ویتامین A از ویتامین های محلول در چربی است که برای بسیاری از عملکردهای بدن، از جمله بینایی مناسب، سیستم ایمنی قوی، تولید مثل و سلامت پوست بسیار مهم است. دو نوع از ویتامین A در غذاها وجود دارد: ویتامین A و پرو ویتامین A. ویتامین A به عنوان رتینول نیز شناخته شده است و معمولا در گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی یافت می شود.
علائم کمبود ویتامین آ در بدن
از سوی دیگر، بدن کاروتنوئیدها را در غذاهای گیاهی مانند میوه ها و سبزیجات قرمز، سبز، زرد و نارنجی به ویتامین A تبدیل می کند. در حالی که کمبود ویتامین A در کشورهای توسعه یافته نادر است، بسیاری از مردم در کشورهای در حال توسعه ویتامین A را به اندازه کافی مصرف نمی کنند.
کسانی که بیشترین خطر کمبود ویتامین A را دارند، زنان باردار، مادران شیرده، نوزادان و کودکان هستند. فیبروز کیستی و اسهال مزمن ممکن است خطر کمبود آن را افزایش دهد.
حتما بخوانید: بهترین منابع ویتامین A
8 نشانه و علائم کمبود ویتامین A
1. پوست خشک
ویتامین A برای ایجاد و ترمیم سلول های پوست مهم است. همچنین به علت مشکلات خاص پوستی به مبارزه با التهاب کمک می کند. کمبود ویتامین A می تواند موجب اگزما و سایر مشکلات پوستی شود. اگزما شرایطی است که موجب خشکی، خارش و التهاب پوست می شود. چندین مطالعه بالینی ویتامین A را در درمان اگزما موثر می دانند.
در یک مطالعه 12 هفته ای، افراد مبتلا به اگزما مزمن که در طول روز 10 تا 40 میلی گرم آلیرتینوئین (داروی حاوی ویتامین A) مصرف کردند، به میزان 53٪ به کاهش علائم آنها رسیدند. به یاد داشته باشید که پوست خشک می تواند علل بسیاری داشته باشد اما کمبود ویتامین A مزمن ممکن است دلیل اصلی باشد.
2. خشکی چشم
مشکلات چشم یکی از معروف ترین مسائل مربوط به کمبود ویتامین A هستند. در موارد شدید، عدم دریافت ویتامین A کافی می تواند منجر به کوری کامل و یا مرگ قرنیه شود. یکی از اولین نشانه های کمبود ویتامین A خشکی چشم یا عدم توانایی تولید اشک است.
حتما بخوانید: علت و درمان خشکی چشم
بچه های جوان در هند، آفریقا و آسیای جنوب شرقی که دارای رژیم غذایی کمبود ویتامین A هستند، در معرض خطر ابتلا به خشکی چشم می باشند. مکمل ویتامین A می تواند این وضعیت را بهبود بخشد. یک مطالعه نشان داد که دوزهای بالا ویتامین A موجب کاهش 63 درصدی شیوع خشکی در شیرخواران و کودکان 16 ماهه می شود.
3. شب کوری
کمبود ویتامین A شدید می تواند منجر به شب کوری شود. چندین مطالعه، شیوع بالای شب کوری در کشورهای در حال توسعه را گزارش داده اند. با توجه به گستردگی این مشکل، متخصصان بهداشت و درمان بدنبال رفع کمبود ویتامین A در افرادی که در معرض خطر شب کوری هستند می باشند.
در یک مطالعه، زنان در معرض شبکوری که ویتامین A را در قالب غذا یا مکمل ها مصرف می کردند، توانایی آن ها برای دید در تاریکی بیش از 50٪ در طول شش هفته درمان افزایش یافت. هر دو فرم از ویتامین A شرایط بیماران را بهبود بخشید.
4. ناباروری
ویتامین A برای تولید مثل در مردان و زنان و همچنین در رشد مناسب نوزادان ضروری است. اگر مشکل ناباروری دارید، کمبود ویتامین A یکی از دلایل آن می باشد. کمبود ویتامین A می تواند منجر به ناباروری در مردان و زنان شود.
مطالعات نشان می دهد که موش های صحرایی با کمبود ویتامین A در دوران بارداری دچار مشکل می شوند و ممکن است دارای مشکلات نقص جنین شوند. تحقیقات دیگر نشان می دهد که مردان نابارور به علت سطوح بالای استرس اکسیداتیو در بدنشان نیاز بیشتری به آنتی اکسیدان ها دارند. ویتامین A یکی از مواد مغذی است که به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند. کمبود ویتامین A نیز به سقط جنین مربوط است.
مطالعه ای که میزان کالری های مختلف مواد مغذی را در زنان مبتلا به سقط مکرر مورد بررسی قرار داد، دریافتند که میزان ویتامین A در این افراد کم است.
حتما بخوانید: خواص گرده نخل برای سلامت جنسی، درمان ناباروری مردان
5. تاخیر رشد
کودکاني كه ويتامين A كافي ندارند، ممكن است رشد کافی نداشته باشند. این به این دلیل است که ویتامین A برای رشد مناسب بدن انسان ضروری است. مطالعات متعدد نشان داده است که مکمل های ویتامین A، به تنهایی و یا با مواد مغذی دیگر، می تواند رشد را بهبود بخشد. بیشتر این مطالعات در کودکان در کشورهای در حال توسعه انجام شده است.
با این حال، یک بررسی از مطالعات نشان داد که مکمل ویتامین A در ترکیب با مواد مغذی دیگر ممکن است تأثیر بیشتری بر رشد داشته باشد. به عنوان مثال، کودکانی در آفریقای جنوبی که چندین ویتامین و مواد معدنی دریافت کرده بودند، شرایط جسمی و رشد بهتری نسبت به کودکانی که تنها ویتامین A دریافت کرده بودند داشتند.
6. عفونت های گلو و قفسه سینه
عفونت های مکرر، به ویژه در گلو یا قفسه سینه، ممکن است نشانه ای از کمبود ویتامین A باشد. مکمل های ویتامین A ممکن است به عفونت های دستگاه تنفسی کمک کند.
مطالعه ای در کودکان در اکوادور نشان داد که بچه های با وزن کم که 10000 واحد ویتامین A در هفته دریافت کرده بودند، کمتر به عفونت های تنفسی نسبت به افراد دیگر که دارونما مصرف کرده بودند شدند. از سوی دیگر، بررسی مطالعات در کودکان نشان داد که مکمل های ویتامین A ممکن است خطر ابتلا به عفونت های گلو و قفسه سینه را 8٪ افزایش دهد.
متخصصان پیشنهاد می کندد که مکمل ها فقط باید به افرادی که واقعا کمبود ویتامین A دارند داده شود. علاوه بر این، بر اساس یک مطالعه در سالمندان، سطح بالای کاروتنوئید و بتا کاروتین پرو ویتامین A در خون ممکن است در مقابل عفونت های تنفسی از انسان محافظت کند.
7. کند شدن بهبود زخم
زخم هایی که پس از آسیب یا جراحی به خوبی درمان نمی شوند ممکن است بدلیل سطح ناکافی ویتامین A باشند. این مشکل به این دلیل است که ویتامین A باعث ایجاد کلاژن، مولفه مهم پوست سالم می شود. تحقیقات نشان می دهد که هر دو ویتامین A خوراکی و موضعی می تواند پوست را تقویت کند.
حتما بخوانید: از بین بردن جای زخم کهنه با درمان خانگی و پزشکی
تحقیقات بیشتری در موش صحرایی نشان داد که درمان پوست با ویتامین A موضعی برای جلوگیری از زخم های مرتبط با دیابت مفید به نظر می رسد. تحقیقات در انسان نیز نتایج مشابهی را نشان می دهد. مردان سالمندی که روی زخم های خود از ویتامین A موضعی استفاده می کردند، در مقایسه با دیگران 50٪ بهبود بیشتری را شاهد بودند.
8. آکنه
از آنجا که ویتامین A تقویت پوست را ترویج می دهد و با التهاب مبارزه می کند، ممکن است به جلوگیری یا درمان آکنه کمک کند. اما مطالعات ارتباط ملموسی بین ویتامین A و آکنه بدست نیافته اند. ویتامین A موضعی و خوراکی ممکن است آکنه را درمان کند. تحقیقات نشان می دهد که کرم هایی حاوی ویتامین A می توانند تعداد ضایعات آکنه را 50٪ کاهش دهند. شایع ترین ویتامین A خوراکی که برای درمان آکنه استفاده می شود، isotretinoin یا Accutane است. این دارو در درمان آکنه بسیار موثر است اما ممکن است تعدادی عوارض جانبی از جمله تغییرات خلقی و نقایص زایمان ایجاد کند.
حتما بخوانید: خواص و مضرات ویتامین E برای جوش صورت
خطرات و عوارض جانبی مصرف زیاد ویتامین A
ویتامین A برای سلامتی کلی بدن با اهمیت است. با این حال، مصرف بیش از حد از آن می تواند خطرناک باشد. سمی بودن ویتامین A به طور معمول از مکمل هایی با دوزهای بالا در طول دوره های طولانی حاصل می شود. افراد به ندرت ویتامین A را به تنهایی از رژیم غذایی دریافت می کنند.
ویتامین A بیش از حد در کبد ذخیره می شود و می تواند منجر به سمی شدن و مشکلاتی از قبیل تغییرات بینایی، تورم استخوان، پوست خشک و خشن، زخم دهان و سردرگمی شود.
زنان باردار باید به شدت مراقب باشند تا به اندازه از ویتامین A استفاده کنند تا منجر به بروز نقایص احتمالی در جنین نشود. قبل از شروع مکمل های ویتامین A، با پزشک خود مشورت کنید.
افراد مبتلا به بیماری های خاص ممکن است نیاز به مقدار بیشتری از ویتامین A داشته باشند. با این حال، اکثر بزرگسالان سالم نیاز به 700.900 میکروگرم در روز دارند. زنان شیرده نیز نیاز بیشتری به ویتامین A دارند، در حالی که کودکانشان نیاز به مقدار کمتری از این ویتامین خواهند داشت.
نتیجه گیری
کمبود ویتامین A در کشورهای در حال توسعه شایع است، اما در آمریکا و دیگر کشورهای توسعه یافته این کمبود نادر است. کمبود بیش از حد ویتامین A می تواند منجر به التهاب پوستی، شب کوری، ناباروری، تاخیر در رشد و عفونت های تنفسی شود. افراد مبتلا به زخم و آکنه ممکن است سطح ویتامین A خون شان پایین باشد و از درمان با دوزهای بالاتر ویتامین استفاده کنند.
ویتامین A در گوشت، لبنیات و تخم مرغ، و همچنین غذاهای قرمز، نارنجی، زرد و سبز یافت می شود. برای اطمینان از اینکه ویتامین A کافی دریافت می کنید، انواع مختلف این غذاها را بخورید.
اگر مشکوک به کمبود ویتامین A هستید، با پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود صحبت کنید. با داشتن غذاهای مناسب و مکمل ها، جبران کمبود می تواند ساده باشد.
مقالات مرتبط:
بهترین غذاها برای کاهش و درمان التهاب بدن