشود.
2. سنگهای کلیه:
این مورد به ساختارهایی مانند سنگهای طبیعی اشاره دارد که میتوانند به بزرگی یک نخود باشند و زمانی که مقادیر اضافی مواد معدنی مانند کلسیم، اگزالات و فسفر در ادرار وجود داشته باشند، ایجاد میشوند. سنگهای کلیه میتوانند در یکی یا هر دو کلیهها و یا دستگاه ادرار ایجاد شوند، مانع خروج ادرار شده و ازین رو بسیار دردناک باشند. همچنین باعث خونریزی و علائم دیگر مانند استفراغ و کاهش درد بدن می شوند. با درمان مناسب و به موقع، سنگ کلیه قابل حل شدن است.
3. آسیب حاد کلیه یا نارسایی حاد کلیه:
در این مورد، کلیههای شما به طور ناگهانی توانایی خود را برای خروج سموم و حفظ تعادل مایع از دست میدهند. در این حالت آمار بالایی از مرگ و میر وجود داشته و همچنین احتمال زیادی از بیماریهای دیگر مانند بیماری قلبی، دیابت، چاقی، فشار خون بالا، ایدز، مالاریا، بیماری سل و انواع هپاتیت وجود دارد.
4. نارسایی کلیه:
این مورد در طی مراحل شدید بیماری مزمن کلیوی یا نارسایی حاد کلیوی رخ میدهد که خروجی ادرار، تعادل الکترولیتی و حذف سموم تحت تاثیر قرار می گیرد. دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای دیگر میتوانند به طور قابل توجهی، ریسک نارسایی کلیه را افزایش دهند. تجویز دارو، دیالیز و عمل پیوند معمولا به عنوان گزینههای درمانی پیشنهاد میشوند.