برای اغلب ما پیش آمده است که بعضی روزها دچار سردی پاها میشویم، به خصوص در فصلهای پاییز و زمستان. در واقع سرد شدن پا و حتی دستها در حالت عادی نشان دهنده مشکلی در بدن نیست اما گاهی خبر از وجود مسئلهای در بدن میدهد. در این مقاله از سلام دنیا به علت سردی پا و بررسی مشکلات مرتبط با آن میپردازیم.
پای سرد چیست؟ (سردی پا نشانه چیست)
پای سرد اغلب یک حالت طبیعی است و معمولاً در پاسخ به دمای سرد یا اضطراب اتفاق میافتد. در شرایط سرد، عروق خونی در پاها و نواحی دیگر، مانند بینی، منقبض میشوند تا از دست دادن گرما به حداقل برسد. این کاهش جریان خون منجر به کاهش اکسیژن در این قسمتهای بدن می شود و باعث میشود رنگ آنها متمایل به آبی شود که سیانوز نامیده می شود.
سیانوز در هوای سرد جدی نیست و وقتی دوباره گرم میشوید به سرعت از بین میرود. در شرایط استرس زا یا هنگامی که آدرنالین باعث کاهش جریان خون در نواحی سطحی بدن (مانند زائده ها و پوست) میشود، پاها سرد می شوند تا از دست دادن خون و آسیب احتمالی به حداقل برسد.
در عین حال، احساس سردی پا می تواند علامت چندین بیماری باشد از جمله آسیب عصبی (نوروپاتی سطحی)، که گاهی اوقات در دیابت دیده می شود (بیماری مزمن که بر توانایی بدن شما برای استفاده از قند تأثیر میگذارد)، سوء مصرف مزمن الکل، یا در برخی از کمبودهای ویتامین.
سردی پا همچنین می تواند نشانهای از گردش ضعیف خون در قسمت های دور یا سطحی بدن باشد (بیماری عروق سطحی، PAD یا PVD که به دلیل تنگی یا انسداد عروق است، تجمع چربی و کلسترول در دیواره های شریان و شرایطی که جریان خون را در انتهای بدن محدود میکند). با تجمع این پلاک بر روی دیواره های داخلی شریان، مسیر عبور جریان خون تنگ می شود.
حتما بخوانید: علت گردش خون ضعیف چیست
سردی پا به ندرت میتواند علامتی از یک بیماری جدی باشد. اگر علائمی مانند درد یا فشار قفسه سینه، از دست دادن بینایی؛ فلج یا ناتوانی در حرکت دادن بخشی از بدن؛ گیجی؛ وجود نبض در پا؛ یا تنگی نفس مشاهده کردید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید (با 115 تماس بگیرید).
اگر زخمها یا کبودیهایی مکرر و زخمهای دیر بهبود یافته مشاهده کردید، سریعاً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. اگر بخاطر سردی پا ناشی از گردش خون ضعیف تحت درمان هستید، اما علائم همچنان پایدار هستند یا باعث نگرانی شما می شوند، سریعاً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
سردی پا چه علائم دیگری به همراه دارد؟
سردی پا ممکن است علائم دیگری را نیز همراه داشته باشد که بسته به بیماری، اختلال یا وضعیت زمینه ای متفاوت است. علائمی که اغلب بر سیستم قلبی عروقی تأثیر می گذارد ممکن است سایر سیستم های بدن را نیز درگیر کند.
علائم قلبی عروقی که ممکن است همراه با سردی پا ایجاد شود
سردی پا ناشی از گردش خون ضعیف ممکن است با علائم دیگری که بر سیستم قلبی عروقی تأثیر می گذارد همراه باشد، از جمله:
- رنگ مایل به آبی یا کم رنگ روی پوست (سیانوز)
- درد، سنگینی و بی حسی در پاها
- درد در ساق پا، باسن، ران و پا هنگام راه رفتن
- دردی که با فعالیت عضلانی افزایش می یابد و با استراحت کاهش می یابد
علائم عصبی که ممکن است همراه با سردی پا باشد
سردی پا ممکن است با علائمی مرتبط با سیستم عصبی همراه باشد، از جمله:
- درد سوزش، به ویژه در شب
- ضعف عضلانی
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در بازوها یا پاها
- فلج قسمتی از بدن
- حساسیت به لمس
- ضعف (از دست دادن قدرت)
نشانه هایی که با سردی پا ظاهر می شود
سردی پا ممکن است با علائمی مرتبط با سایر سیستمهای بدن از جمله موارد زیر همراه باشد:
- پوست سردتر روی یک پا
- اختلال در نعوظ
- رشد ناخن و مو در اندام آسیب دیده
- بهبود آهسته زخم ها
- نبض ضعیف در پاها
حتما بخوانید: داروی گیاهی برای اختلال نعوظ مردان
علائم جدی که ممکن است نشان دهنده یک وضعیت تهدید کننده زندگی باشد:
در برخی موارد، سردی پا ممکن است علامتی از یک وضعیت تهدید کننده زندگی باشد که باید بلافاصله در شرایط اورژانسی ارزیابی شود. در صورت مشاهده هر یک از این علائم تهدید کننده زندگی از جمله موارد زیر، با مراقبت های پزشکی فوری (با 115 تماس بگیرید).
- درد یا فشار قفسه سینه
- گیجی یا از دست دادن هوشیاری ، حتی برای یک لحظه کوتاه
- از دست دادن گفتار
- از دست دادن بینایی یا تغییر در بینایی
- فلج یا ناتوانی در حرکت دادن قسمتی از بدن
- تنگی نفس
دلیل سرد شدن پا چیست؟ (احساس یخ زدگی پا)
سرد شدن پا میتواند نشانه چندین بیماری باشد، از جمله آسیب عصبی (که نوروپاتی سطحی نامیده می شود)، گاهی اوقات در دیابت (بیماری مزمن که بر توانایی بدن شما در استفاده از قند برای تأمین انرژی تأثیر می گذارد)، سوء مصرف مزمن الکل یا کمبود برخی ویتامینها دیده میشود. سردی پا نیز میتواند نشانهای از گردش ضعیف خون در قسمتهای دور یا سطحی بدن باشد.
سردی پا مرتبط با گردش خون
سردی پاها ممکن است ناشی از بیماری عروق سطحی (PAD) یا (PVD) که به دلیل تجمع چربی و کلسترول در دیواره شریانها، تنگی یا انسداد عروق رخ میدهد (وضعیتی که جریان خون را محدود می کند) باشد.
سردی پا مربوط با سیستم عصبی
سردی پا همچنین می تواند ناشی از آسیب عصبی (نوروپاتی سطحی) باشد:
- کمبود برخی ویتامینها
- سوء مصرف الکل مزمن
- دیابت (بیماری مزمن که بر توانایی بدن شما در استفاده از قند برای تأمین انرژی تأثیر می گذارد)
تشخیص علت سردی پا
برای تشخیص وضعیت شما، پزشک یا پزشک متخصص مجاز است از شما چندین سوال بپرسد.
سوالات مربوط به سردی پا از جمله:
- چه زمانی احساس سردی پا می کنید؟
- آیا کسی در خانواده شما به بیماری قلبی یا عروقی مبتلا بوده است؟
- اگر با سردی پاها درد پا دارید ، دقیقاً این دردها را کجا احساس می کنید؟ کدام قسمت پای شماست؟ راه رفتن یا بالا رفتن از پله ها چگونه بر درد تأثیر می گذارد؟ با ورزش کردن؟ با نشستن یا ایستادن؟
- آیا سیگار می کشی؟
- آیا دیابت دارید؟
- رژیم شما چطوره؟ آیا می توانید وعده های غذایی معمولی را که به طور متوسط در روز می خورید توضیح دهید؟
- آیا علائم دیگری دارید؟
- چه داروهایی مصرف می کنید؟
عوارض سردی پا چیست؟
از آنجا که سردی پا می تواند به دلیل بیماریهای جدی باشد، عدم مراجعه برای درمان میتواند منجر به عوارض جدی و آسیب دائمی شود. هنگامی که علت اصلی تشخیص داده شود، مهم است که برنامه درمانی را که متخصص مراقبت های بهداشتی به طور خاص برای شما طراحی کرده است را دنبال کنید تا خطر عوارض احتمالی از بین برود، از جمله:
- درد مزمن
- گانگرن
- افزایش خطر عفونت در ناحیه آسیب دیده
- از دست دادن اندام
- آسیب دائمی عصب
حتما بخوانید: درمان خانگی عفونت ادراری با 6 ماده طبیعی
4 دلیل تعجب آور برای سرد شدن پا
خوشبختانه زمستانهای اغلب شهرهای ایران با سرمای کشنده همراه نیست. با این وجود در سرمازدگیهای مناطقی که دمای پایینتری دارند یا در بین کوهنوردان، متخصصان بیماریهای پا شاهد از دست دادن و قطع عضو تعدادی انگشتان دست و پای بیماران خود بوده اند.
درست است که ما با یخ زدگی و خطر سرمازدگی در شهرها فاصله زیادی داریم، اما ممکن است باز هم متوجه این موضوع شوید که پاهای شما همیشه سرد است. آیا شما یا کسی از اطرافیانتان همیشه این سوال را می پرسد، چرا پاهای من همیشه سرد است؟ به جز مواردی مثل پوشیدن جوراب یا کفش نامناسب، آب و هوا هم میتواند علت اصلی سردی مداوم پاها درنظر گرفته شود.
در صورت ابتلا به عوامل خطر مرتبط با بیماری های قلبی عروقی مانند سابقه سیگار کشیدن، فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیابت، بهتر است به خواندن این مطلب ادامه دهید.
سردی پا ناشی از گردش خون ضعیف
یکی از شایع ترین علل سردی پا گردش خون ضعیف است. زمانی که دمای بیرون کاهش پیدا میکند، بدن شما تلاش میکند تا عضلات مرکزی یا هسته خود را گرم نگه دارد. در نتیجه، رگهای خونی در اندام های شما دچار انقباض می شوند و باعث محدود شدن گردش خون در قسمت اصلی بدن می شوند. در این مواقع چه اتفاقی برای انگشتان پا، پاها، گوشها و بینی شما رخ می دهد؟
آنها مقداری از گردش خون را از دست میدهند و موقعی که به آنها دست می زنید سرد میشوند. این اتفاق طبیعی است. اما خب این علل رایج گردش خون ضعیف را نادیده نگیرید:
آیا در ترافیک جاده ای در داخل ماشین خود نشسته اید؟ در ادامه تمام روز را هم برای انجام کار روی صندلی می نشینید؟
گردش خون ضعیف می تواند نتیجه نشستن بیش از حد به دلیل شیوه زندگی بی تحرک باشد. اگر از جای خود بلند نشوید و حرکتی نداشته باشید، احتمال اینکه گردش خون کافی در پاها و انگشتان پاهای تان نداشته باشید را افزایش می دهید و پاها را نسبت به بقیه اعضای بدن سردتر می کنید.
گردش خون ضعیف به دلیل عوامل خطر مرتبط با بیماریهای قلبی مسئله بسیار نگران کنندهای است. پمپاژ خون با سرعت کافی در بدن میتواند یک مسئله باشد و سردی مکرر پا می تواند نشانه این باشد که اتفاق دیگری در حال رخ دادن است. بیماری شریانی محیطی به علت گردش خون ضعیف در پا و ساق پا اتفاق می افتد.
این وضعیت می تواند عواقب بسیار شدیدتری را به دنبال داشته باشد و باید توسط متخصص پا تشخیص و درمان شود. یکی از پزشکان متخصص پا در Smyrna، به نام دکتر ناکس، توضیح دقیق درباره بیماری شریانی محیطی ارائه می دهد. نکته مهم و آخر اینکه اگر قبلا سیگار میکشیدید یا در حال حاضر سیگاری هستید، متعجب نشوید چون سیگار کشیدن هم می تواند منجر به گردش خون ضعیف شود.
سردی پا ناشی از کمبود آهن
آیا به حد کافی آهن دریافت می کنید؟ آهن یک ماده معدنی محسوب میشود که چندین عملکرد مهم را در بدن شما ایفا می کند، اما مهم ترین عملکرد آهن تولید گلبولهای قرمز خون و حمل اکسیژن در سراسر بدن است.
کمبود آهن میتواند باعث کم خونی و منجر به علائمی چون خستگی شود، اما کمبود این ماده معدنی میتواند باعث سردی مزمن پا هم شود. افراد بسیار سالم هم میتواند دچار کم خونی فقر آهن شوند. کم خونی را می توان به راحتی با تغییر برنامه رژیم غذایی و مصرف مکمل ها درمان کرد.
حتما بخوانید: بهترین مواد غذایی برای کم خونی فقر آهن
سردی پا ناشی از دیابت نوع 1 و 2
دیابت نه تنها باعث سردی پا در اثر لمس می شود، بلکه باعث میشود پا به دلیل آسیب عصبی احساس سرما کند. سایر علائم ممکن است شامل بیحسی یا سوزن سوزن شدن پا باشد. اگر علائم آسیب عصبی در پاها را مشاهده می کنید، به پزشک متخصص بیماری های پا مراجعه کنید و مراقبت شدیدی از لحاظ بریدگی یا جراحت در پاها درنظر داشته باشید.
سردی پا ناشی از کم کاری تیروئید
وقتی غده تیروئید نتواند به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید کند، این اتفاق متابولیسم بدن شما را هم تحت تأثیر قرار می دهد. از آنجا که متابولیسم ضربان قلب و دمای بدن را کنترل میکند، کم کاری تیروئید می تواند منجر به کاهش گردش خون و سردتر شدن پاها شود. برای بهبود متابولیسم بدن، به ورزش اهمیت بیشتری بدهید، پروتئین بیشتر و کربوهیدراتهای تصفیه شده کمتری مصرف کنید و از مصرف کافئین اجتناب کنید.
برای درمان سردی پا، چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر با حس سردی مداوم در پاها مواجه هستید، در اولین اقدام یک جفت جوراب پشمی با کیفیت برای خود تهیه کنید. در ادامه اگر سردی پاها بازهم وجود داشت، می توانید به پزشک متخصص بیماری های پا مراجعه کنید. همچنین میتوانید در ملاقات بعدی خود از پزشک مراقبت های اولیه خود در مورد علت سردی پاها سوال کنید. در صورت احساس سردی در پاها به همراه سایر شرایط زیر در اسرع وقت به پزشک متخصص بیماری های پا مراجعه کنید:
- زخم در انگشتان پا و پاها که بهبودی آن مدت زمان زیادی طول می کشد
- خستگی طولانی مدت
- تغییرات وزن (کم شدن یا زیاد شدن وزن)
- درد پاها
سخن آخر
آیا در اطراف خود شخصی را می شناسید که دائماً از سرد شدن بدنش شکایت می کند؟ ممکن است علت این سردی چیزی بیشتر از نپوشیدن لباس مناسب باشد. اما همانطور که دیدیم این سردی پا میتواند نشان دهنده برخی از بیماریها در بدن باشد، پس لازم است توسط پزشک معاینه شوید تا با بررسی علائم به نتیجه درست برسد. اگر مایل بودید این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.