وقتی باردار هستید، از درد و تیر کشیدن بدن در امان نیستید. در حقیقت ممکن است دردهای شدید و ناگهانی جدیدی که در اثر تغییرات هورمونی و بزرگ شدن شکم رخ می دهد را تجربه کنید. پزشک احتمالا به شما توصیه کرده که نباید بدون اجازه او، هیچ گونه دارویی مصرف کنید. شاید تعجب کنید: حتی در صورت استفاده از داروی مسکن، اول باید با پزشک صحبت کرد؟ جواب ساده است: بله، باید قبل از مصرف هر گونه دارویی، حتی داروهای فاقد نسخه که به منظور تسکین درد موجود هستند، با پزشک خود مشورت کنید. چنین داروهایی ممکن است بی خطر به نظر برسند، اما هنگامی که یک کودک در شکم خود دارید، قوانین تغییر می کنند. مصرف برخی از داروها در هنگام بارداری بی خطر نیست- حتی اگر داروهای بدون نسخه باشد.
چه مسکن هایی در دوران بارداری بی خطر و ایمن هستند
1. استامینوفن
در صورتی که تب، سردرد، یا درد مفاصل یا عضلات دارید، استامینوفن یک داروی فاقد نسخه رایج است که انتخاب می کنید. می توانید این دارو را به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگر به صورت بدون نسخه خریداری کنید. پزشک همچنین ممکن است آن را در دوزهای بالاتر به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگر تجویز کند. اگر پزشک تایید کند، اکثر زنان باردار می توانند از استامینوفن استفاده کنند. این شایع ترین مسکنی است که پزشکان اجازه تجویز آن به زنان باردار را دارند. برخی از مطالعات نشان داده اند که حدود دو سوم از زنان باردار در ایالات متحده، گاهی اوقات استامینون را در طول کل 9 ماه دوره بارداری مصرف می کنند.
اگر به استامینوفن آلرژی دارید، در صورتی که مشکل کبدی دارید، یا پزشک توصیه کرده که مصرف آن برای شما خطرناک است، استامینوفن مصرف نکنید. حتی اگر پزشک به شما بگوید که مصرف استامینوفن برای شما بی خطر است، هر چقدر که می توانید از آن کمتر و برای مدت کوتاه تری استفاده کنید. استامینوفن باعث مشکلات جدی مانند سقط جنین یا بیماری مادرزادی نمی شود، اما مطالعات نشان می دهند که نوزادان بعدا می توانند اثرات آن را حس کنند.
برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف استامینوفن به طور روزانه برای مدت طولانی (28 روز یا بیشتر) می تواند کودک را در معرض خطر تاخیر در رشد و نمو یا اختلال کم توجهی پیش فعالی (ADHD) قرار دهد. تحقیقات دیگر نشان داده اند که مصرف استامینوفن به صورت روزانه یا تقریبا روزانه در نیمه دوم بارداری می تواند خطر ابتلا به خس خس سینه و آسم در کودک را افزایش دهد. هیچ یک از تحقیقات ثابت نکرده اند که استامینوفن باعث بروز این بیماری ها می شود و مطالعات بیشتری برای درک پیوند آنها نیاز است.
2. داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی
ممکن است بارها و بارها در زندگی خود از داروی ایبوپروفن استفاده کرده باشید، اما احتمالا پزشک در زمان بارداری از شما می خواهد از داروی دیگری برای درمان تب، سردرد و درد عضلات استفاده کنید. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) هم به صورت فاقد نسخه و هم تجویزی موجود هستند، اما گزینه های بی خطرتری برای زنان باردار وجود دارد. برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف NSAIDs (ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین، سلکوکسیب) در اوایل بارداری ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.
مطالعات همچنین ارتباط بین NSAID ها و بیماری مادرزادی را بررسی کرده اند. برخی از تحقیقات نشان دادند که در صورت مصرف NSAID ها در اوایل بارداری، ممکن است مشکلات قلبی یا سیستم گوارشی (دستگاه گوارشی) در کودک افزایش پیدا کند. اما تحقیقات بیشتری نیاز است تا اثبات شود NSAID ها باعث بروز این مشکلات می شوند. اگرچه این ارتباط هنوز ثابت نشده است، اما پزشک ممکن است توصیه کند که به جای آنها، از استامینوفن استفاده کنید.
مصرف NSAID ها در سه ماهه آخر دوران بارداری توصیه نمی شود، زیرا می تواند باعث انسداد رگ های خونی در قلب کودک قبل از زمان لازم شود. اگر این اتفاق بیافتد، می تواند باعث مشکل فشار خون در ریه های کودک شود. مصرف NSAID ها همچنین زایمان را برای شما دشوارتر می کند یا می تواند سطح مایعات آمنیوتیک در رحم که کودک را احاطه کرده، کاهش دهد. به همین دلایل، تنها باید از NSAID ها تحت نظارت پزشک استفاده کنید تا از بروز مشکل جلوگیری شود.
3. مسکن های افیونی در دوران بارداری
مسکن هایی از نوع مواد مخدر (كدئین، مورفین، اكسیكودون)، از داروهای قوی هستند که پزشک می تواند برای درمان درد تجویز کند. آنها همچنین رایج ترین داروهای تجویزی در ایالات متحده هستند که از آنها استفاده نادرست می شود. برخی از مطالعات حاکی از این مساله است که مصرف داروهای مخدر می تواند احتمال داشتن کودک با برخی از بیماری های خاص مادر زادی مانند مشکلات قلبی را افزایش دهد. این داروها همچنین ممکن است احتمال زایمان پیش از موعد طبیعی، زایمان زودرس، یا حتی تولد نوزاد مرده را افزایش دهند.
اگر در حال مصرف مسکن هایی از نوع مواد مخدر بوده اید، پزشک ممکن است نخواهد که در دوران بارداری مصرف آنها را متوقف کنید، زیرا قطع ناگهانی آنها ممکن است باعث صدمه رساندن به سلامتی و بارداری شما شود. در عوض، ممکن است از شما بخواهد که دوز مصرفی داروها را به تدریج کم کنید تا از بروز علائم ترک جلوگیری کنید.
اما اگر در دوران بارداری داروهای مسکن از نوع مواد مخدر مصرف می کنید، کودکتان از طریق رحم در معرض آنها قرار می گیرد و ممکن است به آنها اعتیاد پیدا کند. نوزاد ممکن است پس از تولد علائم ترک دارو را تجربه کند. این بیماری با نام «سندرم محرومیت در نوزاد» (NAS) شناخته می شود. NAS می تواند جدی باشد و حتی اگر شما داروهای مسکن از نوع مخدری را دقیقا مطابق با تجویز پزشک مصرف کنید، می تواند باعث کوچکی بیش از حد کودک یا مشکلات تنفسی در نوزاد شود.
منبع: webmd