گرفتگی عصب گردن یا رادیکولوپاتی گردن می تواند بسیار دردناک باشد. این مقاله سلام دنیا، توضیح میدهد که چه چیزی ممکن است باعث گرفتگی عصب گردن شود، پزشکان چگونه آن را تشخیص میدهند، چه نوع درمانی میتواند به شما کمک کند و چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرید.
نحوه تشخیص و درمان گرفتگی عصب گردن
گرفتگی عصب در گردن می تواند بسیار دردناک باشد. با این حال، چند درمان وجود دارد که می تواند به کاهش درد و کاهش فشار روی عصب کمک کند. عصب فشرده زمانی اتفاق می افتد که یک عصب تحریک شده یا فشرده می شود. اصطلاح پزشکی برای زمانی که این اتفاق در گردن رخ می دهد رادیکولوپاتی گردنی است.
علت فشار روی گردن (گرفتگی عصب گردن) چیست؟
انتهای بالایی ستون فقرات دارای هفت استخوان کوچک یا مهره است که از پایین جمجمه شروع شده و به شانه ها ختم می شود. این هفت مهره ستون فقرات گردنی را تشکیل می دهند. اعصاب از طناب نخاعی منشعب می شوند و از طریق سوراخ های کوچک بین مهره ها به نام فورامن خارج می شوند. هنگامی که این اعصاب تحریک یا فشرده می شوند، می تواند منجر به درد گردن و گاهی اوقات درد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن شود که از بازو به دست می گذرد.
علائم گرفتگی عصب گردن
گرفتگی عصب در گردن ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:
- درد در گردن
- بی حسی یا گزگز در بازو و دست
- ضعف در شانه، بازو، دست یا هر سه
- از دست دادن حس در بازو، دست یا هر دو
همچنین بروز هر یک از علائم فوق با حرکت گردن بسیار رایج است.
حتما بخوانید: شایع ترین علائم دیسک گردن چیست
تشخیص گرفتگی عصب گردن
به طور معمول، برای رسیدن به تشخیص، پزشکان در مورد علائم سؤال می کنند و سپس گردن، شانه ها، بازوها و دست ها را بررسی می کنند. اغلب اوقات، آنها همچنین از فرد می خواهند که بازوها و گردن خود را حرکت دهند تا ببینند کجا ضعف یا درد دارد.
آزمایش های تشخیص گرفتگی گردن
آزمایشهای متعددی وجود دارد که پزشکان میتوانند برای کمک به تشخیص عصب تحت فشار در گردن انجام دهند.
1. تست اسپرلینگ
تست اسپرلینگ شامل کشیدن گردن، چرخاندن سر به سمتی که علائم در آن رخ می دهد، و اعمال فشار ملایم به سمت پایین به بالای سر است.
2. اشعه ایکس
اشعه ایکس یکی از انواع آزمایشهای تصویربرداری است که میتواند به تشخیص گرفتگی عصب در گردن کمک کند. اشعه ایکس می تواند هم ترازی مهره های گردن را نشان دهد. همچنین می تواند باریک شدن فورامن و فضای دیسک بین مهره ها را نشان دهد.
3. سی تی اسکن
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) استخوان را با جزئیات بیشتری نسبت به اشعه ایکس نشان می دهد. گاهی اوقات، پزشکان آن را در معاینه فردی مشکوک به گیرکردن عصب تجویز می کنند.
4. اسکن ام آر آی
با استفاده از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، پزشکان میتوانند مهرهها، بافتهای نرم و اعصاب را با جزئیات بیشتری نسبت به سایر انواع اسکن ببینند. اسکن MRI می تواند نشان دهد که فشار عصبی در گردن چقدر شدید است. آنها همچنین به پزشکان این امکان را خواهند داد تا ببینند که آیا فتق دیسک باعث فشرده شدن عصب یا نخاع می شود یا خیر.
حتما بخوانید: تفاوت بین سی تی اسکن و ام آر آی
5. EMG
آزمایش الکترومیلوگرافی (EMG) سرعت انتقال تکانه های الکتریکی در طول یک عصب را اندازه گیری می کند. گاهی اوقات، پزشکان برای تعیین اینکه آیا یک عصب یا گروهی از اعصاب به درستی کار می کنند، این آزمایش را تجویز می کنند. در مورد مشکوک به گیرکردن عصب در گردن، EMG می تواند به پزشکان کمک کند تا تعیین کنند کدام عصب تحریک یا فشرده شده است و دقیقاً در کجا فشرده می شود.
علت گرفتگی عصب گردن (رادیکولوپاتی گردنی)
طبق یک مطالعه در سال 2016، دژنراسیون مرتبط با افزایش سن دیسک های بین مهره ای علت اصلی رادیکولوپاتی گردنی است. با تحلیل رفتن دیسکها، ارتفاع آنها کاهش مییابد و سوراخهای بین مهرهها که اعصاب نخاع از آن خارج میشوند، باریک میشوند. انحطاط دیسک فشار زیادی را بین دیسکها و روی ریشههای عصبی وارد میکند و این فرآیند میتواند منجر به گرفتگی عصب شود.
عوامل خطر برای ایجاد رادیکولوپاتی گردنی
همین مطالعه همچنین نشان داد که عوامل خطر برای ایجاد رادیکولوپاتی گردنی عبارتند از:
- بلند کردن مکرر وزنه های سنگین
- شیرجه زدن
- استفاده از تجهیزات رانندگی که لرزش دارند
- بازی گلف
رایج ترین ریشه عصبی تحت تاثیر منبع قابل اعتماد در رادیکولوپاتی گردنی، ریشه عصبی C7 و پس از آن ریشه های عصبی C6 و C8 است. موسسه ملی بهداشت و مراقبت عالی بیان می کند که افراد 50 تا 54 ساله بیشتر احتمال دارد که رادیکولوپاتی گردنی را تجربه کنند که در مردان شایع تر از زنان است.
درمان رادیکولوپاتی گردنی
برای بسیاری از افراد، درد ناشی از فشرده شدن عصب گردن در عرض 4 هفته خود به خود برطرف می شود. با این حال، معمولاً علائم یک عصب فشرده در گردن به مرور زمان برمیگردد. اگر علائم رادیکولوپاتی گردنی برطرف نشد، درمانهای غیرجراحی و جراحی در امکان پذیر است.
1. درمان گرفتگی عصب گردن با بی حرکتی
یک یقه نرم گردنی می تواند به، به حداقل رساندن میزان حرکت در گردن و در نتیجه کاهش تحریک ریشه عصبی کمک کند. با این حال، فرد نباید بیش از 2 هفته از یقه گردن استفاده کند، زیرا می تواند باعث ضعیف شدن عضلات گردن شود.
2. درمان گرفتگی عصب گردن با تمرینات
فیزیوتراپی می تواند به عصب تحت فشار در گردن کمک کند. هدف تمرینات تقویت و کشش عضلات گردن و در نتیجه بهبود انعطاف پذیری است. گاهی اوقات، کشش می تواند به کشش ملایم مفاصل گردن و کاهش فشار روی عصب کمک کند.
حتما بخوانید: درمان آرتروز گردن در منزل
3. درمان گرفتگی عصب گردن با دارو
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نوعی مسکن هستند. در صورت تحریک یا ملتهب شدن عصب تحت فشار، می توانند درد را کاهش دهند. NSAID ها به طور گسترده در دسترس هستند و فرد می تواند آنها را بدون نسخه از داروخانه خریداری کند.
- کورتیکواستروئیدها داروهای خوراکی تجویزی هستند که تورم و التهاب اطراف عصب و درد را کاهش می دهند.
- در تزریق استروئید از داروهای ضد التهابی برای کاهش درد استفاده می شود. در صورتی که اسکن ام آر آی فشار عصب گردن را تایید کرده باشد و اگر درمان های دیگر مفید نبوده باشد، پزشکان ممکن است تزریق استروئید را به فرد پیشنهاد دهند.
- تزریق استروئید می تواند در تسکین طولانی مدت درد در افراد مبتلا به رادیکولوپاتی گردن بسیار موثر باشد.
4. درمان گرفتگی عصب گردن با عمل جراحی
گزینه های جراحی بسته به علت گرفتگی عصب متفاوت است. هدف جراحی کاهش فشار روی عصب آسیب دیده و در برخی موارد بهبود هم ترازی ستون فقرات گردنی است.
1. دیسککتومی و فیوژن قدامی گردن
هدف از دیسککتومی و فیوژن قدامی گردن (ACDF) برداشتن دیسک یا خارهای استخوانی است که باعث گرفتگی عصب می شود. در طول عمل، جراح دیسک و خارهای استخوانی را که باعث گرفتگی شده اند را، برمیدارد. سپس دو مهره آسیبدیده را با هم ترکیب میکنند، که باعث تثبیت بخش آسیب دیده ستون فقرات گردنی میشود.
2. تعویض دیسک مصنوعی
این روش شامل برداشتن فتق دیسک و جایگزینی آن با یک دیسک مصنوعی ساخته شده از فلز یا پلاستیک است.
3. لامینوفورامینوتومی خلفی گردن
این روش پشت کانال نخاعی را تراشیده و هر گونه استخوان، خارهای استخوانی، بافت ها و مواد دیسک را که ممکن است باعث گرفتگی عصب شود، از بین می برد.
درمان های خانگی گرفتگی عصب گردن
گاهی اوقات میتوان عصب گرفتگی گردن را در خانه با یکی از موارد زیر درمان کرد:
- استراحت
- کمپرس آب گرم
- کمپرس آب سرد
- ماساژ
- یوگا
- NSAID ها
دستگاه های کشش گردن نیز برای استفاده در خانه در دسترس هستند. یک منبع مورد اعتماد در سال 2019 که استفاده از دستگاه کشش خانگی را برای عصب فشرده شده در گردن بررسی کرد، نشان داد که این یک درمان موفق است.
چه زمانی با پزشک تماس بگیرید
اگر علائم پس از 4 هفته از بین نرفت یا اگر فردی هر یک از علائم زیر را تجربه کرد، توصیه می شود با پزشک تماس بگیرد:
- تب
- سفتی در گردن
- حالت تهوع یا استفراغ
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- بی اختیاری
- مشکلات بینایی
- سردردهای شدید
- حساسیت به نور یا صدا
- تغییر وضعیت ذهنی
- این علائم ممکن است نشان دهنده مشکل جدی تری در ستون فقرات باشد و ممکن است نیاز به آزمایشات و درمان بیشتر داشته باشد.
چشم انداز گرفتگی عصب گردن
بر اساس مقالهای در مجله American Family Physician، اکثر افراد پس از گرفتگی عصب گردن بهبود مییابند و 88 درصد از افراد در عرض 4 هفته بهبود مییابند و نیازی به جراحی ندارند. با این حال، در موارد شدیدتر، آسیب عصبی ممکن است بهبود نیابد و افراد ممکن است به درمان قابل توجه تری نیاز داشته باشند.
سخن آخر
گرفتگی عصب در گردن یک مشکل رایج است و می تواند بسیار دردناک باشد. با این حال، اغلب در عرض چند روز یا چند هفته از بین می رود. درمانهای غیرجراحی زیادی مانند استراحت، دارو درمانی و فیزیوتراپی وجود دارد که فرد میتواند قبل از اینکه پزشک تصمیم بگیرد به جراحی نیاز دارد، آنها را امتحان کند.