در رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی با میزان بالای چربی و کربوهیدرات پایین به فرد داده می شود. اگر تصمیم دارید رژیم کتو را شروع کنید باید این نکته را در نظر داشته باشید که این رژیم در بعضی افراد بعد از دو هفته تا یکسال تاثیر خود را نشان می دهد. ما در این مقاله از سلام دنیا ، مواردی چون: رژیم کتوژنیک چیست، مزایا و معایب رژیم کتو و غذاهای مجاز و غیر مجاز در رژیم کتوژنیک را بررسی کردیم. با ما همراه باشید.
رژیم کتو یا رژیم کتوژنیک چیست
رژیم کتو یا کتوژنیک یک رژیم غذایی است که در سال های اخیر محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. در رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی با میزان بالای چربی و کربوهیدرات پایین به فرد داده می شود. با رعایت رژیم کتو، بدن به وضعیت کتوزیس وارد می شود. در این وضعیت سوختن کربوهیدرات تبدیل به سوختن چربی می شود و طی این تغییرات به وجود آمده، فرد شروع به کاهش وزن می کند.
حتما بخوانید: چگونه لاغر شویم
در طول رژیم کتو، اکثر کالری مصرفی از چربی ها بدست می آید. بدن در حالت عادی از قند خون برای تامین انرژی استفاده می کند که این قند را از کربوهیدرات ها دریافت می کند. زمانی که مقدار کربوهیدرات مصرفی را کاهش می دهید، بدن با شکستن چربی ذخیره شده که مولکول کتون نام دارد، انرژی مورد نیاز را تامین می کند. با توجه به این که در رژیم کتو محدودیت شدید در برنامه غذایی تعیین می شود، نمی توان آن را به صورت طولانی مدت دنبال کرد. این رژیم می تواند برای بیماران کلیوی مضر باشد و بیماری را تشدید کند.
اگر تصمیم دارید رژیم کتو را شروع کنید باید این نکته را در نظر داشته باشید که این رژیم در بعضی افراد بعد از دو هفته تا یکسال تاثیر خود را نشان می دهد.
مزایای رژیم کتو
مطالعات انجام شده در سال های اخیر نشان داده است که رژیم کتو می تواند برای بسیاری از بیماری ها مفید باشد، از جمله:
- بیماری قلبی: با رعایت رژیم کتو می توان سطح چربی بدن، کلسترول HDL، فشار خون و قند خون را به وضعیت سلامت درآورد.
- سرطان: در سال های اخیر پزشکان رژیم کتو را برای درمان انواع سرطان و کاهش رشد تومورها توصیه می کنند.
- سندروم تخمدان پلی کیستیک: رژیم کتو با کاهش سطح انسولین که نقش اساسی در بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک دارد، می تواند از آن جلوگیری کند.
- کنترل جوش و آکنه : کاهش خوردن مواد قندی و غذاهای فرآوری شده به کنترل آکنه کمک می کند.
حتما بخوانید: درمان جوش صورت با طب سنتی و داروهای گیاهی
معایب رژیم کتو
قبل از اینکه اقدام به رژیم کتوژنیک کنیم، لازم است از معایب آن مطلع باشیم:
1. مضر برای افراد مبتلا به دیابت
رژیم کتو در کنترل دیابت نوع 2 موثر است، همچنین بیش از صد سال است که برای درمان صرع به خصوص در کودکان توصیه می شود. اما در مورد بیماران مبتلا به دیابت، مصرف بالای چربی به خصوص چربی اشباع شده می تواند ناسالم و نگران کننده باشد. زیرا افرادی که دیابت نوع 2 دارند، بیشتر در معرض بیماری های قلبی-عروقی هستند و چربی های اشباع مضر احتمال بروز مشکلات قلبی را بالا می برد.
لازم است این افراد قبل شروع رژیم کتو با پزشک مشورت کنند. چنانچه این رژیم را شروع کردید، در هفته اول کاهش وزن را تجربه می کنید. بدن شما ابتدا شروع به مصرف ذخیره گلیکوژن شما می کند و شما با از دست دادن آب بدن وزن کم می کنید. البته در برخی افراد نیز رژیم کتو در مدت طولانی تری اثر خود را نشان می دهد.
2. از معایب رژیم کتو: مشکل بودن حفظ آن
یکی دیگر از معایب رژیم کتو مشکل بودن حفظ آن است. برای اینکه این کاهش وزن بدست آمده را بیش از یکسال داشته باشید، باید رژیم سالم غذایی را دنبال کنید. اما از آنجایی که بسیاری از ما غذایی مشترک با سایر اعضای خانواده می خوریم، رعایت بلند مدت رژیم کتو کار آسانی نیست. برخی از منتقدان به این رژیم معتقدند از معایب رژیم کتو این است که باعث از بین رفتن عضلات می شود.
3. افرادی که خیلی سریع رژیم کتو را شروع می کنند احتمالاً عوارض دیگری را نیز تجربه کنند، از جمله: تشنگی بیش از حد، تکرر ادرار، خستگی مزمن، سرگیجه، اضطراب، تب و لرز.
حتما بخوانید: درمان های خانگی و سریع تکرر ادرار
غذاهای مجاز در رژیم کتو
1. از غذاهای مجاز رژیم کتو: سبزیجات با کربوهیدرات پایین
سبزیجات غیر نشاسته ای میزان کالری و کربوهیدرات پایینی دارند، اما مواد مغذی و مواد معدنی در آنها بالاست. بیشتر سبزیجات دارای کربوهیدرات خالص کمی هستند، اما مصرف سبزیجات نشاسته ای مثل سیب زمینی می تواند رژیم کتو شما را از بین ببرد. بهترین انتخاب ها برگ های سبز مثل اسفناج و کرفس هستند.
2. از غذاهای مجاز رژیم کتو: گوشت و مرغ
گوشت و مرغ اصلی ترین اجزای رژیم کتو محسوب می شود. گوشت و مرغ فاقد کربوهیدرات است؛ اما سرشار از مواد معدنی از جمله: پتاسیم، سلنیوم، روی و ویتامین B است. همچنین منبعی فوق العاده از پروتئین با کیفیت بالاست که می تواند در رژیم کم کربوهیدرات کتو به حفظ توده عضلانی کمک کند. با تهیه گوشت دامی که از گیاهان سبز تغذیه کرده است، میزان آنتی اکسیدان، چربی امگا 3 بیشتری بدست می آورید.
3. از غذاهای مجاز رژیم کتو: غذاهای دریایی
ماهی ها از مناسب ترین غذاها در طول رژیم کتو هستند. ماهی قزل آلا و دیگر ماهی ها دارای ویتامین B، پتاسیم و سلنیوم بالایی هستند، اما میزان ناچیزی کربوهیدرات دارند. میگو و بیشتر خرچنگ ها نیز فاقد کربوهیدرات هستند.
4. از غذاهای مجاز رژیم کتو: تخم مرغ
با توجه به اینکه یک تخم مرغ بزرگ کمتر از 1 گرم کربوهیدرات و حدود 6 گرم پروتئین دارد، پس انتخابی ایده آل برای رژیم کتوژنیک است. به علاوه مشخص شده است که تخم مرغ باعث تولید هورمون هایی می شود که ایجاد سیری می کند و سطح قند خون را ثابت نگه می دارد. بهتر است هر دو زرده و سفیده تخم مرغ را بخورید، زیرا بیشتر مواد مغذی آن در زرده است.
حتما بخوانید : رژیم تخم مرغ چگونه به کاهش وزن کمک می کند؟
5. از غذاهای مجاز رژیم کتو: پنیر
تنوع بالایی در تولید پنیر وجود دارد. خوشبختانه در اکثر پنیرها میزان چربی بالا و مقدار کربوهیدرات پایین است و این پنیر را تبدیل به انتخابی خوب در رژیم کتو می کند. با وجود اینکه پنیر دارای چربی اشباع بالایی است، اما شواهدی مبنی بر تاثیر آن در افزایش بیماری های قلبی وجود ندارد. حتی مطالعاتی نشان می دهند که می تواند به مقابله به بیماری های قلبی نیز کمک کند.
6. از غذاهای مجاز رژیم کتو: کره و خامه
کره و خامه چربی های خوبی در طول رژیم کتو هستند. سالهای زیادی این عقیده وجود داشت که کره و خامه بخاطر چربی بالای آنها باعث بیماری قلبی می شوند. اما مطالعات گسترده نشان داده است که در مورد عموم مردم، چربی اشباع شده کره و خامه با بیماری قلبی ارتباطی ندارد.
7. از غذاهای مجاز رژیم کتو: آجیل ها
آجیل ها خوراکی هایی سالم با چربی بالا و کربوهیدرات پایین هستند. مصرف منظم آجیل هایی مانند گردو، بادام و دانه های کتان باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان ها و سایر بیماری های مزمن می شود. علاوه بر این، آجیل ها فیبر بالایی دارند که باعث احساس سیری می شود.
غذاهای غیر مجاز در رژیم کتو
1. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: غلات و نشاسته
محصولاتی مانند برنج، ماکارونی، گندم و سایر غلات بخاطر کربوهیدرات بالا در رژیم کتو به حداقل میزان مصرف می رسند.
2. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: غذاهای شیرین
غذاهای شیرین مثل کیک، بستنی، لیموناد و آب میوه ها به خاطر داشتن قند بالا باید از برنامه غذایی حذف شوند.
3. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: سبزیجات نشاسته ای یا غده ای
سیب زمینی و هویج و غیره که نشاسته بالایی دارند.
4. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: میوه ها
تمام میوه ها به جز دسته کوچکی از توت ها مثل توت فرنگی غیر مجاز محسوب می شوند زیرا دارای کربوهیدارت بالایی هستند.
5. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: محصولات کم چربی و رژیمی
این خوراکی ها به شدت فرآوری شده اند و معمولاً کربوهیدرات بالایی دارند.
6. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: بعضی از سس ها و چاشنی ها
این دسته از مواد غذایی اغلب دارای چربی های ناسالم و میزان قند بالایی هستند.
7. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: چربی های ناسالم
در رژیم کتو باید روغن های گیاهی فرآوری شده پرهیز کرد، مثل مارگارین و چربی ترانس مصنوعی.
8. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: الکل
با توجه به نوع کربوهیدراتی که می خورید، نوشیدنی های الکلی می تواند شما را از حالت کتوزیس خارج کند.
9. از غذاهای غیر مجاز رژیم کتو: حبوبات
با وجود اینکه حبوبات دارای پروتئین بالایی است اما می تواند کربوهیدرات زیادی هم داشته باشد، مثل نخود فرنگی، لوبیا، نخود و عدس.
سخن آخر
رژیم کتو یا کتوژنیک یک رژیم غذایی است که در سال های اخیر محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. در رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی با میزان بالای چربی و کربوهیدرات پایین به فرد داده می شود. مطالعات انجام شده در سال های اخیر نشان داده است که رژیم کتو می تواند برای بسیاری از بیماری ها مفید باشد. چنانچه این رژیم را شروع کردید، در هفته اول کاهش وزن را تجربه می کنید. امیدواریم از این مطلب سلام دنیا، استفاده لازم را برده باشید. اگر شما هم رژیم کتوژنیک گرفته اید، می توانید تجربیات و سوالات خود را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط:
نکات مهم یک رژیم غذایی سالم و اصولی